Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Hoe werkt een bouwdepot als je gaat verbouwen?

Hoe werkt een bouwdepot als je gaat verbouwen?

woensdag 30 augustus 2017 om 12:05:16 Jeroen Wolfsen 82 reacties
verbouwenAls je een huis koopt en wilt verbouwen, dan kun je een extra bedrag lenen om de verbouwingskosten van te betalen. Dat extra bedrag noemen we het bouwdepot.
Het bouwdepot krijg je niet in een keer door de bank uitgekeerd. Het geld blijft achter bij de bank en iedere keer als een deel van de verbouwing klaar is, kun je een nota indienen en deze wordt dan betaald uit het bouwdepot. Klinkt simpel, toch?

Spelregels bouwdepot
In werkelijkheid zijn de spelregels voor een bouwdepot wat lastiger. Hoe banken omgaan met een bouwdepot laat zich eigenlijk het beste uitleggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Het is een flink verhaal maar als je dit hebt doorgelezen, weet je precies wat er allemaal mis kan gaan met je bouwdepot.

Voorbeeld
Erik en Loes kopen een nieuw huis. De kooprijs is € 200.000. Een koopje, vinden ze. Maar er moet nog wel veel aan gebeuren. De totale verbouwing gaat ongeveer € 80.000 kosten schatten ze. Een aantal klussen zullen ze zelf doen. Maar er zijn ook een paar grote klussen die ze willen laten doen. Erik heeft veel vrienden die in de bouw werken en wel wat bij willen verdienen. En ze zullen voor het echte grote werk, een nieuw dak en een uitbouw aan de woonkamer, een aannemer inschakelen.

Hun plan ziet er als volgt uit:

plan

Als de verbouwing klaar is, halen ze de kosten er dik uit, verwachten ze. Ze denken dat hun huis dan wel € 100.000 meer waard is.

Hypotheek
Ze willen de koopprijs van hun woning en de verbouwing volledig financieren. Ze willen dus graag een hypotheek van € 280.000. Dat is op hun inkomen geen probleem.

Taxatie met waarde na verbouwing
De bank wil graag een taxatie met daarin de waarde voor en na verbouwing. Vol trots vertellen Erik en Loes de taxateur over hun plannen. De taxateur geeft aan dat hij het lijstje met hun verbouwingsplannen nodig heeft voor het bepalen van de waarde van de woning. De verbouwingsspecificatie moet ook worden opgenomen in het taxatierapport.

Waarde na verbouwing valt tegen
Als Erik en Loes enkele dagen later het taxatierapport ontvangen, valt de waarde na verbouwing hun flink tegen. De taxateur schat de waarde na verbouwing op € 270.000. De verbouwing kost € 80.000 en levert maar een waardestijging van € 70.000 op. Terwijl ze heel veel werk zelf doen of heel goedkoop kunnen laten doen door vrienden die zwart wel wat bij willen klussen.

Niet elke euro die je in de verbouwing stopt levert waardevermeerdering op
De taxateur legt hen uit dat het mooi is dat er een nieuwe keuken in komt van € 12.000 maar dat de oude keuken er eigenlijk nog prima uitzag. De oude keuken is misschien niet de smaak van Erik en Loes maar dat wil niet zeggen dat de nieuwe keuken van € 12.000 ook betekent dat het huis daardoor € 12.000 meer waard wordt. De taxateur schat de waardestijging op slechts € 8.000. Hetzelfde geldt voor de badkamer. De luxe stoomcabine die Erik en Loes willen, levert niet meteen meer waarde op voor het huis. Er zat immers al een prima badkamer in het huis.

Ondanks de tegenvallende waarde na verbouwing gaan Erik en Loes toch verder met hun plannen. Ze moeten wel de hoogte van de hypotheek aanpassen. Ze mogen namelijk niet meer lenen dan 101% van de waarde na verbouwing. Ze passen hun verbouwingsplan aan en leveren een nieuwe verbouwingsspecificatie in bij de bank. De uitbouw wordt kleiner en de kosten gaan van € 22.000 naar € 15.000. De hypotheek wordt dus geen € 280.000 maar wordt afgerond op € 273.000.
De hypotheek wordt geregeld en 4 weken later zitten ze bij de notaris. Die keert € 200.000 uit aan de verkopers. Het restant van € 73.000 blijft bij de bank achter in depot, legt de notaris uit. Iedere keer als ze kosten maken voor de verbouwing, kunnen ze het benodigde geld uit het depot laten uitbetalen.

Rentebetalingen
Vanaf de dag van passeren brengt de bank rente in rekening over de totale hypotheek van € 273.000. Maar over het deel dat nog in het bouwdepot staat ontvangen ze rente van de bank. Dat kun je dus tegen elkaar wegstrepen en het komt erop neer dat je over het niet opgenomen deel in het bouwdepot dus geen rente betaalt. Bij de meeste banken ontvang je dezelfde rente als dat je moet betalen. Maar er zijn ook banken waarbij de rente die ze vergoeden over het bouwdepot 1% lager is.

Hoe lager je bouwdepot wordt, hoe hoger je maandlasten worden. Als het bouwdepot leeg is en de geplande verbouwing gereed is, zit je dus op de afgesproken maandlast.

Nota’s uit het bouwdepot
Bouwbedrijf van de Berg begint aan het dak en brengt de eerste nota’s na een week of 4 in rekening. Erik stuurt ze op naar de bank en ze worden keurig betaald.
Ze hebben een nieuwe vloer uitgezocht voor € 2.800 en ook die wordt keurig betaald uit het bouwdepot.
Op de keuken hebben ze door goed te onderhandelen flink kunnen besparen. De nota voor de keuken bedraagt € 9.000 in plaats van € 12.000.
En ze besluiten ook de badkamer minder luxe te maken. De besparingen op de keuken en de badkamer levert hen weer geld op om toch de grote uitbouw te laten doen. Na wat overleg met de aannemer geven ze hem de opdracht om toch voor € 22.000 de uitbouw neer te zetten.

Gezeur over het bouwdepot
Nu ze een beetje snappen hoe zo’n bouwdepot werkt, begint Erik zich zorgen te maken. Hoe moeten ze klusjesmannen Willem, Alex en Jaap gaan betalen uit het bouwdepot? Deze jongens werken voor een vriendenprijsje en sturen geen nota’s. Maar toch moet er in totaal zo’n € 5.500 aan hen betaald worden. Dat kan dus niet uit het bouwdepot realiseren Erik en Loes zich nu.

Verbouwing moet overeenkomen met verbouwingsspecificatie
Maar het probleem wordt nog groter. De bank geeft aan dat ze de nota van € 22.000 voor de grotere uitbouw niet willen betalen. In het uiteindelijk plan dat Erik en Loes bij de bank hebben aangeleverd zou de uitbouw maar € 15.000 kosten en geen € 22.000. Erik legt uit dat ze € 7.000 minder aan de keuken en badkamer gespendeerd hebben en dat ze dat geld willen gebruiken voor de uitbreiding.

De verbouwing, zoals Erik en Loes die nu uitvoeren, komt niet overeen met de verbouwingsspecificatie waar het taxatierapport is gebaseerd. De bank weet dus niet zeker of de waarde die in het taxatierapport is genoemd ook daadwerkelijk gehaald zal worden. Bij gedwongen verkoop loopt de bank hierdoor het risico dat het huis minder waard is dan gedacht.

De bank blijft bij hun standpunt en wil de kosten voor de klusjesmannen en de hogere kosten voor de uitbouw niet uitbetalen. Er blijft dus geld over in het depot. Maar ze kunnen dit niet gebruiken voor hun plannen. De bank lost het uiteindelijk af op hun lening. De uiteindelijke hypotheek is dus lager.

Wijzigingen tijdens je verbouwing
De les die Erik en Loes hebben geleerd: Denk vooraf goed na over de bedragen die je opneemt in je verbouwingsplan. Omdat het altijd moeilijk is om de kosten van een verbouwing vooraf goed in te schatten zijn kleine afwijkingen in het budget wel toegestaan. Maar bespreek tijdig eventuele wijzigingen hierin met de bank. Op die manier voorkom je dat nota’s niet betaald worden uit het bouwdepot.


Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

leendert

4 februari 2018 19:50:40

stel je hebt een keuken opgenomen in het bouwdepot van 15000 euro inclusief werkblad van 4000euro. stel dat je het werkblad zelf kan maken voor 500 euro hoe werkt dat dan? is het dan slim om 15000 euro bouwdepot aan te vragen of moet je de kosten die je bespaart door het zelf te doen aftrekken van de 15000 euro

reageer op leendert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 februari 2018 19:58:22

Beste Leendert,

Banken keren alleen bedragen uit het bouwdepot uit als dat bedrag overeenkomt met de begroting en als er daadwerkelijk een nota van een aannemer/bouwbedrijf of materiaal is. In jouw geval moet je het werkblad dus voor € 500 opnemen in je bouwdepot.

Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Smits

18 februari 2018 18:30:53

Beste Jeroen,
Zeer leerzaam stuk over bouwdepot, dank hiervoor. Een vraag: mag de aanschaf en plaatsing van een vloer worden betaald (laminaat) uit het bouwdepot? Mijn bouwdepot zal een aanbouw betreffen maar ik heb begrepen dat alleen muurvaste zaken vergoed worden (zoals verbouwing aanbouw), een vloer is natuurlijk wel 'muurvast' maar toch. Wat is jouw ervaring hier mee? En hoe kan ik zoiets dan opnemen in de offerte/ begroting? Dank alvast!

reageer op Smits

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 februari 2018 12:28:43

Beste Naomi,

De regel is inderdaad dat het moet gaan om goederen die aard en nagelvast met het huis verbonden zijn en dus onderdeel van huis worden. Toch verchilt het een beetje per situatie hoe banken hier in de praktijk mee omgaan. Ik heb helaas geen lijsteje voor je waarop staat welke bank wel of niet meegaat hierin. In de praktijk hebben klanten het vaak over vloer en niet laminaatvloer. Misschien helpt dat.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Mellie

3 april 2019 10:48:16

Hallo,
Ik heb in mijn bouwdepot opgegeven vloerverwarming en uitbouw. Geldt hiervoor wel dat de laminaat wordt meegerekend in het bouwdepot?

reageer op Mellie

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 april 2019 12:38:08

Mellie,
Heel formeel kan je laminaat weer uit de woning halen en ligt het dus niet vast. een bank kan het daarom niet toestaan vanuit een bouwdepot. Maar als je van te voren het bouwdepot hebt overlegd en men heeft dat goedgekeurd kan het soms wel. Het is maar net hope precies de bank er naar kijkt. | Jeroen Wolfsen

Jan

6 juni 2018 9:28:57

Mijn vrouw en ik zijn bezig met het verbouwen van ons huis en we willen daarvoor wellicht wat geld lenen. We gaan eerst even kijken wat er precies moet gebeuren en hoeveel dit gaat kosten. Handig om te weten hoe een bouwdepot werkt en dat je daar nota's kan heen sturen.

reageer op Jan

Diederik

23 juli 2018 10:55:41

Ik heb een dakkapel laten bouwen en wil graag mijn huis laten taxeren. Het is natuurlijk begrijpelijk dat niet elke verbouwing een waardevermeerdering oplevert, vooral als de verbouwing niet per se een verbetering is, zoals in het voorbeeld. We gaan nog even kijken hoe we het precies gaan aanpakken. Dank voor de informatie.

reageer op Diederik

C.

14 augustus 2018 15:52:54

Uit de taxatie is gebleken dat de waarde van mijn huis na verbouwing 35.000 meer is dan vóór de verbouwing. In mijn bouwdepot zit echter maar 33.000. Ik heb dus ergens 2.000 over. Heeft iemand enig idee wat je hier mee kunt?

reageer op C.

D.

15 augustus 2018 17:37:16

Wat overblijft wordt (boetevrij) afgelost op je hypotheek.

reageer op D.

John

25 oktober 2018 16:00:44

Beste Jeroen,
Heldere uitleg! Ik heb nog een aanvullende vraag: kan ik uit het bouwdepot ook de architect betalen die de tekening en vergunningaanvraag van onze uitbouw gaat maken? En de bemiddelingskosten van onze financieel adviseur voor het verhogen van de hypotheek, alsmede notaris- en taxatiekosten?
Met vriendelijke groet, John

reageer op John

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 oktober 2018 20:40:12

John,
De architect wil vaak al ver voor het regelen van de hypotheek betaald worden. Hij maakt immers de tekening en op basis daarvan kan de aannemer calculeren en een koop-aanneemovereenkomst opmaken. En pas als die koop aanneemovereenkomst er is kan de hypotheek geregeld worden.
Wellicht kan ik een bank vinden die de architect uit het bouwdepot wil betalen maar dat zullen er niet veel zijn. Leges en evergunningen kunne wel vaak uit het bouwdepot.
Over het algemeen betaalt men dus de architect uit eigen middelen. Wel kun je een iets hogere hypotheek nemen en daarmee kun je dan je eigen geld weer aanvullen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Cynthia

1 februari 2019 20:11:07

Beste Jeroen,
Bedankt voor de informatie. Waar ik niet uitkom in mijn zoektocht is of je verplicht bent eigen geld in je bouwdepot te storten? Wij hebben genoeg eigen geld voor de K.K. Maar niet meer dan 500 euro om mee te betalen aan een depot. We hebben zitten best goed onder onze maximale hypotheeklast. Hoe werkt het bijbetalen aan het bouwdepot?
Alvast bedankt voor je reactie.

reageer op Cynthia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 februari 2019 9:25:34

Cynthia,
Het werkt als volgt. Op het moment dat je voor bijvoorbeeld € 20.000 gaat verbouwen en de waarde van de woning maar voor € 16.000 toeneemt, zul je het verschil, dus € 4.000 uit eigen middelen moeten betalen. En dat betekent dat de eerste nota's van de verbouwing uit eigen middelen moeten worden voldaan. Pas als je meer nota's dan € 4.000 hebt, kun je het meerdere indienen bij de bank en zal deze dat uit het bouwdepot gaan betalen.
Je moet voordat de hypotheek akkoord gegeven wordt door de bank dus moeten aantonen dat je over deze eigen middelen beschikt.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Gerhard

23 februari 2019 8:46:10

Beste Jeroen,
We kopen een huis waar we 210.000 euro voor betalen. De taxateur heeft de waarde gezet op 235.000 euro voor verbouwing en 275.000 euro na verbouwing. We doen een aantal verbouwingen die 1 op 1 waardevermeerdering betekend zoals een dakkapel, maar ook een nieuwe keuken en badkamer. Die zal volgens de regel ongeveer 65% waardevermeerdering opleveren. Maar omdat we 25.000 euro minder betalen dan dat de woning waard is, kunnen we die 25.000 dan gebruiken om de overige 35% van de keuken en de badkamer te financieren?

reageer op Gerhard

Tes

15 maart 2019 15:34:24

Beste Jeroen, Wij hebben een huis gekocht met een bouwdepot van iets meer dan 8000 euro. Hierin hebben we o.a. stucwerk, reparatie van een aantal leidingen en een nieuw dakraam opgenomen (stond ook in het taxatierapport). Het stucwerk is hierin onze grootste kostenpost. Netjes zou zijn om dit stucwerk 'wit' te laten doen maar 'zwart' is dit veel goedkoper. We zouden dit 'zwart' uit eigen zak kunnen betalen maar dan maken we geen gebruik van een groot deel van het bouwdepot. Kunnen we zonder problemen geld in het bouwdepot laten zitten wat na de einddatum wordt afgelost op onze hypotheek? Dan lijkt het voor de bank dus alsof we niet alle werkzaamheden die in het taxatierapport stonden hebben laten uitvoeren; omdat we geen declaratie hebben ingediend voor stucwerk. Kan dit problemen geven? Bedankt alvast voor de reactie!

reageer op Tes

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 maart 2019 15:49:38

Tess,
Als je geen gebruik maakt van al het geld in het bouwdepot dan wordt dit inderdaad uiteindelijk afgelost op de lening. Dat zal geen problemen opleveren voor de bank. Het zou anders zijn als in het taxatierapport zou staan dat het dak absoluut vervangen zou moeten worden i.v.m. ernstige lekkage. als je dan alles verbouwd (nieuwe keuken, nieuwe badkamer etc.) maar het dak niet vervangt zou een bank (in theorie) kunnen gaan piepen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Leo van Schijndel

5 mei 2019 12:31:12

Hallo Jeroen Ga een appartement kopen Overdracht is in augustus, heb alles geregeld met hypotheek met bouwdepot Alleen als we een keuken gaan kopen voor augustus kan ik geen 15% procent vooruitbetalen voor die keuken, want overdracht met hypotheek en bouwdepot heb ik dan nog niet Wat kan ik dan doen heb jij raad voor me Alvast bedankt Jeroen Groetjes Leo

reageer op Leo van Schijndel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 mei 2019 20:11:53

Beste Leo,
Dit is een voorbeeld waar vaak te makkelijk aan voorbij gegaan wordt tijdens het adviesproces. Er is vaak meer eigen geld nodig dan men in eerste instantie denkt. Je kunt als je het geld niet hebt, vragen of je een doorlopend krediet mag afsluiten dat meteen bij het passeren door de notaris wordt ingelost. Niet elke bank zal hier aan meewerken.
Overleg met je hypotheekadviseur. Die moet hier een oplossing voor kunnen bedenken.
En de allermakkelijkste oplossing: gewoon afspreken dat je geen aanbetaling doet.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Leo

5 mei 2019 21:09:46

Hallo Jeroen bedankt voor de snelle reactie weet nu wat ik moet doen groetjes Leo

reageer op Leo

Lettice

5 juni 2019 11:11:51

Hi Jeroen,
Echt een top artikel waat veel informatie in staat waar je niet snel aan denkt aangaande een procedure als deze.
Bovenstaande vraag van een eerdere bezoeker is nog onbeantwoord maar die vind ik ook erg interessant aangezien zo een situatie ook van toepassing kan zijn op de onze.
"Beste Jeroen, We kopen een huis waar we 210.000 euro voor betalen. De taxateur heeft de waarde gezet op 235.000 euro voor verbouwing en 275.000 euro na verbouwing. We doen een aantal verbouwingen die 1 op 1 waardevermeerdering betekend zoals een dakkapel, maar ook een nieuwe keuken en badkamer. Die zal volgens de regel ongeveer 65% waardevermeerdering opleveren. Maar omdat we 25.000 euro minder betalen dan dat de woning waard is, kunnen we die 25.000 dan gebruiken om de overige 35% van de keuken en de badkamer te financieren?"
Mijn andere vraag is, hoe wordt er gekeken naar de gemaakte verbouwing specificatie? Mijn vriend en ik willen een huis kopen en daarbij een verbouwing meefinancieren. Mijn vriend is uitvoerder in de bouw en heeft dus dagelijks met verbouwingen/inschatting kosten/levering materiaal/planning te maken. Hij kan dus een realistisch plan omtrent de verbouwing aanleveren voor de taxatie. Daar neemt hij dan actuele kosten in mee die hoogstwaarschijnlijk lager zullen uitvallen omdat hij uiteraard contacten heeft in de bouw maar zekerheidshalve (zoals hij ook op het werk handelt) rekent hij de kosten ruim en is daarin voorzichtig. Het feit dat hij met verbouwingen etc ervaring heeft, zal de taxateur/bank hier makkelijk mee omgaan of wordt er alsnog gevraagd naar daadwerkelijke kosten specificaties van aannemers?
Ik hoor graag en alvast bedankt!
Groetjes,
Lettice.

reageer op Lettice

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2019 21:10:27

Lettice,

Het antwoord op je eerste vraag, je kunt tot 100% van de waarde na verbouwing financieren. de ruimte die ontstaat door de hoge taxatie ( € 25.000) kun je dus overal voor gebruiken en dus ook de badkamer en keuken.

OVer het algemeen heeft de bank voldoende aan een goed onderbouwde verbouwingsspecificatie. Het hoeft dus niet een uitgewerkte offerte van een aannemer te zijn.De verbouwingsspecificatie moet overeenkomen met de werkzaamheden die genoemd zijn in het taxatierapport. Als de kosten meevallen zal de bak daar geen problemen mee hebben.


Als je de hypotheek via ons regelt kijken wij hier altijd heel goed na!

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Leo

7 juni 2019 19:58:43

Hallo heb een verbouwingsdepot als ik laminaat ga kopen moet ik die eerst betalen of kan ik de rekening door sturen naar de geldverstrekker de bank?
Leo

reageer op Leo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2019 20:15:26

Leo, Natuurlijk een mooie vraag voor de hypotheekadviseur bij wie je de hypotheek geregeld hebt. Maar ik beantwoord hem graag. Normaal gesproken kan allebei. Je kunt een rekening die je ontvangt zelf voorschieten of rechtstreeks door de bank laten betalen. Belangrijk is dat het gaat over een post die ook genoemd is bij de aanvraag van de hypotheek in het taxatierapport en op de verbouwingsspecificatie staat. Laminaat kan een probleem zijn omdat dat niet altijd wordt gezien als aard-en nagelvast. In gewoon Nederlands: Laminnaat kun je weer loshalen en wordt geen onderdeel van de woning. En daarom wil niet iedere bank het vergoeden als dat niet duidelijk van te voren is afgesproken.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Leo

13 juni 2019 20:19:35

Dank je

reageer op Leo

Pim

10 juli 2019 15:02:39

Beste,
Ik wil gaan verbouwen. De woning 12jaar geleden gekocht voor 153k. Nu volgens de woz waarde al 206k waard. De verbouwing kost 25k. Eigen geld is aan andere zaken besteed. Hoe kan ik dit het beste regelen als ik de klussen wil laten uitvoeren door iemand die geen aannemer is?

reageer op Pim

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 juli 2019 15:41:22

Pim, Als je een extra bedrag aan hypotheek wil opnemen voor een verbouwing, dan zijn er 2 mogelijkheden:
Heeft je huis al voldoende overwaarde dan kun je aan de bank een lening vragen en dan geef je niet aan dat je het gaat gebruiken voor een verbouwing. Het voordeel kan zijn dat je geen taxatie hoeft te doen als de WOZ waarde voldoende is en de bank daar mee uit de voeten kan. De bank zal iets strenger kijken of je het extra bedrag kunt lenen op basis van je inkomen omdat er vanuit gaat dat je het geld leent voor een consumptief doel ( dus niet verbouwen) En in dat geval is de rente niet aftrekbaar.
Als je het geld wil lenen voor een verbouwing, zul je een taxatierapport moeten laten maken. Hieruit blijkt dan de waarde na verbouwing. Die zal over het algemeen hoger zijn dan de huidige waarde. Het voordeel daarvan is dat je misschien een lagere rente krijgt omdat de bank ook kijkt naar de hoogte van de lening t.o.v. de waarde van de hypotheek. In je taxatierapport moet staan wat je gaat verbouwen en de bank zal het bedrag in een bouwdepot plaatsen. En daar kun je het alleen uit halen als je een nota hebt die overeenkomt met de werkzaamheden zoals ze in het taxatierapport staan.
En dan kom je bij jouw vraag, moeten dat de nota;'s van een aannemer zijn? Nou, het hoeft niet van een aannemer, maar je hebt wel bonnen nodig. Dus materiaal ( ook van de gamma of andere bouwmarkt), verf, alles kan. Als er maar een bon is. Anders weet de bank niet of het geld in het huis is gegaan. Klusjesmannen die een zwart klusje willen doen ( ik heb begrepen dat dit soms nog wel eens voorkomt)kun je dus niet uit het bouwdepot betalen.
Het lijkt simpel zo'n bedragje lenen voor een verbouwing maar zelfs wij als adviseurs moeten er voor zorgen dat zo'n bouwdepot slim in elkaar gezet wordt om te voorkomen dat je niet al het geld kan gebruiken. Dus wees verstandig en laat ons je helpen bij de aanvraag voor zo'n tweede hypotheek.
Het voordeel van bonnen is dat je ook nooit discussie met de fiscus hebt over de aftrekbaarheid van het geleende bedrag. Je kunt immers aantonen dat het geld gebruikt is voor de eigen woning

reageer op Jeroen Wolfsen

Martijn

10 september 2019 8:08:21

Beste Jeroen,
Wij hebben onderhands een huis weten te kopen voor €250.000. In deze tijden een schijntje van wat we zouden betalen als hij vrij op de markt zou komen. Het huis moet goed opgeknapt worden, aangezien er nog geen isolatie en centrale verwarming in zit. Ook willen wij de muren stucen, vloer leggen, erkerramen dubbel glas en electra mooi wegwerken ipv knoppen op de deurpost.
Wij vragen een bouwdepot aan van €30.000, maar wij weten de taxatiewaarde voor én na verbouwing nog niet. Die laatste is met name belangrijk voor het verkrijgen van een bouwdepot van 30.000. We zijn bezig met het opstellen van de verbouwingsspecificatie, maar weten niet wat handig is om te doen. Is 30.000 genoeg, wordt een woning €30.000 meer waard na deze verbouwing én wat als de woning maar 275.000 waard wordt en geen 280.000. Moeten we dan de eerste €5000 zelf inleggen? Is het dan beter om voor de zekerheid een bouwdepot aan te vragen van 25.000? De kosten in de specificatie zijn allemaal namelijk ‘bij benadering’.
Bedankt alvast voor het antwoord.
Groet, Martijn

reageer op Martijn

Martijn

10 september 2019 8:08:22

Beste Jeroen,
Wij hebben onderhands een huis weten te kopen voor €250.000. In deze tijden een schijntje van wat we zouden betalen als hij vrij op de markt zou komen. Het huis moet goed opgeknapt worden, aangezien er nog geen isolatie en centrale verwarming in zit. Ook willen wij de muren stucen, vloer leggen, erkerramen dubbel glas en electra mooi wegwerken ipv knoppen op de deurpost.
Wij vragen een bouwdepot aan van €30.000, maar wij weten de taxatiewaarde voor én na verbouwing nog niet. Die laatste is met name belangrijk voor het verkrijgen van een bouwdepot van 30.000. We zijn bezig met het opstellen van de verbouwingsspecificatie, maar weten niet wat handig is om te doen. Is 30.000 genoeg, wordt een woning €30.000 meer waard na deze verbouwing én wat als de woning maar 275.000 waard wordt en geen 280.000. Moeten we dan de eerste €5000 zelf inleggen? Is het dan beter om voor de zekerheid een bouwdepot aan te vragen van 25.000? De kosten in de specificatie zijn allemaal namelijk ‘bij benadering’.
Bedankt alvast voor het antwoord.
Groet, Martijn

reageer op Martijn

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 september 2019 8:43:33

Beste Martijn,
Jullie vraag sluit natuurlijk helemaal aan bij het verhaal in het artikel. Alleen zullen de getallen anders zijn. Wat in jullie geval positief is, is dat jullie het huis goedkoop hebben aangekocht. Daar kan de eerste winst zitten. Er is dan een kans dat de taxatiewaarde al hoger is is dan jullie vraagprijs. De maximale hypotheek is 100% van die getaxeerde waarde. Al;s de waarde van de woning voor taxatie hoger is dan de koopprijs hebben jullie al een voorsprong.Dat extra deel kunnen jullie lenen zonder dat je daarvoor hoeft te verbouwen. Daarnaast moet je goed overleggen met de taxateur ( misschien slim om mee te gaan naar de taxatie) over de waardetoevoeging van jullie verbouwplannen. Het probleem zit waarschijnlijk in het eigen geld dat jullie mee moeten nemen en als de waarde na verbouwing tegenvalt moet je meer eigen geld meenemen. Als jullie inkomen voldoende is, kun je dat ook regelen met een (tijdelijke) persoonlijke lening. Je betaalt dan iets meer rente maar komt niet in de problemen omdat er te weinig eigen geld is. Andere optie is dat je gebruik maakt van de extra's uit de verduurzamingshypotheek als je ook energiebesparende voorzieningen gaat uitvoeren. Lees hier meer over de verduurzamingshypotheek.
Wij begeleiden dit traject altijd zo goed mogelijk omdat het veel problemen kan voorkomen. Hebben jullie geen hypotheekadviseur die jullie hierbij helpt?
Je mag ons altijd bellen als je meer vragen hebt: 085 76076010
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jaap

11 september 2019 16:40:38

Beste Jeroen,
Bij een eerdere vraag heb jij hier al iets over gezegd. Wij hebben een woning gekocht en zijn nu bezig met zowel de hypotheek, taxatie als verbouwingsspecificatie. Ons totale wensenlijstje aan werkzaamheden bedraagt circa € 130.000,- . De taxateur heeft al aangegeven dat een taxatie na verbouwing in ieder geval tot een waardevermeerdering van € 85.0000,- gaat zorgen op basis van de genoemde werkzaamheden uit dit wensenlijstje.
Wat is wijsheid om nu op te voeren voor het bouwdepot naar de bank, aangezien de waarde vermeerdering slechts 65% kan zijn. Uit een vorige reactie van jou, begrijp ik dat als jij werkzaamheden voor 130.000 euro opgeeft... je bij een waardevermeerdering van 85.000 de eerste verbouwingskosten uit het lijstje tot een bedrag van € 45.000,- uit eigen zak moet betalen alvorens je je bouwdepot mag aanspreken. Het is dus niet zo dat je je bouwdepot kan opmaken op basis van de werkzaamheden en daarna moet zien of en hoe je de rest gaat financieren? Kan me overigens voorstellen dat de bank hier ook iets van gaat vinden. Wellicht speelt bij het antwoord dit nog een rol. Het is ons 2e huis en mogelijk nemen we 75-100.000 euro aan overwaarde mee naar de nieuwe hypotheek.
Verder vroeg ik me af hoe je met de recent beschikbare subsidie van het rijk moet omgaan, je kunt nu voor een deel van de gemaakte kosten voor duurzaamheidsingrepen subsidie vragen. Vraag is dan, hoe verwerk je dit in je kostenspecificatie voor je bouwdepot en afrekening?
Hoop dat je ons iets verder kan helpen. Alvast bedankt.
Jaap

reageer op Jaap

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 september 2019 13:01:37

Beste Jaap,
Het is altijd erg lastig om precies te vertellen hoe dit in jullie situatie er uit gaat zien. Daarvoor moet ik natuurlijk inzicht hebben in het hele verhaal en de cijfertjes. Ik heb het verhaal in dit artikel wat aangedikt qua cijfers. Maar het principe blijft overeind. De bank ziet het als volgt: Pas als de laatste werkzaamheden aan het huis zijn afgerond heeft de woning de waarde bereikt die in het taxatierapport staat. Als je eerst het bouwdepot kan leegmaken en uiteindelijk besluit om de laatste werkzaamheden die je wel hebt opgegeven niet uit te voeren dan is het huis misschien minder waard. Daarom zegt de bank: eigen geld eerst!
Als jullie nu bezig zijn met de hypotheek dan is dit hét moment om die hypotheek door ons te laten regelen! Wij kijken hier namelijk heel goed na omdat we weten dat het gezeur oplevert als men daar te gemakkelijk overheen stapt. Als je inmiddels bezig bent met een bank of hypotheekadviseur dan is het vreemd dat je voor antwoorden op dit soort vragen je zelf op internet moet oriënteren....
Dus, hypotheekadvies nodig:https://www.moneywise.nl/hypotheek/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Melvin

25 september 2019 16:54:00

Beste Jeroen,
Bedankt voor je artikel, geeft al veel duidelijkheid.
Je geeft al meerdere keren aan dat je al bestaande overwaarde al kan gebruiken zonder hiervoor te hoeven verbouwen. Ik ben hiervan op de hoogte maar hier kan je dan geen hypotheekrente op toe passen toch? Of is het zo dat wanneer je het dat uiteindelijk alsnog voor een verbouwing gebruikt je hier toch recht op houd?
Onze situatie is namelijk als volgt.
Huidige hypotheek 164 duizend. Huidige waarde voor verbouwing 265 duizend. Waarde na verbouwing naar schatting 290-310 duizend.
Wij zitten eigenlijk niet te wachten op een complexe verbouwingsdepot waarbij je allemaal lijstjes moet aanleveren die volledig moeten kloppen aangezien je anders het risico loopt dat het uiteindelijk alsnog niet vanuit het depot kan.
Ik zou dan dus ook het liefst voor mijn verbouwing ook gebruik maken van mijn huidige overwaarde maar wel recht blijven houden op hypotheekrente aftrek, is dit mogelijk?
Met vriendelijke groet, Melvin

reageer op Melvin

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 september 2019 10:03:17

Melvin,
Voorwaarde voor aftrek van hypotheekrente over een extra hypotheek is dat je het geleende geld gebruikt voor de eigen woning, dus de verbouwing. Dat wil niet zeggen dat het geld ook in een bouwdepot moet komen bij de bank. Je mag het bedrag dat leent ook zelf ontvangen mist je het maar gebruikt voor een verbouwing. Het moet wel duidelijk zijn dat je het daarvoor gebruikt hebt en dus kan de fiscus om binnen vragen. Ook moet er niet teveel tijd zitten tussen de extra opname en de verbouwing. Kortom zolang je aan kunt tonen dat je met het extra leenbedrag je huis hebt verbouwd gaat dat goed.
Een depot is alleen nodig als je nu geen overwaarde hebt. Dan wil de bak zeker zijn dat het huis in waarde stijgt en die zekerheid hebben ze met het depot.Het geld kan immer s alleen worden opgenomen als je de geplande verbouwing doet en dat levert dan ook de waardestijging op die de taxateur heeft aangegeven in het taxatierapport.
Als je een extra lening op deze manier wil opnemen kan het zijn dat de bank het als box 3 lening behandeld en dat we het ook zo aanvragen bij de bank. De bank is dan iets strenger in de beoordeling wat je maximaal kan lenen want ze gaan er bij het toetsen van de maximale hypotheek vanuit dat je over dat deel geen aftrek hebt. Maar als je inkomen voldoende is hoeft dat geen probleem te zijn. Dat je het uiteindelijk wel af kan trekken is daarna meegenomen maar de bank kijkt er dus iets strenger naar.
Bel even met een van onze hypotheek experts ( 085 7607600) want die moet je wel even goed indienen bij de bank.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ellie

16 oktober 2019 20:15:44

Goedenavond,
Wij hebben een bouwdepot van 36000, stel dat de rekening 36500 is. Wordt deze dan wel betaald van die 36000 en dan moeten we zelf nog 500 betalen of doen ze dat niet. Hypotheek incl bouwdepot is 176500 en waarde na verbouwing is 200000. Dus stel dat onze rekeningen hoger zijn dan het bouwdepot wordt er dan gewoon tot 36000 betaald of wordt dan de gehele rekening tegen gehouden?
Gr Ellie

reageer op Ellie

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 oktober 2019 8:35:02

Ellie,
Banken hebben er niet on probleem mee als je uiteindelijk meer kosten hebt aan de verbouwing. Dat betekent dat het huis in principe ook meer waard is. Die 500 zal je zelf moeten betalen, de rest komt gewoon uit het bouwdepot.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Arno

19 maart 2020 20:47:48

Hallo Jeroen,
Mooi artikel. Mij is nog steeds 1 ding niet duidelijk. Stel: Ik kan een huis kopen voor 200.000 euro, ik wil dat huis alleen hebben als er een nieuwe badkamer in komt, er een dakkapel op komt en de muren strak worden gemaakt, dit zal 20.000 euro gaan kosten, dat geld heb ik zelf niet dus zal ik een bouwdepot voor moeten nemen. Na taxatie blijkt dat de woning voor verbouwing ook 200.000 waard is en na verbouwing 210.000 euro. Dan kom ik dus 10.000 euro te kort en dan wil ik de woning eigenlijk niet hebben want dan heb ik nog steeds die oude badkamer en geen dakkapel. Kan ik dan nog onder de koop uit? Met andere woorden valt mijn verbouwingsplan ook onder de voorwaarde "onder voorbehoud van financiering"?
M.v.g,
Arno

reageer op Arno

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 maart 2020 22:40:58

Arno, Wat je in dat geval moet doen is het bedrag in je financieringsvoorbehoud aanpassen. Dus je kunt de koop ontbinden als je geen lening van 220.000krijgt. Het is natuurlijk de vraag of de koper akkoord gaat met zo'n voorwaarde. Bij een lagere taxatie dan die 220.000 weet je zeker dat je niet de gewenste 220.000 kunt lenen. Je kunt immers nooit meer lenen dan die taxatiewaarde. Je kan dan een beroep doen op die voorwaarde.
Sorry voor de late reactie, het was even erg druk de laatste dagen!

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan Johannes Doff

23 mei 2020 9:37:06

Hallo Jeroen, Ingewikkelde materie maar dank voor jouw uitleg. Ik blijf toch nog met een onduidelijkheid zitten. Bij de tussenpersoon moesten we aangeven wat de woning na verbouwing (nieuwe schuur/garage) waard zou zijn. Dit is natuurlijk natte vingerwerk en we hebben een bedrag genoemd. Wat nu als de taxateur de waarde na verbouwing bijv 40.000 euro lager taxeert? Wat heeft dit voor consequenties?
Met vriendelijke groet,
JJ

reageer op Jan Johannes Doff

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 mei 2020 21:29:29

Beste Jan Johannes,
Dan zul je waarschijnlijk meer eigen geld moeten inbrengen. Je adviseur kan je hier meer over vertellen ( tenminste dat hoort hij, in mijn ogen wel te doen). Het is een belangrijk onderdeel van het totale verhaal.
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Kim

31 mei 2020 23:53:55

Beste Jeroen, Onze kosten voor het plaatsen van dakkapel en kunststof kozijnen is 2000 euro hoger uitgekomen dan begroot in de verb. Spec. De badkamer en stucwerk pakken weer wat goedkoper uit wat dat gat weer recht trekt. Zal de bank daarmee genoegen nemen of bekijken ze per "klus" en niet naar het grote geheel?

reageer op Kim

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 juni 2020 10:35:54

Kim, Over het algemeen blijft de bank kijken naar de redelijkheid en dus het totaalplaatje. Dus als de verschillen niet te groot zijn, zal het normaal wel goed gaan. Maar ik kan het je niet garanderen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Sandra

13 juni 2020 17:47:44

Beste Jeroen,
Over een tijdje krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis. In de verbouwingsspecificatie en in het taxatierapport is opgenomen dat we het souterrain gaan verbouwen (slaap- en badkamer realiseren). Als we nou geen vergunning krijgen óf de verbouwing valt veel duurder uit dan begroot, kan deze natuurlijk niet doorgaan. Hoe zit het dan met het bouwdepot? Kunnen we onze plannen dan nog aanpassen door bijvoorbeeld op de eerste verdieping een badkamer te plaatsen. Kan dit dan nog wel betaald worden uit het bouwdepot? De verbouwplannen komen dan natuurlijk niet meer overeen met met die uit het taxatierapport. HELP.
Groet, Sandra

reageer op Sandra

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 juni 2020 8:22:05

Beste Sandra,
Als eerste, Als je een deel van het bouwdepot niet gebruikt wordt dat bedrag afgelost op de hypotheek. Daarna is de schuld en de waarde van de woning weer in balans. Formeel is het zo dat een badkamer op de eerste verdieping iets anders is dan in het souterrain maar ik denk niet dat de bank hier moeilijk over doet omdat ze immers aan de nota's niet kunnen zien of het een nota is voor een badkamer op de eerste verdieping of het souterrain.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Soraia

15 juli 2020 22:40:56

Beste jeroen,
Bedankt voor je artikel erg leerzaam nou heb ik er nog een vraag over. Wij ziun bezig met het kopen van ons eerste huisje en dus is deze hele huiskoop wereldje erg nieuw voor ons. We houden het klein en hebben dus ook maar €5000 euro aan bouwdepot opgevraagd. Nou is het zo dat we veel dingen zelf willen doen aangezien mijn vriend zelf stuct en erg handig is in verbouwing. En er is ons nooit echt uitgelegd hoe zoiets als een bouwdepot werkt. Want wij zouden graag de keuken opnieuw willen laten spuiten van het bouwdepot maar dat laten we door iemand doen die dan door de bank word betaald. Maar zoals de kleine toilet beneden willen we zelf gaan aanpakken maar als we naar een bouwmarkt gaan om al de benodigde spullen te kopen is het dan ook zo dat je het eerst allemaal zelf moet betalen? Of kan je van te voren een bedrag van je bouwdepot opnemen de rekening in de bouwmarkt betalen en dan het bonnetje als bewijsje gebruiken dat je het geld hebt gebruikt aan matriaal voor de verbouwing?
Mvg

reageer op Soraia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 juli 2020 10:14:37

Soraia, spullen die je zelf koopt en die zijn meegenomen in de verbouwingsspecificatie die je bij de bank moet inleveren worden gewoon uitbetaald nadat je de bonnen hebt ingeleverd. Dus je moet het wel voorschieten. Bijzonder hoe slecht dit altijd wordt uitgelegd door andere hypotheekadviseurs.
Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jessica

27 juli 2020 1:37:40

Beste Jeroen, wat een super leerzaam artikel.
Wij zijn op dit moment in onderhandeling om het huis van een kennis onderhands te kopen. We mogen het goedkoop hebben, maar de complete woning moet nog verbouwd en geïsoleerd worden. Momenteel is het niet leefbaar dus het zal een flinke waarde vermeerdering opleveren.
Dit word ons eerste koophuis, en we zouden een starterslening kunnen aanvragen. Incl. starterslening zouden we zo'n 175.000 kunnen lenen, 145.000 zonder. Het huis zelf zal rond de 100.000 gaan kosten. De verbouwing schatten we op 60.000 euro als we zo veel mogelijk zelf doen. Er is nog geen taxatie rapport.
Is het mogelijk om 70.000 euro hypotheek te vragen, 30.000 starterslening en dan nog 75.000 bouwdepot?
Of is een starterslening echt alleen toegestaan als de aankoopprijs van het huis zelf duurder is dan wat je maximaal kunt lenen van de bank? Zou wel jammer zijn als we nu geen gebruik kunnen maken van die starterslening, 30.000 euro kan echt het verschil maken in dit geval.
Mvg Jessica

reageer op Jessica

Jessica

27 juli 2020 12:32:16

Hoi Jeroen,
Ik kreeg een mail waar in staat dat je hebt geantwoord op mijn vraag, waarvoor dank! Echter zie ik de reactie nergens terug. Is er iets mis gegaan?

reageer op Jessica

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 juli 2020 13:32:43

Jessica, Ik had het inderdaad niet opgeslagen. Als eerst moet je kijken naar hoeveel je kunt lenen voor je inkomen. Stel dat dit 145.000 is dan maakt het niet uit hoe de verdeling is tussen koopprijs en bouwdepot. Dus dat kan 100 voor het huis zijn en 45 bouwdepot. Of 80 huis en 65 bouwdepot. Daarboven op kun je nog geld lenen van de gemeente. Tel dus alles bij elkaar op. Koopprijs huis, kosten verbouwing starterslening en kosten koper. Daar haal je af hoeveel eigen geld je hebt en dat weet je hoeveel je moet lenen. De vraag is dan of je dat kan lenen. Lukt dat niet dan moet je snijden in je bouwdepot. Maar let op: uiteindelijk is de taxatiewaarde ook belangrijk en als die lager is dan alle kosten van het huis bij elkaar dan heb je dus weer een gaatje.
Het beste wat je kunt doen: dit gewoon voorbespreken met ons 085 7607610
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jessica

28 juli 2020 11:31:12

Heel erg bedankt voor uw reactie! Ik zal binnenkort even bellen
Mvg

Timo

17 augustus 2020 20:56:53

Dag Jeroen,
Wat is het minimale bedrag wat in een bouwdepot kan komen te staan?
Ik heb een woning op het oog zonder keuken, maar er zijn nog meer klussen die gedaan kunnen worden alleen mag dat wat mij betreft wachten om de hypotheek laag te houden en dus alleen de keuken mee te nemen, aangezien dit noodzakelijk is om de eerste hypotheek te krijgen.
Ik hoor graag van je.

reageer op Timo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 augustus 2020 13:20:35

Timo, ik was op vakantie, vandaar dat het iets langer duurde.
Banken hebben voor een bouwdepot allemaal hun eigen regels. Bij bijvoorbeeld ING kun je geld lenen voor een verbouwing tot € 15.000 zonder dat er een depot voor aangemaakt word. Bij andere banken speelt dat al vanaf een paar duizend euro. Dat kan dus per bank en situatie aardig verschillen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marieke

27 augustus 2020 20:49:00

Hi Jeroen.
Wij gaan een grote verbouwing uitvoeren van ca 300k. Hierbij komen de nodige vergunningen en leges om de hoek kijken. Kunnen deze facturen richting de gemeente betaald worden vanuit een bouwdepot? En zo ja, hoe werkt dat?
Ik kan het nergens echt vinden, maar ben wel heel benieuwd. Aangezien het een groot bedrag is aan kosten.
Hoop dat je me kan helpen met mijn vraag.
Marieke

reageer op Marieke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 augustus 2020 11:59:52

Marieke,
Bij nieuwbouw is er soms iets meer mogelijk maar bij een verbouwing kun je deze kosten in principe niet uit een bouwdepot laten betalen. We kunnen vooral altijd overleggen met de bank maar ik ga er dus niet vanuit dat dit kan.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen hypotheek expert Moneywise

reageer op Jeroen Wolfsen

Marieke

28 augustus 2020 12:11:48

Hi jeroen.
Bedankt voor je snelle reactie. Mag ik nog 1 aanvullende vraag stellen? Ik heb het over een verbouwing. Maar het is ook te vergelijken met een nieuwbouw. Momenteel is het een oude timmerwerkplaats zonder woonbestemming. We hebben al wel toestemming voor een woonbestemming.
Zou dat eventueel de zaken veranderen wat betreft aftrekmogelijkheid van het bouwdepot?
Marieke

reageer op Marieke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 augustus 2020 12:23:40

Marieke, Je mag zeker nog een vraag stellen en ook meerdere als dat nodig is. Je kunt dan natuurlijk ook gewoon bellen: 085 7607610.

Ik snap dat het een flinke verbouwing is en dat het misschien nog wel een groter project is dan de gemiddelde nieuwbouwwoning. Maar we zullen het echt moeten vragen aan de bank of ze dit betalen uit het bouwdepot. Ik schat de kans klein in maar soms worden we verrast.

Zijn jullie al bezig met de hypotheek? Zoals je begrijpt adviseren en bemiddelen wij daarin en kunnen we bij bijna alle banken terecht dus als er een mogelijkheid is, kijken we graag daar naar voor jullie.

Jeroen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 augustus 2020 19:43:56

Marieke, Je mag zeker nog een vraag stellen en ook meerdere als dat nodig is. Je kunt dan natuurlijk ook gewoon bellen: 085 7607610. Ik snap dat het een flinke verbouwing is en dat het misschien nog wel een groter project is dan de gemiddelde nieuwbouwwoning. Maar we zullen het echt moeten vragen aan de bank of ze dit betalen uit het bouwdepot. Ik schat de kans klein in maar soms worden we verrast. Zijn jullie al bezig met de hypotheek? Zoals je begrijpt adviseren en bemiddelen wij daarin en kunnen we bij bijna alle banken terecht dus als er een mogelijkheid is, kijken we graag daar naar voor jullie. Jeroen

Sandra

1 september 2020 23:25:34

Beste Jeroen, Wij hebben een woning op het oog van € 330.000. Onze eigen woning kunnen wij verkopen met € 100.000 euro winst. De nieuwe woning zou verbouwd moeten worden, o.a. nieuwe keuken, badkamer, wc, vloer en plafonds. Stel dat dit 50.000 gaat kosten. Kunnen wij dit bedrag dan mee financieren bij de tweede hypotheek en 'in handen krijgen' voor de verbouwing en de andere 50.000 inbrengen in de hypotheek, of moeten wij dan perse toch een bouwdepot nemen? met vriendelijke groet, sandra

reageer op Sandra

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 september 2020 9:04:49

Sandra,
Een bouwdepot is strikt genomen niet nodig want je kunt het financieren uit de overwaarde. Maar als je de verbouwing wil doen voordat je je eigen huis verkocht hebt dan zul je het mee moeten financieren. En dan komt het wel in een bouwdepot terecht.
Een oplossing kan zijn om te kijken welk deel van de verbouwing je af wil hebben voordat je in het huis gaat wonen, bijvoorbeeld de niewue de badkamer. En welk deel je kunt doen na de verhuizing en de verkoop van je eigen woning. Een nieuwe schuur kun je dan wel betalen uit de overwaarde of nieuwe dakpannen.
Het is dus vooral afhankelijk van je situatie. Daar kijken we dus altijd goed naar.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

christian

28 oktober 2020 17:48:36

Beste Jeroen,
Kan er vanuit een bouwdepot ook betaald worden als de klus nog niet begonnen is? Wij hebben akkoord gegeven voor een offerte bij een aannemer, de opdracht zal in termijnen gefactureerd/uitgevoerd worden.
1e termijn bv bij opdracht, 2e termijn voor het bestellen van het glas en andere materialen. Pas bij het 3e termijn zullen ze daadwerkelijk in de woning aan de gang gaan en het laatste termijn wordt betaald als de klus klaar is.
mvg Christian

reageer op christian

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 oktober 2020 9:43:37

Christian,
Bij een bouwdepot gaat het er om dat de bank weet wat er allemaal aan bouwkosten gaan komen. Je moet van te voren een specificatie aanleveren en als er een nota binnen komt dan kijkt men of die overeenkomt met de kosten die je hebt opgegeven. Dus dat is waar je rekening mee moet houden. Dus het bestellen en betalen van materiaal vanuit een bouwdepot is mogelijk als dat onderdeel is van je aangegeven kosten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Anna

6 maart 2021 14:08:21

Beste Jeroen,
Wij hebben een huis op het oog van 290.000 euro, graag zouden wij een nhg hypotheek willen (vanwege de voordelige voorwaarden). Dit betekent dat de verbouwing niet meer dan 35.000 euro mag zijn. Wij schatten onze verbouw kosten in op 40.000 euro, en willen 5.000 euro zelf betalen om toch een nhg hypotheek te krijgen . Wat gebeurt er als de taxateur de waarde na verbouwen hoger inschat >325,000). Hebben wij dan geen kans meer om een nhg hypotheek te krijgen? Of kan de waarde lager worden getaxeerd als wij onderdelen van de verbouw kosten niet mee nemen naar de hypotheek. Groet, Anna

reageer op Anna

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 maart 2021 20:14:16

Anna,
Meestal is de waardestijging lager dan de investering, dus als je voor € 40.000 gaat verbouwen zal de waardestijging lager zijn. Maar de grens is inderdaad die 325.000. Ik zou dus ook niet aangeven dat je voor € 40.000 gaat verbouwen maar voor € 35.000. Je laat dus een deel van de verbouwing uit het plan. Die € 5.000 brengen jullie immers toch al zelf in. Als je voor € 35.000 gaat verbouwen zal je daar zeker onder blijven qua waardestijging.
Gaan jullie energiebesparende maatregel aanbrengen? Dan is er extra ruimte boven op die € 325.000, Met het Energiebespaarbudget is het mogelijk om tot 6% bovenop de woningwaarde te lenen. Voorwaarde hierbij is wel dat jullie dit extra bedrag volledig aan energiebesparende maatregelen besteden.
Bel ons maandag maar even: 085 7607610. Dan bespreken we even jullie plannen en leggen we ook uit hoe dat energiebespaarbudget werkt. Het zou zonde zijn als jullie NHG mis zouden lopen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nicole

8 maart 2021 11:40:30

Beste Jeroen,
Dit is allemaal nieuw voor me. Ik woon al 27 jaar in hetzelfde huis en wil nu gaan verbouwen. Mijn hypotheek is 143k en op basis van mijn inkomen kan ik nu 185k lenen, waardoor er 36,5k overblijft om te verbouwen (aldus mijn hypotheekadviseur). De WOZ waarde van de woning is 235k. Heb ik nu een bouwdepot nodig? Het duizelt me inmiddels een beetje na al het voorgaande gelezen te hebben. Groet, Nicole

reageer op Nicole

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 maart 2021 14:27:41

Nicole,

Als je hypotheekadviseur het niet goed uit kan leggen dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe adviseur: https://www.moneywise.nl/hypotheek/.

Het is namelijk belangrijk om dit goed uit te leggen aan je klant, vind ik.

Wanner wel een bouwdepot
Je gebruikt een bouwdepot als je je wil dat de woning na verbouwing een hogere waarde krijgt. Je kunt namelijk niet meer lenen dan de waarde van de woning.
Even een voorbeeld:
Stel je hypotheek is € 150.000. Je woning is 200.000 waard dan zou je niet meer kunnen verbouwen dan € 50.000. Zou je voor €100.000 willen verbouwen dan moet je dus aan tonen dat de woning meer waard is geworden door de verbouwing, namelijk € 250.000 in dit voorbeeld. Je ontkomt dan niet aan een bouwdepot. Het nadeel is dat je dus een goed bouwplan van te voren moet maken en dat je alleen geld uit het depot krijgt als je met nota's komt die in de buurt blijven van het bouwplan uit je taxatierapport. Dus je hebt minder vrijheid.

Er is ook een voordeel: waarschijnlijk stijgt door de verbouwing van € 100.000 de woningwaarde van € 200.000 naar € 280.000. Je leent maar €250.000. Je leent dan minder dan 100% van de waarde van de woning (€ 280.000 na verbouwing). Daardoor betaal je iets minder rente. Kijk maar eens hoe dat werkt met hypotheekerente en de waarde van je woning t.o.v. de hoogte van je lening.

In jouw geval wordt je lening net zo hoog als de waarde van de woning: € 185.000. Je leent dus 100% en dat betekent een hogere rente.
Wij kijken altijd wat het belangrijkste is: geen bouwdepot en volledige vrij zin in de besteden van het geld maar een rente van 100% marktwaarde. Of verbouwing goed uitwerken en meenemen in het taxatierapport. Het geld gaat dan wel in depot maar je hebt een lagere rente omdat de woning ook meer waard wordt.


Wanneer geen bouwdepot
Als je zoveel overwaarde hebt, dat er makkelijk extra geld geleend kan worden. Als je echt niet weet hoeveel de verbouwing gaat kosten en wat je wel of niet gaat doen.


Los daarvan vraag ik me af wat er met je geld gebeurt.
Je kan 185.000 lenen, hebt een hypotheek van 143.000. Ik kom dan op € 42.000 uit. Je geeft aan dat je echter maar € 36.500 overblijft voor verbouwen. Dus dan blijft er € 5.500 aan kosten ergens haken. De notaris kost ongeveer € 700, een taxatie € 500, NHG €1.500. Vraagt de hypotheek adviseur dan € 2.800 aan kosten? Dat kan goedkoper!

Als je vragen hebt, bel ons dan gewoon: 0857607610.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nicole

8 maart 2021 14:58:20

Jeroen,
Dank voor je reactie. Ik begrijp alleen deze zin niet goed: "In jouw geval wordt je lening net zo hoog als de waarde van de woning: € 185.000. Je leent dus 100% en dat betekent een hogere rente." Want mijn WOZ waarde is € 235.000.
En ik vond het inderdaad ook nogal veel geld wat bleef haken...
Groet, Nicole

reageer op Nicole

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 maart 2021 15:21:23

Hoi Nicole,
Ik ziet wat je bedoelt. Leesfoutje van mijn kant. Je kunt op basis van je inkomen niet meer lenen dan € 185.000. Ik ging even uit van de waarde van de woning.
Voor jou speelt dus de vraag: ga ik zonder bouwdepot en laat ik de hypotheek dan baseren op een WOZ waarde van €235.000. Je leent dan 185/235= 78,7% of ga je voor een taxatierapport met een verhoogde waarde en dan kun je onder de 75% marktwaarde uitkomen. Dat levert een lagere rente op. Dus de moeite waard om uit te zoeken.
Jeroen Wolfsen

Harmen

29 juni 2021 11:24:04

Hallo Jeroen,
Stel: je hebt een bouwdepot voor nieuwbouw van 344.500. Na twee jaar gebruik je maar 320.000. Wat gebeurt er met de overige 24.500 die dan nog beschikbaar is?
Groet Harmen

reageer op Harmen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 juni 2021 12:21:02

Harmen, een bouwdepot is een of maximaal 2 jaar geldig. Als er n die tijd nog geld in depot zit dan wordt dat afgelost op de hypotheek en is je hypotheek in dit voorbeeld dus € 320.000.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Cindy

8 juli 2021 13:33:25

Hi,
Ik begrijp de constructie rondom het bouwdepot denk ik wel redelijk. Alleen wat ik me afvraag, in deze overspannen huizenmarkt. Hoe kan je dan binnen een paar dagen een realistisch kostenoverzicht maken van alles wat je wilt verbouwen. Ik kan me voorstellen dat als ik naar een huis ga kijken, ik als leek al geen idee heb wat het gaat kosten, maar dat je ook heel makkelijk voor onvoorziene kosten kan komen te staan. Is het een taxateur die je dan daarbij helpt? Of moet je in die korte tijd dan al je plannen voor de hele verbouwing klaar hebben en al een aannemer hebben gevonden die je kan adviseren? Dat is dan toch haast niet te doen. Het lijkt mij nogal eng om straks een kluswoning te kopen en dat het merendeel van je verbouwingskosten dan niet overeen komen. Op het moment dat je bezig bent, kan je niet meer terug en wat als dan je kosten niet worden uitbetaald omdat het net een beetje afwijkt?
Hoop dat jij hier wat licht op kan schijnen :)

reageer op Cindy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 juli 2021 13:53:59

Hoi Cindy,

Dat is inderdaad een uitdaging want vindt maar eens een aannemer of klusser die snel bij je lang wil komen en dan een reële prijsopgave zal dien. Dat kan al een uitdaging op zich zijn. Gelukkig zien we dat banken goed uit de voeten kunnen met een een redelijke indicatie.

Probeer die dan ook zo algemeen mogelijk te houden. Bij voorbeeld:
Dak € 10.000, vloeren € 5.000, kozijnen € 3500, badkamer € 6.000 en keuken € 12.000 en tot slot diversen € 3.000.

Als dat ook zo wordt opgenomen in je taxatierapport kom je bij de meeste banken wel weg met die plannen. Maar je moet dan in de uitvoering wel in de beurt blijven van die getallen. Een keuken van € 25.000 en geen badkamer kan dan vragen opleveren.

Als wij voor klanten de hypotheek regelen adviseren we om niet niet te zuinig zijn en als dat qua inkomen kan een wat hoger bouwdepot op te vragen. Zo kun je tegenvallers tijdens de bouw opvangen en als je het niet nodig hebt, blijft er geld over in de depot als je klaar bent. Dat wordt dan vervolgens verrekend met de schuld waardoor je een lagere hypotheek overhoudt.


Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Meg

29 juli 2021 9:16:58

Ik las op internet dat uit een bouwdepot maar 65% van een nieuwe keuken wordt vergoed. Klopt dat? Want stel je koopt een keuken van 25000 moet je alsnog bijna 9000 zelf betalen. Wat als je dat niet in eigen geld hebt?
En tegenwoordig heb je soms als een levertijd van 3-4 maanden. Dus je wilt al voor de overdracht het eea uitzoeken zodat dat relatief snel na overdracht kan worden geregeld en verbouwd. Stel je moet een aanbetaling doen 3 maanden voor overdrachtsdatum, kan je dat daarna nog indienen bij de bank of mag dat pas echt vanaf de datum van overdracht? En moet je het dus eerder zelf uit eigen zak betalen?

reageer op Meg

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 augustus 2021 14:05:33

Beste Meg,
Het is niet zo dat er maar een deel uit het bouwdepot vergoed wordt. Waar het om gaat is dat niet elke euro die u gebruikt om te verbouwen ook leidt tot waardestijging van de woning. Dus een bestaande keuken vervangen door een nieuwe keuken van 10.000 euro kan prima uit een bouwdepot worden betaald. Maar de vraag is wel of de woningwaarde ook stijgt met € 10.000 en of er dan voldoende waarde in de woning is om de gewenste 10.000 extra te kunnen lenen. Met de huidige woningprijzen misschien tegenwoordig niet zo'n probleem meer.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

bert de jong

29 juli 2021 23:15:48

Beste Moneywise,
Kun je ook nog een bouwdepot bij een bank of hypotheekverstrekker afsluiten, als dit niet eerst vooraf in een taxatie met voor en na verbouwing is opgenomen?
gr, Bert

reageer op bert de jong

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 augustus 2021 19:40:22

Bert, ik reageer i.v.m. met mijn vakantie iets later.
Als je gaat verbouwen zijn er 2 opties: 1. Je laat een taxatierapport opmaken en daarin wordt de verbouwing meegenomen. De taxateur houdt rekening met je investering en je plan en geeft aan wat het huis waard is na verbouwing. 2. Je huis heeft al een flinke overwaarde en je neemt geld op zonder dat je de verbouwing laat meenemen in een taxatie.
Je kiest voor optie 1 als de waarde nu niet voldoende is om het gewenste bedrag op te kunnen nemen. Je kiest voor optie 2 als je nu al voldoende overwaarde hebt. In het eerste geval gaat het geld in depot en kun je het dus alleen er uit halen als je een nota hebt van de verbouwing. Bij optie 2 krijg je het geld meteen in handen.
Afhankelijk van je situatie en wensen is de ene optie beter of prettiger. Dat leggen we je graag uit en hangt af van je situatie. Bel met één van onze hypotheekexperts en we leggen het je graag uit: 085 7607610
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Mike

20 augustus 2021 13:22:30

Helemaal helder. Wat fijn om het zo onder elkaar te zien, top samengevat! 1 ding is mij niet duidelijk. stel
- we willen een keuken van 10.000 - de bank zegt dat het maar 8.000 waardeverhogend is - we kiezen er voor om toch 10.000 uit te geven en zo komt er een factuur van 10,000 binnen - hoe wordt deze betaald? Betaalt de bank 8.000 en wij zelf 2.000 en moet de keukenleverncier dan maar vanuit twee kanten betaald worden?

reageer op Mike

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 augustus 2021 10:17:26

Mike, Daar komt het dan inderdaad op neer. Nog duidelijker wordt het met dit voorbeeld:
- aanbetaling keuken: € 2.500 - betaling bij levering: € 7.500
Van de aanbetaling betaal je dan € 2.000 zelf en de resterende € 500 en daarna € 7.5800 komt uit het depot. De eerste betaling is dus altijd uit eigen middelen.
Wil je je hypotheek aanpassen of verhogen, neem contact op met een van onze hypotheekexperts (085 7607610) en we leggen je alles uit en regelen het voor je, indien je dat wil.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Mike

26 augustus 2021 11:52:31

Bedankt Jeroen!

reageer op Mike

Mike

26 augustus 2021 11:54:39

Bouwdepot is helder hoe dat werkt. Allen kan ik nergens vinden hoe het zh verhoudt tov de maximale hypotheek
Stel ik kan 100.000 hypotheek krijgen Ik koop voor 80.000 en ik heb een taxatie van na verbouwing a 120.000 Krijg ik dan wel meer bouwdeppto dan 20.000 (80.000+20.000 is immers 100.000 maximale hypitheek) Of kan ik ook 30.000 krijgen omdat de woning na verbouwing 120.000 waard is?
Bedankt!

reageer op Mike

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 augustus 2021 12:51:12

Mike,
Je maximale hypotheekbedrag kan door 2 zaken bepaalt worden: 1. je inkomen 2. de waarde van de woning.
In jouw voorbeeld kun je op basis van je inkomen € 100.000 lenen. Of je huis nu 100.000 waard is, € 120.000 of € 250.000. Die € 100.000 is dan het maximum.
Kon je op basis van je inkomen bijvoorbeeld € 200.000 lenen en koop je huis voor € 80.000 dat na verbouwing € 120.000 waard is? Dan kun je € 120.000 lenen. Als die verbouwing €50.000 heeft gekost zul je € 10.000 daarvan zelf moeten betalen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Mike

26 augustus 2021 16:36:46

Dankjewel. Dus een bouwdepot kan nooit hoger worden dan je maximale lening. Ook niet als je huis daarna veel meer waard is?
in mijn voorbeeld kan ik dus niet 30.0000 lenen omdat het totaal dan 80.000 + 30.000 = 110.000 is? Dat zou jammer wezen :-(

reageer op Mike

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 augustus 2021 19:43:35

Mike, inderdaad. Uiteindelijk bepaalt het inkomen de maximale hypotheek. Maar Let op: Een goede hypotheekadviseur kan op verschillende manieren zorgen voor een zo hoog mogelijke lening. Daarmee kunne we het verschil maken tussen wel of niet kunnekopen of verbouwen. Neem gewoon even telefonisch contact op en dan kijken we naar je mogelijkheden: 085 7607610.
Jeroen Wolfsen

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662