Hypotheken

Overwaarde hypotheek ABN AMRO moeilijk bij bestaande hypotheek

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 16 juli 2019 om 20:25:27
De Overwaarde Hypotheek van ABN AMRO amro maakt het mogelijk om de overwaarde van uw huis te kunnen opeten. Ideaal voor mensen die een hoge overwaarde hebben en een bedrag in één keer willen opnemen of maandelijks hun inkomen willen aanvullen. Volgens ABN AMRO kun je de Overwaarde Hypotheek ook afsluiten naast een reeds lopende hypotheek. Dat is echter veel minder makkelijk dan ABN AMRO doet voorkomen!

Geen of weinig Overwaarde hypotheek bij bestaande hypotheek
Anders dan het reclamefilmpje van ABN AMRO doet geloven, is het in veel gevallen niet zo makkelijk om de extra overwaarde op te nemen. Veel mensen hebben wel een mooie overwaarde maar ook nog steeds een lopende hypotheek. Vaak een kleine hypotheek met maandlasten die ze prima kunnen betalen. Zeker als ze de rente recent hebben kunnen vastzetten tegen de huidige lage rente. Nergens in de commerciële uitingen van ABN AMRO blijkt echter dat het een stuk moeilijker wordt om gebruik te maken van de overwaarde als er nog een lopende hypotheek is. Hoe zit dat?

Lopende hypotheek? Dan inkomen wel belangrijk!
Een belangrijk kenmerk van de Overwaarde Hypotheek is dat er niet gekeken wordt naar het inkomen. Dat kan omdat de rente die betaald moet worden voor de Overwaarde Hypotheek iedere keer bij de schuld wordt opgeteld. Men heeft dus geen extra maandlasten door het opnemen van de overwaarde. De schuld stijgt natuurlijk wel door de jaarlijkse rente en moet bij verkoop van de woning in zijn geheel worden afgelost.

Strenge inkomenstoets bij Overwaarde Hypotheek
Is er echter sprake van een nog lopende hypotheek dan wordt er in één keer wel gekeken naar het inkomen. ABN AMRO gaat dan toetsen of de lasten van de oude bestaande hypotheek dan nog wel te dragen zijn. En de toets die ze hiervoor gebruiken is een strenge toets! Zelfs nog strenger dan voor een starter op de woningmarkt. Men berekent een fictieve maandlast op basis van een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar en zelfs met een rente van 5%. De hoogte van de lopende hypotheek wordt daarbij zelfs fictief 30% hoger gesteld. De kans dat het bestaande pensioeninkomen voldoende is om dit te kunnen betalen, is in veel gevallen gering. Ondanks een forse overwaarde is het dan niet mogelijk om het geld uit de stenen op te nemen.

Overwaarde hypotheek interessant bij weinig pensioen inkomen
Een overwaarde hypotheek (ook wel opeethypotheek of verzilverhypotheek genoemd) is juist bedoeld voor mensen die een te laag inkomen hebben om een gewone hypotheek af te sluiten. Het feit dat er geld opgenomen kan worden zonder dat er extra maandlasten ontstaan is het grote voordeel van de Overwaarde Hypotheek.

Overwaarde en lopende hypotheek
De meeste mensen hebben een forse overwaarde en nog een relatief klein bedrag aan hypotheek. Dat werd vroeger ook vaak op die manier geadviseerd. Er was geen enkele noodzaak om je huis volledig af te lossen. Natuurlijk zijn er mensen met een eigen woning en helemaal geen hypotheek. Maar de groep met forse overwaarde en een klein bedrag aan hypotheek is veel groter.
En wat maakt het nu eigenlijk uit of je een huis hebt met een waarde van € 400.000 zonder hypotheek of een huis met een waarde van € 450.000 met een hypotheek van € 50.000? In beide gevallen is er sprake van € 400.000 overwaarde. Natuurlijk moeten er nog maandlasten betaald worden over de bestaande hypotheek van € 50.000 maar als mensen dan gewoon kunnen betalen is er toch geen probleem?

Onderscheid tussen hypotheek bij ABN AMRO of elders
Wat blijkt? ABN AMRO maakt onderscheid tussen een lopende hypotheek bij ABN AMRO (en dochters Florius en MoneYou) en een hypotheek bij een andere geldverstrekker. Voor de eigen hypotheken kijkt men wel naar de werkelijke last en die is vaak lager omdat men rekent met de echte rente in plaats van 5%. Verder rekent men met de echte hoogte van de hypotheek (dus zonder de genoemde 30% verhoging) en tot slot zijn dat vaak aflosvrije hypotheken en geen annuiteiten met een verplichte aflossing. Met andere woorden, loopt de hypotheek bij ABN Amro zelf dan is de kans veel groter dat de overwaarde kan worden opgenomen. Maar ook in dat geval komt het voor dat het inkomen onvoldoende is om de overwaarde op te kunnen nemen!

Boel gedoe
Inmiddels hebben we bij Moneywise de eerste offertes aangevraagd bij ABN AMRO voor klanten die een overwaarde hypotheek wensten  af te sluiten. Dit ging alles behalve soepel. De spelregels die ABN AMRO bedacht had voor het toetsen bleken niet echt duidelijk en slecht bekend binnen de eigen organisatie. Met aardig wat duw- en trekwerk hebben we inmiddels de eerste klanten kunnen helpen. Natuurlijk gaan we er vanuit dat er goed is nagedacht over de regeltjes bij de introductie van een nieuw product. Maar ook hier blijkt dat dit in de praktijk vaak anders gaat dan de marketingmensen van de bank bedacht hebben.

Even leek het erop dat we de Overwaarde hypotheek van ABN AMRO het beste product in de markt vonden. Met name de mogelijkheid om deze te sluiten naast een bestaande hypotheek leek interessant. Een maand na introductie en de eerste ervaringen weten we beter en zijn we dus wat kritischer. Is de Overwaarde Hypotheek daarmee een slecht product geworden? Nee, dat niet. Het is nog steeds voor veel mensen een goed en interessant product. Het is alleen moeilijker om de overwaarde op te nemen bij een bestaande hypotheek. En dat komt niet goed naar voren bij de reclame die ABN AMRO maakt.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube