Ontslagvergoeding

Stamrecht bv? Weet waar je aan begint!

Jeroen Wolfsen dinsdag 12 november 2013 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
De stamrecht bv wordt door accountants, notarissen en advieskantoren aangeprezen als een goede oplossing voor het onderbrengen van uw ontslagvergoeding. De meest verkochte verkoopargumenten zijn: flexibiliteit, makkelijk geld lenen lenen uit uw eigen bv en baas over uw eigen geld.

Een stamrecht bv kent echter zeer strenge fiscale spelregels en als de fiscus van mening is dat u daar vanaf wijkt, heeft dat grote fiscale gevolgen: u betaalt dan 52% belasting plus 20% revisierente over de gehele ontslagvergoeding in een keer. En de fiscus is zeer kritisch over de stamrecht bv. De fiscus heeft aangekondigd bestaande en nieuwe bv's streng te gaan controleren.

Stamrecht bv's onder water
Veel mensen realiseren zich niet dat het gestorte kapitaal in een stamrecht bv verplicht aan moet groeien met een oprentingspercentage van minimaal 4%. Het bedrag waarover belasting betaald moet worden wordt op die manier steeds groter. Veel bv's halen echter geen 4% rendement. De rente op een zakelijke spaarrekening is momenteel ongeveer 1.6% en dat is dus te weing. Wil men meer rendement halen dan moet men beleggen. Met alle risico's van dien. Uit de praktijk blijkt dat veel bv's onder water staan. Dat wil zeggen dat ze minder geld in kas hebben dan als verplichting op de balans staat. Dat is een groot fiscaal probleem.

Lenen uit de stamrecht bv
Het argument van geld lenen uit de eigen bv klinkt aantrekkelijk. Maar ook hier zitten een aantal gevaren aan. Er moet sprake zijn van een zakelijke overeenkomst. Zo moet er rente betaald worden aan de bv maar de lening moet ook terugbetaald worden. Als dit niet op de juiste manier is vastgelegd in een overeenkomst heeft u al snel discussie met de fiscus. En als u zich niet houdt aan de overeenkomst ziet de fiscus dit als een onzakelijke handeling en kan het hele stamrecht in een keer vol belast worden met 72%.

Een van de grootste problemen is dat men de lening niet meer aflost. Het lijkt interessant om bijvoorbeeld uzelf een hypotheek te verstrekken uit uw eigen bv, maar ooit moet het geld dus weer terug de bv in. En dat kan lastig zijn als het geld dan in 'stenen' zit.

Ondernemen met de stamrecht bv
Als u een eigen onderneming wilt starten kan het een goed idee zijn om de investeringen die u daarvoor moet doen te financieren met een lening uit de bv. Maar ook hier gelden dezelfde strenge fiscale regels. Gaat het niet goed met de gestarte onderneming dan zit u wel met een lening die nog afgelost moet worden.

In veel gevallen start men als zelfstandig ondernemer in een eenmanszaak en niet in de vorm van een bv. Een eenmanszaak kent vooral in de beginjaren interessante aftrekposten en is daarom meestal interessanter dan ondernemen in een bv. U heeft dus geen bv nodig om zelfstandig ondernemer te worden.

Flexibel inkomen
Een ander veelgebruikt argument is dat u heel flexibel geld kunt laten uitkeren. Dat is op zich helemaal waar. Wat alleen niet vertelt wordt door BV-adviseurs is dat dit met banksparen ook kan. Aegon bijvoorbeeld heeft een gouden handdruk uitkeerrekening waarbij u de uitkering stop kan zetten of aan kan passen.

De rekening courant van de stamrecht bv is geen grabbelton
Veel mensen maken heel makkelijk geld over van de BV naar prive middels de zogenaamde rekening courant.  Een rekening-courant is een aparte rekening van de bv. Op een rekening-courant boekt de bv bedragen die over en weer gaan tussen u en uw bv. Er mag het hele jaar nooit meer dan € 17.500 op de rekening-courant staan. Zodra het saldo op de rekening-courant hoger is dan € 17.500, moet er over het hele bedrag rente worden berekend. Regelmatig zien we rekening couranten die veel hoger staan en daar kan dus weer discussie met de fiscus over onstaan met alle gevolgen vandien.

Kosten declaren bij de stamrecht bv
Het lijkt zo leuk, prive uitgaven declaren bij de bv. De ipad, de nieuwe laptop, etentjes, cursussen enzevoort... het is aantrekkelijk om de kosten te declaren bij de bv.  Ook hiervoor geldt dat er duidelijke regels van de fiscus zijn en in veel gevalllen wordt dit dus niet geaccepteerd.

Hoge kosten stamrecht bv
Tot slot kost het oprichten van een stamrecht bv veel geld. Bedragen van € 1.500 tot € 2.900 zijn geen uitzondering. Ook de jaarlijkse accountantskosten kunnen flink oplopen tot honderden euro's. Veel geld als u dat vergelijkt met het openen van een bankspaarrekening.

Een stamrecht bankspaarrekening opent u via MoneyWise voor eenmalig € 229. Daarna zijn er geen kosten meer. Een stamrecht bv is al snel 10 keer zo duur!
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.962 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube