Moneywise.nl » Weblog » Geld Lenen » Nibud wil strengere regels voor private lease

Nibud wil strengere regels voor private lease

vrijdag 11 juni 2021 om 09:19:16 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
private leaseSteeds smeer mensen sluiten een private lease contract af. Het gaat dan niet alleen om auto's maar ook om bijvoorbeeld fietsen, wasmachines en meubels. Feitelijk is een private lease constructie een lening, terwijl het tegenwoordig steeds vaker verkocht wordt als een abonnement. Consumenten hebben onvoldoende in de gaten dat de rente die betaalt wordt bij private lease best hoog kan zijn. De maandelijkse lasten van een huishouden stijgen hierdoor hard. En daar wordt onvoldoende rekening mee gehouden, vindt het Nibud.

Overkreditering


Omdat aanbieders van private lease constructies onvoldoende toetsen of consumenten voldoende inkomen hebben om de kosten van zo'n private lease constructie te kunnen betalen, kunnen consumenten veel te makkelijk dergelijke leenconstructies aangaan. Met als gevolg dat consumenten in de financiële problemen kunnen komen. Daar moeten duidelijke regels en normen voor komen zodat overkreditering niet meer voor kan komen.

Betere voorlichting


Consumenten realiseren zich vaak niet eens wat de werkelijke kosten van private lease of een abonnement is. De rente is vaak hoger dan men denkt en kan oplopen tot 10%. Dat is namelijk het percentage dat kredietverstrekkers wettelijk mogen vragen en dat doen een aantal dus ook gewoon. Terwijl de rente op dit moment natuurlijk veel lager is. Hoe interessant private lease ook lijkt te zijn omdat je niet zelf geld hoeft te investeren voor de aankoop, op de lange termijn ben je flink meer kwijt door de hoge rente. Dat hoeft geen probleem te zijn als je je dat realiseert en het kan betalen. Maar veel mensen kijken daar onvoldoende naar volgens het Nibud. De producent en abonnementen worden te makkelijk aangeschaft.

Gevolgen private lease


Omdat het uiteindelijk een lening is, zijn de gevolgen van private lease dat je minder hypotheek kunt krijgen. We schrijven hier al eerder een artikel over . In dat artikel kun je zien wat de gevolgen zijn van die leuke private lease auto op je hypotheek. In de meeste gevallen komt het er op neer dat je door die 'goedkope' private lease auto geen huis meer kan kopen omdat het bedrag aan maximale hypotheek fors lager is. En in de huidige markt waar de prijs voor een woning steeds hoger wordt sta je als starter dan werkelijk meteen buiten spel.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van geld lenen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662