Hypotheken

Wat is de beste Overwaarde Hypotheek?

Jeroen Wolfsen woensdag 08 mei 2019 - bijgewerkt op: 16 juli 2019
Steeds meer mensen willen graag de overwaarde op hun woning opnemen. Een aantal banken heeft hier een speciaal product voor ontwikkeld. De overwaarde hypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd. Welke overwaarde hypotheek is nu de beste? Moneywise zet de belangrijkste aanbieders van deze hypotheek voor senioren voor je op een rijtje.

 

Wat is een overwaarde hypotheek?
Een overwaarde hypotheek is bedoeld voor senioren die de waarde van hun woning willen opnemen. Het is mogelijk om die overwaarde in één keer te ontvangen of in de vorm van een maandelijkse uitkering waarmee het inkomen kan worden aangevuld.
Om in aanmerking te komen voor deze hypotheekvorm kijken de banken niet naar je inkomen. Het bedrag dat je op kunt nemen is afhankelijk van de overwaarde en je leeftijd. Natuurlijk betaal je rente over het opgenomen bedrag maar die wordt opgeteld bij de schuld. De schuld stijgt door de jaren heen dus maar je hebt dus geen maandlasten. Je kunt meer opnemen naarmate je (en je partner) ouder bent. De schuld wordt uiteindelijk afgelost als het huis wordt verkocht.

Welke banken hebben een overwaarde hypotheek
Via moneywise kunt u een overwaarde hypotheek afsluiten bij 3 banken:
ABN AMRO:    De overwaarde hypotheek
FLorius:            De verzilverhypotheek
Reaal/Vivat:     Stekkie

Gezien het feit dat we steeds ouder worden en banken senioren een interessante doelgroep vinden, verwacht ik de komende tijd meer aanbieders met een overwaarde hypotheek.

De beste overwaarde hypotheek
Deze drie banken hebben allemaal een prima product afgeleverd maar er zijn wel belangrijke verschillen:

overwaaa
Ik licht een paar van de belangrijkste verschillen toe:

Leeftijd: Bij ABN AMRO kun je pas terecht als je (en je eventuele partner) beiden ouder zijn dan de AOW leeftijd. Daarin is ABN AMRO dus wat strenger dan Florius en Stekkie waar je vanaf leeftijd 60 al in aanmerking komt.

Lopende hypotheek: Bij Florius en  Stekkie moet je een eventueel bestaande hypotheek eerst inlossen. een flink deel van de beschikbare overwaarde ben je dus al kwijt. Bij stekkie kun niet meer dan 10% van de overwaarde in één keer opnemen. Dus als je bestaande hypotheek hoger is, loop je daar al snel vast.  Bij Florius is het mogelijk om de verzilverhypotheek ook af te sluiten als er nog een bestaande hypotheek is op de woning. Deze moet dan worden ingelost met het geld dat vrijkomt uit de verzilverhypotheek. Het restant dat overblijft kun je gebruiken om te besteden. ABN AMRO lijkt het geen probleem te vinden om naast een reeds lopende hypotheek de overwaarde hypotheek af te sluiten. Toch zitten hier nog wel een paar haken en ogen aan. Als er sprake is van een lopende hypotheek is het inkomen in één keer wel belangrijk. ABN AMRO toetst dan namelijk of de lopende hypotheek en de nieuwe overwaarde hypotheek passend zijn bij het inkomen. Zeker als de lopende hypotheek bij een andere bank loopt is er veel minder mogelijk met de overwaarde hypotheek. Meer hierover lees je in dit weblog over de ABN AMRO overwaarde hypotheek en een bestaande lening.

Eenmalige uitkering: Bij Florius en ABN AMRO kun je ervoor kiezen om de beschikbare overwaarde in één keer op te nemen. Dat kan interessant zijn als je het geld bijvoorbeeld wil gebruiken voor een verbouwing of verduurzaming van de woning. Ook zien we dat dit gebruikt wordt om de kinderen te helpen met het kopen van een huis door het geld te schenken. Bij Stekkie kunt u maximaal 10% van de waarde van de woning in één keer opnemen.

Periodieke uitkering: Bij alle 3 banken kunt u aangeven dat u maandelijks een bedrag netto wil ontvangen op uw lopende rekening als aanvulling op uw inkomen of pensioen. Bij ABN AMRO moet echter kiezen: of een een éénmalige uitkering of een periodieke uitkering. Een combinatie is (nog) niet mogelijk.

Garantie tegen restschuld: Omdat de rente die je moet betalen wordt bijgeschreven op de schuld heb je geen maandlasten. Maar de schuld stijgt daardoor wel. Als je heel oud wordt en lang in het huis blijft wonen kan de schuld hoger zijn dan de waarde van de woning. Bij verkoop is er dan sprake van een restschuld. Dat is nadelig voor de erfgenamen. Om dat te voorkomen bieden alle Stekkie,en ABN AMRO een garantie tegen restschuld. Dit houdt in de marktwaarde bij verkoop vooraf door een onafhankelijk taxateur moet worden vastgesteld. Voldoet u aan alle voorwaarden die de bank stelt dan wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden.

Rente: Je hoeft de rente voor deze hypotheken niet maandelijks te betalen. Toch is het rentepercentage dat je moet betalen erg belangrijk. Omdat de verschuldigde rente iedere maand wordt bijgeschreven op de lening gaat het rente op rente effect een belangrijke rol spelen. Het is eigenlijk hetzelfde als bij een spaarrekening maar dan omgekeerd. Bij een spaarrekening groeit je spaargeld sneller door rente op rente. Maar bij een schuld stijgt je schuld ook sneller bij een hoge rente.
Florius heeft 1 rentetarief en dat staat voor de hele looptijd van de verzilverhypotheek vast. De rente is aan de hoge kant: 3,9%.
Bij ABN AMRO en Stekkie kun je kiezen hoe lang je de rente vastzet: 10,15 of 20 jaar. Na afloop van die rentevast periode kun je kiezen om de rente opnieuw vast te zetten. ABN AMRO biedt de laagste rentes, zeker als je bestaande klant bent (0,2% korting) en gebruik kunt maken van duurzaamheid korting (0,2%).

Bij welke bank kun je nu het meeste lenen op basis van je overwaarde?
Aan de hand van een voorbeeld laat ik zien welke bedragen je kunt krijgen als maandelijkse aanvulling op je inkomen.
Ik ga hierbij uit van de volgende gegevens

Man leeftijd:                                 70
Vrouw leeftijd                              70
Waarde woning:                          € 350.000
Hypotheek:                                  Geen
Gewenste uitkeringsduur:         20 jaar

overwaarder voorbeeld

 

 

 

 

 

ABN AMRO lijkt de beste Overwaarde Hypotheek te hebben, maar.....
Als ik kijk naar de belangrijkste punten dan scoort ABN AMRO de hoogste punten. De belangrijkste voordelen zijn de lage rente (met 0,2% extra huisbankkorting), de mogelijkheid om de overwaarde hypotheek te sluiten naast een reeds lopende hypotheek, de hoge opname mogelijkheid en de garantie tegen een restschuld. ABN AMRO heeft ook een paar nadelen. Zo kun je pas een overwaarde hypotheek afsluiten vanaf AOW leeftijd en is het niet mogelijk om en een bedrag in één keer en maandelijkse uitkeringen naast elkaar te ontvangen.

Maar: ABN AMRO zou het beste product hebben als je deze ook in alle gevallen kon afsluiten naast een bestaande hypotheek. Op papier kan dat maar in de praktijk zitten hier nogal wat haken en ogen aan.
De rekenregels bij een bestaande hypotheek zijn erg ingewikkeld  en zeker als er sprake is van een lopende hypotheek bij een andere bank. De mogelijkheid van een nieuwe overwaarde hypotheek wordt een stuk kleiner. Dat komt erg slecht naar voren in de communicatie van ABN AMRO. De  Overwaarde hypotheek van ABN AMRO past dus niet bij iedere klant. Meer hierover in dit artikel over de Overwaarde Hypotheek naast een bestaande hypotheek.

Vrijblijvend hypotheekadvies
Uiteindelijk is ook een overwaarde hypotheek maatwerk. Maak een afspraak met de hypotheekadviseurs van Moneywise. Zij zijn gespecialiseerd in hypotheken voor senioren en adviseren je over de mogelijkheden van een overwaarde hypotheek.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.897 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube