Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Tien procent van je pensioen in één keer uit laten keren vanaf 2023

Tien procent van je pensioen in één keer uit laten keren vanaf 2023

woensdag 20 januari 2021 om 16:02:18 Jeroen Wolfsen 2 reacties
vrouw pensioenGaat u op 1 januari 2023  met pensioen? Dan is het mogelijk om maximaal 10% van uw pensioen in één keer uit te laten keren. Wat zijn nu precies de spelregels en wat zijn de voor- en nadelen als u een deel van het pensioen in één keer op gaat nemen? Overigens gaat de 10% opnamen mogelijkheid vanaf 2023 ook gelden voor uw vrijkomende lijfrente. Jeroen Wolfsen van Moneywise legt het uit.

Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Deze wet is op 12 januari 2021 goedgekeurd door Eerste Kamer. Het doel van de wet is om u op pensioendatum meer flexibiliteit te bieden. U mag vanaf 1 januari 2023 tot maximaal 10% van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen in één keer opnemen. Zo'n bedrag dat u in één keer mag opnemen wordt overigens ook wel afkopen of lump sum genoemd.
De mogelijkheid om een deel van uw pensioen in één keer uit te laten keren, maakt dat u uw pensioen kunt gebruiken op een manier die beter aansluit bij uw levenssituatie en behoeften. Maar meer keuze vrijheid betekent wel dat u goed moet bekijken wat het beste past is uw situatie. We zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

De voordelen van 10% pensioen opnemen in één keer

Pensioenopname van 10% is vrij besteedbaar
Eerst maar even het grootste voordeel van de mogelijkheid om 10% te laten uitkeren. Het bedrag dat u netto overhoudt mag u gebruiken waarvoor u wilt. Dat kan zijn een nieuwe auto, aflossen op de hypotheek of een wereldreis. Het is uw geld en u bepaalt.

Slechte gezondheid
Een pensioenuitkering is levenslang. Dus hou ouder u wordt hoe meer u van uw pensioen heeft ontvangen. Maar wat nu als u niet zo gezond meer bent? Dan is het aantrekkelijk om nu alvast een deel van dat pensioen in één keer te ontvangen. Binnen is binnen, zeg maar.
Hou er wel rekening mee dat ook het partnerpensioen lager is.

De nadelen van pensioen opnemen in één keer

Rest van uw leven een lager pensioen
Als u in 2023 een bedrag in één keer laat uitkeren betekent dat wel dat uw pensioen voor de rest van uw leven ook zo'n 10% lager is.
Een pensioenkapitaal van € 150.000 levert nu € 489 bruto per maand op. Als u 10%, dus € 15.000 in één keer laat uitkeren, ontvangt u de rest van uw leven nog maar € 441 per maand. Dat is € 48 minder per maand. Hou er ook rekening mee dat ook het partnerpensioen lager is. Weet u hoeveel uw pensioenkapitaal is? Maak dan maar eens een berekening om de hoogte van uw pensioenuitkering te bepalen.

U moet over de pensioenopname in één keer belasting betalen
Over uw pensioen moet u belasting betalen. Daarbij maakt het niet uit of u het bedrag in één keer ontvangt of maandelijks. Maar als u in één keer een flink bedrag ontvangt kan het zijn dat u in een hogere belastingschijf terecht komt. Als AOW-er betaalt u over de eerste € 35.942 ( 2021) slechts 19,2% aan belasting betalen. Komt u daarboven dan betaalt u € 37,1%. Een bedrag dat u in één keer ontvangt kan dus flink zwaarder belast worden.

Hoe wordt die 10% berekend?
Heeft u een beschikbare premieregeling dan is dat simpel. Bij zo'n pensioenregeling staat er op pensioendatum een pensioenkapitaal voor u klaar. Het bedrag waarvan u 10% kunt laten uitkeren is dus bekend. Dat is anders bij een zogenaamd salaris diensttijd pensioen. Hier is alleen bekend hoeveel pensioen u jaarlijks gaat krijgen en weet u als deelnemer niet welk pensioenkapitaal de verzekeraar of het pensioenfonds daar tegen over heeft staan. Dat moet dus berekend worden. Hoe die rekensom er uit gaat zien is nu nog niet bekend.

Belangrijke regels
Daarnaast zijn er nog een paar regels waar u rekening mee moet houden.

Eerder vrijgekomen pensioen
Het geldt alleen voor pensioenen die na 1 januari 2023 ingaan. Komt uw pensioen eerder vrij en wilt u gebruik maken van deze regeling dan zult u uw pensioen uit moeten stellen bij de aanbieder waar het nu loopt tot 1 januari 2023.

Geen hoog-laag pensioen in combinatie met een bedrag in eens
Om te voorkomen dat het levenslange pensioen op termijn te laag wordt is het niet toegestaan om een hoog-laag pensioen af te sluiten als u ook een bedrag in één keer laat uitkeren.

Pensioenuitvoerder moet meewerken
Het eerder uit laten keren van een deel van uw pensioen  is een keuzerecht. Uw  pensioenuitvoerder is verplicht om hieraan mee te werken.

Klein pensioen
Het pensioen dat na de afkoop van 10% resteert moet meer zijn dan € 497,27 bruto per jaar (afkoopgrens van kleine pensioenen)

Uw partner moet toestemming geven
Als door de eenmalige uitkering het partnerpensioen lager wordt, moet uw partner toestemming geven.

Pensioen voor ex-partner
Bent u gescheiden en heeft uw ex-partner recht op een deel van het opgebouwde pensioen? Dan ontvangt zij ook haar deel in één keer.

Wat is wijsheid? Wel of niet een deel van het pensioen in één keer uitkeren.
Wat het beste is, hangt af van uw wensen en situatie. Een bedrag in één keer lijkt aantrekkelijk maar betekent een lager pensioen voor de rest van uw leven. De uitkering is de rest van uw leven zo'n 10% lager. Hierboven zag u een voorbeeld dat u van een kapitaal van € 150.000 een bedrag van € 15.000 in één keer kon ontvangen en dat het maandelijkse pensioen zo'n € 48 lager is. Een simpele rekensom laat zien dat in één keer uitkeren best interessant kan zijn: € 15.000/€ 48 = 312 maanden. Oftewel 26 jaar. U krijgt het bedrag dat u anders in 26 jaar per maand zou ontvangen nu in één keer. Het mag duidelijk zijn dat dit best interessant kan zijn.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

john

27 januari 2021 10:57:16

Geachte Mijnheer WISE,
Omdat mijn pensioen boven de A.O.W. de laatste 12 jaar gekrompen is, zou ik wensen om ook gebruik te mogen maken van deze 10% regeling, want inflatie en geen verhoging hebben er toe geleid,dat ik behoorlijk ingeteerd ben, terwijl ik destijds, een 3x modaal inkomen had. Ik ben nu 77 jaar . Ik denk, dat veel gepensioneerden, ook wel een eenmalige pensioenafkoop zouden wensen ? Dit zal denk ik de economie een gigantische boost kunnen geven. vr.gr John Busch zeker een bo

reageer op john

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 januari 2021 10:59:58

Beste John,
Dat snap ik maar dat zal niet lukken want de wet geeft die mogelijkheid niet voor lopende pensioenen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662