Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Vanaf 2023 mag je 10% van je lijfrente in één keer uit laten keren

Vanaf 2023 mag je 10% van je lijfrente in één keer uit laten keren

woensdag 24 februari 2021 om 16:11:40 Jeroen Wolfsen 9 reacties
pensioenfotoVanaf 2023 is het mogelijk om maximaal 10% van een vrijkomende lijfrente in één keer te ontvangen. Dat betekent dat je niet meer het hele lijfrente bedrag om hoeft te zetten in een uitkering over meerdere jaren. Jeroen Wolfsen van Moneywise legt uit wat de spelregels en mogelijkheden zijn.

Fiscale spelregels van lijfrente


 

De basisregel is dat je voor je vrijkomende lijfrente altijd een nieuwe lijfrente aan moet kopen. Daarbij heb je de keuze uit 2 mogelijkheden. Komt je lijfrente nu vrij en wil je nog geen uitkeringen ontvangen dan kun de de lijfrente nog een aantal jaren voorzetten. Dat noemen we uitstellen van je lijfrente.
Wil je wel starten met uitkeren dan kan dat ook en zet je de vrijkomende lijfrente om naar een uitkerende lijfrente. Dat moet dan met het hele bedrag. Je ontvangt dan een aantal jaren (minimaal 5 jaar) iedere maand een uitkering en over die uitkering betaal je dan belasting. Je bent verplicht een lijfrente aan te kopen. Als je dat niet doet dan ziet de fiscus dat als afkoop en betaal je naast alle belasting in één keer (maximaal 49.5% in 2021)  ook nog 20% boete in de vorm van revisierente.

Vanaf 2023 10% afkopen van je lijfrente


Maar vanaf 2023 is het dus mogelijk om 10% van de waarde van je polis in één keer te ontvangen. Je moet nog steeds belasting over dat bedrag betalen maar je krijgt niet de boete van 20%.  Het doel achter de aanpassing van de fiscale wet is dat mensen iets meer flexibiliteit krijgen bij besteding van hun lijfrente.

Ook pensioen mag 10% worden afgekocht


De mogelijkheid om 10% in een keer te ontvangen geldt overigens ook voor pensioen. Daar zal waarschijnlijk meer gebruik van gemaakt gaan worden dan bij lijfrente. Het gemiddelde bedrag van een lijfrente ligt zo rond de € 40.000. Tien procent is dan een eenmalige uitkering van € 4.000. Het vrijkomende kapitaal van een pensioenpolis is vaak veel hoger en dan is 10% ook interessanter. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheid om 10% van je pensioen af te kopen vanaf 2023.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Maria

17 maart 2021 19:37:53

Dit jaar wil ik mijn beleggingslijfrente polis omzetten naar een pensioenspaarrekening. Door het bedrag vast te leggen in een deposito voor 5 jaar loop ik geen risico meer van koerswisseling. Maar inmiddels heb ik mij ingelezen in aftrekbare lijfrente en weet ik dat ik zoveel reserveringsruimte heb dat ik dat niet voor mijn AOW/pensioen kan benutten. Bij de belastingdienst lieten ze mij weten dat ik het restant aan reserveringsruimte ook nog na mijn AOW/pensioen kan gebruiken. Betekent dit dat ik het uitkeren van mijn gehele pensioensparen dan moet uitstellen en in de uitstel jaren gebruik kan maken van de resterende aftrek? Of mag ik zonder jaarlijkse inleg van lijfrente na AOW toch het restant aan reserveringsruimte aftrekken?

reageer op Maria

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 maart 2021 20:49:24

Maria, na je AOW leeftijd heb je inderdaad geen jaarruimte maar nog wel reserveringsruimte. En die kan je gewoon uitrekenen op de site van de belastingdienst. Wel een klusje maar dat is nu eenmaal de enige manier.
Maar het omzetten van een opbouwende lijfrente is die reserveringsruimte niet nodig. Je boekt je vrijkomende opbouwende lijfrente 'fiscaal geruisloos' over naar een uitkerende variant.
Op Moneywise kun je zelf uitrekenen welke bank het meest oplevert en regel je dat online. We zorgen ook dat je een overdrachtsformulier krijgt waarmee je die overdracht snel en simpel regelt.
Hier kun lijfrente banksparen vergelijken
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maria

18 maart 2021 11:19:13

Beste Jeroen, allereerst dank voor jouw reactie! Ik denk echter dat ik mijn vraag niet duidelijk genoeg heb gesteld. Ik weet wat mijn reserveringsruimte is. Zowel over de afgelopen 7 jaar samen als per jaar. Over 5 jaar krijg ik mijn AOW en Pensioen. In die 5 jaar kan ik mijn reserveringsruimte niet volledig benutten omdat het bedrag dat ik per jaar mag gebruiken laag is vanwege mijn lage inkomen tot mijn AOW en pensioen. Nu begreep ik van de belastingdienst dat ik de resterende reserveringruimte na mijn AOW en pensioen kan gebruiken via de Saldo methode. Maar ik wil na mijn AOW en pensioen mijn pensioen spaar rekening in periodieken uit laten betalen en niet doorgaan met inleggen. En wat ik begrijp van de Saldo methode gaat dat over de bedragen die je eerder hebt in gelegd op je pensioenspaarrekening maar niet hebt afgetrokken. In mijn geval is van voorgaande geen sprake. Kan een Saldo verklaring desondanks toch aftrek van belasting opleveren wanneer de periodieke uitkeringen uitbetaald worden omdat ik nog reserveringsruimte over houd die ik tijdens de spaar fase niet heb kunnen benutten? Het leek alsof de belastingdienst dat bedoelde. Op Internet vind ik echter alleen informatie over aftrek door de Saldo methode terug wanneer je een bedrag hebt ingelegd zonder gebruik te maken van de aftrek mogelijkheid. In de hoop dat je, je nogmaals over mijn vraag wilt buigen. Met vriendelijke groet, Maria

reageer op Maria

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 maart 2021 15:36:07

Maria, ik vind het een vreemd antwoord van de belastingdienst maar dat gebeurt wel vaker. Spelregel 1: je stort nooit meer op een lijfrente dan je aan jaar en reserverinsgruimte hebt. Heb je minder ruimte, vervelend maar helaas. Een saldoverklaring is een reparatie voor iets dat fout is gegaan, namelijk storten zonder aftrek. Niet doen dus.
Jeroen Wolfsen FFP

Maria

19 maart 2021 16:27:50

Beste Jeroen, Weer dank voor jouw antwoord. Ik vreesde al dat het zo zou zijn maar twijfelde door hetgeen de belastingdienst mij liet weten. Ik vraag me nog wel het volgende af. Stel dat ik de laatste 2 jaar voor mijn AOW het toegestane bedrag aan jaar- en reserveringsruimte stort op mijn pensioen spaarrekening maar niet aftrek van de belastingen. Niet omdat ik dat vergeten ben maar bewust. Bij uitbetalen maak ik dan gebruik van de Saldo methode. Het voordeel voor mij kan zijn dat ik meer aan belasting aftrek heb bij uitbetalen van de pensioen spaarrekening dan in de jaren dat ik het geld stort aangezien ik nu minder inkomen heb dan wanneer ik mijn AOW en pensioen ga ontvangen. Kan dat? Mag dat? Is dat verstandig? Groeten Minja

reageer op Maria

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 maart 2021 21:10:34

Maria, daar heb ik dit artikel over geschreven. Kort samengevat: niet doen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maria

20 maart 2021 12:40:36

Ha Jeroen, weer dank!!! Ik heb je artikel gelezen. En vraag me steeds meer af of het wel verstandig is om de komende vijf jaar mijn jaarruimte en reserveringsruimte te benutten voor aftrek van belastingen in box 1. Aangezien ik nu (veel) minder inkomen heb dan na mijn AOW en pensioen (ik leef vooral van spaargeld). In jouw artikel denk ik te lezen dat de aftrek op basis van jaarruimte en reserveringsruimte alleen een besparing oplevert wanneer je nu meer inkomsten hebt in box 1 dan na je AOW en pensioen. Klopt dat? Of is dat niet in alle gevallen te zeggen en heeft het ook te maken met de vermogensbelasting die je in box 3 betaalt?

reageer op Maria

Dingetje

19 juli 2021 13:47:40

Ben gestopt met werken, ontslag genomen, omdat 65 jaar ben en heb geen enkele uitkering. Ik krijg mijn AOW pas op 22 juni 2023
Dacht daarvoor v.a. 65 jaar mijn lijfrenten te kunnen gaan gebruiken. Want toen ik die gespaard had en wegzette zou ik nog met 65 jaar met pensioen gaan. Dit is door de overheid verstierd en ik moet nu wachten tot eind juni 2023.
Het wàs de bedoeling de lijfrenten nu meteen in te laten gaan maar deze moet ik helaas op een opbouwrekening laten staan tot mijn pensioen anders plukt de Belastingdienst mij en heb ik vrijwel niks meer.
Heb dus een aantal deposito's voor lijfrenten. Deze ene helft loopt af eind aug. 2021 (gestort en in deposito gezet vóór 2014, n.l. in 2012,2013 en één in deposito gezet in 2014 / deze rekening valt onder het overgangsrecht - geen idee hoe of wat)
De andere helft loopt af eind aug. 2023 (ingelegd en in deposito gezet in 2014)
Tot mijn grote schrik lees ik dat ze in 2023 de wet willen veranderen en alleen nog maar mogelijk is om lijfrenten uit te laten keren met een minimale looptijd van 20 jaar.
Tot ik dan 88 en 10 maanden ben. Wie weet leef ik dan niet meer.
De gespaarde bedragen zijn geen kapitalen waardoor ik dan maar een paar tientjes per maand zou ontvangen. Is daar een andere oplossing voor?
En kan je dan gebruik maken van het 'overgangsrecht'? Wat het ook mag zijn, geen idee.
Ben benieuwd naar uw kijk op de zaken.

reageer op Dingetje

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 augustus 2021 10:17:18

Beste Dingetje,
Je reactie was in de Spammap terecht gekomen en zie ik nu pas.
U mag uw hele lijfrentekapitaal laten uitkeren vanaf 65 als u na 01-01-2014 geen premie meer heeft ingelegd. Heeft u nog wel in gelegd dan mag u alleen de waarde op 31-12-2013 vanaf 65 laten uitkeren.
Die nieuwe wet is er nog niet door. We besteden daar veel aandacht aan en hopen dat we die slechte plannen van tafel kunnen krijgen in Den Haag.
Belt u ons gerust, we leggen u graag uit dat er meer mogelijkheden zijn dan u denkt. ( 085 7607600)
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662