Ontslagvergoeding

Mag ik mijn Stamrecht BV omzetten naar Banksparen?

Jeroen Wolfsen vrijdag 07 november 2014 - bijgewerkt op: 06 december 2023
Veel mensen die in het verleden een ontslagvergoeding hebben ondergebracht in een stamrecht bv zijn aan het nadenken of ze verder gaan met deze bv. Steeds vaker ontdekt men dat het een dure en ingewikkelde manier is om een stamrecht onder te brengen.
Tot 2010 kon men een gouden handdruk alleen onderbrengen bij een verzekeraar of een eigen stamrecht bv. De bv leek voor veel mensen een betere optie omdat men flexibeler met het geld kon omgaan en zelf kon bepalen hoe er rendement gemaakt ging worden.

Stamrecht bv 'onder water'

Inmiddels staan veel stamrecht bv’s ‘onder water’. Bij veel stamrecht bv’s is er minder geld in de kas aanwezig dan men als verplichting op de balans heeft staan. De DGA van menig stamrecht bv ontdekt langzaam maar zeker dat het toch wel een ingewikkelde constructie is met vele fiscale spelregels. En het is ook een dure constructie. Men heeft te maken met hoge accountantskosten.

Steeds meer mensen zetten hun stamrecht bv om naar een stamrecht bankspaarrekening. In tegenstelling tot een stamrechtverzekering kent banksparen geen of nauwelijks kosten, is het een simpel en eerlijk product en is er geen risico op kapitaalsverlies bij overlijden.

Maar mag u zomaar uw stamrecht bv opheffen en het stamrecht omzetten naar een stamrecht bankspaarrekening?

Het antwoord hierop is ja. U blijft namelijk binnen hetzelfde fiscale kader, het gaat hier om een fiscaal geruisloze omzetting. U hoeft dus niks met de fiscus af te rekenen. Maar het kan wel verstandig zijn om goedkeuring aan de fiscus vragen.

Goedkeuring fiscus voor opheffen stamrecht bv

Er zijn twee redenen waarom u goedkeuring moet vragen.
Sommige verzekeraars of banken  willen een goedkeuring van de fiscus zien. Zonder die goedkeuring opent men geen rekening voor u.
De tweede reden is veel belangrijker. Het voorkomt problemen en discussie met de belastinginspecteur. Vooral als er minder geld in de stamrecht bv aanwezig is dan dat er als verplichting op de balans staat is dat erg belangrijk. U zou namelijk belasting moeten betalen over de totale verplichting op de balans en niet over het lage bedrag dat u wilt overboeken naar de stamrecht bankspaarrekening. En als blijkt dat er onvoldoende geld in de bv aanwezig is omdat u veel privé opnames heeft gedaan dan kan de fiscus kritisch zijn.
Is er te weinig geld aanwezig omdat u onvoldoende rendement heeft kunnen maken? Dan is onze ervaring dat de fiscus bijna altijd akkoord gaat met waardeoverdracht naar banksparen.

Twee vliegen in één klap

Met de goedkeuring van de fiscus slaat u twee vliegen in één klap. U kunt overstappen naar het veel goedkopere banksparen en u heeft het probleem met de fiscus, dat alleen maar groter zou worden in de toekomst, in één keer opgelost. De fiscus stelt als voorwaarde in dit soort zaken dat de bv wordt geliquideerd.

De mogelijkheden van banksparen

U kunt kiezen voor een stamrecht uitkeerrekening die uw ontslagvergoeding maandelijks aan u uit gaat keren gedurende een afgesproken periode of een opbouwrekening waarbij u verder spaart. U bepaalt dan zelf op welk moment u over gaat tot een periodieke uitkering. Maar uiterlijk 31 december van het jaar waarin u de AOW-gerechtigde leeftijd (heeft) bereikt moet de eerste uitkering bekend zijn.

Banksparen vergelijken

U kunt heel gemakkelijk vergelijken welke bank u de hoogste rente kan bieden voor een stamrecht (gouden handdruk) bankspaarrekening. Daarna kunt u de gewenste bankspaarrekening online openen via Moneywise.nl voor eenmalig € 225.
Samen met u zorgen we er dan voor dat uw geld op de juiste manier op uw nieuwe stamrecht bankspaarrekening terecht komt.
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube