Financieel Advies

Belastingtips 2021

Jeroen Wolfsen geschreven op donderdag 31 maart 2022 om 09:33:29
Voor 1 mei moet iedereen weer aangifte van de inkomstenbelasting hebben gedaan. We geven je in dit artikel tips om het maximale uit je belastingaangifte te halen.

Controleer uw vooraf ingevulde belastingaangifte

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders samen jaarlijks 90 tot 250 miljoen euro onnodige belasting. En dat komt alleen door slordigheid of een gebrek aan kennis. Controleer alle vooraf ingevulde gegevens daarom goed. Want hoewel het lekker makkelijk is, kan er best eens een foutjein uw nadeel in staan.

Fiscaal partners: doe altijd samen aangifte!

Heeft u een fiscale partners (samenwonend, getrouwd of geregistreerd partner) ? Doe dan  altijd samen aangifte. Dit biedt altijd voordeel. U kunt aftrekposten optimaal verdelen. En ook de de inkomsten uit box 2 en 3 kunt u optimaal verdelen.
Het verschil kan honderden euro’s en in sommige gevallen meer dan duizend euro bedragen. U komt door gezamenlijke aangifte niet in een hoger tarief terecht en krijgt ook niet te maken met een hogere drempel voor aftrekposten. U doet samen aangifte door in de online aangifte onder ‘Partner’ de vraag ‘Wilt u samen aangifte doen?’ met ‘ja’ te beantwoorden.

Huis gekocht/hypotheek overgesloten in 2021?

Dan kunt u aardig wat bijkomende kosten aftrekken. Benieuwd welke kosten en onder welke voorwaarden? Dat leest u in dit artikel over de aftrekposten voor de eigen woning.

Sterk schommelend inkomen gehad de laatste jaren? Gebruik de middelingsregeling!

U kunt uw inkomen over 2021 middelen met 2020 en 2019. Zo kan het zijn dat u over het gemiddelde inkomen minder belasting moet betalen. Zeker als u last heeft gehad van een lager inkomen door de coronacrisis kan dat veel voordeel opleveren. Onderzoek dus of belastingmiddelen interessant voor u is.

Maak gebruik van uw aftrekposten

Aftrekposten zijn nóóit vooraf voor u ingevuld. En er zijn toch best veel zaken waarvoor u belasting mag aftrekken, zoals:

  • Goede doelen: Als u in 2021 minimaal €250 aan goede doelen heeft gedoneerd, mag u die aftrekken van uw belastbare inkomen. Hier geeft de Belastingdienst meer uitleg.
  • Medische kosten: Onder bepaalde voorwaarden mag u de kosten voor medicijnen, geneeskundige hulp en andere behandelingen aftrekken. Benieuwd welke kosten u mag aftrekken? Dat leest u hier.
  • Eigen Woning: Heeft u een koopwoning? Dan mag u mogelijk een aantal kostenposten aftrekken van uw belastbare inkomen. De Belastingdienst heeft hier uiteengezet om welke aftrekposten het gaat. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten voor renteaftrek en kosten eigen woning als je de hypotheek hebt overgesloten.

Vergeet je lijfrente niet af te trekken

Heb je geld ingelegd voor een aanvullen pensioen op een lijfrente bankspaarrekening. vergeet je inleg niet af te trekken. In dit artikel lees je alles over jaarruimte en reserveringsruimte.

Aftrekbare zorgkosten die vaak vergeten worden:

Ook deze kosten staan niet je vooraf ingevulde aangifte. Goed opletten dus.

Reiskosten woon-werkverkeer

Ga je van en naar je werk met het openbaar vervoer, zonder dat je die kosten vergoed krijgt? Waarschijnlijk kun je dan geld terugkrijgen voor de reiskosten als de afstand meer dan 10 kilometer is. In de aangifte via Mijn Belastingdienst vul je dan 'ja' in bij de vraag of je met het openbaar vervoer naar je werk reist. Je hebt wel bewijs nodig dat je met het OV reisde.

Vermogensbelasting in box 3

De Hoge Raad heeft in december 2021 geoordeeld dat de manier waarop de Belastingdienst vermogen in box 3 belast, in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Voor alle mensen die dit jaar aangifte inkomstenbelasting doen, kan dit invloed hebben op de afhandeling van de aangifte.

In het huidige aangifteprogramma 2021 is de uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021 niet verwerkt. Dit kan betekenen dat het te betalen bedrag bij mensen met vermogen in box 3 niet goed wordt berekend.


Wie inkomsten heeft in box 3 kan net als ieder ander aangifte doen. De Belastingdienst houdt deze aangiften dan apart tot de automatisering is aangepast en een juiste aanslag kan worden opgelegd. Deze aanslagen worden waarschijnlijk later dan de gebruikelijke datum van 1 juli opgelegd.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.143 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube