Moneywise.nl » Weblog » Overlijdensrisicoverzekering » Verzekeraar hoeft lagere premie voor overlijdensverzekering niet te melden

Verzekeraar hoeft lagere premie voor overlijdensverzekering niet te melden

dinsdag 20 februari 2018 om 18:33:56 Jeroen Wolfsen 2 reacties
overlijdensrisicoverzekeringJe verzekeraar hoeft je niet te informeren als je teveel betaald voor je overlijdensverzekering. Je moet als consument zelf in de gaten houden of je niet teveel betaald voor je overlijdensverzekering. Je moet dus zelf aan de bel trekken en je verzekeraar vragen om een lagere premie.

Dit ondervond een consument die een klacht had ingediend bij het KIFID. De premie voor zijn overlijdensverzekering, die hij enkele jaren daarvoor had afgesloten, was veel hoger dan de premie voor een nieuwe vergelijkbare verzekering. Blijkbaar had de verzekeraar de premies verlaagd zonder de klant hierover te informeren. Dat hoeft ook niet, zegt het KIFID. Verzekeraar is niet te kort geschoten in diens zorgplicht en mag gewoon de hogere premies blijven rekenen.

Premie overlijdensverzekering zelf controleren
Bijna alle verzekeraars hebben de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen de afgelopen jaren hard laten dalen. En geen enkele verzekeraar laat dat weten aan zijn bestaande klanten, laat staan dat de klant de lagere premie gaat betalen (op één verzekeraar na: Dazure). Dit betekent dat er naar schatting tienduizenden consumenten teveel betalen voor hun levensverzekering. En dat kan ze tientallen euro’s per maand schelen. Over de gehele looptijd kan het verschil oplopen tot duizenden euro’s. Kijk maar eens even naar dit filmpje van Vara's Kassa.

Makkelijk besparen op je levensverzekering
Besparen op je overlijdensverzekering is heel makkelijk. Je kunt op ieder moment namelijk je oude dure verzekering vervangen door een goedkopere. Wil je weten hoeveel je kunt besparen? Reken dat uit door je overlijdensverzekering te vergelijken. Wel moet je zorgen dat je eerst je nieuwe verzekering gesloten hebt, voordat je de oude opzegt. En is de oude verzekering verpand aan de hypotheek, dan moet je toestemming hebben van de bank om deze op te kunnen zeggen.

Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van overlijdensrisicoverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Remco Postma

16 oktober 2018 21:07:35

Beste mevrouw/heer,
Onlangs heb ik bij het programma Kassa een item gezien over ORV’s, waar ook Moneywise aan mee gewerkt heeft.
Naar aanleiding van dit programma heb ik mijn eigen ING spaarhypotheek en de aan NN verpande ORV bekeken. Ook hier zit een fors verschil tussen wat wij momenteel betalen aan ORV en wat er op dit moment op de markt is te krijgen.
Uit jullie verhaal begreep ik dat de ORV altijd tussentijds is aan te passen. Hierop heb ik bij NN geïnformeerd naar de mogelijkheden. Hierop ontving ik vandaag dit bericht van NN:
“ U heeft op 9 oktober 2018 een vraag gesteld over uw verzekerde spaarhypotheek verzekering. Bedankt daarvoor. U vraagt of het overlijdensrisico losgekoppeld kan worden en elders mag worden verzekerd. Het is niet mogelijk om uw verzekering te wijzigen en het overlijdensrisico elders te sluiten. De verzekerde uitkering bij leven en bij overlijden is gelijk aan de lening of het leningdeel waaraan de verzekering is gekoppeld. De premie kan ook niet worden aangepast. Alleen een renteherziening of een aflossing op uw hypotheek zal leiden tot een aanpassing van uw levensverzekering.”
Kunnen jullie mij uitleggen hoe ik hier wel onderuit zou kunnen komen. Ik betaal momenteel maandelijks 60 euro meer dan nodig is.
Alvast bedankt voor jullie hulp.
Met vriendelijke groet,
Remco Postma (06)27 086 386

reageer op Remco Postma

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 oktober 2018 21:36:15

Beste Remco,
We krijgen veel vragen over de premies van de spaarhypotheek. Logisch want de premie voor een spaarhypotheek is vaak een flink bedrag. Vaak € 100 en meer. Dat is ook niet vreemd. De premie van een spaarhypotheek bestaat immers uit twee delen. De spaarpremie en de overlijdenspremie. Met de spaarpremie wordt het afgesproken kapitaal opgebouwd waarmee je de hypotheek moet aflossen. Dat kapitaal is gegarandeerd. De spaarpremie is gekoppeld aan de rente die je betaald op de hypotheek. Je krijgt dus net zoveel rente (of eigenlijk rendement) over je spaargeld als het rentepercentage dat je moet betalen aan de bank voor je hypotheekschuld. Daarnaast betaal je premie voor de overlijdensdekking. Die premie kan soms goedkoper omdat er nog wordt gerekend met oude sterftetafels. In gewoon Nederlands: de premie is hoger dan tegenwoordig omdat men er toen van uitging dat we minder oud werden.
Maar het belangrijkste aan het verhaal: je kunt de overlijdensdekking niet uit de spaarhypotheek 'slopen'. Het is inderdaad een gecombineerd produkt. En dat is bij mijn weten bij alle banken zo.
Meer hierover kun je lezen in dit artikel over de overlijdensverzekering in je spaarhypotheek.
Maar niet getreurd. Het is mogelijk om te besparen op je spaarhypotheek. Maar het is geen gemakkelijke berekening. Neem daarom eens contact op met één van onze hypotheekadviseurs. Die kan met je meekijken en vrij snel bepalen of er mogelijkheden zijn om te besparen op je hypotheek.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662