Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Haal meer uit uw lijfrente

Haal meer uit uw lijfrente

donderdag 30 oktober 2014 om 12:00:58 Jeroen Wolfsen 37 reacties
lijfrenteAan het eind van het jaar komen veel lijfrentepolissen vrij waar een lijfrente uitkering voor aangekocht dient te worden. Dit betekent dat u na moet denken over wat u met uw lijfrente gaat doen.
- Welke bank of verzekeraar geeft u de hoogste uitkering?
- Waar moet u allemaal op letten?
- En ook niet onbelangrijk: waar kunt u het goed en goedkoop regelen?

Heeft u een vrijkomende lijfrente? Lees dan deze tips en haal het maximale uit uw lijfrente.

Tip 1: Ga niet meteen in op het voorstel van uw huidige verzekeraar of bank


De verzekeraar waar uw lijfrentekapitaal nu is ondergebracht zal u waarschijnlijk een voorstel doen om de lijfrente uitkering via een van hun eigen producten uit te laten keren. Maar u mag zelf bepalen bij welke partij u uw lijfrente uitkering regelt. En het loont de moeite om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Uit het MoneyWise lijfrente onderzoek 2014 is ook dit jaar weer gebleken dat de verschillen tussen aanbieders groot zijn. De verschillen lopen op tot tienduizenden euro’s!

Wees verstandig:Vergelijk dus alle banken en verzekeraars op rente en voorwaarden: Vergelijk lijfrente

Tip 2: ga banksparen!


De meeste vrijkomende lijfrentes kunnen worden omgezet naar banksparen.  Met een lijfrente bankspaarrekening heeft u de mogelijkheid om uw lijfrente nog enkele jaren door te zetten als u dat wilt (opbouwrekening) of direct te beginnen met een uitkering (uitkeerrekening).

Banksparen kent duidelijke voordelen t.o.v. een verzekering:
- Geen verlies van kapitaal bij overlijden
- Garantie tot € 100.000 op basis van het deposito garantiestel
- Geen verborgen kosten
- In bijna alle gevallen een hogere opbrengst!

Tip 3: Kijk ook naar de voorwaarden


Banksparen laat zich heel goed vergelijken op rente. In principe biedt de bank met de hoogste rente ook de hoogste uitkering. Maar er zijn 4 banken die uitkeringskosten rekenen. De uitkeringskosten bij de Rabobank bedragen bijvoorbeeld € 2,50 euro per maand en gaan dus van uw uitkering af.

Ook op de termijn van de rentegarantie is belangrijk. In de praktijk doen verzekeraars  er soms lang over om uw vrijkomende lijfrente kapitaal over te boeken naar de nieuwe bank of verzekeraar. Als uw geld na de rentegarantietermijn binnenkomt, kunt u een lagere uitkering krijgen als de rente is gedaald.

Tip 4: Wacht niet te lang


Ieder jaar spreken wij weer mensen die hun lijfrentepolis te laat hebben omgezet naar een nieuw lijfrente product. Als uw lijfrentepolis vrijkomt ga er dan ook mee aan de slag. Als u het geld bij uw huidige verzekeraar laat staan ontvangt u geen rente.U loopt niet alleen het risico dat u in één keer belasting moet betalen over het hele bedrag, u kunt ook nog een fiscale boete van 20% krijgen als u te laat uw lijfrenteuitkering aankoopt. Meer informatie over de termijn die u heeft om dit te regelen vindt u hier: redelijke termijn bij het regelen van een lijfrente

Tip 5: Bespaar op afsluitkosten


Veel banken, verzekeraars  en tussenpersonen willen u graag adviseren over de mogelijkheden met uw vrijkomende lijfrente. Zo’n advies kost al gauw tussen €500,- tot € 950,-. Als u goed weet wat u wilt, kunt u het ook zelf regelen op basis van ‘execution only’. Bij MoneyWise regelt u uw lijfrente bankspaarrekening voor een eenmalig bedrag van € 165,-. We geven u geen advies. Maar wel zoveel informatie dat u zelf goed in staat bent te bepalen wat de beste oplossing is in uw situatie.

Tip 6 (bonus): Bel ons voor meer informatie


Heeft u vragen over uw mogelijkheden? Wilt u weten waar u op moet letten als u banken en verzekeraars voor een lijfrente vergelijkt? Wilt u nog even overleggen met een expert? Dat kan gratis en vrijblijvend. Telefoon: 085-760 7600 (9:00 – 17:00 uur) of mail ons op info@moneywise.nl.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

anoniem

31 oktober 2014 5:13:34

Als ik 65 en 9 maanden ben, krijg ik AOW en pensioen. Ik heb bij NN ook mijn lijfrente in eenbankspaarproduct laten zetten. Als ik dit ook laat uitkeren tegen die tijd, hoe hoog is dan het belastingtarief wat hierover wordt geheven? Pensioen € 1500,00 netto, AOW ongeveer € 800,00 netto.

reageer op anoniem

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 oktober 2014 10:56:29

Geachte heer of mevrouw,
Het belastingtarief voor iemand die de AOW leeftijd heeft bereikt, is tot een bedrag van € 33.363 een stuk lager dan voor iemand die nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt. Gemiddeld genomen betaalt een AOW-er ongeveer 20% belasting over de eerste € 33.000 euro aan bruto-inkomen en een jonger iemand betaalt 37% over hetzelfde inkomen. Ontvangt u meer dan € 33.363 dan betaald u over dat meerdere gewoon 42%.
De bank die uw bankspaarekening aan u uitkeert, is verplicht om loonbelasting in te houden. Dit doen ze aan de hand van de groene tabellen. Hierbij kijkt de bank niet naar uw totale bruto jaarinkomen en houdt dus geen rekening met andere inkomsten en belastingen. Dit weet men immers ook niet. De bank houdt belasting in die hoort bij de uitkering die u ontvangt. Uiteindelijk rekent u over uw totale inkomen af in de inkomstenbelasting.
Als u wilt weten hoeveel loonbelasting de bank inhoudt maakt u dan een berekening in onze vergelijking. Onze software rekent namelijk het bruto bedrag maar ook het netto bedrag voor uw lijfrente uitkering uit.

reageer op Jeroen Wolfsen

Klaas Gorter

6 januari 2017 11:35:20

Jeroen,
nog eens de spellingsregels van het Nederlands nakijken? "Je betaald" is wel een erge basisfout en erg storend. Ook nogal wat tikfouten in dit stukje.
Mvrgr, klaas Gorter

reageer op Klaas Gorter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 januari 2017 23:12:36

Beste Klaas,
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het aangepast.
Jeroen Wolfsen

Ben Boidin

31 oktober 2014 8:20:16

Let goed op bij eventueel via banksparen uitstellen van de uitkering. Het oude regime kan hierdoor verloren gaan, zodat deze aantrekkelijke voorwaarden bij definitieve uitkering niet meer mogelijk zijn. Dit kan grote gevolgen hebben. Dit staat nergens in de vermelde uitleg vernoemd.

reageer op Ben Boidin

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 oktober 2014 8:39:26

Geachte heer Boiden,

Dat is helemaal waar. Als een oud regime polis wordt omgezet naar banksparen dan verliest men het oude regime. Het vervelende van lijfrente is dat er vreselijk veel fiscale voorwaarden en uitzonderingen zijn. En al deze voorwaarden maken het onmogelijk om in 1 artikel alle belangrijke zaken te noemen.
Gelukkig weten de meeste mensen die een oud regime polis hebben dat ze een polis hebben met een aantal speciale rechten. Men mag de uitkeringen of de polis schenken, men mag in een korte tijd uitkeren en men mag zelfs afkopen.

Veel mensen gebruiken hun oud regime polis om een aanvulling op hun inkomen te regelen vanaf 65. Als men het geld in 5 jaar tijd wil laten uitkeren vanaf 65, is er niks aan de hand als men gaat banksparen. Sterker nog, dan is banksparen vaak de beste keuze omdat het meer oplevert en geen verlies van kapitaal oplevert bij overlijden.

Is men nog geen 65 en wil men het geld nog een aantal jaren doorsparen om daarna (misschien) gebruik te maken van de oud regime rechten dan is het niet verstandig om hiervoor het geld te storten op een bankspaarrekening. Dan verliest men inderdaad het oude regime.

U moet dan het geld doorsparen via een verzekering om de oude rechten te behouden. Helaas zijn er steeds minder verzekeraars die hiervoor een product aanbieden. MoneyWise kan bij een aantal verzekeraars hiervoor een offerte opvragen. Daarvoor moet u dan even contact met ons opnemen.

Hier kunt u meer lezen over oud regime.

reageer op Jeroen Wolfsen

duijnen

31 oktober 2014 12:34:39

Heb wel eens vernomen van een max. bedrag van 21.168,= euro wat uit bank spaar uitkering mag worden gehaald.
Wat is hier over te zeggen?

reageer op duijnen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 oktober 2014 12:42:14

Geachte heer van Duijnen,
Ik weet niet waar u daar iets over gelezen heeft maar ik kan u verzekeren dat dit niet correct is. Nergens in de fiscale wetgeving is een dergelijke bepaling over een opname uit banksparen opgenomen.
Het enige bedrag dat u uit een lijfrente bankspaarrekeing mag opnemen is een bedrag van € 4.242. Dat is op basis van de regeling afkoop kleine lijfrente. Maar dan moet u nog steeds belasting hierover betalen.

reageer op Jeroen Wolfsen

duijnen

31 oktober 2014 13:13:23

Ik zie dat ik te onduidelijk ben geweest met mijn vraag.
Mijn adviseur van de bank geeft aan dat er maximaal PER JAAR 21168,= bruto euro als lijfrente uitkering toegestaan is.
Dat komt neer op 1764,= euro bruto per maand.
Als men een paar flinke koopsompolissen (bv 30 jaar lopende uit jaren 80 vorige eeuw) kan het zijn dat de 21168 euro een beperking vormt om het in een termijn van bv. 20 jaar op te maken.
Wel een luxe probleem, maar toch iets wat tot rekenen aanzet.
Is hier iets nader over te zeggen?

reageer op duijnen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 oktober 2014 13:58:35

Geachte heer van Duijnen,

Aha, duidelijk.
Als u een lijfrente wilt laten uitkeren via banksparen dan kan dat vanaf leeftijd 65. U kunt dan een Tijdelijke Odedagslijfrente aankopen. Hier zijn twee voorwaarden aan:

- De lijfrente moet minimaal 5 jaar lopen
- En de lijfrente uitkeringen tezamen mogen niet meer dan € 20.953 per jaar bedragen ( bedrag van 2014,volgens mij is het bedrag van 2015 nog niet bekend)

Heeft u bijvoorbeeld een bedrag van €150.000 dan kunt u dat niet in 5 jaar laten uitkeren maar zal het eerder 8 jaar worden. Het hoeven overigens geen hele jaren te zijn. Het mag dus ook 7 jaar een 11 maanden zijn.

Daarnaast is de het zo dat een uitkering met een duur van minimaal 20 jaar gelijk wordt gesteld met een levenslange uitkering en dan geldt er geen maximum meer. Dit noemen we dan een levenslange uitkering, maar dat is de fiscale benamng. Banksparen kent geen levenslange uitkering, dat kan alleen via een verzekering.
U kunt deze 2 varianten ook combineren.

Heeft u bijvoorbeeld een lijfrente kaptaal van € 200.000. Dan kunt u € 100.000 laten uitkeren in 20 jaar als levenslange lijfrente en € 100.000 in 6 jaar. Met die laate blijft u dan onder de grens van € 20.953.

Ik schat de kans groot dat uw polissen oud regime polissen zijn. En dan komt er weer een heel ander verhaal om de hoek kijken. Leest u hiervoor mijn antwoord op een vraag in het zelfde weblog van de heer Boidin. En ook elders op de site vindt u meer uitleg over de mogelijkheden met oud regime.

Als u hier vragen over heeft, belt u dan gewoon. We leggen het graag uit.

tzehan

5 november 2014 18:10:55

ik heb een lijfrentepolis komt binnen kort vrij, als ik nu een banksparen opbouwrekening open, na mijn pension leeftijd bereiken,moet ik in dat moment ook een uitkeerrekening openen?en wanneer kan ik bepalen in hoeveel jaren uitkeeren van mijn opgebouwde lijfrente?

reageer op tzehan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 november 2014 19:09:15

Geachte heer of mevrouw,
Ja, als u nu een vrijkomde lijfrente heeft en u wilt nog een aantal jaren de uitkering uitstellen dan start u nu een opbouwrekening. Zodra u 65 bent kunt u de waarde overzetten naar een uitkeerrekening. Dit mag vanaf 65 ( of AOW leeftijd) of uiterlijk binnen 5 jaar daarna.
Dat betekent dat u dan pas hoeft na te denken in hoeveel jaren u het wilt laten uitkeren ( minimaal 5 jaren) en bij welke bank. Dus u heeft het voordeel dat u nu nog geen keuzes hoeft te maken en als blijkt dat een andere bank dan waar u nu de opbouwrekening heeft lopen een betere rente biedt u dus over kunt stappen. U betaald wel nieuwe kosten voor het openen van een nieuwe rekening maar dat is ook als u bij dezelfde bank blijft. Van opbouw naar uitjkeeer is altijd een nieuw product.
Er is een uitzondering. Reaal heeft een combinatieproduct in de markt gezet. Zij zijn de eninge die opbouw en uitkeer in 1 product combineren ( daarom vindt u het ook niet terug in onze vergelijking). Het voordeel is eenmaal kosten, het nadeel is dat u geen vrijheid meer heeft om te bepalen hoe u gaat uitkeren. Als u meer wilt weten over dit product, neemt u dan contact met ons op: 085 7607600

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan vd Stouwe

28 januari 2015 16:33:58

Ook in mijn situatie komt een lijfrente bedrag vrij. Ik ben ik 2006 gestopt met deze spaarloonregeling. Het bedrag is inmiddels gegroeid tot €12.000. Ik zou het graag uitgekeerd hebben omdat ik uit diverse platforms lees dat het omzetten naar een ander product en het later uitkeren hiervan gepaard gaat met veel strubbelingen. Wat is de minimale periode waarover het bedrag mag worden uitgekeerd? Mijn leeftijd is 60 jaar. De bedoeling is om over 3,5 jaar te stoppen. Mijn AOW leeftijd is 67 j. en 7 maanden. Wat zou uw advies hierin zijn?

reageer op Jan vd Stouwe

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 januari 2015 15:21:11

Geachte heer van de Stouwe,
Het is niet zozeer dat er allerlei strubbelingen zijn bij het uitkeren van zo'n polis maar de fiscus heeft bepaalde regels en heeft deze de laatste jaren ook nog een aantal keren aangepast. Veel mmensen vinden het lastig om uit te leggen maar het is niet super ingewikkeld.
Het geld dat u heeft opgebouwd tot 2006 mag u gebruiken als een overbruggingslijfrente. Of in gewoon Nederlands: u mag het laten uitkeren van leeftijd 60 tot 65 jaar ( minimale looptijd) of uw AOW leeftijd op 67 en 7 maand.
Zo'n overbrugging moet gebeuren door een verzekeraar kent een aantal nadelen: • Lage rente en lage uitkering • Verlies kapitaal bij overlijden • Verlies kapitaal bij faillissement verzekeraar • hoger belastingtarief voor AOW dan na AOW ( 37% tegen gemiddeld 20%)
Daarom storten veel mensen het vrijkomende geld door in een bankspaar opbouw rekening. Want daarvoor is banksparen wel toegestaan. En dan kunt u nog 5 jaar doorsparen tot 65 of AOW leeftijd ( en maximaal tot 5 jaar na hun AOW leeftijd). En dan laat u het geld daarna uitkeren via een bankspaaruitkeerrekening. Met een beetje geluk is de rente intussen gestegen. En verder heeft u je de voordelen van banksparen en betaald u wellicht minder belasting. In dit artikel leest u hier meer over:http://weblog.moneywise.nl/lijfrente/mijn-lijfrentepolis-komt-vrij-wat-zijn-mijn-mogelijkheden/
En als u toch nog vragen heeft? belt u ons dan gewoon. Mijn collega's leggen het graag (en kosteloos) uit.
Jeoren Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

rob knol

13 april 2015 20:19:12

Ik ben nu 55 jaar en op 1 juni 2015 loopt mijn lijfrente af. Gestart in 1993 en laatste premie betaald in 1999. Ik heb voldoende pensioenopbouw en wil liefst gaan beleggen en niet banksparen. Ik moet nog werken tot mn 67e maar misschien eerder wat minder werken. Kunt u aangeven wat de mogelijkheden zijn?

reageer op rob knol

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 april 2015 19:07:13

Geachte heer Knol,

Banksparen kan op basis van spaarrentes maar u kunt ook banksparen en dan beleggen.
Er zijn verschillende banken die dat aanbieden, waaronder Delta Lloyd.
Misschien is het handig als u ons even belt dan kijken we met u mee: 085 7607600

reageer op Jeroen Wolfsen

jacbalaguer

22 juli 2015 12:54:21

Binnenkort komen een aantal oude regime lijfrentepolissen vrij, namelijk een per 1 december 2015 (ASR), een per 1 januari 2016 (ASR) en nog een per 1 januari 2016 (Robobank, Interpolis). Is het verstandig om alle drie lijfrente uitkeringen samen te voegen en hiermee de markt op te gaan? en indien ja, maak ik hiermee extra kosten omdat de verschillende maatschappijen het vrijkomend kapitaal kwijtraken?
Als bijkomende vraag, hoe kan ik dat eventueel via MoneyWise regelen?

reageer op jacbalaguer

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 juli 2015 12:04:42

Geachte heer / mevrouw Jacbalaguer,
Het kan inderdaad kosten schelen door de bedragen samen te laten voegen. U opent dan namelijk maar 1 lijfrente en niet 3. Als u via onze website een vergelijking maakt ziet u precies bij welke bank of verzekeraar u het beste terecht kunt. U kunt een vergelijking maken op: http://www.moneywise.nl/lijfrente/direct-ingaande-lijfrente/.
Wilt u het oude regime behouden? Dan kunt u alleen bij verzekeraars terecht. Verzekeraars rekenen momenteel erg lage rentevergoedingen. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen op 085-760 7600 als u wilt weten wat uw mogelijkheden zijn.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Ton Adams

28 september 2015 21:49:42

Ik heb een holding met daarin de hypotheek op ons huis. Daarnaast heb ik een Lijfrenteopbouwrekening(oude regime). Ik wil de lijfrenteopbouwrekening gebruiken om de hypotheek af te lossen. Daarna het geld gebruiken voor een stamrecht vanuit de holding? kan dat?

reageer op Ton Adams

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 september 2015 8:32:56

Geachte heer Adams,
Als ik uw vraag goed begrijp heeft u oud regime lijfrente kapitaal op een lijfrente rekening gestort. Als u het kapitaal van een oud regime lijfrente overzet naar banksparen dan verliest u echter het oude regime. En dat betekent in ieder geval dat u geen gebruik meer kan van de mogelijkheden van oud regime, waaronder het in een keer uit laten keren van het oud regime kapitaal. Meer hierover leest in ons artikel over oud regime en banksparen.
Als het nog wel oud regime kapitaal was mocht u dus gewoon in een keer laten uitkeren (afkopen) en mag u met de netto uitkering ( de verzekeraar die uitkeert is verplicht belasting in te houden) overal voor gebruiken, het is dus netto geld. U had daar dus de hypotheek mee in kunnnen lossen.
Nu zit u vast aan de regels voor een bancaire lijfrente en dat wil zeggen dat het na uw 65e kan worden uitgekeerd maar in minimaal 5 jaar. Als u hier vragen over heeft, belt u ons dan gerust: 085 7607600
Met vriendeljke groet,
Jeoren Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Chris

19 november 2015 17:34:41

28-12-2015 komt er een lijfrente vrij van€10562
Ik heb deze premievrij gemaakt in 2007
Het is een voortvloeisel van een loonspaaregeling vanaf 1997
Wat is uw advies

reageer op Chris

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 november 2015 9:36:41

Beste Chris,
Om u een goed advies te kunnen geven heben we veel meer informatie over uw persoonlijke en financiele situatie nodig. Dat zijn lange en kostebare trajecten. Moneywise werkt anders. We geven u zoveel mogelijk informatie zodat u begrijpt welke mogelijkheden je hebt. Als u weet wat kan en u weet wat je wilt, blijken heel veel mensen zonder hoge advieskosten in staat te zijn om het juiste product af te sluiten.
Ik zal u op weg helpen.
Als u inmiddels 65 jaar bent kunt u de polis laten uitkeren. De uitkering moet in dat geval minimaal 5 jaar lopen. Als u verzekeraars en banken gaat vergelijken zult u zien dat lijfrente banksparen meer op zal leveren. U kiest dan de bank met de hoogste uitkering en we regelen dat u maandelijks uw geld gaat ontvangen gedurende de gewenste periode.
Heeft u het geld nog niet nodig, dan kunt u ook banksparen. U kiest dan niet voor een uitkeerrekening maar voor een opbouw rekening. U mag doorsparen tot 5 jaar na het bereiken van de AOW leefijtd. U kunt in die 5 jaar op ieder moment alsnog een uitkering starten.
Bent u nog geen 65 jaar en wilt u een uitkering dan kan dat ook. U kunt dan niet banksparen maar moet een overbruggingslijfrente aankopen bij een verzekeraar tot leeftijd 65 ow uw AOW leeftijd. Ook die kunt u hier berekenen:http://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/ Als u na 2006 nog premie heeft betaald mag u daarvoor alleen de waarde gebruiken die op 31-12-2005 aanwezig was. De rest van het geld moet u laten staan tot 65. Dat kan weer op een bankspaar opbouwrekening.
U kunt alles nog eens nalezen in onze gratis lijfrentewijzer. Hierin worden alle mogelijkheden uitgelegd. Maar u mag ons altijd bellen of mailen. We beantwoorden uw vragen gratis!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jeffrey Korswagen

19 december 2015 6:41:35

Hallo,

Op 28.02.2016 komt euro 44.000,- vrij op mijn Delta Lloyd lijfrente (huidig regime). Mijn leeftijd 55 jaar.
Ik woon nu in Australië en zou het liefst deze willen laten uitkeren, maar dan gaat er teveel geld naar de fiscus. Bij LanG heb ik nog een goudenhandruk rekening lopen.

Ik ben nog aan het dubben tussen volgende scenarios

1) Is het mogelijk om het kapitaal bruto op deze goudenhandruk rekening te storten?

2) Ondanks dat ik in Australië woont heb ik nog steeds een ING rekening in NL. Kan ik daar dan niet banksparen of moet ik naar de ASR Bank, als ik wil doorsparen?

3) Belastingdienst verzoeken voor een Vrijstelling inhouding loonbelasting/
premie volksverzekeringen?

Wat is belastingtechnisch het beste scenario?

Mvg

JS Korswagen

reageer op Jeffrey Korswagen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 december 2015 15:25:11

Geachte heer Korwswagen,

U kunt het geld uit een lijfrente niet bijstorten op een lopende gouden handdruk rekening. Fiscaal zijn dat heel verschillende producten.

Bij ASR kunnen we alleen een banksparen opbouwrekening openen, dus dat betekent doorsparen. Een geldig Nederlands legitimatiebewijs is dan verplicht, verder Nederlandse bankrekening als tegenrekening en verplicht een geldend BSN.
Let wel: eigenlijk is dit uitstel van executie, want op een dag moet u een uitkering aanvragen. Dat zal niet lukken, want geen enkele bank accepteert een aanvraag voor een uitkering indien iemand in Australië woont. En hetzelfde geldt voor verzekeraars. Er is geen partij die iemand die in Australië woont accepteert.

De GH polis kan natuurlijk wel zonder boetes contant uitgekeerd worden (nieuwe wetgeving 2014). Uiteraard wel belastinginhouding in één keer.
Afkoop van de lijfrente zal gepaard gaan met belasting in één keer en 20% boete in de vorm van revisierente.
Afhankelijk van het belastingverdrag tussen Australië en Nederland dus mogelijk geen heffing in Nederland maar in Australië. Moet u wel eerst een vrijwaring via de Belastingdienst in Heerlen (kantoor Buitenland) geregeld hebben.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Josh

27 januari 2016 17:06:58

Beste Jeroen,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende.

Ik overweeg om bij Robein voor de uitkeringsfase [overbruggingslijfrente] van 2 polissen een "Robein Effecten Lijfrente" te openen. Ik wil hier zowel een oud-regime polis (1988-2000) als een nieuw-regime polis (2001-2005) in storten. Is dit slim/verstandig of heeft u een -betere- suggestie? Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vr.groet, Josh

reageer op Josh

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 januari 2016 16:44:53

Beste Josh,
Robein biedt inderdaad voor bestaande klanten met een een minimaal lijfrentebedrag van € 50.000 de mogelijkheid em een lijfrente te laten uitkeren op basis van beleggingen. Hierbij is dat mogelijk voor een overbruggingslijfrnete. Als u nieuw regime en bestaand regime samenvoegt is dat op zich geen probleem.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

ger

20 november 2016 10:55:02

nov 2016 komt bedrag vrij van ca 21.000,00. Ben nu 56 jaar en wil met 63 stoppen met werk. Wil dus bedrag door laten groeien. Wat is slim: banksparen/verzekeren of overbrugging
mvg,
Ger

reageer op ger

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 november 2016 13:38:33

Beste Ger,
Een overbruggingslijfrente kan op ieder moment ingaan maar moet lopen tot 65 jaar of AOW leeftijd. Dat past dus niet bij je plan om eerst nog door te sparen tot 63 jaar. Je moet dus eerst verder sparen in een andere lijfrente constructie. Dat kan bij een verzekeraar maar tegenwoordig ook bij een bank. Dat nomen we lijfrente banksparen. Dat levert in alle gevallen meer op dan een verzekeraar. Je opent dan een lijfrente bankspaar opbouw rekening waarop je het geld uit je vrijkomende polis kan laten storten en waarmee je doorspaart tot 63 jaar. Je kunt dan alsnog op een later moment een overbruggingslijfrente laten uitkeren. Die moet dus vanaf dat moment lopen tot 65 of AOW, Dat bepaal je zelf. Die lijfrente moet je echter wel bij een verzekeraar aan kopen. Je kunt geen bankspaar uitkering kiezen die loopt van 63 tot bijvoorbeeld je AOW.
Of je het hele bedrag van € 21.000 kan gebruiken voor de overbrugging is afhankelijk of je na 31-12-2005 nog premie hebt ingelegd. Lees alles nog maar eens door in ons gratis E book de lijfrentewijzer. Ik heb het je net gemaild.
Wil je weten welke bank het meeste oplevert voor een bankspaar opbouwrekening? Maak dan een vergelijking voor banksparen op onze site. Je kunt kiezen uit een variabele of een vaste rente. De vaste rente is niet heel veel hoger als de variabele rente, dus veel levert het vast zetten niet op. Daar staat tegen over dat je meestal wel een boete betalen als je het geld eerder wilt opnemen dan de afgesproken periode van het deposito.
Als je nog vragen hebt, bel of mail ons dan gewoon, we helpen je graag.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

wim menheere

13 december 2017 15:53:28

Is er een manier om het betalen van de revisierente te voorkomen

reageer op wim menheere

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 januari 2018 21:13:37

Beste Wim
Eigenlijk niet tenzij het om een zogenaamde kleine lijfrente gaat van minder dan € 4.351.
En als het om een lijfrente gaat van minder dan 10 jaar geleden: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/rekenhulpen/rekenhulp_revisierente
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Michel

16 januari 2019 14:19:39

Beste Jeroen,
Begin jaren 90 ben ik begonnen met lijfrentesparen, eerst bij de SNS die het heeft volgens mij heeft doorgezet naar Reaal. Krijg in ieder geval van beiden nu info over het feit dat de einddatum in zicht is. Het loopt af op 1 maart 2019. Opgebouwd kapitaal 60.000 euro. Ik ben nu 55 jaar dus pensioen duurt nog even. In principe heb ik het geld nu niet nodig. Zou het graag gebruiken of als aanvulling pensioen of paar jaar eerder stoppen met werken ? Moet ik deze keuze nu al maken ? Of kan ik het nog ergens laten staan of onderbrengen zodat ik dit later kan bepalen ? De lijfrenteverzekering loopt af op 1 maart 2019, moet ik voor die tijd aktie hebben ondernomen of kan dat nog tot einde 2019 ? In de eerste jaren was de premie volledig aftrekbaar, later was dit niet meer volledig mogelijk. Had ik bij moeten houden wat welk deel van de premie ik jaarlijks heb afgetrokken van de belasting ? Alvast bedankt voor je hulp !

reageer op Michel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 januari 2019 14:33:19

Michel, Je stelt eigenlijk een flink aantal vragen. Veel antwoorden vind je in ons EBook: https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/
Ik adviseer je zeker om dit door te lezen.
Je mag uitstellen, dat doe je via een bankspaarrekening: https://www.moneywise.nl/banksparen/lijfrente/ Kies dan voor Doorsparen.
Je mag voor je AOw laten uitkeren, dat heet een overbruggingslijfrente, daar lees je meer over in de lijfrente wijzer.
Als je niet alle premies hebt afgetrokken moet je aan de slag met de fiscus: https://www.moneywise.nl/lijfrente/belasting/lijfrentepremie-niet-afgetrokken.aspx
Dus nog wel wat huiswerk te doen voor je.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

michel

16 januari 2019 14:50:23

Beste Jeroen, bedankt voor je reactie. Heb het ebook gedownload. Tav de premie, die heb ik wel afgetrokken, echter het was niet mogelijk jaarlijks de totale premie af te trekken vanwege niet voldoende jaarruimte. Dus heb wel maximaal afgetrokken, maar kon dus niet de volledige premie aftrekken.

reageer op michel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 januari 2019 16:02:59

Michiel,
Dan zei ik maar een saldoverklaring opvragen anders betaal je belasting over de uitkeringen terwijl je voor een deel geen belastingvoordeel over die premie had. Maar let op: jij moet aantonen dat je niet alles hebt afgetrokken. de fiscus kan daarbij helpen, ze kunnen tot 15 jaar terug in je aangifte.
Jeroen Wolfsen

Miranda Vos

19 december 2019 17:52:49

Hi Jeroen, ik wil een stakingslijfrente afsluiten maar word uiteraard heel verdrietig van de rentes die gehanteerd worden... Nu heb ik gezocht naar een beleggingslijfrente maar kan, behalve de direct ingaande beleggingslijfrente van de Leidsche verzekeringsmaatschappij geen enkel ander product tegen. Weet jij nog andere opties?

reageer op Miranda Vos

Willem

3 augustus 2020 16:17:43

mijn lijfrente is inmiddels vrij 1-08-2020 heb diverse mogelijkeheden bekeken maar snap er eerlijk gezegd niets van, en elke stap schijnt geld te kosten. ik wou gewoon een aanvulling op het pensioen toe ik het afsloot, dus ik zit met de handen in het haar om zo maar te zeggen en heb geen idee meer wat het beste is. kun u een zet in de goede richting geven?

reageer op Willem

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 augustus 2020 12:48:13

Willem,
Je moet je vrijkomende lijfrente omzetten in een uitkering. Dat kan bij je huidige verzekeraar maar je bent veel beter af bij een bank als je kiest voor lijfrente uitkeer bankspaarrekeing. Op Moneywise.nl kun je banksparen vergelijken en zelf offertes aanvragen bij de beste bank. Maar het kost inderdaad geld. Bij Moneywise betaald je eenmalig € 165 en dan regelen we alles voor je.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662