Lijfrente

Haal meer uit uw lijfrente

Jeroen Wolfsen donderdag 30 oktober 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Aan het eind van het jaar komen veel lijfrentepolissen vrij waar een lijfrente uitkering voor aangekocht dient te worden. Dit betekent dat u na moet denken over wat u met uw lijfrente gaat doen.
- Welke bank of verzekeraar geeft u de hoogste uitkering?
- Waar moet u allemaal op letten?
- En ook niet onbelangrijk: waar kunt u het goed en goedkoop regelen?

Heeft u een vrijkomende lijfrente? Lees dan deze tips en haal het maximale uit uw lijfrente.

Tip 1: Ga niet meteen in op het voorstel van uw huidige verzekeraar of bank

De verzekeraar waar uw lijfrentekapitaal nu is ondergebracht zal u waarschijnlijk een voorstel doen om de lijfrente uitkering via een van hun eigen producten uit te laten keren. Maar u mag zelf bepalen bij welke partij u uw lijfrente uitkering regelt. En het loont de moeite om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Uit het MoneyWise lijfrente onderzoek 2014 is ook dit jaar weer gebleken dat de verschillen tussen aanbieders groot zijn. De verschillen lopen op tot tienduizenden euro’s!

Wees verstandig:Vergelijk dus alle banken en verzekeraars op rente en voorwaarden: Vergelijk lijfrente

Tip 2: ga banksparen!

De meeste vrijkomende lijfrentes kunnen worden omgezet naar banksparen.  Met een lijfrente bankspaarrekening heeft u de mogelijkheid om uw lijfrente nog enkele jaren door te zetten als u dat wilt (opbouwrekening) of direct te beginnen met een uitkering (uitkeerrekening).

Banksparen kent duidelijke voordelen t.o.v. een verzekering:
- Geen verlies van kapitaal bij overlijden
- Garantie tot € 100.000 op basis van het deposito garantiestel
- Geen verborgen kosten
- In bijna alle gevallen een hogere opbrengst!

Tip 3: Kijk ook naar de voorwaarden

Banksparen laat zich heel goed vergelijken op rente. In principe biedt de bank met de hoogste rente ook de hoogste uitkering. Maar er zijn 4 banken die uitkeringskosten rekenen. De uitkeringskosten bij de Rabobank bedragen bijvoorbeeld € 2,50 euro per maand en gaan dus van uw uitkering af.

Ook op de termijn van de rentegarantie is belangrijk. In de praktijk doen verzekeraars  er soms lang over om uw vrijkomende lijfrente kapitaal over te boeken naar de nieuwe bank of verzekeraar. Als uw geld na de rentegarantietermijn binnenkomt, kunt u een lagere uitkering krijgen als de rente is gedaald.

Tip 4: Wacht niet te lang

Ieder jaar spreken wij weer mensen die hun lijfrentepolis te laat hebben omgezet naar een nieuw lijfrente product. Als uw lijfrentepolis vrijkomt ga er dan ook mee aan de slag. Als u het geld bij uw huidige verzekeraar laat staan ontvangt u geen rente.U loopt niet alleen het risico dat u in één keer belasting moet betalen over het hele bedrag, u kunt ook nog een fiscale boete van 20% krijgen als u te laat uw lijfrenteuitkering aankoopt. Meer informatie over de termijn die u heeft om dit te regelen vindt u hier: redelijke termijn bij het regelen van een lijfrente

Tip 5: Bespaar op afsluitkosten

Veel banken, verzekeraars  en tussenpersonen willen u graag adviseren over de mogelijkheden met uw vrijkomende lijfrente. Zo’n advies kost al gauw tussen €500,- tot € 950,-. Als u goed weet wat u wilt, kunt u het ook zelf regelen op basis van ‘execution only’. Bij MoneyWise regelt u uw lijfrente bankspaarrekening voor een eenmalig bedrag van € 165,-. We geven u geen advies. Maar wel zoveel informatie dat u zelf goed in staat bent te bepalen wat de beste oplossing is in uw situatie.

Tip 6 (bonus): Bel ons voor meer informatie

Heeft u vragen over uw mogelijkheden? Wilt u weten waar u op moet letten als u banken en verzekeraars voor een lijfrente vergelijkt? Wilt u nog even overleggen met een expert? Dat kan gratis en vrijblijvend. Telefoon: 085-760 7600 (9:00 – 17:00 uur) of mail ons op info@moneywise.nl.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.414 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube