Overlijdensrisicoverzekering

De meest gestelde vragen over overlijdensrisicoverzekeringen n.a.v. Vara Kassa

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 26 april 2016 om 10:14:53
Op zaterdag 16 april was er een item in Vara Kassa over besparen op je overlijdensrisicoverzekering. Je kunt fors besparen op de premie die je betaalt voor deze verzekering. Verzekeraars vertellen je dit niet en daarom moet je zelf aan de slag om duizenden euro's te besparen op je levensverzekering. MoneyWise heeft een bijdrage geleverd aan dit programma en naar aanleiding hiervan hebben veel mensen ons per mail en telefoon hier vragen over gesteld.

Daarom hebben we de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

Ik heb nu een overlijdensverzekering maar deze is verpand, kan ik dan oversluiten naar een goedkopere verzekering?
Ja, dat is geen probleem. Je sluit eerst de nieuwe goedkopere polis af. Zodra deze akkoord is bevonden zeg je de oude polis op. Een nieuwe polis is binnen een paar dagen geregeld.

Hoe reken ik uit hoeveel ik kan besparen door mijn overlijdensrisicoverzekering over te sluiten?
Hiervoor hebben we een hele handige oversluitservice voor overlijdensrisicoverzekeringen  ontwikkeld. Je vult de gegevens van je lopende verzekering in en ziet meteen hoeveel je kunt besparen en welke verzekeraar in jouw geval het meeste voordeel oplevert. Daarna kun je gratis een offerte aanvragen om alles nog eens op je gemak door te lezen.

Hoe regel ik dat de verpanding van mijn oude polis afgaat?
Wij helpen je daarbij. Je krijgt van ons een voorbeeld brief waarin je de bank verzoekt om de verpanding van de oude polis af te halen. De bank stuurt naar aanleiding van dit verzoek een brief naar de oude verzekering dat de oude polis beëindigt mag worden.

Hoe zeg ik de oude polis op?
Een overlijdensrisicoverzekering mag je altijd opzeggen. Als de polis verpand is, werkt de verzekeraar daar alleen aan mee als de bank waar de polis aan verpand is, aangeeft dat de polis opgezegd mag worden. Je zegt de oude polis door een briefje te sturen waarin je aangeeft dat je de polis wil beëindigen.

Krijg ik geld terug van mijn oude verzekeraar?
Soms. Overlijdensverzekeringen hebben een gelijkblijvende premie. In de eerste jaren betaal je eigenlijk te veel premie. Die premie wordt gespaard en daarmee wordt de premie betaald als je ouder en duurder ben om te verzekeren.  Dat spaarpotje nomen we de premiereserve. Er zijn verzekeringen met en zonder premiereserve. Soms krijg je de premiereserve uitgekeerd en soms niet. Dan gebruikt de verzekeraar de premie reserve om je nog een aantal jaren voor een lager bedrag te verzekeren. Een soort gratis verzekering. Dat klinkt aardig maar in werkelijkheid heb je daar in het verleden dus al premie voor betaald.

De meeste verzekeraars hebben producten met en zonder een premiereserve. In de voorwaarden is het vaak lastig terug te vinden. Als er waarde is in de polis, dan ontvang je daarvan jaarlijks een overzicht en staat het ook in je belastingaangifte als box 3 vermogen.

Kan MoneyWise mij helpen met het uitzoeken of ik recht heb op de waarde in mijn overlijdensverzekering?
Ja, als je er zelf niet uitkomt omdat de voorwaarden niet duidelijk zijn, kijken we graag met je mee.

Ik heb een spaarhypotheek waar ook een overlijdensverzekering in zit. Kan die ook goedkoper?
Dat is lastiger. De overlijdensverzekering is onderdeel van de spaarhypotheekpolis. In deze polis spaar je aan de ene kant en je bent verzekerd voor overlijden aan de andere kant. De premies voor zo’n overlijdensdekking is meestal niet goedkoop. Maar omdat het een vast onderdeel is van je hypotheek, kun je die niet zomaar stopzetten.

Waar we klanten wel veel mee helpen is uitrekenen of het met de lage rente stand interessant is om te stoppen met de spaarhypotheek. Je kunt flink besparen op je maandlasten als je je spaarhypotheek met hoge rente kunt omzetten naar een andere hypotheekvorm met lage rente. Als dan ook je overlijdenverzekering fors goedkoper wordt, kan dat zeer interessant zijn. We helpen je graag om dit uit te zoeken.

Waarom moet ik kosten betalen voor een nieuwe verzekering?
Sinds 2013 vallen overlijdensrisicoverzekeringen onder het provisie verbod. Een adviseur mag geen provisie meer ontvangen van de verzekeraar. Dat is voor jou als klant een groot voordeel. De provisie op een polis met € 50 premie bedroeg meestal meer dan € 1.000. Die kosten zaten natuurlijk in de premie verstopt.

Bij MoneyWise betaal je eenmalig € 165. Die kosten betaal je aan ons. De verzekeraar rekent geen kosten. Je mag deze € 165 ook in 6 maanden betalen. Je betaalt dan de eerste 6 maanden € 27,50 per maand.
Ook als je een verzekering rechtstreeks bij een verzekeraar sluit betaal je deze kosten.

 
In dit artikel

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Vergelijk alle verzekeraars en vraag direct een offerte aan!

Vergelijk & sluit direct af

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube