Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Wat is de beste Overwaarde Hypotheek?

Wat is de beste Overwaarde Hypotheek?

woensdag 08 mei 2019 om 20:49:24 Jeroen Wolfsen 17 reacties
hypotheekSteeds meer mensen willen graag de overwaarde op hun woning opnemen. Een aantal banken heeft hier een speciaal product voor ontwikkeld. De overwaarde hypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd. Welke overwaarde hypotheek is nu de beste? Moneywise zet de belangrijkste aanbieders van deze hypotheek voor senioren voor je op een rijtje.

 

Wat is een overwaarde hypotheek?
Een overwaarde hypotheek is bedoeld voor senioren die de waarde van hun woning willen opnemen. Het is mogelijk om die overwaarde in één keer te ontvangen of in de vorm van een maandelijkse uitkering waarmee het inkomen kan worden aangevuld.
Om in aanmerking te komen voor deze hypotheekvorm kijken de banken niet naar je inkomen. Het bedrag dat je op kunt nemen is afhankelijk van de overwaarde en je leeftijd. Natuurlijk betaal je rente over het opgenomen bedrag maar die wordt opgeteld bij de schuld. De schuld stijgt door de jaren heen dus maar je hebt dus geen maandlasten. Je kunt meer opnemen naarmate je (en je partner) ouder bent. De schuld wordt uiteindelijk afgelost als het huis wordt verkocht.

Welke banken hebben een overwaarde hypotheek
Via moneywise kunt u een overwaarde hypotheek afsluiten bij 3 banken:
ABN AMRO:    De overwaarde hypotheek
FLorius:            De verzilverhypotheek
Reaal/Vivat:     Stekkie

Gezien het feit dat we steeds ouder worden en banken senioren een interessante doelgroep vinden, verwacht ik de komende tijd meer aanbieders met een overwaarde hypotheek.

De beste overwaarde hypotheek
Deze drie banken hebben allemaal een prima product afgeleverd maar er zijn wel belangrijke verschillen:

overwaaa
Ik licht een paar van de belangrijkste verschillen toe:

Leeftijd: Bij ABN AMRO kun je pas terecht als je (en je eventuele partner) beiden ouder zijn dan de AOW leeftijd. Daarin is ABN AMRO dus wat strenger dan Florius en Stekkie waar je vanaf leeftijd 60 al in aanmerking komt.

Lopende hypotheek: Bij Florius en  Stekkie moet je een eventueel bestaande hypotheek eerst inlossen. een flink deel van de beschikbare overwaarde ben je dus al kwijt. Bij stekkie kun niet meer dan 10% van de overwaarde in één keer opnemen. Dus als je bestaande hypotheek hoger is, loop je daar al snel vast.  Bij Florius is het mogelijk om de verzilverhypotheek ook af te sluiten als er nog een bestaande hypotheek is op de woning. Deze moet dan worden ingelost met het geld dat vrijkomt uit de verzilverhypotheek. Het restant dat overblijft kun je gebruiken om te besteden. ABN AMRO lijkt het geen probleem te vinden om naast een reeds lopende hypotheek de overwaarde hypotheek af te sluiten. Toch zitten hier nog wel een paar haken en ogen aan. Als er sprake is van een lopende hypotheek is het inkomen in één keer wel belangrijk. ABN AMRO toetst dan namelijk of de lopende hypotheek en de nieuwe overwaarde hypotheek passend zijn bij het inkomen. Zeker als de lopende hypotheek bij een andere bank loopt is er veel minder mogelijk met de overwaarde hypotheek. Meer hierover lees je in dit weblog over de ABN AMRO overwaarde hypotheek en een bestaande lening.

Eenmalige uitkering: Bij Florius en ABN AMRO kun je ervoor kiezen om de beschikbare overwaarde in één keer op te nemen. Dat kan interessant zijn als je het geld bijvoorbeeld wil gebruiken voor een verbouwing of verduurzaming van de woning. Ook zien we dat dit gebruikt wordt om de kinderen te helpen met het kopen van een huis door het geld te schenken. Bij Stekkie kunt u maximaal 10% van de waarde van de woning in één keer opnemen.

Periodieke uitkering: Bij alle 3 banken kunt u aangeven dat u maandelijks een bedrag netto wil ontvangen op uw lopende rekening als aanvulling op uw inkomen of pensioen. Bij ABN AMRO moet echter kiezen: of een een éénmalige uitkering of een periodieke uitkering. Een combinatie is (nog) niet mogelijk.

Garantie tegen restschuld: Omdat de rente die je moet betalen wordt bijgeschreven op de schuld heb je geen maandlasten. Maar de schuld stijgt daardoor wel. Als je heel oud wordt en lang in het huis blijft wonen kan de schuld hoger zijn dan de waarde van de woning. Bij verkoop is er dan sprake van een restschuld. Dat is nadelig voor de erfgenamen. Om dat te voorkomen bieden alle Stekkie,en ABN AMRO een garantie tegen restschuld. Dit houdt in de marktwaarde bij verkoop vooraf door een onafhankelijk taxateur moet worden vastgesteld. Voldoet u aan alle voorwaarden die de bank stelt dan wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden.

Rente: Je hoeft de rente voor deze hypotheken niet maandelijks te betalen. Toch is het rentepercentage dat je moet betalen erg belangrijk. Omdat de verschuldigde rente iedere maand wordt bijgeschreven op de lening gaat het rente op rente effect een belangrijke rol spelen. Het is eigenlijk hetzelfde als bij een spaarrekening maar dan omgekeerd. Bij een spaarrekening groeit je spaargeld sneller door rente op rente. Maar bij een schuld stijgt je schuld ook sneller bij een hoge rente.
Florius heeft 1 rentetarief en dat staat voor de hele looptijd van de verzilverhypotheek vast. De rente is aan de hoge kant: 3,9%.
Bij ABN AMRO en Stekkie kun je kiezen hoe lang je de rente vastzet: 10,15 of 20 jaar. Na afloop van die rentevast periode kun je kiezen om de rente opnieuw vast te zetten. ABN AMRO biedt de laagste rentes, zeker als je bestaande klant bent (0,2% korting) en gebruik kunt maken van duurzaamheid korting (0,2%).

Bij welke bank kun je nu het meeste lenen op basis van je overwaarde?
Aan de hand van een voorbeeld laat ik zien welke bedragen je kunt krijgen als maandelijkse aanvulling op je inkomen.
Ik ga hierbij uit van de volgende gegevens

Man leeftijd:                                 70
Vrouw leeftijd                              70
Waarde woning:                          € 350.000
Hypotheek:                                  Geen
Gewenste uitkeringsduur:         20 jaar

overwaarder voorbeeld

 

 

 

 

 

ABN AMRO lijkt de beste Overwaarde Hypotheek te hebben, maar.....
Als ik kijk naar de belangrijkste punten dan scoort ABN AMRO de hoogste punten. De belangrijkste voordelen zijn de lage rente (met 0,2% extra huisbankkorting), de mogelijkheid om de overwaarde hypotheek te sluiten naast een reeds lopende hypotheek, de hoge opname mogelijkheid en de garantie tegen een restschuld. ABN AMRO heeft ook een paar nadelen. Zo kun je pas een overwaarde hypotheek afsluiten vanaf AOW leeftijd en is het niet mogelijk om en een bedrag in één keer en maandelijkse uitkeringen naast elkaar te ontvangen.

Maar: ABN AMRO zou het beste product hebben als je deze ook in alle gevallen kon afsluiten naast een bestaande hypotheek. Op papier kan dat maar in de praktijk zitten hier nogal wat haken en ogen aan.
De rekenregels bij een bestaande hypotheek zijn erg ingewikkeld  en zeker als er sprake is van een lopende hypotheek bij een andere bank. De mogelijkheid van een nieuwe overwaarde hypotheek wordt een stuk kleiner. Dat komt erg slecht naar voren in de communicatie van ABN AMRO. De  Overwaarde hypotheek van ABN AMRO past dus niet bij iedere klant. Meer hierover in dit artikel over de Overwaarde Hypotheek naast een bestaande hypotheek.

Vrijblijvend hypotheekadvies
Uiteindelijk is ook een overwaarde hypotheek maatwerk. Maak een afspraak met de hypotheekadviseurs van Moneywise. Zij zijn gespecialiseerd in hypotheken voor senioren en adviseren je over de mogelijkheden van een overwaarde hypotheek.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

anton

29 mei 2019 10:30:20

Hallo, We zijn van plan een overwaardehypotheek af te sluiten, beiden ruim 65+, overwaarde 400.000€, hypotheekvrij. We willen het geld besteden aan louter "beter leven". We zitten financieel niet krap. Wat zou uw advies zijn? Meteen doen of wachten tot meer banken dit gat in de markt ontdekken en de rentes wat concurrerender worden?

reageer op anton

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 juni 2019 20:13:56

Beste Anton,
Sorry voor de late reactie. Je bericht was in de spambox terechtgekomen. De rentes zullen niet veel concurrerender worden is mijn verwachting. Een overwaarde hypotheek is een mogelijkheid maar het is ook goed mogelijk om een normale hypotheek te nemen. Het voordeel daarvan is dat de rente lager is: 10 jaar aflosvrij 1,7%. Nadeel is dat je de rente over het bedrag dat je opneemt meteen ook zelf moet betalen. Bij een overwaarde hypotheek wordt deze opgeteld bij de schuld.
Er zijn verschillende mogelijkheden. We leggen u deze graag uit. Bel ons maar eens: 085 7607610.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jeanne Toelanie

12 juni 2019 14:23:48

Hallo.
Ik heb binnenkort een gesprek met de ABAmro voor de Overwaarde Hypotheek, hun nieuwe formule. Ben zelf alleenstaand en 70 plusser (73). Mijn huidige hyypotheek loopt ook bij ABNAmro. In 2015 heb ik de aflossingsvrje hypotheek (115000 euro) overgesloten, 10 jaar vast; een hogere hyptheek kon ik naar fluiten vanwege mijn inkomen. Nu wel kennelijk. Wil dus zeggen - denk ik dan - dat in 2025 alles moet worden afgelost... Doet de abnamro er moeilijk over? Na de scheidng (1998) heb ik het huis/hypotheek overgenomen. Nog iets: ik wil overwaarde voor 10 jr vastzetten (50000euro) . Volgens check op hun site kan ik zelfs rond 98000 opnemen, wil ik niet. Waarde huis nu is 350000 euro, Rente nog geen idee voor de overwaardeschuld. Zou ik wel willen weten. Dit houdt me bezig, vandaar deze mail.:) Vind julle site overigens heel nuttig.
MVG

reageer op Jeanne Toelanie

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2019 16:48:32

Beste Jeanne

Ik zou u graag uitnodigen om dat gesprek wat u rechtstreeks met de bank hebt ook met ons te doen. Om twee redenen.Ten eerste adviseren wij u onafhankelijk en dat kan betekenen dat we bij een andere bank een betere en goedkopere oplossingen voor u hebben. De tweede reden is dat we goedkoper zijn dan de bank als het gaat om advies en bemiddelingskosten. En vooruit de derde reden: we zijn ook nog eens leuker...

Om u vast gerust te stellen als de rentevast peridoe van 10 jaar afloopt wil dat niet zeggen dat uw hypotheek ook afloopt. Die loopt waarschijnlijk gewoon 30 jaar. Los daarvan Als uw aflossingsvrije echt hypotheek afloopt zal de bank niet meteen vragen om deze geheel af te lossen. Dat betekent namelijk dat je dan je huis moet verkopen en daar is gewoon geen reden voor zolang als je de rente kan betalen en er voldoende overwaarde in het huis is.

Als u daarnaast extra geld wil opnemen kan dat in de vorm van een bedrag in één keer met de overwaarde maar het is interessanter om iedere maand een bedrag te ontvangen.

Als we u kunnen helpen dan horen we het graag: 085 7607610

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

L Wout

14 juni 2019 15:55:28

Hallo,
Kun je tijdens de looptijd van de overwaarde hypotheek bij Abn Amro tussentijds boetevrij aflossen?
LW

reageer op L Wout

L Wout

27 september 2019 12:47:44

Graag een reactie op bovenstaande vraag

reageer op L Wout

Pieter L. Janssen

30 september 2019 15:15:52

Geachte, Hoeveel zijn de advies- en bemiddelingskosten?
mvg
Pieter L. Janssen

reageer op Pieter L. Janssen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 september 2019 20:17:41

Geachte heer Janssen,
Moneywise adviseert in 3 verschillende overwaarde hypotheken: Florius, Stekkie (REAAL) en ABN AMRO. De kosten voor advies en bemiddeling bedragen eenmalig € 1250. Zeker als er sprake is van een bestaande hypotheek is het een stuk lastiger om een overwaarde af te sluiten:https://weblog.moneywise.nl/hypotheken/overwaarde-hypotheek-bij-bestaande-woning-niet-zo-makkelijk/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Piet Cappel

14 oktober 2019 8:47:55

De abn heeft als voorwaarde dat een huis met recht van opstal geen overwaarde hypotheek kan krijgen. Is dat bij iedereen zo?

reageer op Piet Cappel

sleegers

20 oktober 2019 2:06:57

overwaarde huis is anderhalf miljoen ik wil 1 ding ,kind helpen met kopen huis wat is het verstandigste te doen dan dank

reageer op sleegers

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 oktober 2019 10:19:45

Je kunt je kinderen helpen met het kopen van een huis als je voldoende overwaarde hebt in je woning. Dat is hier geen probleem lijkt me. De vraag is hoe haal je die uit de woning. Daar zijn twee manieren voor: 1. Een overwaarde hypotheek. Hierbij leen je geld op basis van de overwaarde. De hoogte van het inkomen is niet belangrijk als er geen andere hypotheek op de woning zit. Is er wel een nog lopende hypotheek dan moet er wel gekeken worden naar inkomen de overwaarde hypotheek en de lopende hypotheek. Het voordeel van de overwaarde hypotheek is dat je geen rente hoeft te betalen aan de bank. Je maandlasten stijgen dus niet. De rente die je moet betalen wordt steeds bij de schuld opgeteld. De schuld stijgt dus. 2. Een normale hypotheek. Is er voldoende inkomen dan kunnen we ook een normale hypotheek regelen. Het grote voordeel hiervan is dat de rente lager is dan bij een overwaarde hypotheek. Maar je betaalt wel iedere maand rente.
Uiteindelijk kun je met de overwaarde twee dingen doen: Schenken of uitlenen als familielening. Welke van de twee gevallen interessant is, hangt af van de situatie.
Wil je hier mee over weten, bel dan een van onze hypotheek experts: 085 7607610.
Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marijn Mulders

6 november 2019 22:31:33

Hallo, Ik ben nu 62 en wil stoppen met werken. Ik heb dus een overbrugging nodig tot 65 jaar, dan heb ik voldoende pensioen. Ik heb een lijfrente op dit moment van 165000 euro. Maar daar kan ik niet voldoende overbrugging mee krijgen. Zijn hier oplossingen voor? Alvast hartelijk dank voor het antwoord. Mvrgr, Marijn

reageer op Marijn Mulders

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 november 2019 9:11:28

Beste Marijn,
Als je na 2006 nog premie hebt betaald kun je inderdaad niet voor het volledige kapitaal van je lijfrente een overbruggingslijfrente aankopen. Je mag dan alleen de waarde die op 31-12-2005 aanwezig was gebruiken.
Als je dan tekort komt kun je als die aanwezig is overwaarde opnemen. Neem hiervoor maar een contact op met ons: 085 7607610
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

rutger

13 december 2019 13:19:43

ik (72 jaar) bezit een hypotheek vrije woning van 230k en overweeg naar een gelijkvloerse woning te verhuizen met een waarde van 320k. is dit mogelijk met een overwaarde hypotheek zodat mijn hypotheek lasten minimaal blijven? bvd

reageer op rutger

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 december 2019 16:43:02

Rutger, Ja dat zou kunnen maar het is waarschijnlijk veel interessanter om op basis van pensioen en AOW gewoon het gewenste bedrag te lenen met een normale hypotheek. Want dan is de rente veel lager.
Er is gewoon veel meer mogelijk dan u denkt. Belt u maar eens vrijblijvend met ons: 085 7607610. We helpen u graag en kunnen telefonisch vrij snel inzicht geven in de mogelijkheden.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wout

19 januari 2021 21:56:31

Beste Jeroen, interessante blog, bedankt. Mijn situatie is juist wat anders dan ik veel lees, ik vraag mij af of het mogelijk is om een 'weer' een hypotheek af te sluiten op een reeds afbetaald huis. Wat zijn dan de voorwaarden en heb je dan ook weer opnieuw recht op aftrek? Een verschil is ook dat mijn partner en ik rond de 40 zijn en het dus niet bedoeld is om oude dag mee te financieren. Eerder opnieuw te investeren. Hartelijk dank, Wout

reageer op Wout

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 januari 2021 12:58:33

Beste Wout,
Je hebt alleen recht op aftrek als je de hypotheek gebruikt voor verbetering van de eigen woning, dus als je gaat verbouwen. Als dat je doel is dan kun je bij alle banken een hypotheek afsluiten. Dat je geen renteaftrek hebt is overigens bij deze extreem lage rente geen probleem. Het gaat vaak maar om een paar tientjes per maand wat je terug zou kunne krijgen.
Wil je het geld opnemen, maar ga je niet verbouwen dan kun je niet bij alle banken terecht. Er blijven er echter meer dan voldoende over en je kunt dan 50% van de waarde aflossingsvrij lenen. Er daar mag je mee doen wat je wil.
Neem maar even contact op met een van onze hypotheek experts: ze kunnen je situatie even bekijken en snel aangeven welke mogelijkheden je hebt. Dat is kosteloos. Je kunt ze bereiken op 085 7607610.
Succes,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662