Lijfrente

Mijn lijfrentepolis komt vrij, wat zijn mijn mogelijkheden?

Jochem Kessens donderdag 30 oktober 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Valt uw lijfrente binnenkort vrij? Of is de einddatum van uw lijfrentepolis al gepasseerd? Dan zult u een keuze moeten maken over wat u met het uw lijfrente wilt doen.
Er zijn globaal 2 mogelijkheden: u laat uw lijfrente nog even verder renderen, of u laat het uitkeren. Binnen deze 2 opties zijn er diverse mogelijkheden. We zetten deze voor u uiteen.

Lijfrente uit laten keren

Wilt u uw lijfrente uit laten keren als aanvulling op uw AOW en eventueel uw pensioen? Dan kunt u een direct ingaande lijfrente starten. Met een direct ingaande lijfrente krijgt u maandelijks (of per kwartaal als u dat wilt) een uitkering. In principe start de uitkering op zijn vroegst in het jaar dat u uw AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Daarnaast is de minimale looptijd 5 jaar. Maar langer is ook toegestaan.
U kunt uw lijfrentekapitaal onder brengen bij een verzekeraar, maar ook bij de bank via banksparen. Banksparen levert in alle gevallen meer op dan de lijfrenteverzekering. Dit blijkt uit ons lijfrente onderzoek 2014.

Overbruggingslijfrente
Wilt u uw lijfrentekapitaal voor uw AOW leeftijd laten uitkeren en dus gebruiken als overbruggingslijfrente? Dan kunt u alleen terecht bij de lijfrenteverzekeraars. Banken mogen wettelijk gezien geen overbruggingslijfrente uitvoeren. U vindt de verzekeraars met de hoogste uitkering in onze vergelijking van direct ingaande lijfrentes.

Oud regime lijfrente
Heeft u een oud regime lijfrente? Dan heeft u meer mogelijkheden. Zo kunt o.a. de uitkeringen uit een lijfrente schenken aan uw (klein)kinderen. Lees meer over de mogelijkheden met een oud regime lijfrente

Lijfrente verder later renderen

Wilt u uw lijfrentekapitaal nog niet laten uitkeren en dus laten staan? Ook dan moet u in actie komen. Als u dat niet doet, dan staat uw lijfrente straks renteloos bij uw huidige verzekeraar. Ook hier geldt dat u de hoogste rente kunt behalen bij de bank met  via banksparen. Anders dan bij de lijfrenteverzekering is een lijfrente bankspaarrekening een geblokkeerde spaarrekening zonder ingewikkelde verzekeringsconstructies. Naast de hogere rente zijn er meer voordelen van banksparen t.o.v de lijfrenteverzekering:

  • Bij banksparen gaat de opgebouwde lijfrente ook bij overlijden naar de nabestaanden. Bij een verzekering kan dit alleen tegen een extra premie;
  • Bij banksparen is het depositogarantiestelsel van toepassing. Als de bank failliet gaat krijgt u uw geld tot € 100.000 terug. Lees meer over het depositogarantiestelsel bij banksparen;
  • Bij banksparen is uw saldo bij de meeste banken 24 uur per dag te volgen via internetbankieren.

Zo haalt u het maximale uit uw lijfrente

Om u verder op weg te helpen hebben wij een artikel geschreven met tips zodat ook u het maximale uit uw lijfrentekapitaal haalt.
Lees ons artikel: haal het maximale uit uw lijfrente
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube