Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Product onder de Loep: Stekkie, inkomensaanvuller voor senioren met hypotheekvrij huis

Product onder de Loep: Stekkie, inkomensaanvuller voor senioren met hypotheekvrij huis

donderdag 07 maart 2019 om 14:50:04 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
Onder de loepSteeds meer senioren zien dat ze veel vermogen in stenen hebben zitten. Ze wonen in een huis waar geen hypotheek meer op rust en de woning is steeds meer waard geworden. Een steeds grotere groep senioren is op zoek naar mogelijkheden om het geld uit de stenen te halen. Toch wil men in de eigen vertrouwde woning blijven wonen. Voor deze groep senioren is de inkomensaanvuller van Stekkie een interessant alternatief. Maar wat is Stekkie en wie zit er achter?

Wat is Stekkie
Stekkie is een nieuw initiatief van SRLev N.V. In de volksmond beter bekend als de verzekeraar Reaal. Stekkie richt zich op 65plussers die hun inkomen aan willen vullen uit de overwaarde van hun woning. Deze 65plussers wonen in een woning zonder hypotheek en willen blijven wonen in hun huis. Toch wil men graag de middelen hebben om te kunnen doen wat ze willen doen.

De inkomensaanvuller van Stekkie
Met de inkomensaanvuller van Stekkie kunt u geld uit uw woning halen zonder dat u direct moet aflossen en rente te betalen. En wat veel mensen heel belangrijk vinden, u blijft ook gewoon eigenaar van de woning.
Stekkie biedt u een maandelijkse aanvulling op basis van een veilige berekening tot maximaal 50% van de waarde van uw woning. Hierbij houdt men rekening met uw leeftijd en levensverwachting.
Stekkie biedt niet de mogelijkheid om in één keer een groot bedrag op te nemen. Wel kunt u gebruikmaken van een ‘Reservepotje’. U kunt tot € 10.000 opnemen , bijvoorbeeld om de afsluitkosten en notariskosten mee te financieren.

Wat gebeurt er aan het eind van de looptijd?
Aan het eind van de afgesproken rentevast periode heeft u 3 opties. U kunt de lening terugbetalen. U kunt nog een keer een nieuwe periode van inkomensaanvuller afsluiten of u ontvangt geen aanvulling meer en de lening blijft doorlopen. Uiteindelijk wordt de hele schuld ( de uitgekeerde bedragen plus de opgebouwde rente) terugbetaald wanneer de laatste schuldenaar het pand verlaat. Dat is bij verkoop of bij overlijden.

De rentes van Stekkie
U kunt bij Stekkie kiezen voor 3 rentevast periodes:
- Een rentevast periode van 10 jaar: 2,5%
- Een rentevast periode van 15 jaar:  3,4%
- Een rentevast periode van 20 jaar: 4,2%

Dat lijken op het eerste gezicht misschien hoge rentes maar de rentes voor een normale aflossingsvrije hypotheek lopen voor 2o jaar bij verschillende banken ook op tot zo’n 3,6% ( ING, Obvion, Centraal Beheer). Het verschil met de lening van Stekkie is dat bij deze banken alleen geld geleend kan worden als er voldoende inkomen is. En dat is bij Stekkie dus niet van belang. Het risico is dus iets groter en vandaar dat men iets meer rente vraagt.

Niet voor elk onderpand
U kunt geen gebruik maken van de inkomensaanvuller bij de volgende panden:
- Woonboot
- Monumentaal pand
- Houtskeletbouw
- Bedrijfspand (meer dan ⅓ van waarde en/of oppervlakte onderpand is aangemerkt als bedrijf)
- Een agrarisch onderpand met meer dan 3 hectare grond

Voordelen

Stekkie kent een aantal interessante voordelen:
-  U ontvangt elke maand een vast bedrag.
-  Tijdens de duur geen extra maandlasten.
-  Kosten zijn betaalbaar uit het Reservepotje
-  Rente op de opgebouwde schuld hoeft u pas terugbetalen als u de woning verlaat.
-  U heeft keuze uit meerdere rentevastperiodes.
-  U kunt aflossen zonder boete.
-  Voorzichtige berekening waarbij het doel is om niet te veel schuld op te bouwen.
-  Aan het eind van de rentevastperiode een nieuw aanbod gebaseerd op de actuele waarde van de woning.

Nadelen
-  Beide aanvragers moeten 65 jaar of ouder zijn.
-  Uw huis moet volledig hypotheekvrij zijn.
-  U heeft niet de mogelijkheid om groot bedrag in één keer uit te laten keren.
-  Ondanks de voorzichtige berekeningsmethode is er een kans dat er een restschuld ontstaat.
-  Er is altijd kans dat na de eerste rentevastperiode de rente is gestegen en/of de marktwaarde van de woning is gedaald. Het kan zijn dat u geen nieuwe maandelijkse aanvulling kunt afspreken.

Stekkie afsluiten
Moneywise is één van de weinige adviseurs waar u deze hypotheekvorm kunt aanvragen. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde hypotheekadviseurs op 085  7607600.

Het oordeel van Moneywise over Stekkie
Het is misschien even wennen aan de naam Stekkie. De gedachte achter de naam is dat u kunt blijven in uw eigen huis, uw eigen stekkie. En toch kunt u profiteren van de overwaarde.
We vinden het mooi dat er weer een nieuwe product op de markt is voor senioren die meer willen doen met de overwaarde van hun woning. Stekkie wijkt af van de reeds bestaande verzilverhypotheek van bijvoorbeeld Florius.
Voordelen zijn lagere rente en meer keuze. Nadeel is dat Stekkie alleen gesloten kan worden bij een woning die volledig hypotheekvrij is. Heeft u een woning met een waarde van bijvoorbeeld  € 500.000 en zit er slechts een hypotheek op van € 20.000 is er meer dan voldoende overwaarde. Maar u komt dan niet in aanmerking voor de inkomensaanvuller van Stekkie.
Al met al is Stekkie een waardevolle aanvulling in de markt voor seniorenhypotheken.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons