Pensioen

Pensioengat? Zo spaart u voor een aanvullend pensioen

Jochem Kessens donderdag 30 oktober 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Heeft u een pensioengat omdat u te weinig of zelfs helemaal geen pensioen opbouwt? Of bent u zelfstandig ondernemer? Dan is het in veel gevallen voordelig om te sparen voor een aanvulling op uw pensioen. Dit kan fiscaal voordeel opleveren.
Pensioensparen kan op een aantal manieren en hangt af van uw werksituatie. We zetten de mogelijkheden voor u uiteen.

U bent werknemer

Aan het einde van het jaar (meestal in oktober) valt het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) van uw werkgeverspensioen weer op uw deurmat. In dit overzicht ziet u terug hoe uw pensioen ervoor staat. Denkt u dat het bedrag dat u tegemoet kan zien op uw pensioengerechtigde leeftijd onvoldoende is en wilt u extra pensioensparen, dan dat extra belasting voordeel opleveren.

Als u een aantoonbaar pensioentekort heeft, dan mag u de inleg op uw pensioenspaarrekening (banksparen) aftrekken van uw inkomsten om zo minder belasting te betalen.

Aantoonbaar pensioentekort
Het aantoonbaar maken van uw pensioentekort geschied via de jaarruimte. Dit is een formule die is opgesteld door de fiscus. De uitkomst van de formule is het bedrag dat u in het betreffende jaar mag storten op de bankspaarrekening.
Bij deze formule heeft u de pensioenaangroei nodig (Factor A) welke u vindt in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). En uw bruto jaarsalaris dat u in het betreffende jaar heeft ontvangen.

Komt er een positief getal uit de jaarruimte formule? Dan mag u een bankspaarrekening openen, waarop u dit bedrag kunt storten. Vervolgens voert u het gestorte bedrag op als aftrekpost bij uw aangifte inkomstenbelasting, waardoor u geld terugkrijgt. Als het bankspaarsaldo op pensioengerechtigde leeftijd weer periodiek tot uitkering komt, dan betaalt u wel inkomstenbelasting over die uitkeringen. Deze heffing is doorgaans lager dan het bedrag dat u nu terugkrijgt en zodoende ontstaat er fiscaal voordeel.

Extra sparen in pensioenfonds
Bij veel pensioenfondsen mag u ook extra sparen door zelf een storting te doen. Onderzoek van Moneywise heeft eerder aangetoond dat dat minder voordelig is dan banksparen.
Lees ook: extra pensioensparen via pensioenfonds of toch in banksparen

U bent ZZP-er of freelancer

Als ZZP-er of freelancer heeft u weinig mogelijkheden tot pensioen opbouw. U bent op uzelf aangewezen. Banksparen is mooie flexibele vorm van het opbouwen een oudedagsvoorziening, want:

  • u bepaalt zelf hoeveel u betaalt (met als maximum de fiscale grens);
  • uw spaarsaldo is beschermd door het depositogarantiestelsel;
  • gaat uw bedrijf onverhoopt failliet, dan is uw bankspaarsaldo beschermd;
  • flexibel inleggen, komt het een jaar niet uit, dan stort u niet.

Ook u kunt gebruikmaken van de jaarruimte, maar ook de (fiscale) oudedagsreserve is een mogelijkheid. Informeer hierover bij uw boekhouder.

Fiscale Oudedags Reserve (FOR)
Heeft u als ondernemer een FOR reservering op uw balans staan? Dan is het verstandig om deze om te zetten in banksparen. Dit gaat wel ten koste van de liquiditeit van uw onderneming, maar vroeg of laat zult u moeten afrekenen met de fiscus. Door het bedrag nu al om te zetten in banksparen, levert de FOR u een rente op en kunt u de FOR ook gebruiken waar hij voor bedoeld is: een oudedagsreservering.

Stakingswinst
Heeft u uw onderneming stopgezet en heeft u daar een stakinswinst aan overgehouden? Ook dan is het mogelijk om dat om te zetten in banksparen. Zo voorkomt u dat u direct over de gehele stakingswinst belasting moet betalen en creëert u een mooie aanvulling op uw pensioen.

Heeft u al een bankspaarrekening?

Heeft u al een bankspaarrekening? Dan mag u hier gewoon een extra storting op doen als de jaarruimte dat toelaat. U kunt uiteraard een 2e bankspaarrekening openen bij een andere bank, maar doe dat alleen als de rente van die bank substantieel beter is dan bij u huidige bank. Het openen van een bankspaarrekening brengt immers ook kosten met zich mee.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube