Lijfrente

Voorkom 72% belasting over uw vrijkomende lijfrente door tijdig te reageren

Jeroen Wolfsen donderdag 15 januari 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als u een lijfrenteverzekering (of bankspaarrekening) heeft die vrijkomt, moet u voor het vrijkomende lijfrentekapitaal een uitkering aankopen. Dat hoeft niet meteen te gebeuren. En dat is prettig want misschien heeft u wel even bedenktijd nodig. Maar als u te lang wacht dan kan u dat veel geld gaan kosten. De inschatting is dat jaarlijks zo'n 4000 mensen hun lijfrente te laat regelen met alle fiscale gevolgen van dien.

 

Redelijke termijn aankoop lijfrente

De fiscus geeft u een redelijke termijn om een nieuwe lijfrente te regelen. Hierbij heeft u de keuze tussen een uitkerende lijfrente of een uitgestelde lijfrente. In dat geval spaart u dus nog jaren door in een nieuwe lijfrente (verzekering of banksparen). In beide gevallen geldt dezelfde redelijke termijn.

Vanaf 1 januari 2010 is deze redelijke termijn verhoogd van 6 maanden naar een langere periode. De wet (artikel 3.133, derde lid wet IB)  zegt het volgende:  De begunstigde moet uiterlijk op 31 december van het kalenderjaar volgend op het kalenderjaar waarin de einddatum is bereikt een keuze maken. Als de begunstigde geen keuze maakt binnen de daarvoor geldende termijn, dan is het lijfrentekapitaal belast op de laatste dag van de termijn.

Voorbeeld:
De heer Jansen heeft een lijfrentepolis afgesloten die op 1 juni 2014 vrijkomt, Hij heeft  dus tot 31 december 2015 de tijd om het vrijkomende kapitaal om te zetten in een andere lijfrente.

Extra bedenktijd vrijkomende lijfrente bij overlijden

Als de verzekering tot uitkering komt door het overlijden van (één van) de verzekerde(n), geldt zelfs nog een extra jaar bedenktijd.

Voorbeeld:
De heer van de Bergh is op 25 november 2013 overleden en zijn echtgenote is de begunstigde  voor de uitkering. Zij moet voor 31 december 2015 een lijfrente aankopen.

Overschrijding van de wettelijke termijn: maximaal 72% belasting

Als u te lang wacht met het regelen van uw lijfrente is de verzekeraar verplicht om de polis af te kopen en onder inhouding van loonbelasting het geld aan u uit te keren. In veel gevallen houdt  men 52% in. Ook is de verzekeraar verplicht om door te geven aan de fiscus dat er sprake is van afkoop. We noemen dit de renseigneringsverplichting. Maar naast deze 52% belasting krijgt u ook nog te maken met 20% revisierente. En zo kan de schade oplopen tot 72%.

20% Revisie rente zelf aangeven via inkomstenbelasting

De revisierente wordt niet ingehouden door de verzekeraar. U moet zelf aangifte doen via de inkomstenbelasting van de afkoop.  Door de melding van de verzekeraar weet de fiscus dat er sprake is van afkoop.
Als het belastingpercentage van 52% te hoog was omdat u in een lagere belastingschijf valt, wordt ook dit verrekend via uw aangifte inkomstenbelasting. Heeft de verzekeraar te veel loonbelasting ingehouden, dan ontvangt u dus geld terug. Maar omdat er revisierente betaald moet worden, zult u waarschijnlijk weer bij moeten betalen.

Wees verstandig en regel lijfrente op tijd

Heeft u een vrijkomende lijfrente, wacht dan niet te lang met het regelen want het kost u maximaal 72% een belasting. Daarnaast is het zo dat u geen rente ontvangt van de verzekeraar waar het geld staat.
Vindt u het moeilijk om te besluiten wat u moet doen met een vrijkomende lijfrente en wilt u uw beslissing uitstellen? Overweeg dan om het lijfrentekapitaal te stallen op een lijfrente bankspaarrekening. Door te kiezen voor banksparen en het geld op variabele rente te zetten,  kunt u op ieder moment besluiten wat u wilt doen en ontvangt u in de tussentijd gewoon rente. En u voorkomt een fikse belastingaanslag!
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.954 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube