Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Zo haal je het meeste uit je lijfrente

Zo haal je het meeste uit je lijfrente

woensdag 09 oktober 2013 om 20:00:21 Rob van Lingen 10 reacties
lijfrenteMiljoen Nederlanders hebben een lijfrentepolis. Uit recent onderzoek van de AFM blijkt dat consumenten door slecht advies en onvolledige informatie duizenden euro's aan lijfrente mislopen.
Rob van Lingen van MoneyWise.nl geeft 4 tips die je kunt gebruiken om het meeste uit je lijfrente te halen.

Tip 1: Ga niet klakkeloos in op het aanbod van de verzekeraar of bank
Ontvang je een brief van de verzekeraar dat je lijfrente binnenkort vrijvalt? Dan doen ze je vaak direct een voorstel voor één van hun eigen lijfrenteproducten. In de meeste gevallen is dit niet het beste aanbod. De meeste lijfrentekapitalen komen vrij bij verzekeraars en deze bieden in veel gevallen alleen een uitkering aan middels een verzekering. We noemen dit een Direct Ingaande Lijfrente. Sinds 2008 kun je een lijfrente ook onderbrengen bij de bank via banksparen. Banksparen levert in bijna alle gevallen  het meeste op.

Vergelijk dus alle banken en verzekeraars op rente en voorwaarden

Tip 2: Kijk ook naar de voorwaarden
Veel consumenten vergelijken op rente. Uiteraard is dit belangrijk, omdat dit de hoogte van het eindkapitaal of de uitkering bepaalt, maar staar je hier niet blind op. Voorwaarden zoals rentegarantie zijn ook belangrijk. Sommige verzekeraars doen er erg lang over om je lijfrente over te boeken naar de nieuwe bank of verzekeraar. Als je geld binnenkomt nadat je rentegarantie is afgelopen, kun je een lagere uitkering krijgen als de rente is gedaald.

Tip 3: Informeer tijdig naar de mogelijkheden
Door zo'n 3 maanden voor de einddatum van de lijfrentepolis informatie te verzamelen over je mogelijkheden kun je vaak een goede beslissing nemen. Neem de uiteindelijke beslissing niet eerder dan 4 tot 6 weken voor de expiratie datum van je lijfrentepolis. Zo maak je de kans op een rentedaling tijdens het aanvraagproces zo klein mogelijk.

Tip 4: Advies is niet verplicht
Veel banken en tussenpersonen willen graag met je om tafel om de mogelijkheden te bespreken die je hebt met je vrijkomende lijfrente. Zo'n advies kost bij de bank als gauw €500,- tot € 950,-. Ben je in staat om op basis van zelf vergaarde informatie een beslissing te nemen dan kun je ook je lijfrente regelen op basis van 'execution only'. Dit betekent dat je een bank of bemiddelaar slechts de opdracht geeft tot het afsluiten van een nieuwe lijfrente en verklaart geen advies te hebben gehad. Doorgaans is dit veel goedkoper. Zo regel je je lijfrente bij MoneyWise.nl al vanaf €169,- op basis van execution only.

Tip 5 (bonus): Bel ons voor meer informatie
Wil je weten welke mogelijkheden jij hebt met je vrijkomende lijfrente? Bel onze lijfrente experts vrijblijvend op tel: 085-760 7600 (9:00 - 17:00 uur) of mail ons op info@moneywise.nl.
Rob van Lingen

Rob werkt al jaren in de financiele sector. Hij weet alles van financiele producten Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Laurens Rauwers

19 december 2013 12:24:35

Bij uw tips staat niets over overlijden. Gaat de uitkering naar de partner i.g.v. overlijden uitkerings gerechtide?
Wat gebeurd er in dit geval met het restant bedrag?

reageer op Laurens Rauwers

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 december 2013 13:51:22

Beste Laurens, In geval van banksparen gaat bij overlijden van de rekeninghouder het saldo altijd naar de erfgenamen. Als er sprake is een partner of van kinderen die erven, dan zullen zij het geld krijgen in de vorm van een lijfrente (dus periodieke uitkering). Bij andere erfgenamen wordt het resterende saldo netto gemaakt en gestort op de betaalrekening van de overleden rekeninghouder, waardoor het in de erfenis terecht komt.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Leo

9 januari 2015 17:33:42

Is er een minimum gekoppeld aan het bedrag dat moet worden ingezet op de bankspaarrekenening?
Hoe zit het met de belasting als de lijfrente overgezet wordt naar BS?
Het bedrag dat money wise aangeeft (€ 169,00) is dat eenmalig en niet afhankelijk van de hoogte van het bedrag?
Moet er een premie worden afgedragen voor de verzekering m.b.t. het feit dat het eventuele rest bedrag na overlijden naar de nabestaande gaat?
Al s het kan gaarne uw antwoorden hierop.
BVD

reageer op Leo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 januari 2015 20:41:21

Beste Leo,
Er is geen minimum gekoppeld aan aan het bedrag dat moet worden ingezet op de bankspaarrekening.Je mag zelf bepalen hoe veel je in legt en hoe vaak. Je bent dus nergens toe verplicht.Voor een deposito (vaste rente en looptijd) kan er wel een minimale inleg gelden. Dat is per bank verschillend en ook te vinden in de vergelijking.
Als je lijfrente overzet naar banksparen dan is er nog steeds geen sprake van belasting, we noemen dat een fiscaal geruisloze waardeoverdracht. Belasting wordt pas ingehouden als lijfrente (periodiek) wordt uitgekeerd. Dat gebeurt uiterlijk 5 jaar na je AOW-gerechtigde leeftijd. MoneyWise brengt voor het openen van een lijfrente bankspaarrekening (opbouwrekening of uitkeerrekening) naar keuze de eenmalige en enige kosten van EUR 165 in rekening. That's it. Geen kosten van de bank meer.
Zodra je kiest voor een lijfrenteverzekering, dan is een dekking bij overlijden niet standaard. Een verzekeraar rekent daar kosten of premie voor. Het voordeel van banksparen is dat het wettelijk erfrecht altijd (kosteloos) en standaard van toepassing is. Je hoeft dus bij banksparen hier niks voor te regelen.
Lijfrente bankspaarrekeningen (opbouw- en uitkeerrekeningen) vergelijk je op https://www.moneywise.nl/banksparen/lijfrentesparen/intro.aspx.

reageer op Jeroen Wolfsen

Leo van Gerven

13 januari 2015 22:20:27

Hallo Jeroen. Zoals jij het voorstelt zou ik dus mijn lijfrente, met de verzekering dat het bedrag dat bij mijn eventueel overlijden over zou zijn naar mijn nabestaande zou gaan, door jullie als banksparen voor 165 euro over kunnen laten zetten. Zijn dat echt de enige kosten? Op 3 april loopt mijn lijfrente/verzekering af, 4 juli mijn eerste uitkering van SVB omdat ik tot en met 3 juli werk. Is het zinvoller om mijn lijfrente-uitkering pas per 1-1-2016 uit te laten keren boven op pensioen en AOW.

reageer op Leo van Gerven

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 januari 2015 15:03:54

Beste Leo,
Het openen van een bankspaarrekening via MoneyWise kost inderdaad eenmalig € 165. Die mag je oook per 3 of 6 maanden gespreid betalen. Dat zijn alle kosten. Voor de rest rekenen wij en de bank geen enkele kosten meer. Nu niet en in de toekomst ook niet. WE bieden klanten die een lopende polis hebben en die over willen zetten naar banksparen de mogelijkheid om dit traject helemaal te begeleiden. Dat kost € 60 extra maar dat is echt bedoeld voor mensen die het niet zelf willen, durven of kunnen. De grootste groep klanten doet het gewoonz elf. Je krijgt hiervoor van oons ook voorbeeldbreiven en het is eigenlijk alleen maar een brief opsturen. Maar soms willen mensen dat wij het doen en dan rekenen we iets extra's.
Om aan te kunnen geven waneer je het beste kan beginnen met uitkeren heb ik je geboortedatum eigenlijk nodig. Misschien is het handiger als u ons hiervoor even belt. Mijn collega's helpen u dan graag. 085 7607600
met vriendelijek groet,
Jeroen Wolfsen FFP

paul

10 maart 2020 23:57:17

mijn lijfrente polis komt in 2024 vrij kan ik nu al overgaan op banksparen. en hoelang moet ik dit dan vastzetten ik zou graag willen dat het in 2026 vrijkomt want dan wordt ik 67 .

reageer op paul

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 maart 2020 8:54:28

Paul, als je nu nog een lopende polis heb dan zul je die stop moeten zetten en het geld overdragen naar een bankspaarrekening. Dat heeft formeel afkopen maar in werkelijkheid sluis je het geld dan fiscaal geruisloos door naar een andere lijfrente en dat is gewoon toegestaan.
Een bankspaarrekening kan beginnen uit te keren van 65 al kiezen de meeste mensen voor AOW leeftijd. Je kunt kiezen voor een vaste rente gedurend een aantal jaren of een variabele rente. Dat kun je hier bekijken:https://www.moneywise.nl/lijfrente/uitstellen/vergelijken/
De uitkering is altijd minimaal 5 jaar. lees meer in ons ebook:https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/ebooks/lijfrentewijzer/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

paul

11 maart 2020 10:37:56

hoi ten 1ste bedankt voor je input. echter begrijp ik niet als ik de link lijfrente vergelijken opent dan kom ik weer terecht bij Aegon is dit dan ook een bank zoals ABN of Rabo krijg nu 045% rente als ik hem overzet op Aegon bank sparen ook 0,45%rente wat heeft het dan voor zin?? Er moet toch ergens een wezenlijk verschil zijn in lijfrente sparen of bank sparen.

reageer op paul

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 maart 2020 10:58:01

Paul,
Ik begrijp dat je al een lijfrente bankspaarrekening bij Aegon bank hebt. Want lijfrente sparen en banksparen is namelijk hetzelfde. Er worden verschillende termen gebruikt in de praktijk. Soms niet zo handig voor de consument.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662