Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Storten op een lijfrente zonder jaarruimte of reserveringsruimte? Niet doen!

Storten op een lijfrente zonder jaarruimte of reserveringsruimte? Niet doen!

maandag 28 januari 2019 om 12:18:47 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
berekenenIeder jaar (meestal aan het eind van het jaar) spreek ik weer mensen die geld willen storten op een lijfrente zonder dat ze hiervoor aftrek hebben.
Als ik vraag waarom men dat zou doen is het antwoord steevast: 'Dan voorkom ik vermogensrendementsheffing in box 3'.
'Maar dan moet u wel over de uitkering belasting betalen, zonder dat u aftrek heeft gehad', is dan mijn antwoord.
'Ja maar dan regel ik wel een saldoverklaring', zegt de klant weer.
Jammer maar dat gaat niet werken!

Saldoverklaring
Hoe zit het ook alweer? Als je geld inlegt op een lijfrente (lijfrenteverzekering of lijfrente banksparen) mag je die inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Voorwaarde is dat je jaarruimte of reserveringsruimte hebt. De inleg is dus aftrekbaar maar de uitkeringen zijn belast. Door slim te plannen kun je aftrekken tegen een hoog inkomen en laat je het geld uitkeren in een periode waarin je een lager inkomen hebt en dus minder belasting betaald.

Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je een keer hebt ingelegd op je lijfrente zonder dat je deze jaarruimte of reserveringsruimte had. Je zou dan belasting moeten betalen terwijl je geen belastingvoordeel had. Je kunt dan gebruik maken van de saldoverklaring. Je moet dan bij de fiscus aantonen dat je de inleg niet hebt af kunnen trekken. Met een saldoverklaring zijn de uitkering onbelast tot de hoogte van de niet afgetrokken inleg. Klinkt redelijk, toch? Je moet het overigens zelf aantonen bij de fiscus, want wie eist bewijst.

Geen saldoverklaring bij bewust betalen lijfrente zonder aftrek
Door een nieuwe uitspraak gaat deze vlieger niet op als het een welbewuste keuze is om in te leggen op een lijfrente zonder aftrek. In deze zaak ging het om het bewust doorbetalen van premie sop een lijfrente in de jaren 1995 tot 2000. De klant ging er van uit dat hij een saldoverklaring zou krijgen. Maar die gaf de fiscus niet omdat er sprake was van opzet. En daar is de saldoverklaring niet voor bedoeld. Daarom mijn advies: niet storten op een lijfrente als je geen jaar- of reserveringsruimte hebt!
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons