Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Vergeet je storting op je lijfrente bankspaarrekening niet af te trekken

Vergeet je storting op je lijfrente bankspaarrekening niet af te trekken

donderdag 03 maart 2016 om 14:23:45 Jeroen Wolfsen 2 reacties
lijfrenteHeb je in 2015 geld gestort op je lijfrente bankspaarrekening? Vergeet dan niet om de inleg af te trekken voor de inkomstenbelasting. De aangifte inkomstenbelasting kun je doen vanaf 1 maart 2016 en moet bij de fiscus binnen zijn op 30 april 2016.

Let op bij de vooraf ingevulde aangifte!

Aangifte doen gaat tegenwoordig online. De fiscus heeft hiervoor een handige App voor android of apple ontwikkeld. Veel gegevens zijn door de fiscus al vooraf ingevuld. Zo is de betaalde hypotheekrente al vooraf ingevuld, zijn alle salarisgegevens al ingevuld en als het goed is staat ook de betaalde inleg op een lijfrente al vooraf ingevuld.
Maar let op: hier kun je als belastingplichtige niet op vertrouwen. In sommige gevallen zijn de gegevens nog niet ingevuld. Dat kan gebeuren als ze te laat worden aangeleverd door de bank. Je moet dus zelf controleren of je betaalde lijfrente inleg in de aangifte wordt meegenomen.

Jaarruimte berekenen

Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je het bedrag dat je hebt ingelegd op de bankspaarrekeningen ook daadwerkelijk af mag trekken van de inkomstenbelasting. Die berekening noemt men de jaarruimte berekening. Op de site van de belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel jaarruimte je hebt. Wil je weten hoe het precies werkt? Lees dan ons artikel over jaarruimte.

Teveel ingelegd op je lijfrente bankspaarrekening

We zien regelmatig dat mensen meer hebben ingelegd op hun bankspaarekening dan de jaarruimte. Dat is niet handig. Je moet dan uiteindelijk belasting gaan betalen over geld waarover je geen belastingvoordeel hebt gehad. Gelukkig is dit tegenwoordig makkelijk achteraf terug te draaien. Hiervoor heeft de fiscus de verklaring geruisloze terugstorting in het leven geroepen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Henk Peperkamp

27 april 2016 15:09:41

30-4-2016 komt een lijfrente (nieuw regime) vrij van zo `n kleine € 7.000,--. Aangezien ik het geld niet direct nodig heb en het laten uitkeren in het hoge belastingregime valt, wilde ik tot mijn AOW datum het uitkeren uitstellen. Echter bij het zoeken naar de juiste keuze, deelde een adviseur mij mede dat het voor mij nu of over 6 jaar geen verschil uitmaakt aangezien ik met mijn pensioen en AOW boven de grens kom van een gunstiger belastingtarief. M.a.w. het nu uitkeren of over 6 jaar is om het even. Is dit juist of deelt u een andere mening? Graag op korte termijn uw reactie.
Mvrgr, Henk Peperkamp

reageer op Henk Peperkamp

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 april 2016 9:07:13

Geachte heer Peperkamp,

Ik ben het niet eens met uw vorige adviseur. Ten eerste kan uitkeren voor AOW alleen via een verzekeraar. Dit levert lagere uitkeringen op dan bij banksparen. In bijna alle gevallen krijgt u minder teug dan de inleg. Bij banksparen krijgt u altijd rente en er zijn nog meer voordelen: Geen verlies van kapitaal bij overlijden en dekking tot €100.000 op basis van het deposito garantie stelsel.

Ten tweede betaalt u na uw AOW over de eerste € 35.000,- inkomen ongeveer 20% belasting. Voor uw AOW leeftijd is dat ongeveer 42%.

Als u het geld niet nodig heeft levert het u meer op als u eerst een bankspaaropbouwrekening opent en het het saldo hierop stort.

En misschien is er nog een derde voordeel als de rente op AOW leeftijd hoger is dan nu.

Wilt u weten welke bank u de hoogste rente biedt maak dan hiereen vergelijking.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662