Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » De overdrachtsbelasting voor starters gaat naar 0 %. De belangrijkste vragen en antwoorden

De overdrachtsbelasting voor starters gaat naar 0 %. De belangrijkste vragen en antwoorden

zondag 30 augustus 2020 om 20:33:09 Jeroen Wolfsen 28 reacties
huis dromenDe overdrachtsbelasting voor starters wordt afgeschaft. In plaats van de huidige 2% hoeven starters vanaf 2021 helemaal geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Goed nieuws voor starters die hiermee duizenden euro's kunnen besparen en daardoor meer kans hebben op de woningmarkt. Moneywise zet alle vragen en antwoorden over de overdrachtsbelasting voor je op een rijtje. Er is nog weinig bekend maar stapje voor stapje komt er meer informatie beschikbaar. Dit artikel zal de komende tijd dan ook regelmatig aangepast worden.

Hoeveel scheelt het ?
Een simpel rekensommetje maakt het snel duidelijk. Als starter bespaar je duizenden euro's als je geen overdrachtsbelasting meer hoeft te betalen. Op een woning van € 300.000 betaal je nu nog 2% en dat is een bedrag van € 6.000. Dat is dus het bedrag dat je bespaart als starter.

De voorwaarden om voor 0% overdrachtsbelasting in aanmerking te komen
Als koper moet je voldoen aan de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de vrijstelling overdrachtsbelasting:

  • Je bent is 18 tot 35 jaar.

  • Je koopt een woning.

  • Je hebt niet eerder de vrijstelling voor overdrachtsbelasting ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.

  • je woont zelf in de woning, het is jouw hoofdverblijf en je laat dit vastleggen in een verklaring.

Vrijstelling overdrachtsbelasting geld voor iedereen onder de 35 jaar en dus niet alleen voor starters
Als je de tekst op de site van de overheid goed leest dan staat er nergens expliciet dat je starter moet zijn en dat het dus gaat om het kopen van je eerste huis. Er staat dat je moet verklaren dat je nog nooit eerder gebruik gemaakt hebt van de vrijstelling. En dat kan iedereen tussen de 18 en 35 jaar want niemand heeft tot nu gebruik kunnen maken van de vrijstelling, want deze is nog maar net van kracht. Dus ook als je volgend jaar je 5e huis koopt , onder de 35 jaar bent en verklaart dat je nooit eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling zou je in aanmerking komen voor 0% overdrachtsbelasting. Ik vraag me af of dit de bedoeling is van de nieuwe regels.

Heb je ook recht op vrijstelling als een van de kopers ouder dan 35 jaar is?
Koop je samen een woning en voldoet je partner niet aan de voorwaarden voor vrijstelling? Dan betaalt je partner wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij  of zij eigenaar van is.
Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld: Erik is 34 en Petra 36 jaar. Ze kopen samen een huis van 300.000 euro. Erik heeft recht op de vrijstelling maar Petra is te oud. Petra betaald dan over 150.000 euro 2 procent. Dat komt dus neer op 3.000 euro.

Wie bepaalt of je een starter bent?
Je moet zelf bij de notaris verklaren dat je voldoet de voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting voldoet.

Hoe kom je aan de verklaring voor de notaris
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe je aan deze verklaring komt maar daar zullen we de komende tijd wel meer over horen. Het lijkt mij dat de notaris deze aan je kan verstrekken.
Als blijkt dat de notaris meer werk heeft bij een overdracht door deze verklaring kan het zijn dat de notariskosten gaan stijgen voor een starter want dit vergt extra tijd en dus kosten voor de notaris.

Wat gebeurt er als ik uiteindelijk niet zelf in het huis ga wonen?
De regel is dat je in aanmerking komt voor vrijstelling als je zelf in het huis gaat wonen. Maar wat nu als je er niet gaat wonen? Bijvoorbeeld dat je met iemand gaat samenwonen in een ander pand? Je hebt een verklaring af moeten geven waarin je verklaart dat je zelf in het pand gaat wonen, maar niks is zo veranderlijk als het leven. Als het een legitieme reden is dat je er zelf niet woont is er niks aan de hand. Je moet denken aan een baan in een andere regio of in het buitenland. Je mag het dan verkopen of verhuren zonder dat je de overdrachtsbelasting terug moet betalen. Als je minimaal een half jaar in het huis hebt gewoond, zou dat voldoende moeten zijn om de vrijstelling te kunnen behouden.
Het wordt anders als je de regels bewust overtreedt. Dan  moet je de overdrachtsbelasting alsnog betalen plus 10% extra en als de inspecteur van de belasting vindt dat je bewust de boel hebt belazerd, hangt je ook nog een boete van 100% boven het hoofd.

Vanaf wanneer geldt de 0% overdrachtsbelasting?
Het is nog niet helemaal bekend maar waarschijnlijk gaat de regeling in per januari 2021.

Moet ik wachten met passeren tot 2021?
Zoals het er nu naar uitziet is dat verstandig want dan kom je in ieder geval in aanmerking voor de vrijstelling en betaal je dus 0% overdrachtsbelasting.

Het kan zijn dat mensen die eerder een huis kopen er toch voor in aanmerking gaan komen. Dat hebben we ook gezien toen de overdrachtsbelasting  in 2012 werd verlaagd van 6% naar 2%. Toen kon je met terugwerkende kracht in aanmerking komen voor de lagere overdrachtsbelasting. Maar tot nu toe lees ik daar niks over en zou ik daar niet op vertrouwen. Als je de passeerdatum kan uitstellen tot na januari 2021 dan zou ik dat zeker overwegen en proberen.

Kan ik het koopcontract wel ondertekenen in 2020?
Ik heb een huis gekocht en moet binnenkort, dus in 2020 het koopcontract ondertekenen. Ik ga pas naar de notaris in 2020. Kom ik dan nog wel voor de vrijstelling in aanmerking?
Ja, daar lijkt het wel op. Het  gaat erom dat je het huis koopt in 2020. En dan bedoelt men niet het koopcontract tekenen maar het  passeren bij de notaris. Dat moet in 2021 zijn.

Is er een maximum aan de woningprijs om in aanmerking te komen voor 0% overdrachtsbelasting?
Tot op heden is er nog geen maximumbedrag bekend. Dus of je als starter nu een huis koopt van € 100.000 of € 1.000.000, in beide gevallen betaal je als starter geen overdrachtsbelasting. Maar ook hier geld dat nog niet alles bekend is over de regeling en het zo maar kan zijn dat er toch een maximumbedrag gaat gelden.

Wat betekent dit voor de huizenprijzen?
Experts verwachten dat de regeling een prijsverhogend effect heeft op de woningprijzen. Men hoeft minder kosten te betalen en kan dus meer bieden op een woning. Het is dus maar de vraag of starters hier uiteindelijk echt voordeel bij hebben. Waarschijnlijk is het erg afhankelijk van de regio.

Krijgen starters nu minder concurrentie van beleggers?
Ja, dat is wel de verwachting want beleggers die een woning kopen om te gaan verhuren moeten juist meer overdrachtsbelasting gaan betalen. Voor een belegger stijgt het tarief naar 8%. En dat tikt aan voor een belegger. Dat geeft starters meer kans om een woning te kopen in de randstad waar vaak woningen vaak voor de neus van starters worden weggekocht om te gaan verhuren.

Heeft deze regeling invloed op je hypotheek?
Nee, in principe niet want de kosten koper, zoals de overdrachtsbelasting, kan je ook nu niet mee financieren. Je maximale hypotheek kan niet hoger zijn dan de aankoopprijs van de woning. En dat blijft straks dus hetzelfde.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

bart

1 september 2020 7:56:01

goedemorgen, is er een max voor het aankoopbedrag onder de 0% OB regeling?

reageer op bart

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 september 2020 8:51:27

Beste Bart,
Goede vraag. Ik heb hem meteen toegevoegd aan het artikel. Het antwoord is: Tot op heden is er nog geen maximumbedrag bekend. Dus of je als starter nu een huis koopt van € 100.000 of € 1.000.000, in beide gevallen betaal je als starter geen overdrachtsbelasting. Maar ook hier geld dat nog niet alles bekend is over de regeling en het zo maar kan zijn dat er toch een maximumbedrag gaat gelden.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

jefke

8 september 2020 8:15:13

Dag Jeroen,
Ik heb een woning in belgië welke ik verhuur en een stuk bouwgrond waarop ik nog ga bouwen, echter heb ik nog geen eigen woning in Nederland. Wanneer ik een woning in NL koop met mijn vriendin welke ook starter is betalen wij dan 8% of 0%?

reageer op jefke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 september 2020 22:40:12

Jefke,
Er is nog heel weinig bekend maar ik denk dat jullie in Nederland als starter worden gezien, fiscaal hebben jullie namelijk nooit gebruik gemaakt van rente aftrek voor een eigen woning.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Greg

8 september 2020 12:06:52

Waarom worden er berichten met vragen verwijderd?

reageer op Greg

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 september 2020 8:46:19

Greg, Ik beheer het weblog en beantwoord alle vragen en haal eigenlijk nooits iets weg. Tenzij het totale niet relevante onzin is. Misschien is er iets misgegaan. Wat was jouw vraag?
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Linda

14 september 2020 13:51:57

Hi Ik heb in het verleden 5 jaar een koop dubbelbovenhuis gehad samen met mijn ex. Mijn huidige man heeft een koopappartement gehad 5 jaar geleden. Nu huren wij samen een ééngezinswoning. Zijn wij volgend jaar starters, komen wij in aanmerking voor de kwijtschelding OB?

reageer op Linda

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2020 14:09:50

Linda, Eigenlijk hetzelfde antwoord als bij de andere vragenstellers: Er is nog heel onduidelijk. Formeel ben je in ieder geval geen starter meer want je hebt een hypotheekverleden. Maar het kan zijn dat men ergens een streep zet onder een jaartal of leeftijd en dat iedereen dan weer starter is om het op die manier simpel te houden. Dat moet blijven uit de plannen en die zijn tot nu toe gewoon nog niet bekend.
Jeroen Wolfsen

Peter

13 september 2020 20:33:04

Dag Jeroen, wat een fijn overzicht en top dat je vragen wilt beantwoorden. Ik heb er twee: Mijn partner en ik verdienen alle twee ongeveer even veel. Ik word snel 35, zij is nog een jaar 34. Komen we dan in aanmerking voor de nieuwe regeling? Is er dan een 'hoofdhypotheek-nemer' en zou mijn partner dat dan moeten zijn? Groet, Peter

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2020 9:35:28

Peter,
Het is bijna prinsjesdag en hopelijk weten dan snel meer over de details want veel is nog onduidelijk. Waaronder de genoemde leeftijdsgrenzen. In ieder geval is er niet zoiets als de hoofd-hypotheeknemer. Jullie zijn allebei voor 100% hoofdelijk aansprakelijk zoals dat zou mooi heet. Het zou natuurlijk erg zuur zijn als je net te oud bent en daarom niet in aanmerking zou komen voor de 0% overdrachtsbelasting voor starters. Ik vraag me nu dan ook af, hoe komt men bij de 35 jaar? Waarom heeft men niet aangesloten op de leeftijd die bijvoorbeeld ook geldt voor eenmalige schenkingen? Die staat op 40 jaar. Aan de andere kant, we hebben ook starters van 70 jaar. Bijvoorbeeld iemand die nu zijn huurflat kan kopen. Uiteindelijk trekt men in Den Haag ergens een grens en als je pech hebt, sta je net aan de verkeerde kant.
Zodra er meer bekend is, pas ik het artikel aan met de nieuwe info.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

13 september 2020 20:35:37

Oja, en mijn tweede vraag :) Als je in 2020 al het koopcontract ondertekent, maar je bepaalt dat de overdracht na de jaarswisseling plaatsvindt, kun je dan aanspraak maken op de nieuwe regeling? Alvast bedankt. Peter

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2020 9:36:38

Peter,
Bij vergelijkbare aanpassingen uit het verleden, werkte dat wel. de kans is groot dat dit nu ook zo zal werken. Mar zoals gezegd, er is nog veel onduidelijk over dit voorstel.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Linda

14 september 2020 13:55:24

O ja ik ben 41 en mijn man is 33 maakt dat nog uit? (En allebei dus al 5 jaar zonder hypotheek)

reageer op Linda

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2020 14:10:45

Linda, er wordt een leeftijd van 35 jaar genoemd maar nogmaals er is nog weinig bekend. Afwachten op meer nieuws.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Vos

15 september 2020 7:34:58

Hallo, mijn vriend (37) heeft in maart een huis gekocht. Ik ben 32 en het plan is dat ik mezelf ga inkopen (geen hypotheekverleden) moet ik dan nogmaals de overdrachtsbelasting betalen als ik me na januari 2021 inkoop? Groetjes

reageer op Vos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2020 10:43:34

Beste Vos,
Ik denk dat je dan inderdaad voor 0% overdrachtsbelasting in aanmerking komt want je koopt dan je eerst woning en je bent dus starter. Er is nog weinig bekend, we verwachten de komende weken en maanden meer nieuws en info over deze nieuwe regeling.
We helpen je dan graag met het aanpassen van je hypotheek.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

de Keizer

15 september 2020 15:58:56

Als ik het goed begrijp is het als starter de overdracht uit te stellen van december 2020 naar januari 2021. Bij een woning van € 400.000,00 bespaar je dan € 8.000,00(!). Hierdoor kan het toch zo zijn dat de notarissen in januari overvol komen te zitten?
In 2012 werd het met terugwerkende kracht geregeld voor woningen aangekocht. Werd dat al in de Miljoenennota besproken of kwam dat pas later? Mijn vraag hoe schat jij de kansen in dat er toch nog een regeling komt met terugwerkende kracht?

reageer op de Keizer

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2020 16:26:56

Bete keizer,
Bij de vorige aanpassing van 6% naar 2% overdrachtsbelasting is er een periode geweest met terugwerkende kracht. Ik lees daar tot op heden nog niks over. Afwachten hoe het er uit gaat zien, dus! Ik hou jullie op de hoogte via dit blog.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Janine

15 september 2020 17:09:44

Ik heb een woning gekocht in juli 2020. De overdracht staat gepland op eind november. Zou 't verstandig zijn om de overdracht te verzetten naar januari om van de vrijstelling gebruik te kunnen maken?

reageer op Janine

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2020 21:45:03

Janine,
Kort en rachtig JA. Zoals het er nu uitziet kom je alleen in aanmerking voor de vrijstelling als je koopt ( passert) in 2021!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maikel

15 september 2020 17:38:36

Is er nu iets meer duidelijkheid over de 35 jaar? Hoe ze hierbij gekomen zijn en over een bepaalde geboortedatum de richtlijn is?

reageer op Maikel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2020 21:43:31

Maikel,
De grens tot 35 jaar is wel heel duidelijk terug te vinden in de info van de overheid. Het is een vreemde leeftijd en het was logischer geweest om aan te sluiten bij bijvoorbeeld de 40 jaar die ook geldt voor de vrijstelling voor de hoge eenmalige schenking van € 100.000. Of helemaal geen leeftijd want er zijn ook oudere mensen die voor het eerst een huis kopen. De reden waarom men op 35 jaar uitkomt is niet bekend.
Jeroem Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Lars

16 september 2020 14:30:23

Beste Jeroen,
Zoals u aangeeft is er nog weinig bekend over het aanvragen met terugwerkende kracht. Onze passeerdatum is 18 september en voldoen verder aan alle eisen die de overheid heeft gesteld aan deze regeling. Een kort gesprek met de Belastingdienst heeft duidelijk gemaakt dat wij buiten de boot vallen voor deze regeling. Is er een centraal punt om tegen dit besluit in protest te gaan of moeten we hopen/afwachten of de overheid toch nog een regeling van terugwerkende kracht aankondigd?
Groet, Lars

reageer op Lars

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 september 2020 20:33:58

Lars,
Helaas kom je niet in aanmerking voor de 0% overdrachtsbelasting. je passeert in september 2020 en dat is echt te vroeg. Ik ben bang dat je je naar je lot moet schikken. Wees gerust, ik heb destijds zelf 6% overdrachtsbelasting betaald waar anderen maar 2% hoefden te betalen. Moraal van het verhaal: soms heb je pecht, hoe oneerlijk dat ook voelt.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Araba

8 oktober 2020 11:25:59

Beste Jeroen,
Mijn passeerdatum ligt dichterbij, namelijk 1 dec, zou de Belastingdienst hier wellicht over willen denken, of zal strikt 1 januari aangehouden worden?
Mvg,
Araba

reageer op Araba

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 oktober 2020 15:33:46

Araba,
Nee, het moet echt 01-01-2021 zijn, zoals het nu tenminste bekend is. Er komt geen aparte regeling voor mensen die er vlak tegenaan zitten, tenminste daar is niks over bekend. Uitstellen dus!
Jeroen Wolfsen

Rebecca

17 september 2020 14:03:59

Beste,
Wat als mijn man in november 2020 35 jaar wordt en wij een huis kopen in 2021 (voor november 2021), komen wij dan ook in aanmerking voor de vrijstelling? Ikzelf ben 24 jaar.
Mvg,
Rebecca

reageer op Rebecca

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 september 2020 14:10:51

Rebecca,
De leeftijdsgrens is tot 35 jaar en dat is dan de leeftijd op het moment van passeren, begrijp ik uit de info van de overheid. Volgens die info is je vriend dan te oud en krijgen jullie alleen vrijstelling op jouw deel. Dus in gewoon nederlands : jij betaalt niks en je vriend gewoon 2%. Dat is wel zuur maar ik ben bang dat het hier op neer gaat komen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons