Moneywise.nl » Weblog » Overlijdensrisicoverzekering » De meest gestelde vragen over overlijdensrisicoverzekeringen n.a.v. Vara Kassa

De meest gestelde vragen over overlijdensrisicoverzekeringen n.a.v. Vara Kassa

dinsdag 26 april 2016 om 09:55:00 Jeroen Wolfsen 8 reacties
Vara's kassaOp zaterdag 16 april was er een item in Vara Kassa over besparen op je overlijdensrisicoverzekering. Je kunt fors besparen op de premie die je betaalt voor deze verzekering. Verzekeraars vertellen je dit niet en daarom moet je zelf aan de slag om duizenden euro's te besparen op je levensverzekering. MoneyWise heeft een bijdrage geleverd aan dit programma en naar aanleiding hiervan hebben veel mensen ons per mail en telefoon hier vragen over gesteld.

Daarom hebben we de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

Ik heb nu een overlijdensverzekering maar deze is verpand, kan ik dan oversluiten naar een goedkopere verzekering?
Ja, dat is geen probleem. Je sluit eerst de nieuwe goedkopere polis af. Zodra deze akkoord is bevonden zeg je de oude polis op. Een nieuwe polis is binnen een paar dagen geregeld.

Hoe reken ik uit hoeveel ik kan besparen door mijn overlijdensrisicoverzekering over te sluiten?
Hiervoor hebben we een hele handige oversluitservice voor overlijdensrisicoverzekeringen  ontwikkeld. Je vult de gegevens van je lopende verzekering in en ziet meteen hoeveel je kunt besparen en welke verzekeraar in jouw geval het meeste voordeel oplevert. Daarna kun je gratis een offerte aanvragen om alles nog eens op je gemak door te lezen.

Hoe regel ik dat de verpanding van mijn oude polis afgaat?
Wij helpen je daarbij. Je krijgt van ons een voorbeeld brief waarin je de bank verzoekt om de verpanding van de oude polis af te halen. De bank stuurt naar aanleiding van dit verzoek een brief naar de oude verzekering dat de oude polis beëindigt mag worden.

Hoe zeg ik de oude polis op?
Een overlijdensrisicoverzekering mag je altijd opzeggen. Als de polis verpand is, werkt de verzekeraar daar alleen aan mee als de bank waar de polis aan verpand is, aangeeft dat de polis opgezegd mag worden. Je zegt de oude polis door een briefje te sturen waarin je aangeeft dat je de polis wil beëindigen.

Krijg ik geld terug van mijn oude verzekeraar?
Soms. Overlijdensverzekeringen hebben een gelijkblijvende premie. In de eerste jaren betaal je eigenlijk te veel premie. Die premie wordt gespaard en daarmee wordt de premie betaald als je ouder en duurder ben om te verzekeren.  Dat spaarpotje nomen we de premiereserve. Er zijn verzekeringen met en zonder premiereserve. Soms krijg je de premiereserve uitgekeerd en soms niet. Dan gebruikt de verzekeraar de premie reserve om je nog een aantal jaren voor een lager bedrag te verzekeren. Een soort gratis verzekering. Dat klinkt aardig maar in werkelijkheid heb je daar in het verleden dus al premie voor betaald.

De meeste verzekeraars hebben producten met en zonder een premiereserve. In de voorwaarden is het vaak lastig terug te vinden. Als er waarde is in de polis, dan ontvang je daarvan jaarlijks een overzicht en staat het ook in je belastingaangifte als box 3 vermogen.

Kan MoneyWise mij helpen met het uitzoeken of ik recht heb op de waarde in mijn overlijdensverzekering?
Ja, als je er zelf niet uitkomt omdat de voorwaarden niet duidelijk zijn, kijken we graag met je mee.

Ik heb een spaarhypotheek waar ook een overlijdensverzekering in zit. Kan die ook goedkoper?
Dat is lastiger. De overlijdensverzekering is onderdeel van de spaarhypotheekpolis. In deze polis spaar je aan de ene kant en je bent verzekerd voor overlijden aan de andere kant. De premies voor zo’n overlijdensdekking is meestal niet goedkoop. Maar omdat het een vast onderdeel is van je hypotheek, kun je die niet zomaar stopzetten.

Waar we klanten wel veel mee helpen is uitrekenen of het met de lage rente stand interessant is om te stoppen met de spaarhypotheek. Je kunt flink besparen op je maandlasten als je je spaarhypotheek met hoge rente kunt omzetten naar een andere hypotheekvorm met lage rente. Als dan ook je overlijdenverzekering fors goedkoper wordt, kan dat zeer interessant zijn. We helpen je graag om dit uit te zoeken.

Waarom moet ik kosten betalen voor een nieuwe verzekering?
Sinds 2013 vallen overlijdensrisicoverzekeringen onder het provisie verbod. Een adviseur mag geen provisie meer ontvangen van de verzekeraar. Dat is voor jou als klant een groot voordeel. De provisie op een polis met € 50 premie bedroeg meestal meer dan € 1.000. Die kosten zaten natuurlijk in de premie verstopt.

Bij MoneyWise betaal je eenmalig € 165. Die kosten betaal je aan ons. De verzekeraar rekent geen kosten. Je mag deze € 165 ook in 6 maanden betalen. Je betaalt dan de eerste 6 maanden € 27,50 per maand.
Ook als je een verzekering rechtstreeks bij een verzekeraar sluit betaal je deze kosten.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van overlijdensrisicoverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jan schenk

8 augustus 2016 21:29:55

Hebben een spaar individueel overlijdensverzekering bij asr. Willen die afkopen en een nieuwe overlijdensrisico afsluiten. Ben 64 jaar.

reageer op Jan schenk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 augustus 2016 15:02:30

Beste Jan,
Je kunt heel gemakkelijk zelf uitrekenen welke verzekeraar het goedkoopste is voor een nieuwe overlijdenrisicoverzekering in onze vergelijkingsmodule overlijdensverzekering.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Graafhuis

15 januari 2019 18:48:13

Hallo,
Ik betaal al jaren premie voor mijn overlijdensverzekering Ik heb gevraagd of ik een overzicht kan krijgen van de premies die ik betaald heb in al die jaren tot nu toe. Minuten waar ik verzekerd ben zegt hierop het volgende. Als je inzage wilt van wat je betaald hebt, moet je je bankafschriften nagaan. Dus ze willen geen overzicht verstrekken. In hoeverre heb ik het recht inzage te krijgen wat ik betaald heb?

reageer op Graafhuis

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 januari 2019 11:02:32

Geachte heer Graafhuis,
Ik weet niet of een recht is maar het is zeer klantonvriendelijk als een verzekeraar niet met 1 druk op de knop dit overzicht wil aanleveren.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

5 februari 2019 18:53:30

Beste Jeroen Wij zijn naar bijna 30 jaar.a.s november klaar met onze Spaarhypotheek dus ook onze overlijdensrisicoverzekering. Mijn vraag is of het nut heeft om er nog werk van te maken, M.b.t de overlijdensrisicoverzekering,om hier nog geld terug te halen. Grts peter

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 februari 2019 12:18:40

Peter,
Deze discussie gaat niet over de premie die je binnen een spaarhypotheek betaald voor de overlijdensdekking. Hier gaat het om een 'kale' overlijdensverzekering, dus dus alleen uitbetaald bij overlijden. Die premies zijn enorm gedaald en veel mensen hebben de laatste jaren daardoor meer betaald dan nodig.
Ook de premies in je spaarhypotheek zijn overigens aan de hoge kant maar daar valt weinig tot niks aan te doen omdat dat een gecombineerd product is.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Hans

1 november 2019 22:21:23

We willen een annuitair dalende risicoverzekering regelen op twee levens voor pakweg € 400.000. Ikzelf voorzie een grote stap in mijn carriere over niet al te lange tijd. Is het dan mogelijk over een poos dat ik alleen mijn dekking aanpas naar bijvoorbeeld € 100.000 anuitair dalend? Mijn vriendin wil sowieso € 400.000 handhaven de hele looptijd. Zou dit mogelijk zijn?

reageer op Hans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 november 2019 8:47:55

Hans, Dat gaat helaas niet lukken. Je zult dan een nieuwe verzekering moeten sluiten en omdat de polis op twee levens is, ook voor je vriendin. In die zin is het te overwegen om 2 polissen te sluiten. dus ieder zijn eigen polis. MAar ook die kun je tegenwoordig niet zomaar nog verlagen. In de meeste gevallen zul je dan een nieuwe polis af moeten sluiten. Andere optie is bijvoorbeeld 2 polissen van € 200.000 voor jou. Je kunt dan na een tijdje een van die polissen beëindigen.
Maak maar eens wat berekeningen om te zien hoe hoog ( of laag) de premies van een overlijdensverzekering in verschillende vormen zijn.
Succes!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662