Lijfrente

Hoe vraag ik een saldoverklaring aan?

Rob van Lingen woensdag 28 juni 2017 - bijgewerkt op: 29 juni 2017
lijfrenteVraag van de maand: Hoe vraag ik een saldoverklaring voor een lijfrente aan?

Als u een lijfrenteverzekering heeft, dan heeft u de verplichting om op einddatum voor de waarde van de polis een periodieke uitkering aan te kopen. Dat is een fiscale verplichting. Die uitkeringen worden belast. De lijfrente wordt belast, omdat er in het verleden ook voordeel is geweest. De premie is immers in het verleden afgetrokken van de belasting.

Maar wat als u de premie in het verleden niet afgetrokken heeft van de belasting? Wordt er dan ook belasting over de uitkeringen geheven?

De spelregels
Volgens de hoofdregel zijn lijfrenteuitkeringen volledig belast. Verzekeraars en banken gaan ervan uit dat in het verleden alle inleg in aftrek heeft gebracht. Maar het allerbelangrijkste: vooral de fiscus gaat daar van uit. Maar soms is dat niet het geval geweest, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende aftrekruimte was. Of omdat u simpelweg vergeten bent de premies in aftrek te brengen.

Saldomethode
Voor dit soort gevallen heeft de wetgever een speciale regeling in het leven geroepen, de zogenaamde saldomethode. Belastingheffing vindt dan plaats via de saldomethode. Dit houdt in dat u over de som van de niet-afgetrokken bedragen in de uitkeringsfase geen belasting verschuldigd bent. De tot 2010 betaalde en niet-afgetrokken inleg wordt volledig in aanmerking genomen voor de saldomethode. Is er betaald vanaf 2010, dan geldt een beperkte saldomethode. De saldomethode wordt dan alleen toegepast voor niet-afgetrokken betalingen tot een bedrag van € 2.269 per jaar, per persoon.

Voorbeeld
Peter betaald in 2007, 2008 en 2009 en 2010 elk jaar  € 8.000 over naar zijn lijfrenterekening of -verzekering. Volgens de Belastingdienst mocht hij maar € 4.000,- in aftrek brengen. Peter heeft dus meer ingelegd dan hij eigenlijk mocht aftrekken op basis van zijn jaarruimte. De som van de niet-afgetrokken inleg bedraagt nu 4 x € 4.000 = € 16.000. Maar omdat de saldomethode vanaf 2010 nog maar gedeeltelijk toegepast mag worden, namelijk tot een maximum van € 2.269 per jaar, bedraagt het onbelaste saldodeel in totaal 3x € 4.000 plus 1x € 2.269 is € 14.269.

Peter vraagt een saldoverklaring aan bij de Belastingdienst. Op die verklaring staat het totaalbedrag ad € 14.269 vermeld.
Zodra Peter lijfrente-uitkeringen ontvangt via lijfrente banksparen, treedt de saldomethode in werking. Vanaf 2017 ontvangt hij een jaarlijkse lijfrente-uitkering van bijvoorbeeld € 3.200.
De uitkerende bank keert nu 2017, 2018, 2019 en 2020 geheel onbelast uit. Dat is bij elkaar € 12.800 (4*€ 3.200). In 2021 ontvangt hij uiteraard weer € 3.200. Hiervan is nu nog maar € 1.469 onbelast. Met die laatste onbelaste uitkering heeft hij het hele bedrag van de saldo verklaring ontvangen ( 4*3.200 plus €
1.469 ). Vanaf dat moment worden de uitkeringen volledig belast.

Saldoverklaring
U kan dus een beroep doen op de saldomethode als u premies voor een lijfrentepolis of lijfrente bankspaarrekening niet afgetrokken heeft of als u meer aan premie heeft ingelegd dan u kon aftrekken in een jaar.
Verzekeraars en banken kunnen echter niet zelf nagaan of de aan hen betaalde bedragen in aftrek zijn gebracht. U heeft aftrek immers zelf moeten regelen in het verleden. Gelukkig kan de Belastingdienst dat uiteraard wel en een zogenaamde ‘saldoverklaring’ verstrekken.
Heeft u een dergelijke verklaring van de Belastingdienst ontvangen, stuur dan een kopie daarvan naar de uitkerende instantie. Op deze wijze wordt voorkomen dat er te veel loonheffing wordt ingehouden.

Regelen van een saldoverklaring
Een saldoverklaring vraagt u zelf bij de Belastingdienst aan. U moet een verzoek daartoe sturen naar:

De Belastingdienst
Afdeling SMP/MIA-IH
Postbus 90121
4800 RA Breda

Bij uw verzoek om saldoverklaring moet u het volgende aanleveren:

  • stortingsbewijzen of bankafschriften waarmee wordt aangetoond dat de premie / inleg betaald is;
  • een duidelijke opgave per lijfrentecontract, waarbij per belastingjaar is aangegeven welke inleg wel en welke inleg niet door u in aftrek is gebracht van de belasting;
  • een kopie van de lijfrenteovereenkomst of bewijs van het nieuw afgesloten product waaruit uitkeringen gegenereerd worden die wel belast zullen worden.

Aanleveren saldoverklaring voor starten uitkeringen
Het is aan te bevelen om een saldoverklaring voor starten van een uitkeringsproduct geregeld te hebben. U kan dan een kopie van die verklaring met aanvraagstukken mee sturen. Ontvangt de uitkerende instantie de saldoverklaring bij aanvang, dan start men met uitkeren conform saldoverklaring.

Aanleveren saldoverklaring na starten uitkeringen
Heeft een uitkerende partij in een jaar geen rekening kunnen houden met niet-afgetrokken premies/inleg (bijvoorbeeld omdat er geen saldoverklaring is toegestuurd), dan kan u daarmee alsnog rekening laten houden bij de aangifte inkomstenbelasting. U ontvangt ieder jaar van een uitkerende instantie een jaaropgave. De jaaropgave neemt u mee in uw aangifte. In die aangifte inkomstenbelasting wordt het bedrag van de uitkering(en) volgens het jaaroverzicht verminderd met de niet-afgetrokken bedragen. Is het bedrag van de niet-afgetrokken bedragen hoger dan het bedrag van de uitkering(en), dan vult u in de aangifte € 0 in. De ingehouden loonheffing wordt ongewijzigd overgenomen uit het jaaroverzicht.

 

Met dank aan de fiscale afdeling van NN

 

 
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.962 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube