Hypotheken

Het rommelt op de woningmarkt. Wel of niet nu kopen?

Jeroen Wolfsen woensdag 24 augustus 2022 - bijgewerkt op: 26 augustus 2022
Er is van alles gaande op de woningmarkt. Na een aantal jaren met enorme prijsstijgingen, verandert de woningmarkt in hoog tempo. Een paar maanden geleden riepen de experts nog dat huizen niet goedkoper zouden worden maar dat de prijsstijgingen minder hard zou gaan als de jaren ervoor. We zien nu dat er veel meer huizen te koop staan en de prijzen lijken te stabiliseren. Huizenzoekers moeten echter nog steeds overbieden in veel regio's. En heel soms spreken we een klant die een woning heeft gekocht onder de vraagprijs. Welke kant gaat het op en wat moet je doen als je op zoek bent naar een woning?

Meer woningen te koop

Er staan meer woningen te koop. Het aanbod op Funda is flink gestegen. In maart 2021 stonden er bijvoorbeeld in Lelystad in de prijsklasse van € 300.000 tot € 500.000 maar 25 woningen te koop. Nu zijn dat er 89. In Almere kon men vorig jaar kiezen uit 50 woningen en nu staan er 241 woningen. Natuurlijk zijn er flinke verschillen per regio maar feit is dat er veel meer woningen te koop staan.

Maar minder woningen verkocht

Maar dat wil niet zeggen dat er meer woningen verkocht worden. Het aantal verhuizingen is zelfs lager dan een jaar geleden. Het Kadaster registreerde vorige maand 16.417 woningtransacties, bijna 14 procent minder dan een jaar eerder. Dat komt omdat veel mensen eerst hun huis willen verkopen voordat ze zelf een nieuwe woning aanschaffen. Niet heel lang geleden wou men vooral eerst een nieuw huis kopen voordat men de eigen woning verkocht omdat de kans bestond dat men niet op tijd een nieuw huis kon vinden.

Hypotheekrente heeft veel invloed op de woningmarkt

De onrust op de woningmarkt is ontstaan door de snel gestegen hypotheekrente. Mensen kunnen minder lenen en bij een hogere rente worden de maandlasten hoger. Hierdoor is de prijsstijging van de laatste jaren tot stilstand gekomen. Maar er zijn nog steeds te weinig woningen te koop in Nederland. En daarom is de verwachting dat de prijzen niet snel zullen dalen maar gaan stabiliseren.

Wordt het makkelijker om een huis te kopen?

Dat kun je niet zomaar stellen. Het is voor mensen die willen kopen prettig dat er meer woningen te koop staan. Het is prettig dat er geen belachelijk hoge biedingen gedaan worden maar de hogere rente helpt niet echt voor mensen die nu een huis zoeken.  Het bedrag aan maximale hypotheek is daardoor lager. Voor starters met een modaal inkomen zijn simpelweg te weinig woningen bereikbaar. Mensen die een bestaande woning met veel overwaarde kunnen verkopen hebben meer mogelijkheden. Door de winst op de huidige woning is een nieuwe woning wel haalbaar. Ook nemen mensen steeds vaker de bestaande hypotheek mee (verhuisregeling) als ze deze een aantal jaren geleden hebben afgesloten tegen de lage rente van destijds.

Bouwen, bouwen en bouwen

Op dit moment is de woningnood hoog. Het tekort is dit jaar bijna 280.000 woningen. Dit zal de komende jaren gaan groeien. Daarom heeft het kabinet de doelstelling om voor 2030 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen. Dat is een flinke uitdaging. Stikstof, tekort aan personeel en sterk stijgende bouwkosten maken het uitvoeren van deze ambitieuze plannen de komende jaren niet makkelijk.

Kopen of wachten?

Wat moet je nu doen als je op zoek bent naar een huis? Kopen of wachten? Geen makkelijke keuze. Er is een kans dat de prijzen echt gaan dalen en woningen goedkoper gaan worden. Maar er blijft een enorm tekort. Ook voor huurwoningen overigens. En laten we eerlijk zijn de huurprijzen zijn ongelofelijk hoog. Een stel dat een woning van € 350.000 koopt betaalt daarvoor een netto maandlast van zo'n € 1.120. Dat is men ook snel kwijt aan een huurwoning. Maar de maandelijkse netto hypotheeklast van € 1.200 bestaat voor bijna € 600 aan aflossing. Dat is geld dat je dus investeert in je huis en wat je vermogen oplevert. Iedere euro die je aan huur betaalt is uiteindelijk verdwenen en zie je nooit meer terug.

Maar natuurlijk is het interessant als je door te wachten met kopen een huis voor € 20.000 minder kan kopen als de prijzen inderdaad gaan dalen. Als je € 20.000 minder hypotheek hebt, scheelt je dat netto ongeveer € 70 per maand. Maar het is niet zeker of de prijzen gaan dalen en of je die € 20.000 kan besparen. Ondertussen betaal je misschien wel die hoge huur waar je uiteindelijk niks aan overhoudt,
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.901 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube