Je verzekeraar hoeft je niet te informeren als je teveel betaald voor je overlijdensverzekering. Je moet als consument zelf in de gaten houden of je niet teveel betaald voor je overlijdensverzekering. Je moet dus zelf aan de bel trekken en je verzekeraar vragen om een lagere premie.
Dit ondervond een consument die een klacht had ingediend bij het KIFID. De premie voor zijn overlijdensverzekering, die hij enkele jaren daarvoor had afgesloten, was veel hoger dan de premie voor een nieuwe vergelijkbare verzekering. Blijkbaar had de verzekeraar de premies verlaagd zonder de klant hierover te informeren. Dat hoeft ook niet, zegt het KIFID. Verzekeraar is niet te kort geschoten in diens zorgplicht en mag gewoon de hogere premies blijven rekenen.
Premie overlijdensverzekering zelf controlerenBijna alle verzekeraars hebben de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen de afgelopen jaren hard laten dalen. En geen enkele verzekeraar laat dat weten aan zijn bestaande klanten, laat staan dat de klant de lagere premie gaat betalen (op één verzekeraar na: Dazure). Dit betekent dat er naar schatting tienduizenden consumenten teveel betalen voor hun levensverzekering. En dat kan ze tientallen euro’s per maand schelen. Over de gehele looptijd kan het verschil oplopen tot duizenden euro’s. Kijk maar eens even naar dit filmpje van
Vara's Kassa.
Makkelijk besparen op je levensverzekeringBesparen op je overlijdensverzekering is heel makkelijk. Je kunt op ieder moment namelijk je oude dure verzekering vervangen door een goedkopere. Wil je weten hoeveel je kunt besparen? Reken dat uit door je
overlijdensverzekering te vergelijken. Wel moet je zorgen dat je eerst je nieuwe verzekering gesloten hebt, voordat je de oude opzegt. En is de oude verzekering verpand aan de hypotheek, dan moet je toestemming hebben van de bank om deze op te kunnen zeggen.