Lijfrente

Zo haal je het meeste uit je lijfrente

Rob van Lingen woensdag 09 oktober 2013 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Miljoen Nederlanders hebben een lijfrentepolis. Uit recent onderzoek van de AFM blijkt dat consumenten door slecht advies en onvolledige informatie duizenden euro's aan lijfrente mislopen.
Rob van Lingen van MoneyWise.nl geeft 4 tips die je kunt gebruiken om het meeste uit je lijfrente te halen.

Tip 1: Ga niet klakkeloos in op het aanbod van de verzekeraar of bank
Ontvang je een brief van de verzekeraar dat je lijfrente binnenkort vrijvalt? Dan doen ze je vaak direct een voorstel voor één van hun eigen lijfrenteproducten. In de meeste gevallen is dit niet het beste aanbod. De meeste lijfrentekapitalen komen vrij bij verzekeraars en deze bieden in veel gevallen alleen een uitkering aan middels een verzekering. We noemen dit een Direct Ingaande Lijfrente. Sinds 2008 kun je een lijfrente ook onderbrengen bij de bank via banksparen. Banksparen levert in bijna alle gevallen  het meeste op.

Vergelijk dus alle banken en verzekeraars op rente en voorwaarden

Tip 2: Kijk ook naar de voorwaarden
Veel consumenten vergelijken op rente. Uiteraard is dit belangrijk, omdat dit de hoogte van het eindkapitaal of de uitkering bepaalt, maar staar je hier niet blind op. Voorwaarden zoals rentegarantie zijn ook belangrijk. Sommige verzekeraars doen er erg lang over om je lijfrente over te boeken naar de nieuwe bank of verzekeraar. Als je geld binnenkomt nadat je rentegarantie is afgelopen, kun je een lagere uitkering krijgen als de rente is gedaald.

Tip 3: Informeer tijdig naar de mogelijkheden
Door zo'n 3 maanden voor de einddatum van de lijfrentepolis informatie te verzamelen over je mogelijkheden kun je vaak een goede beslissing nemen. Neem de uiteindelijke beslissing niet eerder dan 4 tot 6 weken voor de expiratie datum van je lijfrentepolis. Zo maak je de kans op een rentedaling tijdens het aanvraagproces zo klein mogelijk.

Tip 4: Advies is niet verplicht
Veel banken en tussenpersonen willen graag met je om tafel om de mogelijkheden te bespreken die je hebt met je vrijkomende lijfrente. Zo'n advies kost bij de bank als gauw €500,- tot € 950,-. Ben je in staat om op basis van zelf vergaarde informatie een beslissing te nemen dan kun je ook je lijfrente regelen op basis van 'execution only'. Dit betekent dat je een bank of bemiddelaar slechts de opdracht geeft tot het afsluiten van een nieuwe lijfrente en verklaart geen advies te hebben gehad. Doorgaans is dit veel goedkoper. Zo regel je je lijfrente bij MoneyWise.nl al vanaf €169,- op basis van execution only.

Tip 5 (bonus): Bel ons voor meer informatie
Wil je weten welke mogelijkheden jij hebt met je vrijkomende lijfrente? Bel onze lijfrente experts vrijblijvend op tel: 085-760 7600 (9:00 - 17:00 uur) of mail ons op info@moneywise.nl.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.967 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube