Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Kun je besparen op de overlijdenspremie in je spaarhypotheek?

Kun je besparen op de overlijdenspremie in je spaarhypotheek?

woensdag 10 oktober 2018 om 12:57:08 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
hypotheekVeel mensen betalen teveel voor hun overlijdensrisicoverzekering. De premies hiervoor zijn de laatste jaren structureel gedaald maar polissen worden niet aangepast. Heb je ook een overlijdensverzekering dan is de kans groot dat je nu teveel premie betaald. Maar hoe zit dat met de overlijdensverzekering in je spaarhypotheek? Is de premie daarvan ook te hoog?

Overlijdensverzekeringen vergelijken
Moneywise heeft een tool gebouwd waarmee je heel makkelijk uit kan rekenen of je kunt besparen op je overlijdensverzekering. In de uitzending van Vara Kassa over dit onderwerp zie je dat je binnen een paar minuten weet of je kunt besparen op je premie. Maar het is wel belangrijk dat je appels met appels vergelijkt. De premie van een spaarhypotheek kun je niet vergelijken met de premie van een overlijdensverzekering.

Wat is een spaarhypotheek
De premie van je spaarhypotheek bestaat uit 2 delen. Een deel van de premie wordt gespaard en een deel wordt gebruikt voor de overlijdensdekking. De spaarpremie (het woord zegt het al) is bedoeld om een kapitaal bij elkaar te sparen. Met dat opgebouwde kapitaal wordt op einddatum de hypotheek (of een deel van de hypotheek) afgelost. Naast de spaarpremie is er ook sprake van een overlijdenspremie. Met dit deel van de premie wordt de verzekering betaald die moet uitkeren als de verzekerde(n) voor het bereiken van de einddatum overlijdt. Het wordt niet altijd aangegeven hoe deze premies verdeeld zijn. Sommige verzekeraars noemen alleen de totale premie maar er zijn ook verzekeraars die het keurig uitsplitsen.

Voorbeeld:
Erik en Anja zijn beiden 34 jaar en hebben in 2008 een spaarhypotheek afgesloten voor een bedrag van € 150.000. Op einddatum keert deze polis dus € 150.000 om de hypotheek af te lossen uit. En bij overlijden van één van hun beiden voor de einddatum, keert de verzekeraar ook € 150.000.
Ze betalen iedere maand € 232 aan premie voor de bijbehorende verzekering. Uit het overzicht dat ze van de verzekeraar ontvangen, blijkt dat € 198 daarvan gespaard wordt en € 34 wordt gebruikt voor de overlijdensdekking.

Als ze de vergelijkingsmodule invullen dan zien ze dat ze nu een overlijdensverzekering voor een bedrag van € 150.000 kunnen sluiten voor € 11 per maand. Dat kan dus flink goedkoper. Maar hoe kunnen ze deze verzekering aanpassen?

Overlijdensverzekering in spaarhypotheek niet te beëindigen
Erik en Anja zouden graag een nieuwe overlijdensverzekering afsluiten voor € 11 en de oude dure verzekering in de spaarhypotheek opzeggen. Maar dat gaat helaas niet. De spaarhypotheek is een gecombineerd product. Het spaardeel en overlijdensdeel zijn aan elkaar gekoppeld. En daarom is het overlijdensdeel niet zomaar te beëindigen. Je zit dus vast aan de overlijdensdekking in de spaarhypotheek.

Dat is dus anders bij een echte overlijdensverzekering. Daar ben je allemaal maar verzekerd voor overlijden. Je betaalt tot een bepaalde datum premie en als je voor die datum komt te overlijden, keert de verzekeraar het afgesproken bedrag uit. Deze verzekering kun je opzeggen. ook als deze gekoppeld is aan de je hypotheek (verpand). Hoe dat werkt kun je lezen in het weblog over een verpande overlijdensverzekering.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662