Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » AFM: Advies lijfrentepolis rammelt

AFM: Advies lijfrentepolis rammelt

woensdag 09 oktober 2013 om 19:25:34 Jochem Kessens 2 reacties
logo AFMVerzekeraars en banken informeren hun klanten niet goed over de mogelijkheden die ze hebben met hun lijfrente als het de polis is vrijgevallen. Hierdoor kunnen consumenten tot duizenden euro's aan lijfrente mislopen. Dit concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek te hebben gedaan naar de dienstverlening bij vrijkomende lijfrentes.

Lijfrentepolissen
1 miljoen mensen hebben een lijfrentepolis. Met zo'n polis sparen ze voor een aanvulling op hun AOW en eventuele pensioen. Als de einddatum van de lijfrentepolis bereikt is, dan valt het lijfrentekapitaal vrij en heeft de verzekeringnemer een aantal mogelijkheden. Zo kan hij verder sparen, of het geld laten uitkeren als uitkering op zijn of haar inkomen. De mogelijkheden hangen af van de leeftijd van de polishouder.

Te weinig informatie
Volgens de AFM geven banken en verzekeraars hun klanten te weinig informatie om tot een goede keuze te komen. Bovendien verstrekken ze die informatie vaak veel te laat. Daarnaast blijkt dat consumenten die een adviesgesprek hebben in veel gevallen verkeerde informatie krijgen. Dit leidt tot verkeerde keuzes en dat kan tot duizenden euro's per jaar aan lijfrente schelen.
Het Verbond van Verzekeraars beloofd inmiddels dat verzekeraars hun leven beteren.

Aanbod huidige bank of verzekeraar
Uit eerder onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 60% van de consumenten zelf geen beslissing durft te nemen over hun lijfrente uit angst een verkeerde beslissing te nemen. De (oude) tussenpersoon vertrouwen ze niet meer en dus gaan ze in op het aanbod van hun huidige bank of verzekeraar.
Zonde want juist 'shoppen' met je lijfrente levert geld op. Door alle bankspaarrekeningen te vergelijken vind je eenvoudig de aanbieder met de hoogste rente.

Wij helpen graag
Twijfel je over de wijze waarop je de lijfrente aanwenden? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden de je hebt met je vrijkomende lijfrente.

Bel met onze lijfrente experts:
085-760 7600 (9:00 tot 17:00)
Of mail naar info@moneywise.nl
Zie ook onderzoek dienstverlening expirerende lijfrente (PDF)
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Hendrik Geurtsen

7 februari 2016 13:32:09

Beste Heren of team.
Ik heb een lijfrenten afgesloten bij Rabobank maar die is in dec. vrij gekomen. Ook ben ik in dec. 65 jaar geworden maar moet 6 maanden door werken, dat zijn de regels. Maar de bank zeg me dat ik een Rabo toekomstuitkering moet nemen om het geld er op te zetten, maar het is een gedeblokkeerde rekening. Ook las ik dat je beter een banksparen rekening kan nemen omdat er meer voordeel is te behalen. Kan ik meer informatie krijgen van dat omdat ik mijn keuzen beter kan maken, of kan ik het ook onder brengen bij anderen? Graag zo ik meer willen weten hoe het werk, en een reactie terug willen hebben.
Groeten. Hendrik.

reageer op Hendrik Geurtsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 februari 2016 14:32:47

Beste Hendrik,
Als je lijfrente vrijkomt dan zijn er in principe 2 mogelijkheden:
1. Je hebt nog geen uitkering nodig. Dan mag je het geld op een opbouwbankspaarrekening zetten en daar mag het op doorgroeien tot maximaal 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd.
2. Je koopt een uitkering aan. Dat is inderdaad het voordeligst bij een bank. Bij een verzekeraar ktrijg je vaak niet eens je inleg terug. Je kiest dan een bankspaar uitkeerekening. De minimale looptijd is 5 jaar en je kiest de bank met de hoogste rente want die geeft de hoogste uitkering. Alleen de rabo, abn, delta lloyd en ohra rekenen nog maandelijkste kosten over deze uitkering (respectievelijk € 2,50, 2,20, en € 1,00 per maand) De andere banken hebben deze kosten niet.
Dus je bent vrij om te kiezen. Welke bank de hoosgte rente biedt kun je zien in onze vergelijkingsmodule.
Het overzetten van je lijfrente van je huidige aanbieder naar een nieuwe bank, gaat fiscaal geruisloos. We zorgen ervoor dat je hiervoor de juiste formulieren ontvangt.
De uitkering hoeft overigens niet nu in te gaan, dat mag dus ook na het bereiken van je AOW leeftijd. We hebben een aantal banken waarbij we het kunen regelen dat je nu een uitkeerrekening start maar dat je pas later (bijvoorbeeld 6 maanden later) de eerste uitkering ontvangt. Dus maak de vergelijking en vraag een offerte aan bij de bank van je voorkeur. Mijn collega's kijken dan of deze te regelen is met de gewenste maanden uitstel. Lukt het bij de betreffende bank niet dan laten we je weten bij welke banken het wel kan.
En wil je alle mogelijkheden en spelregels nog eens doorlezen? Lees dan onze gratis lijfrentewijzer.
En heb je nog vragen, bel ons dan gerust. Mijn collega's helpen je graag!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662