Geld Lenen

BKR gaat vanaf 1 december 2016 krediet eerder registreren

Jochem Kessens geschreven op woensdag 19 oktober 2016 om 15:57:16
Vanaf 1 december 2016 gaat het BKR kredieten registreren vanaf € 250,-, nu is dat nog vanaf € 500,-. Dit is een gevolg van de wetswijziging waarin is bepaald dat kredieten van € 250,- met een looptijd van 1 maand of langer ook onder de Wet Financieel Toezicht (WFT) vallen.
Bovendien is krijgt men zo een beter inzicht in kleine stapelleningen waardoor mensen met schuldproblemen sneller geholpen kunnen worden.

Gevolgen voor je hypotheek
Het registreren van lagere leningen worden de winkelpassen, creditcards en roodstand op betaalrekeningen ook zichtbaar voor hypotheekverstrekkers. Dit heeft direct invloed op de maximale hypotheek. Door geregistreerde kleine kredieten zullen banken je een lagere hypotheek hypotheek verstrekken. Zo zal iemand die € 500,- rood kan staan op zijn betaalrekening € 2.800,- minder aan hypotheek kunnen krijgen. Een krediet van € 1.500,- zorgt voor zo'n € 8.400 minder aan hypotheek.

Waarom registreert het BKR eigenlijk kredieten?
De kredietverstrekker die geldt uitleent is verplicht die lening te registreren. Dit is in de wet vastgelegd. De registraties zijn positief, alleen als je een betalingsachterstand hebt, krijg je een negatieve registratie.
Door kredieten te registreren worden consumenten beschermd tegen overkreditering. Kredietverstrekkers zullen geen, of minder krediet verlenen, als je al bij andere instanties een krediet hebt.

Andere redenen waardoor je minder hypotheek kunt krijgen
Naast deze roodstand zijn er ook diverse andere zaken die invloed hebben op je maximale hypotheek.

 1. Studieschuld
  Om je studie door te komen heb je destijds geld geleend van het DUO. Die studieschuld beïnvloedt de hoogte van je maximale hypotheek. Weliswaar telt een studieschuld minder zwaar mee dan een persoonlijke lening of doorlopend krediet, toch zal dit de maximale hypotheek drukken. En omdat sinds 2015 de basisbeurs is afgeschaft, zullen de starters van de toekomst met toenemende maat te maken krijgen met een studieschuld.
 2. Abonnement mobiele telefoon
  Bij een smartphone abonnement krijg je vaak een gratis smartphone. Iedereen weet dat de aankoopprijs van zo'n toestel verwerkt zit in het maandelijks te betalen bedrag. De Hoge Raad heeft op 13 juni 2014 bepaald dat bij deze constructie eigenlijk sprake is van een goederenkrediet en dat de WFT van toepassing is. Telecomaanbieders verzochten om een uitzondering voor de telecomsector maar  op 1 juni 2015 heeft Minister Dijsselbloem laten weten dit verzoek niet in te willigen.
  Daarmee zijn smartphone-abonnementen waarbij een gratis toestel wordt geleverd dus kredieten. En als het bedrag € 250,- of meer is dan zal deze worden geregistreerd bij het BKR.
 3. Koelkast op afbetaling
  Afbetalingsregelingen bij de aankoop van bijvoorbeeld een koelkast of televisie leveren ook een BKR-registratie op. Dat is ook zo voor zogenoemde ‘verzendhuiskredieten’ van online retailers zoals Otto, Wehkamp en H&M. Het aankopen van je nieuwe inventaris op afbetaling is dus niet handig als je een huis wilt gaan kopen.
 4. Fietsplan van de werkgever
  Heb je een mooie (elektrische) fiets via het fietsplan van je werkgever? Deze lening wordt niet geregistreerd bij het BKR, maar komt wel op een werkgeversverklaring te staan.
  Op een werkgeversverklaring moet je baas onderhandse leningen opgeven. Dat kan een fietsplan zijn, maar ook loonbeslag (als een deurwaarder beslag legt op je loon) of een voorschot op je salaris. Hypotheekverstrekkers kijken niet naar de achtergrond van die onderdelen, maar wel naar de bedragen.

Conclusie
Een BKR registratie is prima zolang deze positief is. Van de 8.5 miljoen geregistreerde personen betreft 91% een positieve registratie. Als je een huis wilt kopen, dan kunnen bestaande leningen en kredieten invloed hebben op je maximale hypotheek. Dit is alleen vervelend als de te verkrijgen hypotheek daardoor te laag wordt en je je droomwoning niet meer kunt kopen.
Verder is het altijd raadzaam op kredieten zoveel mogelijk af te lossen.
In dit artikel

Geld lenen?

Vergelijk alle kredietverstrekkers en vraag direct een lening.

Vergelijk & regelen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.007 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube