Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Gouden handdruk Stamrecht BV gebruiken voor hypotheek? Goed opletten!

Gouden handdruk Stamrecht BV gebruiken voor hypotheek? Goed opletten!

vrijdag 23 maart 2018 om 13:54:07 Jeroen Wolfsen 2 reacties
gouden handdrukWe zien het wel vaker dat mensen met een stamrecht bv geld uitlenen voor een hypotheek. Dat kan een hypotheek aan hun zelf zijn maar ook een hypotheek aan iemand anders. Bijvoorbeeld de kinderen. Het kan erg interessant zijn om dergelijke constructies aan te gaan.
Maar let op: De fiscus kan hier erg streng naar kijken. Met grote gevolgen!


Geldlening met een zakelijk karakter
Als men geld uit wil lenen via de stamrecht bv dan is het van het grootste belang dat de geldlening voldoet aan de eisen van een overeenkomst met een zakelijk karakter. Dat betekent dat er een overeenkomst moet zijn waarin het volgende is vastgelegd:
- De hoogte van de lening
- Een zakelijke rente
- Een aflossingschema
- Reëele zekerheden

De rente en aflossingen dienen daadwerkelijk te worden betaald aan de bv Maar met het voldoen aan deze voorwaarden bent u er nog nog niet.
Er is nog een voorwaarde en die kan heel bepalend zijn: De vraag is namelijk had de BV dit geld onder dezelfde voorwaarden ook aan iemand anders verstrekt?
Vaak is het antwoord hierop nee. En dat kan voor de fiscus reden zijn om de lening als een niet zakelijke lening te beoordelen. Het gevolg is dat de Fiscus van mening kan zijn dat de stamrecht bv is afgekocht. En dat betekent dat er in één keer belasting afgerekend moet worden. En dat was natuurlijk niet de bedoeling!

Voorbeeld hypotheek middels stamrecht bv
De afdeling Fiscaal Juridisch advies van Nationale Nederlanden geeft hiervan een mooi voorbeeld in haar nieuwsbrief:
Een dga wil zijn kind helpen met de aankoop van een eigen woning. De koopsom van de woning bedraagt € 225.000. Het kind kan op grond van het inkomen (LTI) bij een bank maximaal € 125.000 lenen. De dga overweegt om zijn BV een lening te laten verstrekken aan het kind ter grootte van
€ 100.000. De overeenkomst van geldlening voldoet aan de formele eisen: schriftelijke overeenkomst, zakelijke rente, aflossingsschema en reële zekerheden. Een derde die in vergelijkbare omstandigheden als het kind verkeert, zou echter niet een dergelijk grote lening hebben gekregen van de BV. Daarmee is de lening onzakelijk.

Goed advies over stamrecht bv en hypotheek is belangrijk
Wilt u uw stamrecht bv gebruiken voor het verstrekken van een hypotheeklening aan u zelf of iemand anders? Let dan goed op de strenge spelregels die de Fiscus hiervoor hanteert en laat u goed adviseren door uw accountant of fiscalist.
Sluit u naar de lening bij de BV ook een hypotheek bij een bank en wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met de hypotheekadviseurs van Moneywise. Zij hebben ervaring in deze materie en kunnen u hierbij helpen.

met dank aan NN FJA
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Marcel

14 mei 2018 15:13:13

Hierboven staat een voorbeeld waarbij de fiscus de lening als onzakelijk zou beoordelen. Een derde zou maximaal 125.000 euro verstrekken. In het voorbeeld verstrekt de Stamrecht BV 100.000 euro. Dan zou ik denken dat de lening wél als zakelijk wordt gezien, omdat het verstrekte bedrag lager is dan de maximale 125.000 euro. Wat zie ik over het hoofd? bvd, Marcel

reageer op Marcel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 mei 2018 15:23:45

Beste Marcel,
Het gaat niet zozeer om een maximum bedrag. De vraag is of je als Bv zomaar een flink bedrag zou uitlenen aan een derde. Maar het is een lastig onderwerp waar de fiscus op verschillende manieren naar kan kijken. Dit artikel is vooral een waarschuwing: denk er niet te makkelijk over, laat je goed adviseren en bespreek het vooraf met de fiscus.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662