Moneywise.nl » Weblog » Ontslagvergoeding » Stamrecht bv? Weet waar je aan begint!

Stamrecht bv? Weet waar je aan begint!

dinsdag 12 november 2013 om 12:56:11 Jeroen Wolfsen 13 reacties
boos (002)De stamrecht bv wordt door accountants, notarissen en advieskantoren aangeprezen als een goede oplossing voor het onderbrengen van uw ontslagvergoeding. De meest verkochte verkoopargumenten zijn: flexibiliteit, makkelijk geld lenen lenen uit uw eigen bv en baas over uw eigen geld.

Een stamrecht bv kent echter zeer strenge fiscale spelregels en als de fiscus van mening is dat u daar vanaf wijkt, heeft dat grote fiscale gevolgen: u betaalt dan 52% belasting plus 20% revisierente over de gehele ontslagvergoeding in een keer. En de fiscus is zeer kritisch over de stamrecht bv. De fiscus heeft aangekondigd bestaande en nieuwe bv's streng te gaan controleren.

Stamrecht bv's onder water
Veel mensen realiseren zich niet dat het gestorte kapitaal in een stamrecht bv verplicht aan moet groeien met een oprentingspercentage van minimaal 4%. Het bedrag waarover belasting betaald moet worden wordt op die manier steeds groter. Veel bv's halen echter geen 4% rendement. De rente op een zakelijke spaarrekening is momenteel ongeveer 1.6% en dat is dus te weing. Wil men meer rendement halen dan moet men beleggen. Met alle risico's van dien. Uit de praktijk blijkt dat veel bv's onder water staan. Dat wil zeggen dat ze minder geld in kas hebben dan als verplichting op de balans staat. Dat is een groot fiscaal probleem.

Lenen uit de stamrecht bv
Het argument van geld lenen uit de eigen bv klinkt aantrekkelijk. Maar ook hier zitten een aantal gevaren aan. Er moet sprake zijn van een zakelijke overeenkomst. Zo moet er rente betaald worden aan de bv maar de lening moet ook terugbetaald worden. Als dit niet op de juiste manier is vastgelegd in een overeenkomst heeft u al snel discussie met de fiscus. En als u zich niet houdt aan de overeenkomst ziet de fiscus dit als een onzakelijke handeling en kan het hele stamrecht in een keer vol belast worden met 72%.

Een van de grootste problemen is dat men de lening niet meer aflost. Het lijkt interessant om bijvoorbeeld uzelf een hypotheek te verstrekken uit uw eigen bv, maar ooit moet het geld dus weer terug de bv in. En dat kan lastig zijn als het geld dan in 'stenen' zit.

Ondernemen met de stamrecht bv
Als u een eigen onderneming wilt starten kan het een goed idee zijn om de investeringen die u daarvoor moet doen te financieren met een lening uit de bv. Maar ook hier gelden dezelfde strenge fiscale regels. Gaat het niet goed met de gestarte onderneming dan zit u wel met een lening die nog afgelost moet worden.

In veel gevallen start men als zelfstandig ondernemer in een eenmanszaak en niet in de vorm van een bv. Een eenmanszaak kent vooral in de beginjaren interessante aftrekposten en is daarom meestal interessanter dan ondernemen in een bv. U heeft dus geen bv nodig om zelfstandig ondernemer te worden.

Flexibel inkomen
Een ander veelgebruikt argument is dat u heel flexibel geld kunt laten uitkeren. Dat is op zich helemaal waar. Wat alleen niet vertelt wordt door BV-adviseurs is dat dit met banksparen ook kan. Aegon bijvoorbeeld heeft een gouden handdruk uitkeerrekening waarbij u de uitkering stop kan zetten of aan kan passen.

De rekening courant van de stamrecht bv is geen grabbelton
Veel mensen maken heel makkelijk geld over van de BV naar prive middels de zogenaamde rekening courant.  Een rekening-courant is een aparte rekening van de bv. Op een rekening-courant boekt de bv bedragen die over en weer gaan tussen u en uw bv. Er mag het hele jaar nooit meer dan € 17.500 op de rekening-courant staan. Zodra het saldo op de rekening-courant hoger is dan € 17.500, moet er over het hele bedrag rente worden berekend. Regelmatig zien we rekening couranten die veel hoger staan en daar kan dus weer discussie met de fiscus over onstaan met alle gevolgen vandien.

Kosten declaren bij de stamrecht bv
Het lijkt zo leuk, prive uitgaven declaren bij de bv. De ipad, de nieuwe laptop, etentjes, cursussen enzevoort... het is aantrekkelijk om de kosten te declaren bij de bv.  Ook hiervoor geldt dat er duidelijke regels van de fiscus zijn en in veel gevalllen wordt dit dus niet geaccepteerd.

Hoge kosten stamrecht bv
Tot slot kost het oprichten van een stamrecht bv veel geld. Bedragen van € 1.500 tot € 2.900 zijn geen uitzondering. Ook de jaarlijkse accountantskosten kunnen flink oplopen tot honderden euro's. Veel geld als u dat vergelijkt met het openen van een bankspaarrekening.

Een stamrecht bankspaarrekening opent u via MoneyWise voor eenmalig € 229. Daarna zijn er geen kosten meer. Een stamrecht bv is al snel 10 keer zo duur!
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van ontslagvergoeding.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Tinus van de Wouw

18 november 2013 10:52:07

Dit artikel is erg gekleurd!
Inderdaad zijn er een aantal aasgieren die rijk worden van stamrecht BV's maar er zijn zeer goedkope en toch zeer goede methoden om een stamrecht BV op te richten en het beheer te doen.
Verder is die 4% oprenting onzin. Er wordt een oprentingsregime afgesproken in de stamrechtovereenkomst volgens het u-rendement en dat ligt veel lager. Verder zijn hogere rentes mogelijk dan hier wordt voorgesteld terwijl ook de mogelijkheid bestaat een hypotheek over te sluiten waardoor zelfs zeer ruim winst kan worden gemaakt.
Vr.gr.
Tinus van de Wouw

reageer op Tinus van de Wouw

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 november 2013 12:27:02

Tinus,
Het is zeker een gekleurd artikel, laten we het een rood waarschuwinglichtje noemen voor de mensen die bezig zijn met een stamrecht bv. Ik geef ook aan dat ik niet anti stamrecht bv ben maar wel kritich. En dan vooral op de verhalen die we uit de praktijk zien.
Op dit moment kun je inderdaad lager dan 4% oprenting vastleggen. Dat ben ik helemaal met je eens. Maar meegaan met het U rendement kan ook slecht uitpakken bij stijgende rentes. En verder zijn er nog steeds bv's met oprentingsprecentages van 4% en hoger. Daar zijn nu aardig wat mensen door in de problemen gekomen. Spaarrentes voor zakelijk sparen variabel zijn absloluut niet hoger op dit monent dan 1.8%. Wel als je het geld vastzet in een deposito voor meer jaren maar dan zie ik het voordeel van een stamrecht bv niet meer. Je bent dan immers al je flexibiliteit weer kwijt maar hebt nog steeds een administratief dure constructie. Over het uitlenen van het vermogen uit de stamrecht bv als hypotheek kan ik kort zijn. Prima oplossing, leuke fiscale truuk. Maar is iedereen in staat ( en doet men het dan ook) om lening af te lossen of huis te verkopen op het moment dat het kapitaal door de bv moet worden uitgekeerd in maandelijkse termijnen? En weet iedereen dat er nog wel een extra stapje nodig is bij de fiscus om de betaalde rente ook daadwerkelijk af te kunnen trekken.
Nogmaals, de stamrecht bv is een prima oplossing voor degenen die weten wat ze doen en goed geadviseerd worden. Ik wordt echter erg verdreitig als ik een 55 jarige spreek die geadviseerd is om een bv te nemen om zijn ontslagvergoeding in 10 jaar uit te keren als aanvuling op zijn WW en IOAW en eigenlijk geen idee heeft in wat voor constructie hij terecht is gekomen. Deze manier was beter en goedkoper uit met een bankspaar uitkering. Ik denk dat je dat toch wel me eens bent?

reageer op Jeroen Wolfsen

Michel van Bijnen

22 november 2013 13:12:32

Beste jeroen,

Harteligoed dat er nu eindelijk duidelijkheid komt.

Toch heb ik nog een vraag over het moment van betaling van de ontslagvergoeding. Wanneer de werkgever het geld niet op tijd heeft overgemaakt, dan lopen ex- werknmers de mogelijkheid op de " 20 korting" bij opname mis!

Mijn vraag is dan ook Of de belastingdienst d letterlijke einddatum zal respecteren, of dat er andere bewijzen ( vaststellingovereenkomst) geaccepteerd worden om aan te tonen fadt men tijdig actie heeft ondernomen.


Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we( ex-werknemers) d van de wergeverafhankelijk zijn of het bedrag wel tijdig wordt gestort??

Zerker wanneer er een geschil met de ex werkgever bestaat, dat kan deze de betaling vertragen waardoor de werknemers hun belasting voordeel mislopen??

Is er niet een beter objectievere manier te bedenken dan het betaalmoment,, bijvoorbeeld de ontslagdatum?

Hartelijk voor uw reacrie

Met vriendelijk groet,

Michel vanBijnen

reageer op Michel van Bijnen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 november 2013 13:26:03

Beste Michel,
De mogelijkheid om op te kunnen nemen met 20% belastingkorting gold alleen als de werkgever het geld voor 15-11-2013 heeft gestort. Dat was dus vorige week. Na 15-11-2013 vervalt de mogelijheid om in 2014 het saldo op te nemen met 20% belastingkorting.
Als de afspraak met de werkgever zwart op wit staat en deze heeft zich niet gehouden aan de afgesproken stortingsdatum van 15-11-2013 heb je dus een discussie met de werkgever en niet met de fiscus.

lianda

27 november 2013 19:01:22

Als ik de lening op de r.c. jaarlijks verhoog met een rentebedrag ipv het rentebedrag vanuit prive naar mijn bv te boeken, ben ik dan 'fout' bezig? Het bedrag is inmiddels 23.000. Hoe kan ik dit rechtbreien.? Storting vanuit prive van 5.500?

reageer op lianda

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 november 2013 20:19:11

Geachte heer of mevrouw,
Een rekening courant is wat anders dan een lening met de bv. Door middel van een rekening-courant kunt u kleine bedragen over en weer boeken. U kunt prive kosten door de bv laten betalen. Dit bedrag betaalt u dan binenn korte termijn weer aan de bv terug. Of u schiet een nota voor de bv voor en ontvangt daarna het geld snel weer terug. Het gaat om kleine bedragen die alleen worden voorgeschoten. Daarom is een rekening-courant geen lening met rente.
Bedragen tot € 17.500 op de rekening courant zijn rentevrij. Gedurende het hele jaar mag de stand van de rekening courant nooit meer zijn dan € 17.500. Zodra het saldo op de rekening-courant hoger is dan € 17.500, moet er over het hele bedrag rente worden berekend.
Voorbeeld Op 1 januari bedraagt het saldo op de rekening-courant € 12.500. In mei koopt u een nieuwe boot. De bv schiet de koopsom voor. Hierdoor loopt het saldo op tot € 20.500. Met uw vakantiegeld lost u in mei € 7.000 af. Het saldo op 31 december is dus € 13.500. Zowel op de beginbalans als op de eindbalans bedraagt het saldo minder dan € 17.500. Maar omdat het saldo in mei is opgelopen tot € 20.500, was het saldo niet het hele jaar lager dan € 17.500. Daarom moet u over het hele jaar rente berekenen.
In uw situatie moet u dus snel gaan aflossen zodat u weer onder de € 17.500 komt. En dus ook rente gaan betale. Ik adviseer u een goede adviseur of accountant in te schakelen die u begeleidt en assisteert. Als u wilt kan ik u in contact zetten met een goede specialist in stamrecht bv's.

reageer op Jeroen Wolfsen

Bevee

4 juni 2016 7:48:41

Beste jeroen hoe zit het als de rekening courant door achterstallig salaris een schuld vertoont aan de dga? Mag deze met toestemming van de dga worden afgeboekt als extra winst?

reageer op Bevee

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 juni 2016 13:34:24

Ik durf hier niet zelf zomaar het antwoord op te geven. Het lijkt me niet echt een zakelijke handeling als iemand afziet van salaris en de fiscus kijk juist bij een stamrecht bv altijd goed naar zakelijk handelen. Ik adviseer je om dit te bespreken et een specialist. Ik kan je een goede aanbevelen. Mr. vos in Ede is gespecialiseerd in stamrecht BV's.
Met vriendelijke groet,
Jeroen wolfsen

flerlini

3 augustus 2015 22:25:08

Beste Jeroen,

Kan ik uit mijn Stamrecht belastingvrij giften doen aan goede doelen? En kan ik vanuit mijn Stamrecht belastingvrij schenken aan mijn nog schoolgaande kinderen tot aan een bepaald bedrag per jaar?

Alvast bedankt voor het antwoord!

reageer op flerlini

Maarten Docter
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 augustus 2015 10:05:11

Beste flerlini,
Stamrecht kan niet direct en belastingvrij worden gebruikt voor bijv. goede doelen, schenken aan kinderen of extra aflossen van de hypotheek. Want die vraag krijgen wij ook regelmatig. (Bruto) Stamrechtkapitaal wordt altijd na inhouding van de loonbelasting netto aan u uitgekeerd. Vervolgens bent u vrij om het netto geld alsnog te schenken aan uw kinderen of aan goede doelen te besteden. Giften aan instellingen die aangewezen zijn als ANBI zijn fiscaal aftrekbaar in uw aangifte IB. De algemene vrijstelling voor het schenken van ouders aan kinderen is € 5.277 (2015). Direct schenken aan kinderen is wel mogelijk met oud regime lijfrente.
Met vriendelijke groet, Maarten Docter

reageer op Maarten Docter

Larry Fox

16 juni 2016 9:47:27

Bent u behoefte aan financiële steun, om te beginnen met uw bedrijf? Heeft u financiering nodig, af te betalen uw schuld? Wij bieden een van de beste en goedkope financiële diensten in de wereld op dit moment. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via email: larryfox2016@hotmail.com

reageer op Larry Fox

Conny

11 april 2018 18:15:33

Hoi Jeroen, Ik zou graag willen weten hoe het werkt met uitkeringen uit stamrecht voor pensioen. Ik ben bijna 58 en mogelijk wordt ik eind van het jaar voor een groot deel arbeidsongeschikt. Ik heb sinds 2011 met toestemming van de belastingdienst een hypotheek uit de stamrecht. Kan ik aan het eind van het jaar gaan uitkeren aan mezelf tot de hoogte van de hypotheek? Ik begrijp dat ik 52% over de uitkering moet betalen en ik begrijp niet hoe de uitkering moet verlopen. Graag jouw reactie

reageer op Conny

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 april 2018 21:27:39

Beste Conny,
Lenen uit de stamrecht bv is geen probleem. Zolang het maar een zakelijk karakter heeft. daar is de fiscus heel duidelijk over: https://weblog.moneywise.nl/hypotheken/gouden-handdruk-stamrecht-bv-gebruiken-voor-hypotheek-goed-opletten/.
Uiteindelijk moet de stanmrecht gaan uitkeren en wil de fiscus belasting ontvangen over die uitkeringen. Als het geld dan niet in de bv aanwezig is en u dus geen belasting kunt betalen, heeft u een probleem. Laat u vooral goed adviseren door een specialist, bijvoorbeeld Meester Vos.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662