Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Storten op een lijfrente zonder jaarruimte of reserveringsruimte? Niet doen!

Storten op een lijfrente zonder jaarruimte of reserveringsruimte? Niet doen!

maandag 28 januari 2019 om 12:18:47 Jeroen Wolfsen 12 reacties
berekenenIeder jaar (meestal aan het eind van het jaar) spreek ik weer mensen die geld willen storten op een lijfrente zonder dat ze hiervoor aftrek hebben.
Als ik vraag waarom men dat zou doen is het antwoord steevast: 'Dan voorkom ik vermogensrendementsheffing in box 3'.
'Maar dan moet u wel over de uitkering belasting betalen, zonder dat u aftrek heeft gehad', is dan mijn antwoord.
'Ja maar dan regel ik wel een saldoverklaring', zegt de klant weer.
Jammer maar dat gaat niet werken!

Saldoverklaring
Hoe zit het ook alweer? Als je geld inlegt op een lijfrente (lijfrenteverzekering of lijfrente banksparen) mag je die inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Voorwaarde is dat je jaarruimte of reserveringsruimte hebt. De inleg is dus aftrekbaar maar de uitkeringen zijn belast. Door slim te plannen kun je aftrekken tegen een hoog inkomen en laat je het geld uitkeren in een periode waarin je een lager inkomen hebt en dus minder belasting betaald.

Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je een keer hebt ingelegd op je lijfrente zonder dat je deze jaarruimte of reserveringsruimte had. Je zou dan belasting moeten betalen terwijl je geen belastingvoordeel had. Je kunt dan gebruik maken van de saldoverklaring. Je moet dan bij de fiscus aantonen dat je de inleg niet hebt af kunnen trekken. Met een saldoverklaring zijn de uitkering onbelast tot de hoogte van de niet afgetrokken inleg. Klinkt redelijk, toch? Je moet het overigens zelf aantonen bij de fiscus, want wie eist bewijst.

Geen saldoverklaring bij bewust betalen lijfrente zonder aftrek
Door een nieuwe uitspraak gaat deze vlieger niet op als het een welbewuste keuze is om in te leggen op een lijfrente zonder aftrek. In deze zaak ging het om het bewust doorbetalen van premie sop een lijfrente in de jaren 1995 tot 2000. De klant ging er van uit dat hij een saldoverklaring zou krijgen. Maar die gaf de fiscus niet omdat er sprake was van opzet. En daar is de saldoverklaring niet voor bedoeld. Daarom mijn advies: niet storten op een lijfrente als je geen jaar- of reserveringsruimte hebt!
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Piroska Ordodi

28 februari 2019 19:03:28

Een paar jaar geleden heb ik via moneywise een bankspaarrekening geopend om een vrijkomende lijfrentepolis op te storten ter aanvulling op pensioen, of om wat eerder te kunnen stoppen met werken. Ik heb dat destijds niet opgegeven als aftrekpost bij de belasting. Had ik dat wel moeten (of mogen) doen? In 2022 komt er een levensverzekering vrij, kan ik dat bedrag dan ook op deze bankspaarrekening storten of moet er eerst een jaarruimte berekend worden? Zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?

reageer op Piroska Ordodi

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 februari 2019 19:16:41

Piroska,
Als je een vrijkomende lijfrente onderbrengt in een andere lijfrente, zoals in jouw geval een bankspaarrekening, dan is het niet de bedoeling dat je deze storting aftrekt. Dat heb je immers ( als het goed is) al gedaan toen je het geld jaren daarvoor op de lijfrentepolis storte. Je kunt het dus niet twee keer aftrekken.
Op een lopende lijfrente opbouwrekening kun je altijd bijstorten. Mist je jaarruimte of reserveringsruimte hebt. Dat reken je uit op de site van de belastingdienst.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Fons Flierman

8 juni 2019 11:17:49

Wat is verstandig om te doen belasting technisch. Mijn lijfrente polis komt vrij , deze laten verlengen tegen de huidige rente of de vrij gekomen lijfrente in te leggen op een banksparen product? Die uit keert vanaf mijn pensioen.

reageer op Fons Flierman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2019 20:05:56

Beste Fons,
Als de huidige verzekeraar wil verlengen kan dat een optie zijn. Maar meestal is dat niet erg interessant. Als ze het al doen. Kijk daarbij goed naar de uitkering bij overlijden.
Uit laten keren voor 65 of AOW leeftijd kan alleen bij een verzekeraar. Nadeel zijn de kosten en het risico bij overlijden. Daarnaast betaal je meestal meer belasting voor AOW leeftijd. Zie dit artikel: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/hoeveel-scheelt-het-als-u-uw-lijfrente-voor-of-na-uw-aow-leeftijd-laat-uitkeren/
Doorsparen op een bankspaar opbouwrekening is dus een optie en dat deze omzetten naar een uitkering vanaf AOW leeftijd. Maak maar eens een berekening:https://www.moneywise.nl/lijfrente/?src=lijfrente/hoeveel-scheelt-het-als-u-uw-lijfrente-voor-of-na-uw-aow-leeftijd-laat-uitkeren
Bel ons gerust als je meer vragen hebt: 085 760760
Jeroen Wolfsen

Henri

28 februari 2019 20:04:35

Ik moet mijn levensloopsparen voor 2021 laten uitkeren maar kan niet bij mijn pensioenfonds of in een regulier lijfrente verzekering of banksparen sestort worden. Graag wil ik zo min mogelijk belasting erover betalen. In gedeeltes opnemen tot max van 68000 euro om 38 % belasting te betalen of zijn er slimmere mogelijkheden

reageer op Henri

Henri

28 februari 2019 20:04:36

Ik moet mijn levensloopsparen voor 2021 laten uitkeren maar kan niet bij mijn pensioenfonds of in een regulier lijfrente verzekering of banksparen sestort worden. Graag wil ik zo min mogelijk belasting erover betalen. In gedeeltes opnemen tot max van 68000 euro om 38 % belasting te betalen of zijn er slimmere mogelijkheden

reageer op Henri

Koos

4 maart 2019 13:26:05

De vraag van Henri is interessant. Het zou geweldig zijn als Moneywise hier ook goed advies heeft.

reageer op Koos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 maart 2019 19:55:50

Koos,
Er is helaas niet veel mogelijk. Hier lees je alles over opnemen van levensloop:https://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HL/thema_s-levensloopregeling.html#HL-22.2.4
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Richard

24 augustus 2019 14:06:32

Is er een mogelijkheid voor het creëeren van aftrek als de premie die wordt gestort ten behoeve van een Premie Spaarpolis als lijfrente met een gegarandeerd eindbedrag niet meer aftrekbaar is omdat er geen jaarruimte meer is?
De polis is voor 30 jaar afgesloten en er is voor de eerste 20 jaar gebruik gemaakt van de reserveringssruimte door pensioentekort. Inmiddels zijn de regelingen zoals een leaseauto die voor pensioentekort zorgde en de reserveringsruimte van de voorgaande 7 jaar opgebruikt en is een nieuwe werkgever gevonden die voldoende pensioen stort zodat er er pensioentekort meer bestaat.
De komende jaren lijkt het er op dat er geen mogelijkheid meer is op aftrek. Ik wil de polis echter niet wijzigen om te voorkomen dat het gegarandeerde eindbedrag straks niet meer gegarandeerd is of lager wordt door deze wijziging. Het gegarandeerde bedrag is gebaseerd op een rendement van 5% wat de afgelopen jaren bij lange na niet gehaald is. Hebben jullie hier een oplossing voor?

reageer op Richard

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 augustus 2019 17:45:26

Beste Richard,
Dat is lastig. Als je eigenlijk geen aftrek meer hebt op basis van jaarruimte of reserveringsruimte maar wel premie moet blijven betalen om recht te houden op de garantie. De regel is: geen premie betalen als je geen aftrek meer hebt. Is dat toch gebeurd dan kun je dat rechttrekken met een saldoverklaring. Je moet dan aantonen dat je premie hebt betaald en deze niet hebt afgetrokken. Probleem is dat er in 2018 een zaak geweest is waarbij de fiscus geen saldoverklaring wou verstrekken omdat de premies bewust niet zijn afgetrokken terwijl ze wel betaald werden. Hier is niet meteen sprake van bewust niet aftrekken, je wil immers wel maar je kan niet, Toch zit het er dicht tegenaan want je kiest er wel bewust voor (ivm de garantie) om de premies door te betalen. De fiscus kan daar dus problemen mee hebben. Ik durf daarom niet te zeggen of dit goed gaat.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Richard

25 augustus 2019 19:58:59

Dank je Jeroen voor je reactie. Lastig inderdaad. Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben die aan een langlopende premie spaar regeling vast zit. Het is voor volgend jaar dus ik heb nog even tijd om na te gaan hoe ik dit het best kan insteken. Vind zelf dat ik wel een goede argumentatie heb om te verdedigen dat dit niet bewust gebeurd aangezien ik al 20 jaar het wel heb gedaan en kan aantonen dat de ruimte er niet meer is. In ieder geval bedankt!

reageer op Richard

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 augustus 2019 7:51:23

Richard,
Als het om 1 jaar gaat, zou ik gewoon betalen en daarna een saldoverklaring aanvragen. Voor 1 jaar lijkt het me niet zo'n probleem. De fiscus is druk met andere zaken.
Jeroen Wolfsen

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons