Moneywise.nl » Weblog » Overlijdensrisicoverzekering » Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering versoberen en de premie gaat omlaag

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering versoberen en de premie gaat omlaag

zaterdag 06 oktober 2018 om 17:11:10 Jochem Kessens 4 reacties
besparenDe premies van overlijdensrisicoverzekeringen dalen al jaren. We bloggen er ook vaak over dat je gemakkelijk een paar tientjes per maand kan besparen door je  overlijdensrisicoverzekering over te sluiten.
Een simpel voorbeeld laat zien dat je € 15,- per maand kan besparen.
Een man uit 1972 verzekert 20 jaar lang een bedrag van € 250.000.
Bij Allianz betaalt hij net geen € 30,- per maand, terwijl ASR ruim € 45,- per maand rekent.
Door goed te vergelijken heb je je Netflix abonnement dus ruim terugverdiend.

Deze vergelijking is gebaseerd op de premies van oktober 2018. Maar als je een overlijdensrisicoverzekering hebt die 5 of 10 jaar geleden is afgesloten, dan is de besparing vele malen groter. Premieverschillen van € 30,- tot € 40,- per maand zijn geen uitzondering.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering worden kariger
De afgelopen 10 á 15 jaar zijn de premies van overlijdensrisicoverzekering aanzienlijk gedaald. De verlaging was mogelijk omdat we een hogere levensverwachting hebben en gezonder leven.
Daarnaast is in 2013 het provisieverbod op overlijdensrisicoverzekeringen van kracht geworden, waardoor de premies verder omlaag konden.

De afgelopen 2 jaar zijn de producten echter goedkoper geworden door de productvoorwaarden te versoberen.
Zo heeft zowel AEGON als Klaverblad de premie verlaagd, door het premiedepot uit de voorwaarden te halen. In het oude product kreeg je het premiedepot (een soort spaarpotje) uitgekeerd als je tussentijds de polis stopzet. Nu is de premie lager, maar krijg je geen geld meer terug bij tussentijds opzegging.
Ook nieuwkomer Hera heeft overlijdensrisicoverzekeringen op de markt gezet mét en zónder premiedepot.

De nieuwe premie is niet alleen aantrekkelijker voor de klant, maar ook voor de verzekeraar. De gemiddelde polis loopt zo'n 10 jaar*, daarna zeggen de meeste verzekerden hun overlijdensrisicoverzekering op. Doordat de verzekeraar dan geen premiedepot meer hoeft uit te keren, is hun product winstgevender.

Consument kijkt maar naar 1 ding: de laagste premie
Er is een aantal verzekeringen in de markt met hele goede voorwaarden.
Zo laat Dazure (verzekeraar achter de Goed Idee en Gewoon Idee) alle klanten profiteren van een premiedaling. Perfect, want zo betaal je nooit teveel.
Ook zijn er verzekeraars die bijvoorbeeld het verzekerd bedrag uitkeren als je in leven bent, maar terminaal ziek bent geworden.

Dat zijn hele mooie voorwaarden, maar die kosten ook geld. Bij deze verzekeraars betaal je al gauw € 9,- per maand meer. Na 10 jaar is verschil opgelopen tot ruim € 2.000,- .
Hierdoor komen deze verzekeringsproducten vaak onderaan in de premievergelijkers.

Heb jij een overlijdensrisicoverzekering: doe de oversluitcheck
Heb jij een overlijdensrisicoverzekering? Doe dan de overlijdensrisicoverzekering oversluitcheck en zie hoeveel jij kunt besparen op je premie.

* stelling gebaseerd op uitspraken van diverse verzekeraars

 
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. overlijdensrisicoverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Hendrie Teulings

23 oktober 2018 12:12:08

Ik heb via de Rabobank bij Interpolis een Spaaroptimaalverzekering afgesloten ingaande 1-1-1995 tot 1-1-2022. Hierbij zijn de rechten uit levensverzekering bij overlijden verpand aan de Rabobank. Mijn vraag is of dit ook een ORV is waarvoor eventueel teveel premie is betaald en eventueel overgesloten kan worden?

reageer op Hendrie Teulings

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 oktober 2018 12:54:50

Hendrie,
De polis van een spaarhypotheek is echt iets anders dan een normale overlijdensverzekering. De premie die je betaald bestaat immers voor een flink deel uit sparen. Lees dit artikel maar eens: https://weblog.moneywise.nl/hypotheken/kun-je-besparen-op-de-overlijdenspremie-in-je-spaarhypotheek/ Succes Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Henk Embregts

24 oktober 2018 15:12:12

Ik heb In 1997 via ASR Levensverzekeringen een zgn. Uitvaart Geldverzekering gesloten. Het verzekerde bedrag wordt gedurende de looptijd (20 jaar) op basis van winstdeling verhoogd. Is deze kapitaalverzekering aan te merken als een overlijdensrisicoverzekering ?

reageer op Henk Embregts

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 oktober 2018 23:06:58

Beste Henk,
Neee een begrafenisverzekering is iets anders dan een overlijdensverzekering. Als de looptijd van een overlijdensverzekering voorbij is, is er geen dekking meer. Bij een begrafenisverzekering blijft er dekking omdat daarvoor een bedrag in de polis gespaard is.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662