Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Volkskrant: Blijf van mijn lijfrente

Volkskrant: Blijf van mijn lijfrente

zaterdag 09 november 2013 om 18:33:08 Jochem Kessens nog geen reacties
logo volkskrantVandaag schrijft de Volkskrant over de zorgelijk adviespraktijken bij vrijkomende lijfrente. Het artikel is gebaseerd op het onderzoek van de AFM van enkele weken geleden.
Het is nog steeds een actueel onderwerp omdat in het laatste kwartaal van het jaar miljarden euro's aan lijfrente vrijkomen. Het gaat voornamelijk om lijfrentepolissen die in de jaren negentig zijn afgesloten. De opbrengsten zijn vaak behoorlijk omdat de gegarandeerde rendementen destijds tussen de 4,5% en 6% lagen.

In de jaren negentig waren de voorwaarden om een lijfrente koopsom te storten veel ruimer. Een bedrag van zo'n € 2.722 (f 6.000 gulden) kon iedereen ongeacht zijn pensioensituatie storten en aftrekken van de inkomstenbelasting. Verzekeraars en adviseurs speelden daar handig op in. Het fiscale voordeel was een sterk verkoopargument.

Veel van die polissen komen nu tot uitkering. Omdat het om grote bedragen gaat (8 miljard in 2011), heeft de AFM deze markt onderzocht en geconcludeerd dat verzekeraars hun klanten te laat en onvoldoende informeren.

Veel veranderingen sinds de jaren negentig
Niet alleen de fiscale voorwaarden van een lijfrente zijn versoberd, maar ook is de verzekeraar niet meer de enige financiële instelling waar een lijfrente mag worden ondergebracht. Sinds 1 januari 2008 kan dat namelijk ook bij de bank. We spreken dan van banksparen. Al sinds de introductie van banksparen, blijkt banksparen veel voordeliger dan de lijfrenteverzekering. Dit komt onder andere door de lage kosten en de betere rentes.

Advieskosten en openingskosten
Daarnaast is het sinds 1-1-2013 niet meer toegestaan om lijfrente producten te verkopen met provisie. Vroeger kregen adviseurs tot wel 7% provisie over de gestorte koopsom van de verzekeraar. Dat is sinds begin dit jaar niet meer toegestaan. Een adviseur is verplicht zijn of haar kosten apart met u te verrekenen. Valt uw koopsompolis vrij en brengt u deze onder bij een andere bank of verzekeraar? Dan krijgt u een aparte factuur voor de verrichte werkzaamheden. De hoogte van die kosten variëren van € 350,- tot € 1.000,-.

Vergelijken loont
De meerderheid van de lijfrentes die vrijvalt, valt vrij bij een verzekeraar. In de jaren negentig mochten de banken immers nog niet meespelen op de lijfrente markt. Uit diverse onderzoeken van o.a. Moneywise.nl, FiscAlert en de Consumentenbond blijkt dat banksparen altijd meer oplevert dan verzekeren.
Ga dus nooit klakkeloos in op het aanbod dat uw huidige verzekeraar u doet, maar vergelijk lijfrente-aanbieders en kies de bank of verzekeraar met de beste aanbieding.

Zie ook 'Zo haalt u het maximale uit uw lijfrente'
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662