Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Ik ben 75 en mijn oud regime lijfrentepolis komt vrij. Kan ik nog banksparen?

Ik ben 75 en mijn oud regime lijfrentepolis komt vrij. Kan ik nog banksparen?

woensdag 17 december 2014 om 21:40:55 Jeroen Wolfsen 12 reacties
lijfrenteJa, Als u ouder bent dan 70 kunt u toch nog banksparen met een oud regime lijfrente.

Als u een oud regime polis heeft, dan kunt u deze na uw 65e nog ( een aantal keer) verlengen tot latere leeftijd. We zien polissen tot 75 jaar en zelfs ouder. In principe zit er geen fiscale einddatum aan een oud regime polis maar u zult toch een keer moeten overgaan tot het ontvangen van de uitkeringen. Daar was het tenslotte ook voor bedoeld: een aanvulling op uw pensioen.


Banksparen voor oud regime mogelijk voor 70 jaar en ouder


De standaard regel is dat de maximale leeftijd waarop een bankspaar uitkeerrekening nog gestart kan worden 5 jaar na de AOW leeftijd is. Voor de meeste mensen is dat 70 jaar. Maar voor oud regime is een uitzondering door de fiscus gemaakt. En dat is goed nieuws omdat u dan gebruik kunt maken van banksparen om de uitkeringen te ontvangen.


Banksparen levert meer op dan uitkeren via een  lijfrenteverzekering.


De meeste mensen weten inmiddels wel dat het uitkeren van een lijfrente via banksparen meer oplevert dan uitkeren via een verzekeraar. En er zijn meer voordelen aan banksparen t.o.v. een verzekering. Zo is er nooit verlies van kapitaal bij overlijden en is er dekking op basis van het depositogarantiestelsel. Daarom is het goed nieuws dat u uw oud regime lijfrente kunt laten uitkeren via banksparen. U valt dan onder de regels voor banksparen. Dat betekent dat de uitkering minimaal 5 jaar moet lopen en dat de uitkering per jaar niet hoger mag zijn dan € 22.089 ( 2020).


Bij welke banken kunt u na  70 nog banksparen?


MoneyWise kan voor u bij de volgende banken nog een oud regime lijfente omzetten naar banksparen voor iemand die inmiddels de 5 jaar na zijn AOW leeftijd is gepasseerd.

BLG:                                       banksparen uitkeren mogelijk tot uiterlijk leeftijd 75 jaar via MoneyWise
Centraal Beheer:                 banksparen uitkeren mogelijk tot uiterlijk leeftijd 80 jaar via MoneyWise


Een offerte voor oud regime lijfrente naar banksparen is maatwerk


Het aanvragen van een offerte en het regelen van de bankspaarrekening is maatwerk.
De software van alle banken blokkeert zodra uw ouder bent dan 70. U kunt wel zelf een berekening maken in de vergelijkingsmodule van MoneyWise. U moet dan even uw geboortedatum aanpassen zodat u nog geen 70 bent. Als u ons vervolgens even belt of mailt, passen wij dit aan in het systeem en zorgen we ervoor dat uw geboortedatum weer correct in de systemen komen.

Lage kosten voor het openen van een bankspaarrekening


MoneyWise levert maatwerk. Maar dat wil niet zeggen dat de kosten hiervoor hoog zijn. De offertes via onze vergelijking zijn gratis en als u de bankrekening wenst te regelen zijn de kosten eenmalig € 165. Er zitten verder geen kosten in het product zelf en ook de bank stuurt u geen nota. Het regelen gaat makkelijk en snel en zoveel mogelijk online.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jan Oudesluys

30 april 2015 11:53:18

bedankt voor de goede informatie, ik heb reeds twee bancaire uitkeringen geregeld via u en heb nog 1 oud regime polis van LG die mag lopen tot mijn 75 jaar.
Ik was in de veronderstelling dat ik deze tot uitkering MOEST laten komen maar begrijp nu dat dit dus ook na mijn 70 jaar nog geregeld kan worden, prettig want dan kan mijn pakket aandelen/opties nog even door groeien bij LG (vermoed altijd nog meer renderend)
Tegen de tijd dat ik het pakket om wil laten zetten naar een bancaire lijfrente neem ik weer contact met jullie op.

reageer op Jan Oudesluys

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 mei 2015 6:43:05

Geachte heer Oudesluys,
Dat is erg leuk om te horen en we helpoen u graag als u zo ver bent!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

I. Cooper

19 mei 2015 17:40:42

Naar welke maatschappijen kan ik een oud-regime lijfrentepolis oversluiten zonder tussenkomst van een assurantietussenpersoon?
Het gaat om1:1 overzetten. Alleen expiratiedatum wordt met 3 jaar verlengd.

reageer op I. Cooper

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 mei 2015 19:44:17

Geachte heer of mevrouw Cooper,
Er zijn helaas uberhaupt maar weing verzekeraars waar u een oud regime kunt voortzetten (uit mijn hoofd maar een stuk of 5-6). Het zijn er de laatste jaren steeds minder geworden. Maar daarnaast is het niet zo dat u geen kosten betaald als u dit wilt regelen zonder tussenpersoon. Ook als u een financieel product rechtstreeks bij een verzekeraar kunt kopen, betaalt u kosten. Verzekeraars zijn verplicht om distributiekosten in rekening te brengen, ook als u als klant rechtstreeks een product afneemt.
Wij zien dat assurantietussenpersonen vaak hoge kosten vragen voor het regelen van een lijfrenteverzekering of lijfente bankspaarrekening. Vaak nog ingegegeven door het oude provisetijdperk. een adviseur verdiende soms een paar duizend euro voor het regelen van een lijfrente.
MoneyWise was de eerste vergelijkingssite die met lage kosten klanten de mogelijkheid bood om banken en verzekeraars te vergelijken. Helaas kunt u niet online vergelijken welek verzekeraar het meeste oplevert bij voortzetting. Verzekeraars leveren hiervoor geen data aan.
Maar wij kunenn wel handmatig vergelijkingen voor u maken. Dat doen we kosteloos. Als u daarna de lijfrente wilt regelen via MoneyWise betaalt u eenmalig € 199 kosten. Uiteraard betaalt u geen afsluitkosten meer aan de verzekeraar.
Als u wilt dat we voor u aan de slag gaan, belt u dan gerust: 085 7607600!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Dia Dijkstra

31 oktober 2016 10:19:47

Beste Jeroen,
geldt jouw eerste antwoord ook voor uitkeringen via levenslange lijfrente i.p.v. via banksparen? Goede genen en gezonde leefstijl zouden mij weleens een heel hoge leeftijd kunnen bezorgen, reden waarom een levenslange uitkering de voorkeur geniet.

reageer op Dia Dijkstra

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 oktober 2016 12:54:53

Beste Dia,
Een hoge leeftijd kan bij een levenslange uitkering inderdaad meer opleveren dan banksparen. Ik heb even snel een vergelijking gemaakt.
De beste verzekeraar keert op dit moment levenslang bruto €155,14 per maand uit. Als je kiest voor 25 jaar een uitkering bij banksparen, dan levert de beste bank: €169,19 bruto per maand op.
Verschil is wel dat je bij overlijden van de verzekeraar niks terugkrijgt en bij de bank gaat het saldo altijd naar de erfgenamen. De grote vraag is natuurlijk hou oud u wordt. Hoe ouder je wordt hoe interessanter een levenslange uitkering is. Vergelijkt u zelf banksparen en verzekeren maar eens in onze module, dat gaat heel makkelijk. Mocht u vragen hebben, dan mag u altijd bellen: 085 7607600.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

dia dijkstra

31 oktober 2016 20:58:59

Dank Jeroen,
Mijn vraag was kennelijk niet helemaal duidelijk. Ik vroeg me namelijk af, of je met of na je 75e, al of niet met een oud-regimepolis, ook nog een lijfrenteverzekering (voor levenslang)kunt afsluiten en zo ja bij welke verzekeraars. Je antwoord op de originele vraag benoemde namelijk alleen banksparen en in banksparen ben ik op dit moment niet geinteresseerd.
Vriendelijke groet.

reageer op dia dijkstra

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 oktober 2016 22:20:26

Beste Dia,
Je vraag was inderdaad niet helemaal duidelijk maar nu wel. Formeel mag je ook op leeftijd 75 en later een oud regime lijfrente omzetten naar een uitkerende lijfrente. Wettelijk is er geen eindleeftijd aan het opbouwen van een lijfrente. Maar verzekeraars kennen wel een eindleeftijd voor het afsluiten van een uitkerende lijfrente en die ligt op 75. Misschien kunnen we een verzekeraar vinden die ook op latere leeftijd nog een uitkering wil geven maar het is maar de vraag of die dan een fatsoenlijk tarief aanbiedt. Je loopt dus het risico dat je maar weinig keuze hebt als je te lang wacht en zaken moet doen met een partij met een lage uitkering.
Waarom wil je niet banksparen? Is het de bedoeling om de uitkering te schenken aan iemand anders bijvoorbeeld? Of wil je uitkeren in minder dan 5 jaar? Dat kan allebei inderdaad niet met banksparen en moet je kiezen voor een uitkering bij een verzekeraar. Nadeel is dan wel een lagere uitkering en mogelijk verlies van kapitaal bij overlijden. Dit artikel gaat over dit verschil.
We kunnen je uiteraard helpen met het vinden van de beste verzekeraar voor een uitkering. Maar je kunt het ook heel makkelijk zelf uitrekenen met onze vergelijkingsmodule voor banksparen en lijfrente. In de laatste stap wordt je dan vanzelf duidelijk dat een levenslange uitkering bij een verzekeraar ook een mogelijkheid is.
En als je vragen hebt, bel dan gerust. Ik of een van mijn collega's helpen je graag: 085 7607600.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

henk

16 april 2017 13:59:53

indien bv via het oude regiem wordt afgekocht, is er geen revisierente verschuldigd, begrijp ik dat goed? Ik begrijp ook dat het mogelijk is om in termijnen af te kopen, zodat de jaarlijkse IB in schaal 2 blijft vallen. Zo ja wat gebeurd er met het niet opgenomen vermogen bij overlijden? met vriendelijke groet

reageer op henk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 april 2017 17:42:34

Beste Henk,
Een oud regime polis kun je inderdaad afkopen zonder dat er revisierente verschuldigd is. De meeste verzekeraars bieden geen mogelijkheid tot gedeeltelijke afkoop. volgens mij doet alleen Legal and General dat in hun speciale oud regime product, het Particulier Pensioen Plan.
Als er geen mogelijkheid is voor gedeeltelijke afkoop zul je een direct ingaande lijfrente moeten aankopen die in twee jaar uitkeert om het op die manier over 2 jaren te verdelen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Olivia J. Mezas

23 januari 2019 19:26:17

Beste heer Wolfsen, ik wil graag weten of ik met een vrijkomend lijfrente kapitaal, beleggingsverzek/levensverzek. uit het nieuwe regime uit 2008, nog kiezen voor een bankspaarprodukt...Ik ben 73 jaar en het kapitaal van 8.186 euro (AEGON) komt vrij op 1 juli 2019... Uit de vele informatie die ik heb vergaard, blijkt dat als men kapitaal bezit dat onder het oude regime valt, dat er fiscaal meer mogelijkheden zijn.. Klopt het dat ik, gezien het nieuwe regime waar dit kapitaal onder valt,alleen in aanmerking kom voor een lijfrenteverzekering ? Keert ook veel minder uit, zowel per maand, kwartaal of per jaar..Bij vroegtijdig overljden gaat het restant van het kapitaal niet naar nabestaanden.. IK wil het kapitaal laten uitkeren voor 2 jaar en dan per kwartaal...Ik hoor graag van u., met vr. gr. Olivia J. Mezas

reageer op Olivia J. Mezas

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 januari 2019 8:38:21

Beste Olivia,
Een keer in de zoveel tijd komen we ze weer tegen. Nieuw regime lijfrente polissen die langer doorlopen dan de leeftijd 70. Niet handig dat de verzekeraar u deze polis heeft laten afsluiten want officieel moet er op leeftijd 70 een lijfrente uitkering aan gekocht. Dus in principe bent u te laat. Had u een oud regime polis gehad dan was dat geen probleem. Maar die heeft u nu eenmaal niet.
De uitkering moet minimaal 5 jaar lopen en we kunnen het nog kwijt voor u bij 2 banken. Maar dat moeten we dan wel even goed begeleiden. U komt namelijk op basis van uw leeftijd niet zomaar door het systeem van de bank. Neemt u maar even telefonisch contact met ons op: 0857607600.
Een uitkering gedurende twee jaar is geen optie, dat is fiscaal niet toegestaan en kan u tot 72% belasting kosten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662