Lijfrente

Teveel gestort als lijfrente? Vraag om een 'verklaring geruisloze terugstorting'.

Jeroen Wolfsen donderdag 25 juni 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Heeft u per ongeluk meer gestort op uw lijfrente dan dat u als jaarruimte heeft? Dan is er goed nieuws. Op 24 juni is er een besluit van de staatssecretaris van Financiën gepubliceerd waarin men teveel gestorte lijfrente zonder belastingclaim versoepeld terug kan krijgen.

Meer gestort aan lijfrente dan beschikbare jaarruimte of reserveringsruimte?

Het gebeurt toch nog regelmatig dat mensen meer geld storten op hun bankspaarrekening (of lijfrenteverzekering) dan men als jaarruimte heeft. Het gevolg is dat de storting niet aftrekbaar is en de uitkering wel wordt belast. U had al de mogelijkheid om binnen 3 maanden uw geld terug te vragen aan de bank (of verzekeraar) waar u het naar toe had gestort. Binnen deze 3 maanden mocht de bank het teveel gestorte geld zonder belastingen aan u terugbetalen. Na deze termijn was er formeel sprake van fiscale afkoop. Dat betekent dat de gehele waarde in één keer belast wordt en u daarnaast nog 20% revisierente moet betalen.

Verklaring geruisloze terugstorting

In het nieuwe besluit keurt de staatssecretaris goed dat teveel gestort  geld op een geblokkeerde lijfrente bankspaarrekening teruggestort kan worden zonder fiscale gevolgen. U moet daarvoor bij de inspecteur van de Belastingdienst een ‘verklaring geruisloze terugstorting’ aanvragen.

De goedkeuring geldt voor betalingen die zijn gedaan tot en met 31 december 2016. Verzoeken die betrekking hebben op betalingen na die datum, worden afgewezen. Verder geldt de goedkeuring alleen voor betalingen die zijn gedaan in het kalenderjaar van binnenkomst van het verzoek en de 5 daaraan voorafgaande jaren.

Voorwaarden:


  • De belastingplichtige doet een verzoek om toestemming voor terugstorting van het te veel betaalde bedrag aan de inspecteur. Dit verzoek moet uiterlijk 31 december 2017 door de inspecteur zijn ontvangen.
  • Voor zover de belastingplichtige aftrekmogelijkheden heeft, moeten deze worden toegepast. De goedkeuring laat niet de keuze open om op zich aftrekbare bedragen niet af te trekken.
  • De belastingplichtige neemt het terug te storten bedrag alsnog op in de rendementsgrondslag van box 3 van de relevante jaren. Als de belastingplichtige een verzoek om terugstorting doet aan de inspecteur gaat hij er - voor zover nodig - mee akkoord dat de inspecteur de belasting navordert.

Procedure:

De inspecteur zal stukken opvragen om te beoordelen hoeveel jaarruimte of reserveringsruimte er in het jaar van betaling bestaat. Voor het bedrag dat hierboven is betaald zal hij dan de verklaring afgeven. Op basis van deze verklaring kan de bank het teveel betaalde bedrag terugstorten zonder inhoudingen.

Saldoverkaring voor lijfrente in het verleden

Is het langer geleden dat u uw lijfrente niet heeft afgetrokken? Lees dan het artikel over de saldoverklaring in ons weblog.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube