Financieel Advies

Het BKR, een vloek of een zegen?

Jochem Kessens geschreven op dinsdag 04 april 2023 om 14:01:18
Het Bureau Krediet Registratie, of kortweg het BKR, is een stichting die de kredieten registreert die de Nederlandse consument aangaat.
Door het registreren van kredieten wordt overkreditering voorkomen, omdat voor banken en kredietverstrekkers zo inzichtelijk is of de consument aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Ondanks dat belangrijke doel, het beschermen van de consument, zien we in de praktijk dat het BKR behoorlijk in de weg kan zitten.
Het televisie programma Radar van de AvroTros (vanaf 16:54) liet gisteren (3 april 2023) in haar uitzending zien op welke manier het BKR onterecht in een molensteen kan veranderen.

Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl legde uit wat de consequenties kan zijn als je een nieuwe hypotheek nodig hebt.

Wat doet het BKR ook al weer precies?

Het BKR registreert alle kredieten die consumenten in Nederland aangaan waarbij het bedrag hoger is dan € 250,- en de looptijd langer is dan 1 maand.
Denk hierbij aan persoonlijke leningen en doorlopende kredieten, maar ook bijvoorbeeld koop of afbetaling bij postorderbedrijven zoals de Wehkamp.

Mobiele telefoon
Sinds 1 mei 2017 wordt een mobiele telefoon, waarbij de afbetaling van het toestel zit verwerkt in het abonnement, ook geregistreerd bij het BKR.

Private Lease
Een contract voor private lease van een auto wordt ook geregistreerd bij het BKR, omdat je een langdurige financiële verplichting aangaat.

Wat is het doel van de krediet registraties?

Het primaire doel is het beschermen van consumenten tegen overkreditering, zodat consumenten niet meer kunnen verkrijgen aan leningen en/of kredieten dan dat ze financieel kunnen dragen. Door het registreren van kredieten kunnen banken voordat ze een krediet verstrekken, toetsen of een nieuwe lening, krediet of hypotheek verantwoord is.

Wat gaat er precies mis?

Het registreren van kredieten is belangrijk en gaat over het algemeen ook goed. Toch is er in de praktijk nog een aantal flinke verbeteringen door te voeren.
In het item in van Radar worden meerdere zaken aangekaart.

Controle op het BKR is er niet
Omdat het BKR een belangrijke publieke taak heeft, zou je verwachten dat het BKR een overheidsinstantie is en dat er ook vanuit de overheid controle zou plaatsvinden. Dat is echter niet zo. Het BKR is een stichting die wordt betaalt door de banken, kredietverleners en lease maatschappijen. Dit lijkt logisch, omdat deze bedrijven gebruikmaken van de diensten van het BKR, maar de schijn van partijdigheid is zo natuurlijk wel erg groot.

Procedures voor BKR registratie is niet toegankelijk
Om het moment dat een BKR registratie onterecht is, of het belang van de consument schaadt, dan is het erg lastig om een BKR registratie weg te laten halen.
Consumenten worden dan verwezen naar de bank of kredietverlener die de registratie heeft gedaan, maar in de praktijk komen consumenten dan niet veel verder.

Bedrijven zoals Dynamiet Nederland helpen consumenten bij het verwijderen van (onterecht) BKR registraties.

Consumenten worden niet actief geïnformeerd
Consumenten ontvangen géén bevestiging van een krediet registratie.
Hierdoor zijn veel consumenten zich helemaal niet bewust van hun BKR registratie. Dit geeft problemen omdat mensen die bijvoorbeeld een huis gaan kopen er veel te laat achter komen dat ze nog ergens een krediet hebben lopen. Hierdoor kan in sommige gevallen de koop van de woning niet doorgaan.

Ook het weg laten halen van een onterechte registratie is in de praktijk veel lastiger als je daar een paar jaar na registratie pas achter komt.

Moneywise.nl is daarom een voorstander om registratie actief te melden bij de consument.
Meldt daarin welke krediet is geregistreerd en voor hoe lang. Dit zorgt ervoor dat consumenten zich bewuster worden van hun registraties.
Bovendien kun je als consument zo veel eerder een onterechte BKR registratie laten weghalen, omdat de dossiers dan nog 'vers' zijn.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube