Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Mijn lijfrentepolis komt vrij, wat zijn mijn mogelijkheden?

Mijn lijfrentepolis komt vrij, wat zijn mijn mogelijkheden?

donderdag 30 oktober 2014 om 16:18:02 Jochem Kessens 82 reacties
lijfrenteValt uw lijfrente binnenkort vrij? Of is de einddatum van uw lijfrentepolis al gepasseerd? Dan zult u een keuze moeten maken over wat u met het uw lijfrente wilt doen.
Er zijn globaal 2 mogelijkheden: u laat uw lijfrente nog even verder renderen, of u laat het uitkeren. Binnen deze 2 opties zijn er diverse mogelijkheden. We zetten deze voor u uiteen.

Lijfrente uit laten keren


Wilt u uw lijfrente uit laten keren als aanvulling op uw AOW en eventueel uw pensioen? Dan kunt u een direct ingaande lijfrente starten. Met een direct ingaande lijfrente krijgt u maandelijks (of per kwartaal als u dat wilt) een uitkering. In principe start de uitkering op zijn vroegst in het jaar dat u uw AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Daarnaast is de minimale looptijd 5 jaar. Maar langer is ook toegestaan.
U kunt uw lijfrentekapitaal onder brengen bij een verzekeraar, maar ook bij de bank via banksparen. Banksparen levert in alle gevallen meer op dan de lijfrenteverzekering. Dit blijkt uit ons lijfrente onderzoek 2014.

Overbruggingslijfrente
Wilt u uw lijfrentekapitaal voor uw AOW leeftijd laten uitkeren en dus gebruiken als overbruggingslijfrente? Dan kunt u alleen terecht bij de lijfrenteverzekeraars. Banken mogen wettelijk gezien geen overbruggingslijfrente uitvoeren. U vindt de verzekeraars met de hoogste uitkering in onze vergelijking van direct ingaande lijfrentes.

Oud regime lijfrente
Heeft u een oud regime lijfrente? Dan heeft u meer mogelijkheden. Zo kunt o.a. de uitkeringen uit een lijfrente schenken aan uw (klein)kinderen. Lees meer over de mogelijkheden met een oud regime lijfrente

Lijfrente verder later renderen


Wilt u uw lijfrentekapitaal nog niet laten uitkeren en dus laten staan? Ook dan moet u in actie komen. Als u dat niet doet, dan staat uw lijfrente straks renteloos bij uw huidige verzekeraar. Ook hier geldt dat u de hoogste rente kunt behalen bij de bank met  via banksparen. Anders dan bij de lijfrenteverzekering is een lijfrente bankspaarrekening een geblokkeerde spaarrekening zonder ingewikkelde verzekeringsconstructies. Naast de hogere rente zijn er meer voordelen van banksparen t.o.v de lijfrenteverzekering:

  • Bij banksparen gaat de opgebouwde lijfrente ook bij overlijden naar de nabestaanden. Bij een verzekering kan dit alleen tegen een extra premie;

  • Bij banksparen is het depositogarantiestelsel van toepassing. Als de bank failliet gaat krijgt u uw geld tot € 100.000 terug. Lees meer over het depositogarantiestelsel bij banksparen;

  • Bij banksparen is uw saldo bij de meeste banken 24 uur per dag te volgen via internetbankieren.


Zo haalt u het maximale uit uw lijfrente


Om u verder op weg te helpen hebben wij een artikel geschreven met tips zodat ook u het maximale uit uw lijfrentekapitaal haalt.
Lees ons artikel: haal het maximale uit uw lijfrente
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

w.voorn

31 oktober 2014 7:08:12

Sinds dit jaar wordt mijn lijfrente uitgekeerd.
heb er ook banksparen van gemaakt en moest hier € 200 adm. kosten voor betalen !
maar wat mij heel er boos maakt is dat er NOOIT bekend is gemaakt dat je gekort wordt op je aow toeslag !
tot mijn verbazing kreeg ik vorige maand een brief van svb dat ik € 600 terug moest betalen en nu iedere maand gekort wordt op mijn aow toeslag.
zo blijft er maar bitter weinig over van al die jaren dat je gespaard heb !!
en dan komt er ook nog een belastingaanslag over de lijfrente uitkering
hier moet duidelijk iets aan voorlichting gedaan worden , zodat je andere keuzes kunt overwegen

reageer op w.voorn

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 oktober 2014 8:23:45

Geachte heer / mevrouw Voorn,

Voor het openen van een bankspaarrekening moet u inderdaad sinds 2013 eenmalige openingskosten betalen. Voorheen werd op dit soort producten provisie verdient, maar dat is sinds 2013 niet meer toegestaan. Daarom krijgt de klant nu dus direct zelf de rekening van de dienstverlening. Lees hier meer over op: Provisieverbod 2013: meer transparantie of grote verschillen?

AOW toeslag wordt inderdaad gekort als het inkomen boven een bepaalde grens komt. Een 'prive afgesloten lijfrente' wordt echter niet gekort op uw AOW-toeslag. Lees meer hierover op de site van de Sociale Verzekeringsbank.

Vervelend dat u achteraf een hoop geld terug moet terugbetalen, maar dit heeft dus te maken met andere inkomsten en niet met de lijfrente die u via banksparen ontvangt.

Met vriendelijke groet,

Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

tung

16 november 2014 8:51:31

ik heb een lijfrente binnenkort vrij, kan ik die laten in een keer uitkeren? en als het kan, kan ik kiesen op welk tijdstip uit laten keren? mijn man heeft ook een lijfrente zelfde tijd komt vrij. kan ik zijn lijfrente met mijne zamen in een banksparen rekening storten?

reageer op tung

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 november 2014 12:53:55

Beste heer / mevrouw Tung,

Als een lijfrente vrijvalt, dan moet u kiezen wat u er mee wilt doen. U kunt kiezen voor uitkeren of nog even verder laten renderen. Kiest u voor uitkeren, dan moet u in de meeste gevallen uw AOW-leeftijd hebben bereikt en wordt de uitkering tenminste verspreid over 5 jaar met bijv. iedere maand een uitkering. Kiest u voor verder laten renderen, dan mag u maximaal doorsparen tot 5 jaar na uw AOW-gerechtigde leeftijd.
Er zijn uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld bij een oud regime lijfrente.

Als u de lijfrente in 1 keer laat uitkeren, dan is er sprake van afkoop en dan betaalt u boven de loonbelasting ook een revisierente van 20%.
Ook hierbij geldt dat er een uitzondering is voor oud regime lijfrentes. Daarnaast is de revisierente niet van toepassing als u een lijfrente heeft die lager is dan € 4.242.

Tot slot is een lijfrente altijd persoonlijk. U kunt uw lijfrente en die van uw man dus niet samenvoegen op 1 bankspaarrekening.

Kijk voor alle mogelijkheden op vrijkomende lijfrente of neem contact met ons op: 085-760 7600

reageer op Jochem Kessens

Ruurd

1 februari 2015 15:37:35

Geven jullie fiscaal advies?. Ik laat 16830,00 lijfrente uitkeren per 2015. ; Over een looptijd van 5 jaar . Bancair. Hoeveel inkomstenbelasting kan ik verwachten met een aow van 12000 en een pensioen van 5000?

reageer op Ruurd

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 februari 2015 16:01:29

Beste Ruurd, we geven geen fiscaal advies. Maar we helpen wel graag mensen op pad. Dus wellicht heb je hier voldoende aan.

ALs je € 16.830 in 5 jaar tijd laat uitkeren ontvang je € 293 bruto per maand. Zodra je de aow leeftijd breikt hebt betaal je minder belasting en dat beteket dat de bank afgerond 224 netto uitkeert. Over de eerste 33.000 euro betaal je voor de AOW leeftijd 37% en na je AOW leeftijd omngeveer 20%. Dus daar zit het belastingvoordeel.

Je kunt het zelf ook berekenen: https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/

Als je vragen hebt, mag je altijd bellen: 085 7607600

Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Willem

3 april 2015 10:49:43

Ik heb een levensverzekering (Aegon safe pensioen)
met eind datum als ik 65 word ,maar nu moet ik door tot 67 jaar .
Als ik hem op 65 laat uitkeren dan betaal ik het vollen inkomstenbelasting
Vraag: Kan ik het uitkeren ook uitstellen tot ik 67 ben ?
.

reageer op Willem

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 april 2015 12:30:44

Beste Willem,
Het Aegon Safe Pensioen is een lijfrenteverzekering met beleggingen. Een eenmalige uitkering uit deze verzekering is niet toegestaan omdat een lijfrente betreft. U dient er een uitkering van aan te kopen die tenminste 5 jaar duurt. Als u de uitkering op uw 65e start, dan betaalt u hier inkomstenbelasting over. De inkomstenbelasting die u betaalt vanaf uw 67e is lager en het kan daarom interessant zijn de uitkering nog even uit te stellen tot uw 67e. U kunt de einddatum van de Aegon polis voor u uitschuiven, maar u kunt de opgebouwde waarde ook omzetten in banksparen. Bij banksparen loopt u geen beleggingsrisico. Bereikt u uw 67e levensjaar, dan kunt u de opgebouwde waarde omzetten in een uitkering.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

hen heit

7 april 2015 10:33:19

hallo,
mijn lijfrentepolis kom dit jaar ook vrij.
de polis is al jaren premie vrij en staat ook al een aantal jaren in een stallingsfonds.
het bedrag is 5100 euro en zelf ben ik 39 jaar.
wat nu?
laat ik hem nu uitkeren dan houd ik daar 28% van over.
en wachten tot mijn aow krijg zie ik niet zitten.
zijn er andere mogenlijkheden om in iedergeval de revisie rente niet te hoeven betalen?
met vriendelijke groet ,

hen heit.

reageer op hen heit

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 april 2015 11:38:54

Beste Hen Heit,

Helaas, je ontkomt er niet aan om af te rekenen met de fiscus. En omdat het bedrag van de uitkering hoger is dan € 4.281 kom je niet in aanmerking voor de afkoopregeling kleine lijfrente en betaal je naast de loonbelasting ook nog 20% revisierente.

Dus afrekenen of laten staan. Dat zijn je opties. uiteraard kun je dan wel kiezen voor een aanbieder met meer rendement en is het logisch om te gaan banksparen. Eventueel kun je het dan ook laten beleggen als je dat wilt.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

L. van Heeren

2 november 2015 19:46:28

Ik heb 20 jaar geleden voor mijn vrouw 2 koopsompolissen afgesloten, de opbrengsten daarvan komen dit jaar vrij, heb betreft zogenaamd nieuw regime.
Zij is nu 48 jaar.
Koopsom komen mijn neus uit, het werd allemaal zo mooi voorgesteld, maar in de praktijk is het een grote teleurstelling.
30 duizend gulden levert na 20 jaar 16 duizend euro op.
Kunnen de opbrengsten van 2 verschillende verzekeringen samengevoegd worden op 1 bankspaarrekening , en wat zijn daar de consequenties van ?

reageer op L. van Heeren

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 november 2015 13:14:30

Beste Heer Van Heeren,

Het is inderdaad gemeengoed dat koopsompolissen, en dan met name in de beleggingssfeer, een minder rooskleurige opbrengst laten zien dan toen ze afgesloten werden.
Het samenvoegen van de polissen op 1 bankspaarrekening is geen probleem. Als de polissen beide van het nieuwe regime zijn, heeft dit geen consequenties.

U kunt op onze website banksparen vergelijken welke bank u op dit moment het beste rendement geeft.

Mocht u vragen hebben over het openen van een bankspaarrekening, neem dan contact met ons op via 085-760 7600. Wij helpen u graag.

Met vriendelijke groet,

Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Liza

5 november 2015 22:32:56

Ik ben naar Italië verhuist,mijn 3 woekerpolis komen vrij op 01.01.2016.
Op 10dec2015 word ik 65 jaar oud.
Ik moet een beslissing nemen,dat is moeilijk .....
Ik heb ook gelezen over verzoek vrijstelling inhouding loonbelasting,bij verdragslanden,
bij Italië staat 22, wat betekent dat?
Het is verstandig belasting betalen in Nederland of in Italië voor deze verzekeringen

Mvg Liza

reageer op Liza

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 november 2015 9:51:15

Beste Liza,
Het eerste waar je mee te maken krijgt is dat het voor mensen die in Nederland wonen niet mogelijk is om een lijfrente bankspaarekening te openen. We kunnen gelukkig nog wel bij een paar verzekeraars een uitkering voor u regelen. In ieder geval is voor ons dan belangrijk om te weten om welke polissen het gaat, want we kunnen vaak bij de verzekeraar waar het vrijkomt in ieder geval terecht. Neemt u daar over maar even contact met ons op (info@moneywise.nl of 085 7607600).
In het belastingverdrag tussen Nederland en Italie is in artikel 22 geregeld dat de lijfrente belast is in Italie. Dat betekent dat u een vrijstelling op kunt vragen bij de nederlande belastingdienst waarmee de verzekeraar het zonder inhouding van belasting kan uitkeren. U moet dan wel belasting betalen in Italie.
U kunt hier meer over lezen op onze speciale pagina over lijfrente in het buitenland. Daar vindt u ook het formulier waarmee u die vrijstelling op kunt vragen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Pien

10 maart 2016 16:27:54

Ik heb een lijfrente die onder het regime wet inkomsten belasting 2001 valt. Kan ik deze zonder kosten in 1 keer laten uitkeren?

reageer op Pien

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 maart 2016 16:36:39

Beste Pien,
Een oud regime lijfrente mag je inderdaad in één keer laten uitkeren. Je betaalt dan wel in één keer alle belasting. Twijfel je of het een oud regime polis is? Bel dan altijd even met je verzekeraar.
Wil je weten wat er allemaal mogelijk is met een oud regime polis? Lees dan onze gratis lijfrentewijzer.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ellis

20 mei 2016 16:04:14

Beste,
Ik heb een vraag. Ik ben 51 jaar en dit jaar vallen er twee lijfrentepolissen (Aegon) vrij. Ik heb het geld nu niet nodig en zou het graag voor 10 jaar vast willen zetten. Kan dit met banksparen? Of kan ik dan alleen maar sparen tot minimaal mijn AOW leeftijd (nieuwe regime)?
Persoonlijk voel ik meer voor banksparen, het is simpel en kost minder.
Bedankt! Groet Ellis

reageer op Ellis

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 mei 2016 13:04:28

Beste Ellis,
Je zit helemaal op het goede spoor met banksparen, Het is veel goedkoper en interessanter dan een verzekering. En je kunt het geld uit je lijfrenteverzekeringen gewoon overzetten naar banksparen. Dat wil niet zeggen dat je nog extra hoeft in te leggen. Dat bepaal je zelf.
Als je niks zegt, loopt een bankspaarrekening gewoon door tot uiterlijk 5 jaar na het bereiken van je AOW leeftijd. Maar je kunt ook een uitkering starten op een eerder moment. Dat noemen we een overbruggingslijfrente. Die kan lopen van bijvoorbeeld naar 61 tot 65. Zo'n uitkering koop je uiteindelijk aan bij een verzekeraar, want dat mag fiscaal niet anders. Dus eerst banksparen en dan alsnog een verzekering. Kies je ervoor om het geld op de bankspaarrekening te laten staan tot 65 of AOW leeftijd dan kun je het wel laten uitkeren via banksparen.
Lees alles nog maar eens na in onze lijfrentewijzer.
Als je hier vragen over hebt, bel ons dan gerust: 085 760 7600
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan Vedder

9 oktober 2016 10:20:10

In verband met een overname van mijn oud werkgever, heeft deze oud werkgever in 1990 voor mij een C polis / met een pensioenclausule(PSW art. 2 lid 4 sub c) bij UAP (thans Zwitserleven) afgesloten en is in 1990 een 1-malige koopsom storting gedaan. Einddatum van de polis is 20-1-2017, waarbij er een gegarandeerd kapitaal vrijkomt. Wat zijn mijn mogelijkheden met dit kapitaal? Kan ik het kapitaal contant maken? Kan ik een tijdelijke lijfrente voor max 10 jaar afsluiten of ben ik beperkt door de opgenomen Pensioenwet clausule en kan ik alleen maar een levenslange lijfrente afsluiten? Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Jan Vedder

reageer op Jan Vedder

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 oktober 2016 10:53:36

Beste Jan,
Als er op deze polis een PSW clausule zit dan heb je niet veel mogelijkheden. Je zit dan vast aan de pensioenwetgeving en dat betekent een levenslange uitkering via een verzekeraar. Dus kortere looptijden en banksparen zijn helaas niet mogelijk.
Je hebt een paar opties: 1. recht toe, recht aan levenslange gelijkblijvende uitkering op basis van de huidige (lage) rente.
2. een hoog-laag pensioenuitkering, waarbij je 5 of 10 jaar een iets hogere uitkering krijgt en daarna een lagere uitkering. ook die uitkeringen staan vast en worden gebaseerd op de huidige rente.
3. een variable pensioenuitkering. Er is een nieuwe wet in gegaan waarbij je kan doorbeleggen met je pensioen. Afhankelijk van het rendement dat ze maken in die belegging wordt je uitkering aangepast. Dus het is wel een levenslange uitkering maar die kan per jaar veranderen. Dit kan interessant zijn maar er zijn op dit moment nog geen producten voor, dus ik kan nog geen oordeel vormen hierover. Er zitten wel risico's aan, je inkomen kan dalen. Dus daar moet je rekening mee houden.
Hou er rekening mee dat je binnen 6 maanden na het vrijkomen van e pensioen een uitkering aan moet kopen volgens de regels van de belastingdienst.
Wil je meer weten, bel ons dan gerust: 85 7607600.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

L. de Prie

2 november 2016 11:48:21

Kan ik mijn lijfrenteuitkering op naam van mijn vrouw zetten,zodat het fiscaal voordeliger is. Mijn vrouw heeft alleen AOW.
Met vriendelijke groet
L. de Prie

reageer op L. de Prie

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 november 2016 21:05:29

Geachte heer de Prie,
Een mooie gedachte maar helaas gaat deze vlieger niet op. U heeft in het verleden de premie afgetrokken en belastingvoordeel gehad en de fiscus zal dus ook de uitkeringen bij u belasten. Daar valt niet onder uit te komen.
Wilt u weten welke bank of verzekeraar de hoogste uitkering beidt in uw geval. Maak dan een vergelijking voor een lijfrente uitkering op onze site.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Piet

11 november 2016 14:43:06

Mijn lijfrentepolis is op 15-06-91 afgesloten, en komt in jan. 2017 vrij. graag zou ik er van een totaalbedrag van € 20.000,= een €7500,= ineens op willen nemen, en het resterende bedrag maandelijks over 6 jaar uitgesmeerd willen hebben. moet ik hierdoor veel bel. over betalen over die € 7500,= of valt dat mee? Daarbij komt ook nog dat ik okt. 2017 naar Spanje verhuist, om daar mijn oude gag te slijten. kan deze lijfrente dan ook bruto over gemaakt worden? vr gr Piet

reageer op Piet

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 november 2016 14:55:15

Beste Piet,
Gezien de ingangsdatum lijk je een oud regime polis te hebben. Daarbij kun je een deel van de waarde in een keer laten uitkeren. Over dat deel houdt de verzekeraar dan de verschuldigde loonbelasting in. In het jaar van ontvangst wordt dat bij je inkomen opgeteld en kijkt men via de inkomensbelasting wat het juiste belastingpercentage over je hele inkomen is. Het deel dat je niet opneemt kun je laten uitkeren in termijnen. Als je dat voor je 65e wil laten uitkeren kan dat alleen door een verzekeraar. Wil je het laten uitkeren na je 65e dan kan dat ook via banksparen.
De uitkering is in principe in NL belast maar je kunt via de belastingdienst in Heerlen een verklaring aanvragen waarmee de uitkerende partij in NL geen belasting hoeft in te houden. Op onze pagina over lijfrente in het buitenland vind je hier meer info over.
Regel in ieder geval je lijfrente voordat je vertrekt uit Nederland!! Als je eenmaal buiten Nederland woont kun je namelijk bij bijna geen enkele bank nog terecht en ook zijn er maar weing verzkeraars waar je nog iets kunt afsluiten.
We helpen je hier graag bij om teleurstellingen te voorkomen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

frans vos

22 november 2016 16:47:20

Vraag; ik wordt 30-05-2017 70 jaar. 1 polis is in 2012 vrijgekomen en 1 polis is in 2014 vrijgekomen. Ik heb daar nog niets mee gedaan. kan ik nu een bankspaarrekening openen en de bedragen nog langer dan 2017 laten staan? het zijn beide nieuwe regiem polissen.
Groet Frans Vos

reageer op frans vos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 november 2016 19:39:43

Geachte heer Vos,
Ik heb waarschijnlijk vervelend nieuws voor u. Als beide polissen daadwerkelijk jaren geleden al zijn vrijgekomen had u actie moeten ondernemen. U heeft met beide polissen geen andere lijfrente gestart en daarmee voldoet u niet aan de fiscale wetgeving. U bent ver over de zogenaamde 'redelijke termijn' heen. U moet een nieuwe lijfrente (uitkeren of doorstorten) starten binnen 1 jaar volgend op het jaar waarop de polis vrijvalt.
U loopt nu de kans dat de fiscus dit ziet als afkoop en dan worden beide polissen in een keer belast met maximaal 52% en daarover heen komt nog 20% revisierente. U kunt in sommige gevallen goedkeuring krijgen van de inspecteur als u gegronde redenen heeft waarom u geen lijfrente heeft gestart. In dat geval kunnen we u helpen. Zonder die goedkeuring kunt u bij geen enkele bank of verzekeraar terecht met deze polissen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Arie Borsje

6 december 2016 10:04:41

Ik ben geboren op 29 juni 1951. Moet dus werken t/m december dit jaar. Wel ontvang ik ongeveer 50 euro AOW eind december. Nu mijn vraag: Ik wil mijn lijfrente laten uitkeren vanaf januari 2017, verdeeld over vijf jaar. Ik vind het onduidelijk via Mijn Aegon of ik de aanvraag al in december kan doen of dat ik dan vast kom te zitten aan uitkeren voor meerdere jaren. Graag uw advies. met vriendelijke groet Arie Borsje

reageer op Arie Borsje

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 december 2016 11:44:50

Beste Arie,

Ik weet niet hoe het regelen via Aegon gaat. Geen idee welke vragen ze stellen en hoe de aanvraagprocedure er precies uitziet.

Wel weet ik hoe wij werken.

U kunt via ons een bankspaarrekening openen en daarbij aangeven dat de eerste uitkering gedaan moet worden in januari 2017.
U kunt heel gemakkelijk een offerte aanvragen en de rekening online openen via onze vergelijking banksparen. u zult dan ook zien dat Aegon niet de hoogste rente biedt voor een uitkering van 5 jaar. Aegon biedt u op dit moment een rente van 0,9%. Er zijn 2 banken die een hogere rente geven. Wees daarom verstandig en maak zelf even een vergelijking. Dat doet u binnen 2 minuten.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marcel

11 januari 2017 16:29:59

Beste Jeroen,
ik heb een lijfrente van 25000 euro die in april 2016 vrijkomt, deze heb ik in 1997 afgesloten. Ik heb deze in 2007 premievrij gemaakt, daarvoor deed ik jaarlijks een storting die ik ook fiscaal heb afgetrokken. Ondanks mijn jonge leeftijd van 51, zou ik wel graag een maandelijkse uitkering willen genieten omdat ik het geld nu nodig heb. Mijn vraag is: is dat mogelijk en wat is de minimale termijn van de uitbetaling? Met vriendelijke groet, Marcel

reageer op Marcel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 januari 2017 16:53:21

Beste Marcel,
Je kunt deze polis inderdaad gebruiken voor een uitkering die nu al ingaat. De minimale looptijd is tot 1 januari van het jaar waarop je 65 bent geworden. We noemen dit een overbruggingslijfrente. Deze kun je alleen bij een verzekeraar afsluiten. Welke verzekeraar het beste is kun je zelf uitrekenen in onze vergelijking lijfrente.
Even een paar aandachtspunten: Je schrijft dat je de polis in 2007 premievrij hebt gemaakt. Dat betekent dat je na 31-12-2005 nog premie hebt betaald. Als dat zo is mag je niet de huidige waarde van de polis gebruiken als overbrugging maar alleen de waarde die op 31-12-2005 aanwezig was. Die waarde moet je dus even opvragen bij de verzekeraar. De rest van het geld na 31-12-2005 mag je pas laten uitkeren vanaf 65 of AOW leeftijd.
Even een voorbeeld in getallen. De polis heeft nu een eindwaarde van € 25.000. Je hebt na 2006 nog premie betaald. Daarom mag je alleen de waarde van 31-12-2005 gebruiken voor een overbrugging. Stel dat die waarde 20.000 is. daar koop je dan een uitkering voor aan bij een verzekeraar van nu tot 65. De rest van het geld € 5.000 kun je doorzetten op een lijfrente banksparen opbouwrekening tot 65 of AOW leeftijd. Die kan je daarna op dat moment omzetten voor een uitkering. Die uitkering moet dan minimaal 5 jaar lopen.
Bel ons gerust als je hier meer over wilt weten, we leggen het graag nog een keer uit: 085 7607600
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Rik Peters

16 maart 2017 11:47:43

Goedendag,
Ik ga op 1 april met pensioen. Ik krijg 600 netto AOW en 640 netto pensioen. Mijn vrouw is 8 jaar jongen en gaat nog niet met pensioen. Ik heb daarom recht op een stukje AIOV aanvulling via de SVB.
Echter ik heb een koopsompolis van Aegon, die kan ik nu of later uitkeren over 8jr verspreid. Moet ik deze koopsom doorgeven aan de SVB in het kader van de AIOV, of moet ik dat pas doen als ik hem periodiek laat uitkeren?
Immers het zou interessanter zijn om de AIOV maximaal te genieten en daarna pas de koopsom uit te laten keren. Mag dat?
met vriendelijke groet
Rik peters

reageer op Rik Peters

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 maart 2017 19:03:30

Beste Rik,
De AIO is een aanvulling op de bijstand. voor de bijstand geldt dat je gekort wordt als je eigen vermogen hebt of andere inkomsten. Er is een nieuwe wet die je lijfrente beschermd als je in de bijstand komt. Ik heb daar ook een artikel over geschreven: lijfrente en bijstand. Ik merk aan vragen van lezers dat er veel onduidelijkheid is bij gemeenten en andere overheidsinstellingen.
Ik durf je niet met zekerheid te zeggen hoe men hier mee omgaat. Ik denk omdat de lijfrente nu vrijkomt dat men vindt dat deze op je uitkering gekort moet worden. Maar misschien is het mogelijk om door te storten. Dat is inderdaad interessanter voor je.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

nelly

22 november 2017 12:23:15

Vraag me af, inmiddels 2017 of Jette Klijnsma de wet nu heeft aangepast en dat lijfrente niet wordt meegeteld bij de berekening vermogen bij de bijstand. Nelly

reageer op nelly

Jacob Veld

2 mei 2017 21:49:11

Ik ben op zoek naar een goede banksparen aanbieder. De rentes die je ziet, zijn dit variabele rentes of vaste rentes? In het geval van variabele rentes, hoe fair gaan banken hier mee om? Eerst binnenhalen en dan de variabele rente laten zakken? Bestaan hier spelregels voor? Alvast mijn dank voor uw reactie.

reageer op Jacob Veld

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 mei 2017 13:38:28

Beste Jacob,
Banken bieden zowel variabele als vaste rente aan. Wat bij u past hangt af van uw situatie. Op onze website (https://www.moneywise.nl/banksparen/) laten we u stap voor stap alle mogelijkheden zien. De variabele rente volgt veelal de markttrend. Het 'dakpannen-systeem' dat u schetst wordt niet toegepast. De huidige rente is echter wel laag, net zoals de gewone spaarrente.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Jacob

13 mei 2017 13:28:30

Jochem, dank voor je reactie. Ik duidde inderdaad op het dakpannen systeem. Ing-Postbank had hier ooit een handje van. Gelet op de lage rente word je bijna gedwongen toch om op variabel in te zetten. Groei je tenminste mee bij oplopende rente c.q. inflatie.

reageer op Jacob

Jan

6 mei 2017 23:29:06

Er is een polis vrijgekomen van onze lijfrente. Dit was al in 2014. Nu moeten wij van de belasting met een goed alternatief komen om geen belasting te hoeven betalen. Je kan banksparen hebben we gezien of een nieuwe lijfrente openen. Nu hebben wij nog een polis lopen. Zou al dit gespaarde geld niet erbij gevoegd kunnen worden? Zodat we maar een pensioen lijfrente hebben. Of adviseerd u ons een ander alternatief. Alvast bedankt,

reageer op Jan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 mei 2017 9:16:38

Beste Jan,
Wat heb je gedaan toen de polis in 2014 vrij kwam, heb je de bestaande polis voortgezet of is het geld officieel vrijgekomen? Als dat laatste het geval is heb je eigenlijk een probleem met de fiscus. Je had namelijk voor 31-12-2015 het geld dat moeten onderbrengen in een andere lijfrente. Dat kan een polis zijn maar tegenwoordig kiest iedereen voor banksparen.
Je kunt op zo'n bankspaarrekening meerdere polissen samenvoegen. Dat geeft meer overzicht en, ook niet onbelangrijk, scheelt in de kosten.
Je kunt heel makkelijk zelf vergelijken welke bank het meeste oplevert via onze vergelijkingsmodule voor banksparen. Maar als je vragen hebt, bel ons dan gewoon. Ik of een van mijn collega's kunnen je binnen een paar minuten vertellen welke mogelijkheden je hebt.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

peter

11 juni 2017 13:05:15

Hallo, Mijn Lijfrente vervalt eind dit jaar oud regimepolis kan ik deze omzetten in/naar aandelen bijvoorbeeld in een hoog dividend fonds en dividend herbeleggen over periode van 10 jaar ?via verzekeraar in mijn geval ASR ,of worden de kosten berekend door verzekeraar veel te hoog Hoor graag en eventuele tips zijn welkom m.vr.gr peter

reageer op peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 juni 2017 0:34:11

Beste Peter,
Een oud regime polis kun je in een keer uit laten keren. Dan wordt er belasting ingehouden en kun je met het netto bedrag doen en laten wat je wilt en dus ook aandelen kopen. Maar dan betaal je dus in een keer alle belasting.
Een andere optie is een uitkering aankopen via een bank. Helaas door de lage rente niet veel rendement, maar geen kosten die door de bank in rekening worden gebracht.
Hier kun je zien welke bank de hoogste rente biedt en wat de uitkering per maand kan zijn:https://www.moneywise.nl/banksparen/lijfrente/
Wil je alle mogelijkheden nalezen, download dan onze lijfrentewijzer:https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Linda

15 augustus 2017 17:20:46

Mijn schoonvader heeft een lijfrente verzekering bij Aegon (nieuwe regime), deze bereikt op 1 september 2017 de einddatum. Het gaat om een bedrag van 30k. Mijn schoonvader is geboren in augustus 1952 en is dus 65. Zijn pensioengerechtigde leeftijd is 66 jaar.
In een keer uitkeren (wat hij zelf het liefst wil) is volgens mij geen optie, vanwege de belastingen en revisierente. We zijn daarom op zoek naar de meest geschikte overbrugging van het geld tot zijn pensioengerechtigde leeftijd. Vanaf dan wil hij de 30k in vijf jaar laten uitkeren.
Je moet sowieso een verzekering of een bankspaarrekening openen ten behoeve van de uitkering als ik het goed begrijp? Het is niet mogelijk om dit gewoon op je eigen huidige spaarrekening te laten storten?
Ik zie dan drie opties (maar mogelijk zijn er meer?) 1) een bankspaarrekening openen, 2) de einddatum van de polis op augustus 2018 zetten (pensioengerechtigde leeftijd) en dan een bankspaarrekening openen of 3) niets doen/geen keuze maken tot augustus 2018 en dan een bankspaarrekening openen.
Ad 1) Hoe werkt het als hij een bankspaarrekening wil openen? Hij wil geen premies meer betalen. Dat hoeft dan niet meer? Alleen eenmalig de afsluitkosten komen er dan als kosten bij? Het is dan meer een middel om te overbruggen tot zijn pensioengerechtigde leeftijd waarna via dezelfde bankspaarrekening de uitkeringen kunnen starten (en een goede rente over zijn bedrag ontvangt). Ad 2) Hoe werkt het als hij de einddatum van zijn polis op augustus 2018 zet? Dan moet hij daarna alsnog een bankspaarrekening openen ten behoeve van de uitkeringen? Dus dat kan hij beter nu alvast doen (dan heeft hij tot zijn 66ste rente over het bedrag) ? Want als hij de einddatum verzet en hij komt te overlijden dan gaat het geld mogelijk naar Aegon ipv naar erfgenamen? 3) Niets doen tot augustus 2018 komt eigenlijk op hetzelfde neer als optie 2? (PS ik weet dat hij in ieder geval binnen 'de redelijke termijn', dus voor 31 dec 2018 een keuze moet maken omdat het anders als afkoop wordt gezien).
Optie 1 lijkt mij het meest logisch. Maakt het fiscaal gezien nog iets uit of hij kiest voor optie 1 of optie2/3?
PS: In de brief geeft Aegon aan dat hij voor 1 september een keuze moet maken, maar dat is neem ik aan in strijd met 'de redelijke termijn' denk ik?
Alvast bedankt voor het meedenken! Het is echt zoeken. Ik heb via jullie website al veel nuttige informatie kunnen vinden, waarvoor dank!
Hartelijke groet, Linda

reageer op Linda

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 augustus 2017 12:46:43

Beste Linda, Allereerst mijn complimenten . Je hebt het tot in de puntjes uitgezocht.

De laatste puntjes:

1. Afkopen is inderdaad zonde. Hij kan een bankspaar opbouwrekening openen. Hij laat de waarde van de polis fiscaal geruisloos overstorten en hoeft niks meer in te leggen. De enige kosten zijn de openingskosten. Via Moneywise kan dat online en bedragen deze kosten eenmalig € 165. Volgend jaar moet hij dan een uitkeerrekening aankopen en betaalt hij weer kosten. Voordeel is dat hij volgend jaar kan kijken welke bank de hoogste rente heeft voor een uitkeerrekening. Dat hoeft namelijk niet de bank te zijn waar hij nu een jaar doorspaart. En met een beetje geluk is de rente gestegen. Al moet je je daar niet teveel van voorstellen. Dat levert hooguit een paar euro extra per maand op.


2. De polis verlengen is een goedkope oplossing maar vaak kan het niet eens. En het levert 0 rendement op. Sterker nog soms zijn de kosten zelfs hoger. Dat verschilt per verzekeraar en per product. En je moet inderdaad alsnog volgend jaar een uitkeerrekening starten. En bij een polis is de situatie voor de erfgenamen inderdaad minder gunstig.


3. Je hebt inderdaad het jaar van plus een jaar als redelijke termijn voor een lijfrente. Je vader kan dus ook niks doen en pas volgend jaar een uitkeerrekening aankopen. Maar dan heeft hij een jaar geenrendement.

Andere oplossing


We kunnen bij 3 banken ( ASR, DL, NN) regeln dat je vader een uitkeerrekening krijgt die pas vanaf 1 augustus 2018 de eerste uitkering doet. Dat is een handmatige offerte. Mijn collega's kunnen jullie hier meer over vertellen want er zijn een paar dingen belangrijk, zoals de rente in de uitstelperiode.

Bel maar eens naar Jenno, Rob of Maarten. Zij kunne je verder helpen met je vraag. Ze zijn bereikbaar op 085 7607600

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Gerrit

24 augustus 2017 13:23:40

Ik heb een nieuw regime lijfrenteverzekering en 'gewoon' de premies nog voldaan tot de einddatum 01-08-2017. Mijn geboortedatum is 01-08-1952 en ben dus net 65. AOW krijg is pas per 01-08-2018. Nu wil ik graag een uitkering van 5 jaar maar merk dat dat pas vanaf 01-08-2018 kan klopt dat ? Of is het in het jaar dat ik AOW gaat krijgen mogelijk dus 01-01-2018 ?

reageer op Gerrit

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 augustus 2017 13:54:18

Beset Gerrit,
Omdat je na 01-01-2014 nog premies hebt ingelegd mag je niet het hele saldo laten ingaan in het jaar waarin je 65 wordt Alleen het bedrag dat je op 31-12-2013 als saldo hebt staan mag je vanaf 65 laten uitkeren. Dat moet in minimaal 5 jaar.
De rest kan je pas laten uitkeren in het jaar waarin je de AOW leeftijd bereikt. Hier lees je daar meer over: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/de-aow-gerechtigde-leeftijd-is-verhoogt-wat-betekent-dit-voor-je-lijfrente-bankspaarrekening/ Bel gerust mijn collega's, die kunnen je het goed uitleggen aan de telefoon er ervoor zorgen dat je de juiste beslissingen kunt nemen.
JEroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

8 oktober 2017 15:12:10

Mijn koopsompolis komt (na 20 jaar) volgend jaar vrij. En eigenlijk heb ik het geld nog niet nodig. Mijn horizon is nog zeker 15 tot 20 jaar. Banksparen trekt me niet zo vanwege de lage rentestand. Welke opties zijn er in de beleggingssfeer?

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 oktober 2017 17:43:40

Beste Peter,
In dat geval kunnen wen een lijfrentebeleggingsrekening bij Brand New Day voor je openen of een andere aanbieder. Hier kun je zien hoe deze rekening het doet t.o.v. de concurrentie. Deze producten worden in de markt gezet als zogenaamde ZZP pensioenrekeningen maar het zijn normale lijfrenten en dus geschikt om jouw vrijkomende lijfrente voort te zetten. BND rekent normaal 199 voor de overvoer van het lijfrentekapitaal. Deze kosten betaal je via Moneywise niet. Wel betaal je eenmalig voor het openen en de begeleiding van het lijfrentekapitaal van de oude verzekeraar naar Brand New Day.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

8 oktober 2017 18:12:59

Beste Jeroen, Gaat het hier om verzekeringsproducten of sec beleggingsproducten. Want verzekeringsproducten of producten met een verzekeringselement geven mij geen goed gevoel meer gezien alle schandalen uit het verleden en de kosten die in rekening worden gebracht.

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 oktober 2017 8:31:47

Peter,
Verzekeringen kun je inderdaad maar beter uit de buurt van blijven. Maar gelukkig zijn dit gewoon bancaire rekening. Alleen kun je naast sparen ook beleggen. Dus lage kosten en een transparant produkt.
Jeroen Wolfsen

Fred Bos

13 november 2017 12:39:17

Er zijn bij mij twee lijfrente polissen een van mij bij Aegon en een van mijn vrouw die vorig jaar overleden is bij Nationale Nederlanden.De tweede is nu ook van mij.De twee polissen zijn premie vrij gemaakt na de woekerpolisaffaire. Kan ik nu die van Aegon om laten zetten in banksparen en door laten lopen tot mijn pensioen en die van Nationale Nederlanden daar naar toe laten storten want die is nu vrij natuurlijk. Groetjes Fred Bos.

reageer op Fred Bos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 november 2017 20:54:49

Beste Fred,

Voor de lijfrente van je vrouw zul je een nabestaandenlijfrente aan moeten kopen. Hier kun je dar meer over lezen:

https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/wat-gebeurt-er-met-lijfrente-banksparen-bij-overlijden/

Uiteindelijk moet je hiervoor dus een bankspaar uitkeerrekening aankopen. Om hiervoor een offerte te ontvangen jun je het beste even met ons bellen: 085 7607600

De polis bij Aegon kun je omzetten naar een bankspaar opbouwrekening, die kun je heel makkelijk online berekenen en aanvragen:https://www.moneywise.nl/lijfrente/?src=lijfrente/wat-gebeurt-er-met-lijfrente-banksparen-bij-overlijden

Bel ons gerust als je vragen hebt

Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

fred

13 november 2017 21:33:22

beste jeroen wil je nu zeggen dat ik die van mijn vrouw nu. moet laten uitkeren

reageer op fred

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 november 2017 22:13:04

Fred,
Ja een nabestaandenlijfrente moet direct ingaan (wel met een redelijke termijn van het jaar van overlijden plus twee jaar uitstel).
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan

27 december 2017 15:40:06

Hallo Jeroen,
Ik zit met een aantal vragen. Ik heb namelijke bij Zwitersleven een pensioenverzekering lopen premie vrij vanaf 2002. Deze komt 01-01-2018 vrij met een bedrag van 60.000.00 eur. Hier kan ik een pensioen mee aankopen bij Zwitersleven of shoppen bij een ander aanbieder. Ons idee is het op een bankspaarrekening te storten en dan 20 jaar maandelijks uit te keren.(ik ben van januari 1953). Mijn a o w gaat in mei 2019 in. Heeft deze bankspaar uitkering ook invloed op je A O W? En rekenen ze ook maandelijks kosten bij uitbetalen banksparen? En bij het schrijven van Zwitersleven moest ik melden dat het voor een sekseafhankelijk tarief moet gebruiken als ik dit bij een andere aanbieder wil laten uitkeren.(wat betekent dit?) Ik zit nu in deeltijdpensioen hoe zit dat met de belasting. Moet ik tot mijn gerechtige a o w leeftijd meer belasting betalen over het banksparen en daarna minder? Dit zijn onze vragen.
met vriendelijke groet,
jan

reageer op Jan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 januari 2018 20:46:43

Beste Jan,
Je schrijft dat het een pensioenverzekering is die vrijkomt. Het is dus geld dat onder de pensioenwet valt. Dat kan je niet op een bankspaarrekening storten. Op een bankspaarrekening kun je alleen geld uit een lijfrente storten. Dat is een ander fiscaal product met andere fiscale spelregels. Het is pensioen en daarvoor moet je op pensioendatum een levenslange uitkering aankopen. Je hebt 2 keuzes: een vast pensioen op basis van de huidige (lage) rente of een variable pensioen (doorbeleggen)
Download maar mijn Eboook hierover:https://www.moneywise.nl/bibliotheek/pensioen/doorbeleggen-met-uw-pensioen/ Dan de antwoorden op je vragen: De uitkering hieruit heeft geen enkele invloed op je AOW. Je mag er inderdaad mee shoppen en dat moet je ook doen, want je krijgt vaak elders meer:https://www.moneywise.nl/pensioen/uitkeren/ Het geld valt volledig buiten box 3. Je betaalt belasting over iedere uitkering. De verzekeraar moet loonbelasting inhouden maar je rekent uiteindelijk af op basis van de inkomstenbelasting. Meestal betaal je na je AOW minder ( hangt af van je totale inkomen)
Het verhaal over sekse afhankelijk is een technische term die gaat over de manier waarop de uitkering berekend moet worden. Vroeger was er verschil tussen de uitkering van mannen en vrouwen ( vrouwen leven langer) en dat mag sinds een paar jaar niet meer.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Hans

24 januari 2018 22:13:15

Beste Jeroen, Mijn schoonzus is Nederlandse en werkt en leeft in Frankrijk. Zij heeft de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt. In 1998 heeft zij via haar ouders bij Amev een levensverzekering afgesloten en stort zij elke maand een bedrag. Inmiddels is het ASR geworden.Het bleek een woekerpolis te zijn en heb ik voor haar in 2012 het aanbod van ASR om het om te zetten in een Vermogen Garant verzekering geregeld. In mei 2018 komt het bedrag vrij. Ik ken de regels en mogelijkheden bij het vrijkomen van een levensverzekering. Mijn vraag is nu : kan zij wel belastingvrij en boetevrij het hele bedrag krijgen ? Zij heeft immers in Nederland nooit inkomstenbelasting betaald en/of de premie afgetrokken. Dus waarom zou de belasting dan ineens recht hebben inkomstenbelasting te gaan heffen ?
Bij voorbaat dank Hans

reageer op Hans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 januari 2018 22:30:52

Beste Hans,
De kernvraag hier is: Is dit een lijfrenteverzekering of een belastingvrije verzekering? ALs het een lijfrente is, dan moet men hiervoor een uitkering starten die gedurende minimaal 5 jaar uitkeert. Over die uitkeringen is de bank (tegenwoordig kiest men altijd voor banksparen) verplicht om loonbelasting in te houden. Ook als de klant de premies niet heeft afgetrokken. En dat is natuurlijk zuur.
Daarom kun je een saldoverklaring aanvragen bij de fiscus. Hier kun je daar meer over lezen: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/hoe-vraag-ik-een-saldoverklaring-aan/
Als het een belastingvrije polis dan is de uitkering dus belastingvrij.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Heleen

12 juni 2018 12:02:01

Jeroen,
Sinds 1991 loopt een kapitaalverzekering/lijfrente waarvan ik de premie jaarlijks heb afgetrokken van de IB. Echter, sinds 2011 is er premievrijstelling op grond van arbeidsongeschiktheid. De premie wordt nu betaald door de maatschappij. Wat gebeurt er fiscaal bij uitkering? Word ik ook belast voor het deel van het kapitaal waarvoor ik geen aftrek heb genoten?
met vriendelijke groet.

reageer op Heleen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 juli 2018 14:55:38

Beste heleen,
Je vraag is er tussendoor geglipt maar ik wil je uiteraard graag beantwoorden.
Voor de premievrijstelling heb je normaal gesproken een opslag betaald. Die opslag is onderdeel van de premie en zul je dan ook afgetrokken hebben. Om die reden is dus ook het deel van de uitkering dat is opgebouwd door vrijgestelde premie belast.
Jeroen Wolfsen

Jos

6 februari 2018 18:43:01

Hallo,
In september loopt mijn lijfrente pensioenpolis af bij aegon. Deze loopt dan 20 jaar. Echter ik besef me dat dez3 pas kan uitkeren bij pensioen gerechtigde leeftijd. Ik ben nu 53 jaar. Ik wil echter geen risico voor de komende jaren. Wat is dan wijsheid? Verder zou ik zo snel als mogelijk de huidige waarde vast willen zetten om verdere afbreuk te voorkomen. Kan dat of moet ik d volledige looptijd uitzitten tot september 2018?
Alvast bedankt, Groet jos

reageer op Jos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 februari 2018 18:47:57

Beste Jos,
Je kan je lijfrentepolis risicoloos voortzetten in een lijfrente bankspaarrekening tegen een vaste of variabele rente. EEn lijfrente bankspaarrekening kan doorlopen tot uiterlijk 5 jaar na het bereiken van je AOW leeftijd, dus je kunt zelf bepalen wanneer je een uitkering start.
Lees er alles over in onze lijfrentewijzer: https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/
En je mag ons natuurlijk altijd bellen!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

nina

22 februari 2018 18:41:48

Beste Jos, Ik heb 2 vragen: Ik heb een vrij gekomen lijfrente op de aanvullend pensioen sparen van nationale nederlanden gezet (een geblokkeerde rekening), moet ik hier nu ook belasting over betalen net zo als bij een spaarrekening van de bank? Binnenkort komt er nog een lijfrente vrij. Als je over deze geblokkeerde rek. belasting moet betalen, kan deze nieuwe lijfrente niet beter op een deposito zetten? Want over een deposito hoef je geen belasting te betalen?
Groeten Nina

reageer op nina

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 februari 2018 19:37:04

Beste Nina,
Het geld op een lijfrente bankspaarrekening telt niet mee voor de vermogensbelasting in box 3. Je moet immers al belasnting betalen over de uitkeringen t.z.t.
het verhaal over deposito is een beetje klok en klepel. je kunt een depostio (vaste rente) afspreken op een box3 spaarrekening (normale spaarrekening) en op een lijfrente spaarrekening.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Piet

23 maart 2018 16:13:46

Beste Jeroen, 15 april word ik 66 jaar dan ga ik AOW ontvangen. Ik heb momenteel een bankspaarrekening bij de BLG daar €45000 op. Bij de BLG zeggen ze dat ik dit via mijn adviseur moet regelen die vraagt €600.00 advies kosten. Ben ik gebonden aan deze adviseur of kan ik dit via b.v. Monywise regelen. Groeten Piet.

reageer op Piet

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 maart 2018 16:58:22

Beste Piet,
Dat kan je gelukkig via Moneywise regelen. Je kunt zelf berekenen welke bank het meeste oplevert en dan een offerte aanvragen. Vervolgens kun je de rekening online afsluiten en ben je voor € 165 klaar.

reageer op Jeroen Wolfsen

Lilian

23 maart 2018 18:56:17

Beste Jeroen, Vorig jaar februari 2017 heb ik een gouden handdruk ontvangen, ik heb ook afgerekend met mijn werkgever (52%) echter lees ik nu dat ik gebruik kon maken van een opbouwrekening dan had ik geen vermogensrendementsheffing en ook geen inkomstenbelasting hoeven te betalen. Is het nog mogelijk om deze opbouwrekening te open.
Hoor graag van je,
Groet Lilian

reageer op Lilian

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 maart 2018 13:56:12

Beste Lilian,
Helaas was het tot 2013 mogelijk om je gouden handdruk fiscaal vriendelijk onder te brengen op een bankspaarrekening. Dat is dus nu niet meer mogelijk.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nico van Schaik

13 augustus 2018 16:07:15

Dag Jeroen Mijn Waerdye polis bij ASR is per 1 maart 2014 geexpireerd, daarna ieder jaar een duurverlenging, de laatste loopt per 1 maart 2019 af Daarna wil ik het bedrag stallen op een bankspaarrek. Hoe lang mag dit stallen voordat de uitkering in moet gaan? geb. datum 24-03-1949 AOW leeftijd 01-06-2014 Vr. groet, Nico

reageer op Nico van Schaik

Ronald Veldink

19 oktober 2018 10:46:18

Beste Jeroen,
Mijn vrouw heeft een levensverzekering (beleggingsverzekering) welke premievrij is geworden. De verzekering heeft nu een keuzeperiode maar keert uiteindelijk uit in 2025 als zij geen andere keuze maakt.Is er een mogelijkheid dat zij een keuze maakt om de verzekering om te zetten naar b.v. een lijfrenteverzekering of een depositospaarrekening en deze laat uitkeren als ze met pensioen gaat? Als ze nu laat uitkeren om het bedrag zelf te laten renderen moet er inkomstenbelasting en revisierente betaalt worden en dat is zonde. Het geld is nu niet nodig maar niets doen en de beleggingsverzekering in huidige toestand door te laten gaan vind ik een groot risico (zeer onzekere beurs).
Hoor graag van je en bij voorbaat dank.
Groet Ronald

reageer op Ronald Veldink

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 oktober 2018 12:45:23

Ronald,
Het antwoord op de lijfrenteverzekering is de lijfrente bankspaarrekening. Deze kun je heel makkelijk vergelijken en zelf openen via Moneywise. Hierop kan ze de waarde van de polis laten storten, ze gaat dus doorsparen maar zonder zelf nog in te leggen. dAt gebeurt fiscaal geruisloos, dus zonder inhouding van belasting. Ze kan dan kiezen uit een variabele rente of een vaste rente voor meerdere jaren. I.v.m. de lage rente kiezen de meeste mensen voor variabel. Ze is dan niet meer aan het beleggen en loopt dan ook geen risico meer. De bankspaarrekening kan op ieder moment worden stopgezet en dan kan ze kiezen voor een uitkering. Dat kan indien nodig zelfs voor 65. De meeste mensen wachten tot de AOW leeftijd omdat dan het pensioen ingaat.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

L. Smits

21 januari 2019 11:16:22

Hallo, Mijn partner en ik willen graag dit jaar stoppen met werken, we worden dit jaar 64. We hebben beiden een lijfrenteverzekering waaraan we nog steeds premie betalen. Het is ons bekend dat we de waarde van deze verzekeringen per 31-12-2005 mogen gebruiken als overbruggingslijfrente tot 65 jaar of tot AOW-leeftijd. Stel, we kiezen de optie om de overbruggingslijfrente aan te gaan tot 65 jaar. Is het dan toegestaan dat we vanaf 65 jarige leeftijd aansluitend de waarde van 31-12-2013 (minus de waarde van 31-12-2005) laten uitkeren gedurende 5 jaar? Dit zou voor ons de meest gunstige constructie zijn. Maar hierover kunnen we eigenlijk nergens iets terugvinden. En de verzekeraar van onze lijfrenteverzekeringen wil hierop ook geen antwoord geven, aangezien we deze uitkering dan willen laten lopen middels banksparen en zij daar niets vanaf weten. Dus we hopen dat u ons hierop wel antwoord kunt geven. Alvast bedankt!

reageer op L. Smits

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 januari 2019 9:03:05

Geachte heer en mevrouw Smits,
Ja, dat is mogelijk. De waarde van 31-12-2005 kan worden gebruikt als overbrugging tot het jaar waarin de verzekeringnemer 65 wordt of de AOW leeftijd bereikt. De waarde op 31-12-2013 die je overhoudt kun je laten uitkeren vanaf 65 jaar. Maar als jullie nu ook nog premie betalen heb je dan waarschijnlijk ook nog een deel wat pas mag worden uitgekeerd vanaf AOW leeftijd. Dus dan worden het 3 uitkeringen. en in de tussentijd moet je het geld dat nog niet als overbrugging kan worden uitgekeerd stallen op een bankspaar opbouwrekening.
Wij kunnen het in ieder geval regelen en je kunt het ook zelf bij ons alle lijfrentes vergelijken.
Bel ons gerust als jullie vragen hebben: 85 7607600
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Michel

11 april 2019 10:52:16

Beste,
op 1/9/1999 heb ik een Waerdije polis afgesloten, hier heb ik t/m 2005 premie op betaald. Polis (nu ASR) loopt 1/9/2019 af. (woekerpolis vergoeding nooit ontvangen trouwens) Nu hoor ik over dat er inkomstenbelasting en eventueel 20% rente betaald moet worden als ik het hele bedrag ineens laat storten. Maar ook lees ik dat er een regeling is voor kapitaalverzekeringen die voor 14/9/1999 afgesloten zijn, afhankelijk van de betaalde premie's, een belastingvrijstelling zou zijn? Weet u daar meer van? Mvg,

reageer op Michel

Loes

1 juni 2019 19:55:20

Hallo, in 2000 heb ik een cumulent koopsompolis afgesloten. Deze heb ik zelf volledig betaald maar is op naam gezet van mijn vriend. Nu kan de lijfrente volgend jaar uitgekeerd worden maar lijkt het inmiddels verstandiger om te wachten tot de AOW-leeftijd. Kan ik de cumulent koopsom nu of in de toekomst op mijn naam laten zetten? Ik kan uiteraard de bankafschriften terughalen en bewijzen dat ik dat zelf betaald heb.

reageer op Loes

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2019 21:02:42

Loes,
Voor een lijfrente geldt dat de uitkering toekomt en belast wordt bij degene op wiens naam de polis staat. Normaal gesproken is dat ook degene die de premie betaald heeft en heeft afgetrokken van de inkomstenbelasting. Die moet een uitkering aankopen en die uitkeringen (minimaal 5 jaar lang na AOW leeftijd) worden bij die persoon belast.
Je kunt dit niet op naam van iemand anders zetten. Ook niet als degenen in werkelijkheid de premie heeft betaald.
Dus hier is iets niet helemaal goed gegaan, lijkt het mij. Los daarvan is het vaak verstandig op pas uit te keren vanaf AOW leeftijd: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/hoeveel-scheelt-het-als-u-uw-lijfrente-voor-of-na-uw-aow-leeftijd-laat-uitkeren/
Doorsparen kan op een lijfrente opbouwrekening. De beste bank vind je met onze lijfrente vergelijker.
Succes, als je vragen hebt, mag je altijd bellen: 085 7607600.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Hans

12 november 2019 16:36:34

Beste Jeroen,
Eind 1990 heb ik een lijfrentepolis afgesloten bij Robein. Helaas net te laat dus nieuwe regiem Deze wil ik gebruiken on een overbruggingslijfrente aan te kopen tot aan mijn AOW leeftijd.
Mijn vraag is: kan ik deze overbruggingslijfrente ook afsluiten op naam van mijn vrouw( is 1 jaar jonger en dus minstens 1 jaar later AOW)
Groet Hans.

reageer op Hans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 november 2019 17:07:17

Hans,
Je kunt een overbruggingslijfrente alleen afsluiten en uit laten keren op de naam van degenen die de pois heeft gesloten.
Hier kun je uitrekenen welke verzekeraar de hoogste uitkering biedt: https://www.moneywise.nl/lijfrente/overbruggingslijfrente/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ton

15 november 2020 18:50:35

Mijn lijfrente polis (nieuwe regime) komt 20 december 2020 vrij.
Ik wil een overbruggingslijfrente afsluiten per 1 februari 2021 bij Centraal Beheer, maar de exacte waarde is nog niet bekend, deze krijg ik pas te zien op 20 december 2020.
Mijn vraag is kan ik dan nu al bij CB iets afsluiten en dat de exacte waarde word per 20 december bijgesteld ?, want bij het afsluiten bij CB moet ik de waarde invullen van de lijfrente, maar deze staat nog niet vast. En moet ik bij de de huidige verzekeraar (ASR) nu al iets regelen of doorgeven ? (waardeoverdracht formulier "lijfrente overdragen naar nieuwe verzekeraar") dat het bedrag naar CB moet worden overgemaakt ?
Ik kan natuurlijk ook wachten tot na 20 december 2020 dan is de waarde bekend, maar moet ik dan toch iets doorgeven aan ASR wat ik ga doen met de lijfrente ? Ik heb namelijk begrepen dat ik tot 31 december 2021 de tijd heb wat ik ga doen met de huidige lijfrente.
Bedankt
Met vriendelijke groet Ton O

reageer op Ton

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 november 2020 21:22:08

Ton,
De exacte waarde is voor het aanvragen niet zo belangrijk. Maak een reële schatting en dan ziet de verzekeraar vanzelf wat er binnenkomt en past de uitkering pro rata aan. Je hoeft ASR niet voor de expiratiedatum door te geven waar het geld heen moet, je hebt inderdaad ruim de tijd tot 31-12 van het jaar na het vrijkomen van de lijfrente.
Hier vergelijk je verzekeraars voor een overbruggingslijfrente.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ton

21 december 2020 15:30:27

Mijn lijfrente heeft de einddatum bereikt (20 dec 20) Dit is op een zondag, vandaag maandag heb ik naar de waarde gekeken als ik inlog. Is dit het bedrag wat ik ontvang ?
Ik heb ASR gebeld, die zeggen dat de waarde die vandaag staat vermeld de uitkeringswaarde is ! Maar als ik kijk bij het fonds (ASR Beleggingsmixfonds ABC) bij ASR loopt dit een paar dagen achter.
Met vriendelijke groet Ton

reageer op Ton

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 december 2020 16:15:52

Ton, Dat durf ik niet te zeggen. Verzekeraars hebben tientallen verschillende producten met allemaal andere voorwaarden en berekeningsmomenten. Logischerwijs is het de waarde op einddatum maar er zijn ook polissen vaste verkoopmomenten. Bijvoorbeeld iedere 3e vrijdag van de maand.
Voor het aanvragen en openen van een nieuwe lijfrente is de waarde niet van bepalend. De meeste klanten vragen een offerte aan op het bedrag dat ze op dat moment bekend. In de praktijd kan het dan iets afwijken. De nieuwe lijfrente wordt uiteraard geopend voor het bedrag dat uiteindelijk binnenkomt.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Antje Popma

8 augustus 2021 17:42:17

Dag Jeroen,
Mijn lijfrentepolis heeft in april van dit jaar de einddatum bereikt. Ik heb nog tot december 2022 de tijd om te bepalen wat ik ga doen. Inmiddels heb ik al twee keer een brief van NN ontvangen met het verzoek een keuze te maken. Wat is wijsheid, nu een rekening openen voor banksparen of laten staan tot december volgend jaar. Ik neem aan dat als ik het bedrag laat staan het in het gunstigste geval nog rendeert, maar dat er ook een risico is dat het bedrag lager wordt. Of ontvang je ook in dat geval sowieso het garantie kapitaal.
Ik wil starten met uitkeren op 1 januari 2023 omdat ik dan AOW krijg.
Alvast bedankt voor je reactie.
Mvg Antje

reageer op Antje Popma

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 augustus 2021 19:48:53

Beste Antje,
In verband met mijn vakantie, reageer ik iets later.
Als je niet reageert zal NN nog een paar keer een brief sturen. in de tussentijd ontvang je geen dubbeltje rente of rendement. Tenminste als je een polis hebt en de einddatum bereikt. Dan stopt het gewoon en staat je geld werkeloos.
Vaak is het niet interessant om dan tijdelijk voor een jaar een ander product af te sluiten. want als je wil gaan uitkerenmoet je weer een product afsluiten en maak je 2 keer kosten. Dat is zonde. Maar dat hoeft ook niet. Wij kunnen het zo regelen dat er 1 product wordt gesloten waarmee je nog even doorspaart en waarbij er precies op het door jouw gewenste moment een eerste uitkering wordt gedaan. Zo heb je het beste van 2 werelden en hoef je het maar 1 keer te regelen.
Bel ons maar even ( 085 7607600) en we kunnen je vertellen wat er mogelijk is in jouw situatie.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662