Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » De overdrachtsbelasting voor starters gaat naar 0 %. De belangrijkste vragen en antwoorden

De overdrachtsbelasting voor starters gaat naar 0 %. De belangrijkste vragen en antwoorden

zondag 30 augustus 2020 om 20:33:09 Jeroen Wolfsen 53 reacties
huis dromenDe overdrachtsbelasting voor starters is afgeschaft. In plaats van de huidige 2% hoeven starters vanaf 2021 helemaal geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Goed nieuws voor starters die hiermee duizenden euro's kunnen besparen en daardoor meer kans hebben op de woningmarkt. Maar ook als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning kun je in aanmerking komen voor 0% overdrachtsbelasting. Moneywise zet alle vragen en antwoorden over de overdrachtsbelasting voor je op een rijtje.

Hoeveel scheelt het ?
Een simpel rekensommetje maakt het snel duidelijk. Als starter bespaar je duizenden euro's als je geen overdrachtsbelasting meer hoeft te betalen. Op een woning van € 300.000 betaal je nu nog 2% en dat is een bedrag van € 6.000. Dat is dus het bedrag dat je bespaart als starter.

De voorwaarden om voor 0% overdrachtsbelasting in aanmerking te komen
Als koper moet je voldoen aan de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de vrijstelling overdrachtsbelasting:

  • Je bent is 18 tot 35 jaar.

  • Je koopt een woning.

  • Je hebt niet eerder de vrijstelling voor overdrachtsbelasting ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.

  • je woont zelf in de woning, het is jouw hoofdverblijf en je laat dit vastleggen in een verklaring.

  • Vanaf 1 april 2021 geldt de 0% alleen nog voor woningen tot € 400.000


 

Vrijstelling overdrachtsbelasting geld voor iedereen onder de 35 jaar en dus niet alleen voor starters
Als je de tekst op de site van de overheid goed leest dan staat er nergens expliciet dat je starter moet zijn en dat het dus gaat om het kopen van je eerste huis. Er staat dat je moet verklaren dat je nog nooit eerder gebruik gemaakt hebt van de vrijstelling. En dat kan iedereen tussen de 18 en 35 jaar want niemand heeft tot nu gebruik kunnen maken van de vrijstelling, want deze is nog maar net van kracht. Dus ook als je volgend jaar je 5e huis koopt , onder de 35 jaar bent en verklaart dat je nooit eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling zou je in aanmerking komen voor 0% overdrachtsbelasting. Ik vraag me af of dit de bedoeling is van de nieuwe regels.

Heb je ook recht op vrijstelling als een van de kopers ouder dan 35 jaar is?
Koop je samen een woning en voldoet je partner niet aan de voorwaarden voor vrijstelling? Dan betaalt je partner wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij  of zij eigenaar van is.
Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld: Erik is 34 en Petra 36 jaar. Ze kopen samen een huis van 300.000 euro. Erik heeft recht op de vrijstelling maar Petra is te oud. Petra betaald dan over 150.000 euro 2 procent. Dat komt dus neer op 3.000 euro.

Wie bepaalt of je een starter bent?
Je moet zelf bij de notaris verklaren dat je voldoet de voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting voldoet.

Hoe kom je aan de verklaring voor de notaris
Die verklaring krijg je van de notaris. Je kunt hem overigens ook zelf al downloaden. Er is een formulier voor het aanvragen van de vrijstelling overdrachtsbelasting. En er ook is een formulier voor het lage tarief van 2%. Want ook dan moet je verklaren dat de woning je hoofdverblijf wordt. Anders wordt het gezien als een beleggingspand en moet je 8% overdrachtsbelasting betalen.

Koop je samen de woning, dan moet je allebei een eigen verklaring invullen . Er wordt door de notaris per persoon beoordeeld of de vrijstelling van toepassing is. Het formulier moet worden ingevuld voorafgaand aan het passeren van de notariële leveringsakte.
Als blijkt dat de notaris meer werk heeft bij een overdracht door deze verklaring kan het zijn dat de notariskosten gaan stijgen voor een starter want dit vergt extra tijd en dus kosten voor de notaris.

Wat gebeurt er als ik uiteindelijk niet zelf in het huis ga wonen?
De regel is dat je in aanmerking komt voor vrijstelling als je zelf in het huis gaat wonen. Maar wat nu als je er niet gaat wonen? Bijvoorbeeld dat je met iemand gaat samenwonen in een ander pand? Je hebt een verklaring af moeten geven waarin je verklaart dat je zelf in het pand gaat wonen, maar niks is zo veranderlijk als het leven. Als het een legitieme reden is dat je er zelf niet woont is er niks aan de hand. Je moet denken aan een baan in een andere regio of in het buitenland. Je mag het dan verkopen of verhuren zonder dat je de overdrachtsbelasting terug moet betalen. Als je minimaal een half jaar in het huis hebt gewoond, zou dat voldoende moeten zijn om de vrijstelling te kunnen behouden.
Het wordt anders als je de regels bewust overtreedt. Dan  moet je de overdrachtsbelasting alsnog betalen plus 10% extra en als de inspecteur van de belasting vindt dat je bewust de boel hebt belazerd, hangt je ook nog een boete van 100% boven het hoofd.

Vanaf wanneer geldt de 0% overdrachtsbelasting?
Het is nog niet helemaal bekend maar waarschijnlijk gaat de regeling in per januari 2021.

Is er een maximum aan de woningprijs om in aanmerking te komen voor 0% overdrachtsbelasting?
Ja, dat was er eerst niet maar dat is nu wel het geval. Vanaf april 2021 geldt een maximum van € 400.000.
Kom jij daar 1euro boven dan betaal je over het hele bedrag gewoon weer 2% overdrachtsbelasnting. en let op het gaat om de passeerdatum. Niet de datum waarop je de koopovereenkomst tekent. Je moet dus passeren bij de notaris voor 1 april>

Belangrijk: Taxatiewaarde kan bepalend zijn voor 0% overdrachtsbelasting
Is de taxatiewaarde hoger dan de koopprijs dan geldt die hogere  taxatiewaarde. Dus kopen voor € 399.000 met een taxatie van €400.000 of hoger? Dan moet je toch 2% betalen.
Dit betekent dat je dus heel goed op moet letten wat je doet. een koopovereenkomst van € 395.000 met € 10.000 aan roerende goederen lijkt een leuke truc om onder de € 400.000 te blijven. Als de werkelijke waarde door de taxateur toch op € 405.000 wordt geschat heb je dus een probleem en val je niet onder de vrijstelling.

Wat betekent dit voor de huizenprijzen?
Experts verwachten dat de regeling een prijsverhogend effect heeft op de woningprijzen. Men hoeft minder kosten te betalen en kan dus meer bieden op een woning. Het is dus maar de vraag of starters hier uiteindelijk echt voordeel bij hebben. Waarschijnlijk is het erg afhankelijk van de regio.

Krijgen starters nu minder concurrentie van beleggers?
Ja, dat is wel de verwachting want beleggers die een woning kopen om te gaan verhuren moeten juist meer overdrachtsbelasting gaan betalen. Voor een belegger stijgt het tarief naar 8%. En dat tikt aan voor een belegger. Dat geeft starters meer kans om een woning te kopen in de randstad waar vaak woningen vaak voor de neus van starters worden weggekocht om te gaan verhuren.

Heeft deze regeling invloed op je hypotheek?
Nee, in principe niet want de kosten koper, zoals de overdrachtsbelasting, kan je ook nu niet mee financieren. Je maximale hypotheek kan niet hoger zijn dan de aankoopprijs van de woning. En dat blijft straks dus hetzelfde.

Update 9 november: Vanaf 1 april 2021 geldt de 0% alleen nog voor woningen tot € 400.000
De nul procent regeling is bedoeld om starters een duwtje in de rug te geven. En niet om jonge doorstromers die een tweede of derde woning kopen ook nog eens tegemoet te komen. Daarom is onderdruk van de politiek de regeling aangepast door minister Ollongren. overigens moet het voorstel nog steeds door de tweede kamer

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

bart

1 september 2020 7:56:01

goedemorgen, is er een max voor het aankoopbedrag onder de 0% OB regeling?

reageer op bart

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 september 2020 8:51:27

Beste Bart,
Goede vraag. Ik heb hem meteen toegevoegd aan het artikel. Het antwoord is: Tot op heden is er nog geen maximumbedrag bekend. Dus of je als starter nu een huis koopt van € 100.000 of € 1.000.000, in beide gevallen betaal je als starter geen overdrachtsbelasting. Maar ook hier geld dat nog niet alles bekend is over de regeling en het zo maar kan zijn dat er toch een maximumbedrag gaat gelden.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marie-Antoinette Wassenaar

17 december 2020 13:21:54

Ik heb een vraag: Als 2 partners gezamenlijk een huis kopen, dan kan de overdrachtsbelasting - het 0% tarief voor hun beiden, voor een van hen (voor geen van hen)van toepassing zijn. Nu dat het aankoopbedrag gemaximeerd is tot € 400.000,00 vraag ik mij af of de woningwaardegrens ook door 2 partners gedeeld wordt?

reageer op Marie-Antoinette Wassenaar

jefke

8 september 2020 8:15:13

Dag Jeroen,
Ik heb een woning in belgië welke ik verhuur en een stuk bouwgrond waarop ik nog ga bouwen, echter heb ik nog geen eigen woning in Nederland. Wanneer ik een woning in NL koop met mijn vriendin welke ook starter is betalen wij dan 8% of 0%?

reageer op jefke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 september 2020 22:40:12

Jefke,
Er is nog heel weinig bekend maar ik denk dat jullie in Nederland als starter worden gezien, fiscaal hebben jullie namelijk nooit gebruik gemaakt van rente aftrek voor een eigen woning.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Greg

8 september 2020 12:06:52

Waarom worden er berichten met vragen verwijderd?

reageer op Greg

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 september 2020 8:46:19

Greg, Ik beheer het weblog en beantwoord alle vragen en haal eigenlijk nooits iets weg. Tenzij het totale niet relevante onzin is. Misschien is er iets misgegaan. Wat was jouw vraag?
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Linda

14 september 2020 13:51:57

Hi Ik heb in het verleden 5 jaar een koop dubbelbovenhuis gehad samen met mijn ex. Mijn huidige man heeft een koopappartement gehad 5 jaar geleden. Nu huren wij samen een ééngezinswoning. Zijn wij volgend jaar starters, komen wij in aanmerking voor de kwijtschelding OB?

reageer op Linda

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2020 14:09:50

Linda, Eigenlijk hetzelfde antwoord als bij de andere vragenstellers: Er is nog heel onduidelijk. Formeel ben je in ieder geval geen starter meer want je hebt een hypotheekverleden. Maar het kan zijn dat men ergens een streep zet onder een jaartal of leeftijd en dat iedereen dan weer starter is om het op die manier simpel te houden. Dat moet blijven uit de plannen en die zijn tot nu toe gewoon nog niet bekend.
Jeroen Wolfsen

Peter

13 september 2020 20:33:04

Dag Jeroen, wat een fijn overzicht en top dat je vragen wilt beantwoorden. Ik heb er twee: Mijn partner en ik verdienen alle twee ongeveer even veel. Ik word snel 35, zij is nog een jaar 34. Komen we dan in aanmerking voor de nieuwe regeling? Is er dan een 'hoofdhypotheek-nemer' en zou mijn partner dat dan moeten zijn? Groet, Peter

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2020 9:35:28

Peter,
Het is bijna prinsjesdag en hopelijk weten dan snel meer over de details want veel is nog onduidelijk. Waaronder de genoemde leeftijdsgrenzen. In ieder geval is er niet zoiets als de hoofd-hypotheeknemer. Jullie zijn allebei voor 100% hoofdelijk aansprakelijk zoals dat zou mooi heet. Het zou natuurlijk erg zuur zijn als je net te oud bent en daarom niet in aanmerking zou komen voor de 0% overdrachtsbelasting voor starters. Ik vraag me nu dan ook af, hoe komt men bij de 35 jaar? Waarom heeft men niet aangesloten op de leeftijd die bijvoorbeeld ook geldt voor eenmalige schenkingen? Die staat op 40 jaar. Aan de andere kant, we hebben ook starters van 70 jaar. Bijvoorbeeld iemand die nu zijn huurflat kan kopen. Uiteindelijk trekt men in Den Haag ergens een grens en als je pech hebt, sta je net aan de verkeerde kant.
Zodra er meer bekend is, pas ik het artikel aan met de nieuwe info.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

13 september 2020 20:35:37

Oja, en mijn tweede vraag :) Als je in 2020 al het koopcontract ondertekent, maar je bepaalt dat de overdracht na de jaarswisseling plaatsvindt, kun je dan aanspraak maken op de nieuwe regeling? Alvast bedankt. Peter

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2020 9:36:38

Peter,
Bij vergelijkbare aanpassingen uit het verleden, werkte dat wel. de kans is groot dat dit nu ook zo zal werken. Mar zoals gezegd, er is nog veel onduidelijk over dit voorstel.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Linda

14 september 2020 13:55:24

O ja ik ben 41 en mijn man is 33 maakt dat nog uit? (En allebei dus al 5 jaar zonder hypotheek)

reageer op Linda

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2020 14:10:45

Linda, er wordt een leeftijd van 35 jaar genoemd maar nogmaals er is nog weinig bekend. Afwachten op meer nieuws.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Vos

15 september 2020 7:34:58

Hallo, mijn vriend (37) heeft in maart een huis gekocht. Ik ben 32 en het plan is dat ik mezelf ga inkopen (geen hypotheekverleden) moet ik dan nogmaals de overdrachtsbelasting betalen als ik me na januari 2021 inkoop? Groetjes

reageer op Vos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2020 10:43:34

Beste Vos,
Ik denk dat je dan inderdaad voor 0% overdrachtsbelasting in aanmerking komt want je koopt dan je eerst woning en je bent dus starter. Er is nog weinig bekend, we verwachten de komende weken en maanden meer nieuws en info over deze nieuwe regeling.
We helpen je dan graag met het aanpassen van je hypotheek.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

de Keizer

15 september 2020 15:58:56

Als ik het goed begrijp is het als starter de overdracht uit te stellen van december 2020 naar januari 2021. Bij een woning van € 400.000,00 bespaar je dan € 8.000,00(!). Hierdoor kan het toch zo zijn dat de notarissen in januari overvol komen te zitten?
In 2012 werd het met terugwerkende kracht geregeld voor woningen aangekocht. Werd dat al in de Miljoenennota besproken of kwam dat pas later? Mijn vraag hoe schat jij de kansen in dat er toch nog een regeling komt met terugwerkende kracht?

reageer op de Keizer

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2020 16:26:56

Bete keizer,
Bij de vorige aanpassing van 6% naar 2% overdrachtsbelasting is er een periode geweest met terugwerkende kracht. Ik lees daar tot op heden nog niks over. Afwachten hoe het er uit gaat zien, dus! Ik hou jullie op de hoogte via dit blog.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Janine

15 september 2020 17:09:44

Ik heb een woning gekocht in juli 2020. De overdracht staat gepland op eind november. Zou 't verstandig zijn om de overdracht te verzetten naar januari om van de vrijstelling gebruik te kunnen maken?

reageer op Janine

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2020 21:45:03

Janine,
Kort en rachtig JA. Zoals het er nu uitziet kom je alleen in aanmerking voor de vrijstelling als je koopt ( passert) in 2021!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maikel

15 september 2020 17:38:36

Is er nu iets meer duidelijkheid over de 35 jaar? Hoe ze hierbij gekomen zijn en over een bepaalde geboortedatum de richtlijn is?

reageer op Maikel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2020 21:43:31

Maikel,
De grens tot 35 jaar is wel heel duidelijk terug te vinden in de info van de overheid. Het is een vreemde leeftijd en het was logischer geweest om aan te sluiten bij bijvoorbeeld de 40 jaar die ook geldt voor de vrijstelling voor de hoge eenmalige schenking van € 100.000. Of helemaal geen leeftijd want er zijn ook oudere mensen die voor het eerst een huis kopen. De reden waarom men op 35 jaar uitkomt is niet bekend.
Jeroem Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Lars

16 september 2020 14:30:23

Beste Jeroen,
Zoals u aangeeft is er nog weinig bekend over het aanvragen met terugwerkende kracht. Onze passeerdatum is 18 september en voldoen verder aan alle eisen die de overheid heeft gesteld aan deze regeling. Een kort gesprek met de Belastingdienst heeft duidelijk gemaakt dat wij buiten de boot vallen voor deze regeling. Is er een centraal punt om tegen dit besluit in protest te gaan of moeten we hopen/afwachten of de overheid toch nog een regeling van terugwerkende kracht aankondigd?
Groet, Lars

reageer op Lars

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 september 2020 20:33:58

Lars,
Helaas kom je niet in aanmerking voor de 0% overdrachtsbelasting. je passeert in september 2020 en dat is echt te vroeg. Ik ben bang dat je je naar je lot moet schikken. Wees gerust, ik heb destijds zelf 6% overdrachtsbelasting betaald waar anderen maar 2% hoefden te betalen. Moraal van het verhaal: soms heb je pecht, hoe oneerlijk dat ook voelt.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Araba

8 oktober 2020 11:25:59

Beste Jeroen,
Mijn passeerdatum ligt dichterbij, namelijk 1 dec, zou de Belastingdienst hier wellicht over willen denken, of zal strikt 1 januari aangehouden worden?
Mvg,
Araba

reageer op Araba

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 oktober 2020 15:33:46

Araba,
Nee, het moet echt 01-01-2021 zijn, zoals het nu tenminste bekend is. Er komt geen aparte regeling voor mensen die er vlak tegenaan zitten, tenminste daar is niks over bekend. Uitstellen dus!
Jeroen Wolfsen

Rebecca

17 september 2020 14:03:59

Beste,
Wat als mijn man in november 2020 35 jaar wordt en wij een huis kopen in 2021 (voor november 2021), komen wij dan ook in aanmerking voor de vrijstelling? Ikzelf ben 24 jaar.
Mvg,
Rebecca

reageer op Rebecca

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 september 2020 14:10:51

Rebecca,
De leeftijdsgrens is tot 35 jaar en dat is dan de leeftijd op het moment van passeren, begrijp ik uit de info van de overheid. Volgens die info is je vriend dan te oud en krijgen jullie alleen vrijstelling op jouw deel. Dus in gewoon nederlands : jij betaalt niks en je vriend gewoon 2%. Dat is wel zuur maar ik ben bang dat het hier op neer gaat komen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wim de Gooijer

12 november 2020 8:45:07

Het ‘terugwerkende kracht’ principe (zoals bij de verlaging van de overdrachtsbelasting in 2012) moet - om rechtsongelijkheid te voorkomen - nu toch ook logischerwijze toegepast worden?

reageer op Wim de Gooijer

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 november 2020 10:58:57

Wim,
Daar lees ik nog steeds niks over dus het lijkt er niet op dat dit gaat gebeuren.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Patrick van der Vlist

4 december 2020 9:19:20

Hi Jeroen,
Ook ik heb afgelopen jaar als starter een huis gekocht en eigenlijk dezelfde vraag als Wim de Gooijer. Is er wellicht al een update betreft het "terugwerkende kracht" principe? En verwacht jij deze nog?
Vast dank! Gr. Patrick

reageer op Patrick van der Vlist

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 december 2020 9:25:18

Patrick,
Helaas, dat ziet er niet in. Nergens in het wetsvoorstel wordt dat genoemd. Binnenkort gaat de wet door de Eerste Kamer.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marie-Antoinette Wassenaar

17 december 2020 13:34:57

Hi Jeroen, Ik heb een vraag, (ook al bovenin gesteld, maar waarschijnlijk niet op de juiste plek): Als 2 partners gezamenlijk een huis kopen, dan kan de overdrachtsbelasting - het 0% tarief voor hun beiden, voor een van hen (voor geen van hen)van toepassing zijn. Nu dat het aankoopbedrag gemaximeerd is tot € 400.000,00 vraag ik mij af of de woningwaardegrens ook door 2 partners gedeeld wordt? reageer op Marie-Antoinette Wassenaar

reageer op Marie-Antoinette Wassenaar

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 december 2020 17:23:23

Marie -Antoinette,
Je krijgt het voordeel van 0% overdrachtsbelasting zolang je (na 31 maart) een woning koopt van minder dan €400.000. Voldoet een van de twee partners niet aan de voorwaarde ( je bent te oud) dan heeft de jongere partner wel dat voordeel over de helft en de oudere partner niet. Het is dus niet zo dat je samen een woning voor € 800.000 kan kopen en jij als jongere wel 0% tot € 400.000 moet betalen en je oudere partner niet.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Sun

29 december 2020 17:17:18

Hi Jeroen, bedankt voor dit behulpzame artikel!
Wij zijn vandaag (29 DEC) gepasseerd bij de notaris, achter volgt de inschrijving bij het Kadaster pas op de 31e, met een risico dat dit pas begin JAN wordt, vanwege de topdrukte.
Welke datum is voor de fiscus leidend mbt de overdrachtsbelasting? De passeerdatum, of de datum van inschrijving in het Kadaster?
We willen namelijk een naheffing voorkomen, het verschil tussen 2% en 8% overdrachtsbelasting
Bedankt voor het antwoord!

reageer op Sun

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 januari 2021 10:20:30

Beste Sun,
Dat was een mooie vraag geweest voor je notaris toen je daar zat. Ik ga uit van de 29e want toen ben je gepasseerd. Ik neem aan dat de notaris ook de juiste overdrachtsbelasting gewoon in rekening heeft gebracht bij jullie.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ad van der Staak

30 december 2020 14:21:06

Hallo, IUk heb gelezen dat er een verklaring voor vrijstelling nodig is. Deze kun je downloaden bij de belastingdienst. De verklaring moet toegevoegd worden bij de stukken van de notaris. De notaris rekent daar natuurlijk ook weer wat voor. Wat zou een reëel bedrag zijn hiervoor? Er staat nu opeens een bedrag van €250 op de rekening.

reageer op Ad van der Staak

Bert

5 januari 2021 17:01:49

Beste Jeroen,
Hoe zit dit als verkoper? Als ik men huis verkoop voor 31 Maart 2021 maar pas overdraag 3 maanden later bijvoorbeeld, heeft de persoon die het koopt dan recht op 0% regeling als het starters zijn?
Met vriendelijke groet,
Bert

reageer op Bert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 januari 2021 19:34:13

Bert,
Het gaat niet om de verkoopdatum, dus niet het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend maar om het moment van passeren bij de notaris. En ok na 31 maart houden kopers recht op 0% overdrachtsbelasting, tenminste bij een pand tot € 400.000.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Bert

5 januari 2021 19:44:07

Beste Jeroen,
Kan je langs de notaris gaan om alles te regelen voor 31 Maart maar dus de eigenlijke overdracht pas te doen een aantal maanden later als dit zo vastgesteld is door de notaris? Genieten de starters dan ook 0% overdrachtsbelasting als ze na deze datum pas het eigenlijke pand betrekken?
Hartelijk dank,
Bert

reageer op Bert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 januari 2021 19:53:12

Bert,
De voorwaarde om in aanmerking te komen voor 0% overdrachtsbelasting is dat je als koper in de woning gaat wonen. Als je voor 31 maart passeert en dan afspreekt dat je pas een paar maanden daadwerkelijk de sleutel krijgt dan voldoe je daar formeel dus niet aan. Een notaris zou, als hij van deze constructie op de hoogte is, waarschijnlijk niet aan mee werken.
Ik snap het voordeel voor de koper, die bespaart de overdrachtsbelasting maar tegelijkertijd is het zo dat ze een huis hebben gekocht en jij woont er nog in en gebruikt het. Woon je dan gratis of betaal je huur? En je als koper dan wel vertrouwen in hebben in die situatie en zaken goed regelen. Wat als het huis afbrandt in de tussentijd? Bij verhuur of bewoning door een ander persoon dan de eigenaar is dat niet gedekt. Daar zal de koper dan ook weer een afspraak over moeten maken met de verzekeraar.
Kortom, er zitten wel wat haken en ogen aan.
Jeroen Wolfsen

Bert

5 januari 2021 20:31:42

Beste Jeroen,
Bedankt voor deze verduidelijking. U heeft zeker gelijk, zo had ik er zelf nog niet over nagedacht. Hartelijk dank voor deze verduidelijking.
Met vriendelijke groet,
Bert

reageer op Bert

Rudy

17 januari 2021 20:19:02

Beste Jeroen,
Overdracht voor 1-4 en woning later betrekken met een woning van 400k+ voor starters is ook formeel correct toch. Het is namelijk de bedoeling en intentie om woning als hoofdverblijf te gebruiken. Ik lees nergens dat dit direct na overdracht moet. Benieuwd naar je reactie

reageer op Rudy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 januari 2021 20:54:39

Rudy,
Formeel moet het gaan om een huis voor eigen bewoning. Als je passeert voor 01-04-2021 maar er pas later in gaat wonen zal dat geen probleem zijn. Er moet namelijk ook nog wel eens iets verbouwd worden in een woning. Je kan het natuurlijk geen jaren rekken als je niet aan kan tonen dat dat reëel is.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Rudy

17 januari 2021 21:03:16

Dank voor.je snelle antwoord En als de huidige bewoners een paar maand blijven wonen omdat hun nieuwe woning nog niet klaar is maar je wel voor 1/4 passeert, geen probleem toch. Immers ga je na een paar maand er zelf in wonen

reageer op Rudy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 januari 2021 21:07:35

Rudy,
Als je de vraag op deze manier een een inspecteur van de belasting zou stellen dan dan zal hij waarschijnlijk van mening zijn dat deze vlieger niet op gaat en dat er wel overdrachtsbelasting betaalt moet worden. De enige reden dat jullie eerder passeren is de besparing op de overdrachtsbelasting. Normaal gesproken zou je nooit passeren als de oude bewoners nog blijven wonen.
Ik zou de vraag dus niet aan de fiscus stellen...
Jeroen Wolfsen

Rudy

17 januari 2021 21:29:29

Zoals ik het lees doe je niks verkeer. Intentie is en blijft woning te gebruiken als hoofdverblijf. In de onderbouwing in de vrijstellingsovereenkomst of elders staat nergens dat je de woning bij overdracht direct moet gaan bewonen. Er staat alleen dat de woning als hoofdverblijf bewoond gaat worden, dat is het geval. Benieuwd waar ik kan vinden dat paar maand later betrekken van de woning niet magg

reageer op Rudy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 januari 2021 21:46:16

Rudy,
Dit staat ook nergens. Maar dat wil niet zeggen dat de belastingdienst er akkoord mee zal gaan. Ik zou het in ieder geval niet aan ze vragen, tenminste niet met naam en adres erbij.
Jeroen Wolfsen

Jasper

17 maart 2021 19:59:42

Beste Jeroen,
Kun je mij vertellen of de 0% overdrachtsbelasting ook van toepassing is wanneer wij bijvoorbeeld een woning kopen voor 380.000 euro (na 1 april 2021) en daarbij een bouwdepot nemen van 80.000. Voor verbouwing is de woning bijvoorbeeld getaxeerd op 385.000 en na verbouwing 450.000. Aangezien we de woning kopen onder de 400.000 grens en we beiden onder de 35 jaar zijn zou ik in eerste instantie zeggen dat we geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Ik vraag me echter af of een eventueel bouwdepot hier invloed op heeft. Groet Jasper

reageer op Jasper

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 maart 2021 20:41:56

Jasper,
Geen zorgen het gaat om de koopsom. Dus al verbouw je voor een miljoen, je blijft onder de grens van € 400.000 voor het verkrijgen van de vrijstelling voor 0% overdrachtsbelasting!
Lees even goed mijn andere artikel over hoe werkt een bouwdepot. Zo'n bouwdepot is best bepalen voor het inrichten van je hypotheek
En nu je ons hebt gevonden, wees dan verstandig en laat een van onze hypotheekkanjers meedenken met jullie. Kennismaken, eerste inventarisatie van jullie plannen en mogelijkheden is natuurlijk vrijblijvend. Maar dat klanten erg blij worden van ons hypotheekadvies kun je zien aan de reviews van onze klanten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ed

21 maart 2021 22:19:47

Hoi Jeroen, Als het mijn tweede woning wordt en het wordt mijn hoofd verblijf, en ik de eerste woning wil gaan verhuren, en ik voldoe aan alle criteria, mag ik dan gebruik maken van de starters vrijstelling? Mvg Ed

reageer op Ed

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 maart 2021 10:36:36

Ed,
Ook als je al eerder ene huis hebt gehad kun je in aanmerking komen voor 0% overdrachtsbelasting.
De voorwaarden zijn:
Je bent is 18 tot 35 jaar. Je koopt een woning Je hebt niet eerder de vrijstelling voor overdrachtsbelasting ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring. je woont zelf in de woning, het is jouw hoofdverblijf en je laat dit vastleggen in een verklaring. Vanaf 1 april 2021 geldt de 0% alleen nog voor woningen tot € 400.000
Dus dat je hiervoor een woning hebt gehad is geen probleem.
Overigens kan het wel een uitdaging zijn om een ander huis te kopen als je je andere woning niet gaat verkopen maar gaat verhuren. Je nieuwe bank ziet dat er een bestaande woning is en kan dan vragen of je toestemming hebt. Ook is er fiscaal wel verschil tussen verkopen en de overwaarde inbrengen of niet. Hierdoor kan het lastiger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten.
Als je hier vragen over hebt, dan helpen we je graag: 085 7607610
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662