Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Pensioengat? Zo spaart u voor een aanvullend pensioen

Pensioengat? Zo spaart u voor een aanvullend pensioen

donderdag 30 oktober 2014 om 21:58:45 Jochem Kessens 7 reacties
lijfrenteHeeft u een pensioengat omdat u te weinig of zelfs helemaal geen pensioen opbouwt? Of bent u zelfstandig ondernemer? Dan is het in veel gevallen voordelig om te sparen voor een aanvulling op uw pensioen. Dit kan fiscaal voordeel opleveren.
Pensioensparen kan op een aantal manieren en hangt af van uw werksituatie. We zetten de mogelijkheden voor u uiteen.

U bent werknemer


Aan het einde van het jaar (meestal in oktober) valt het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) van uw werkgeverspensioen weer op uw deurmat. In dit overzicht ziet u terug hoe uw pensioen ervoor staat. Denkt u dat het bedrag dat u tegemoet kan zien op uw pensioengerechtigde leeftijd onvoldoende is en wilt u extra pensioensparen, dan dat extra belasting voordeel opleveren.

Als u een aantoonbaar pensioentekort heeft, dan mag u de inleg op uw pensioenspaarrekening (banksparen) aftrekken van uw inkomsten om zo minder belasting te betalen.

Aantoonbaar pensioentekort
Het aantoonbaar maken van uw pensioentekort geschied via de jaarruimte. Dit is een formule die is opgesteld door de fiscus. De uitkomst van de formule is het bedrag dat u in het betreffende jaar mag storten op de bankspaarrekening.
Bij deze formule heeft u de pensioenaangroei nodig (Factor A) welke u vindt in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). En uw bruto jaarsalaris dat u in het betreffende jaar heeft ontvangen.

Komt er een positief getal uit de jaarruimte formule? Dan mag u een bankspaarrekening openen, waarop u dit bedrag kunt storten. Vervolgens voert u het gestorte bedrag op als aftrekpost bij uw aangifte inkomstenbelasting, waardoor u geld terugkrijgt. Als het bankspaarsaldo op pensioengerechtigde leeftijd weer periodiek tot uitkering komt, dan betaalt u wel inkomstenbelasting over die uitkeringen. Deze heffing is doorgaans lager dan het bedrag dat u nu terugkrijgt en zodoende ontstaat er fiscaal voordeel.

Extra sparen in pensioenfonds
Bij veel pensioenfondsen mag u ook extra sparen door zelf een storting te doen. Onderzoek van Moneywise heeft eerder aangetoond dat dat minder voordelig is dan banksparen.
Lees ook: extra pensioensparen via pensioenfonds of toch in banksparen

U bent ZZP-er of freelancer


Als ZZP-er of freelancer heeft u weinig mogelijkheden tot pensioen opbouw. U bent op uzelf aangewezen. Banksparen is mooie flexibele vorm van het opbouwen een oudedagsvoorziening, want:

  • u bepaalt zelf hoeveel u betaalt (met als maximum de fiscale grens);

  • uw spaarsaldo is beschermd door het depositogarantiestelsel;

  • gaat uw bedrijf onverhoopt failliet, dan is uw bankspaarsaldo beschermd;

  • flexibel inleggen, komt het een jaar niet uit, dan stort u niet.


Ook u kunt gebruikmaken van de jaarruimte, maar ook de (fiscale) oudedagsreserve is een mogelijkheid. Informeer hierover bij uw boekhouder.

Fiscale Oudedags Reserve (FOR)
Heeft u als ondernemer een FOR reservering op uw balans staan? Dan is het verstandig om deze om te zetten in banksparen. Dit gaat wel ten koste van de liquiditeit van uw onderneming, maar vroeg of laat zult u moeten afrekenen met de fiscus. Door het bedrag nu al om te zetten in banksparen, levert de FOR u een rente op en kunt u de FOR ook gebruiken waar hij voor bedoeld is: een oudedagsreservering.

Stakingswinst
Heeft u uw onderneming stopgezet en heeft u daar een stakinswinst aan overgehouden? Ook dan is het mogelijk om dat om te zetten in banksparen. Zo voorkomt u dat u direct over de gehele stakingswinst belasting moet betalen en creëert u een mooie aanvulling op uw pensioen.

Heeft u al een bankspaarrekening?


Heeft u al een bankspaarrekening? Dan mag u hier gewoon een extra storting op doen als de jaarruimte dat toelaat. U kunt uiteraard een 2e bankspaarrekening openen bij een andere bank, maar doe dat alleen als de rente van die bank substantieel beter is dan bij u huidige bank. Het openen van een bankspaarrekening brengt immers ook kosten met zich mee.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

K. Nanninga

5 november 2014 17:36:35

Onze dochter heeft een Wajong uitkering en werkt parttime in WSW-verband. Zij bouwt daar een klein pensioen op. Zij wil haar pensioen zelf aanvullen d.m.v. banksparen. Haar jaarruimte is erg beperkt. Wanneer zij meer inlegt dan de jaarruimte toelaat, moet dan over het gehele uitkering bij pensionering inkomstenbelasting betaald worden? Kortom, in welke gevallen is inkomstenbelasting verschuldigd bij het periodiek laten uitkeren van het bankspaarsaldo bij pensionering?

met vr. groet,
Klaas Nanninga

reageer op K. Nanninga

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 november 2014 19:01:04

Geachte heer Nanninga,
De uitkering uit een bankspaarrekening is inderdaad volledig belast in box 1. Wie meer stort op een bankspaarrekening dan de jaarruimte toelaat betaalt toch uiteindelijk over de gehele uitkering inkomstenbelasting, dus ook over het deel waar geen aftrek over genoten is.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Hennie Reimert

29 november 2018 11:06:02

mag ik meer storten op een Bankspaarekening dan de jaarruimte volgens de belastingdienst. Elk jaar is er een klein aantoonbare jaarruimte, mag ik nu extra storten, zodanig dat dit de komende jaren past binnen de jaarruimte voor mijn AOW leeftijd?
Is er een mogelijkheid om over het deel Wajong toch via banksparen/lijfrente o.i.d. een aanvulling op de AOW te verkrijgen?

reageer op Hennie Reimert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 november 2018 14:11:16

Hennie,
Het mag wel maar ik adviseer je om het niet te doen. Het geld wordt dan namelijk een lijfrente en dat betekent dat er in principe belasting over gehouden gaat worden. Dat is wel op te lossen met verklaringen van de fiscus maar dat is een boel gedoe.
Onze stelling: geen jaarruimte? Niks storten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ria Junier

1 september 2020 14:35:41

Beste meneer Wolfsen,
Het mag dus wel, zegt u. Mag het ook als iemand een Wajong-uitkering heeft en geld uit een erfenis heeft verkregen. Ik vraag dit voor een vriendin, zij heeft al haar hele leven een uitkering, is nu 56 en heeft een Wajong-uitkering, zorgtoeslag en hier gaat het om: huurtoeslag. Door die erfenis van haar vader raakt zij nu haar huurtoeslag kwijt, omdat ze boven de vermogensgrens zit. Dat gaat haar zo'n 3000 euro per jaar kosten. Zij heeft natuurlijk helemaal geen pensioen opgebouwd, dus ik dacht dat zij van dat geld van haar vader een eenmalige storting (van zo'n € 25.000) kon doen op een bankspaarrekening voor pensioen. Dan heeft ze later, als ze de pensioengerechtigde leeftijd heeft, een klein aanvullend pensioentje op haar AOW. Het lijkt me dat het nu niet uitmaakt, dat ze niet genoeg jaarruimte heeft en dat bedrag niet kan aftrekken, aangezien ze er 3000 euro per jaar mee kan besparen. Mijn grote vraag is alleen: Mag dat ook van de Belastingdienst?
Met vriendelijke groetjes, Ria Junier

reageer op Ria Junier

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 september 2020 17:12:24

Ria,
Het mag dus wel.... Dat wil zeggen een bank zal het geld met alle liefde aanpakken en laat het fiscale verhaal aan u over. Maar belastingtechnisch gaat u de mist in.
De spelregel is simpel: stort geen geld op een lijfrente als u geen jaarruimte of reserveringsruimte. Simpel en duidelijk.
Jeroen Wolfsen

Ria Junier

2 september 2020 11:41:14

Bedankt voor uw antwoord meneer Wolfsen! Ik begrijp het (denk ik), maar het is wel heel jammer en zuur voor haar.
Groetjes, Ria

reageer op Ria Junier
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662