Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Overwaarde hypotheek uitgelegd door Moneywise op Tros Radar Radio

Overwaarde hypotheek uitgelegd door Moneywise op Tros Radar Radio

vrijdag 13 september 2019 om 12:49:03 Jeroen Wolfsen 2 reacties
radioSteeds meer senioren hebben interesse in het opnemen de overwaarde van hun woning. Een aantal banken is daarom op de markt gekomen met de overwaarde hypotheek. Wat is nu precies een overwaarde hypotheek en waar moet je op letten? In de Jeroen Wolfsen van Moneywise legt het uit in een uitzending van Tros Radar Radio.

Wat is een overwaarde hypotheek?
Bij een overwaarde hypotheek kunt u geld opnemen als uw woning overwaarde heeft. U heeft overwaarde als uw huis meer waard is dan de hypotheek die er op rust. Heeft u de hypotheek afgelost dan is de hele waarde van uw woning dus overwaarde. Een deel van deze overwaarde kunt u opnemen. Dat kan als eenmalig bedrag, maandelijkse uitkeringen of een combinatie van die twee. Er zijn twee belangrijke kenmerken van een overwaarde hypotheek. Ten eerste kunt u de overwaarde opnemen vanaf het moment dat u 60 bent (als er een partner is, moet die ook minimaal 60 jaar zijn). En ten tweede: het inkomen is niet belangrijk. Dus ook met een laag inkomen komt u in aanmerking voor een overwaarde hypotheek. Dat komt omdat de rente die u moet betalen over de overwaarde die u opneemt niet maandelijks door u betaald hoeft te worden maar wordt opgeteld bij de schuld. Die schuld wordt dus ieder jaar hoger en moet uiteindelijk op einddatum worden afgelost bij verkoop van de woning.

Welke banken bieden een overwaarde hypotheek?
Er zijn 4 banken die momenteel een overwaarde hypotheek aanbieden. Ik behandel ze even stuk voor stuk

Rabo Overwaardeplan
De Rabobank heeft het Rabo overwaarde plan. Van te voren maakt u een plan met een adviseur van de Rabobank en beoordeelt de Rabo of dat haalbaar is. Dit product kent een belangrijk nadeel. Wordt  het opgenomen bedrag inclusief de opgebouwde rente meer dan 67,5% van de waarde van de woning, dan moet u uw huis verkopen. Omdat de rente variabel is heeft u geen zekerheid en kan dat sneller gebeuren dan uw bedoeling is. Het gevolg is dat u dan een Te Koop bord in uw tuin moet plaatsen. Veel mensen vinden dat geen prettig idee.

Florius Verzilver hypotheek
De Florius Verzilver hypotheek was één van de eerste overwaarde hypotheken. Belangrijke kenmerken zijn dat u deze hypotheek kunt afsluiten als u beiden ouder bent dan 60 jaar. De rente die u betaalt staat vast zolang de hypotheek loopt. U kunt kiezen uit een bedrag in één keer, maandelijkse uitkeringen of een combinatie daarvan. Heeft u nog een lopende hypotheek dan moet deze worden ingelost door een deel van de overwaarde in één keer op te nemen.  Florius geeft u de garantie (hier zijn wel voorwaarden aan verbonden)  dat er geen sprake zal zijn van restschuld als het huis op einddatum verkocht wordt. Uw erfgenamen blijven dus niet met een restschuld zitten.

Stekkie Verzilverhypotheek
De stekkie Verzilver hypotheek is een product van REAAL. Net als Florius kunt u deze afsluiten als beide woningeigenaren ouder zijn dan 60 jaar. U kunt bij Stekkie maximaal 10% van de waarde in één keer opnemen. Daarnaast kunt u maandelijks uw inkomen laten aanvullen. Hiervoor spreekt u van te voren af hoelang u een uitkering ontvangt. En u spreekt ook af hoe lang de rente vaststaat. Ook hier heeft u de keuze uit 10,15 of 20 jaar vast. Heeft u een lopende hypotheek dan moet deze worden ingelost. Dit kunt u doen met de eenmalige opname van 10%. Stekkie geeft u ook een garantie tegen restschuld als u uiteindelijk het huis gaat verkopen mits u dat doet tegen de taxatiewaarde van dat moment.

Abn Amro Overwaarde hypotheek
Bij de ABN AMRO Overwaarde hypotheek kunt u uw overwaarde pas opnemen als beide eigenaren ouder zijn dan de AOW leeftijd. U kunt kiezen uit een bedrag in één keer of maandelijkse aanvullingen. Een combinatie is niet mogelijk. U spreekt van te voren af hoelang u de uitkeringen ontvangt (10,15 of 20 jaar) en u kunt ook de rente voor die rentevastperiodes vastzetten. Heeft u een lopende hypotheek bij een andere bank? ABN AMRO heeft er geen probleem mee als die blijft bestaan. Wel kijkt men dan naar het inkomen omdat u ook de bestaande hypotheek moet kunnen blijven betalen in de toekomst. Daardoor kunt u waarschijnlijk minder overwaarde opnemen. Ook ABN AMRO heeft een garantie tegen restschuld.

Overwaarde hypotheek regelen met Moneywise
Moneywise heeft al vele klanten geholpen met het verzilveren van hun overwaarde. We kijken graag samen met u welke bank het beste bij uw situatie past.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Piet

16 oktober 2019 20:58:04

Ik weet dat de abn geen overwaarde hypotheek verstrekt op een huis met recht van opstal, is dat met de andere instanties ook zo?

reageer op Piet

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 oktober 2019 21:00:18

Piet,
bij Florius kun je wel een overwaarde / verzilverhypotheek afsluiten als er sprake is van recht van opstal. De andere aanbieder, Strekkie van Reaal, biedt deze mogelijkheid niet.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662