Financieel Advies

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemer. Wat is het plan?

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 26 april 2023 om 12:11:00
Het kabinet wil een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers. Niet iedere ondernemer zit hier op te wachten. Sterker nog, stichting ZZP Nederland vindt het een slecht idee omdat er voldoende alternatieven zijn voor een zelfstandige om zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Daar komt nog bij dat niet iedere ondernemer zo'n verzekering nodig heeft. Toch wil het kabinet de verzekering verplichten. Hoe ziet het plan er tot nu toe uit?

Voor wie gaat de verplichte AOV gelden?

In het voorstel staat dat het voor alle IB-ondernemers geldt. In de pers heeft men het vaak over de ZZP-er maar de groep is dus groter. De wet gaat gelden voor alle ondernemers die door de Belastingdienst worden gezien als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’. Dat betekent dat meewerkende echtgenoten ook verplicht verzekerd moeten gaan worden. De directeur-grootaandeelhouders (DGA) en mensen die ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ hebben (ook wel ‘resultaatgenieters’ genoemd) worden waarschijnlijk niet verplicht om een AOV af te sluiten.

Waarom wil men een verplichte AOV?

Slechts één op de vier ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Vaak omdat men het te duur vindt maar soms ook omdat men door beroep of gezondheid slecht of niet te verzekeren is. Hierdoor is er een grote groep mensen die financieel in de problemen kan komen als men ziek of arbeidsongeschikt wordt. Het kabinet wil voorkomen dat dit risico wordt afgeschoven op de maatschappij en wil daarom een verplichte AOV voor ondernemers.

Waar moet een ondernemer zich gaan verzekeren?

In principe moet men zicht gaan verzekeren bij het UWV. Maar het kan natuurlijk zijn dat men al een lopende AOV heeft of er elders één wil afsluiten. Waarschijnlijk komt hiervoor een opt-out regeling. Men kan dus vrijstelling krijgen als men ergens anders verzekerd is.

Hoe gaat die verplichte verzekering er uit zien?

Het huidige voorstel ziet er het kort als volgt uit::

  • Je moet minimaal 70% van het laatstverdiende inkomen verzekeren maar niet meer dan het wettelijke minimumloon.
  • De premie zal ongeveer op 7,5% tot 8% van het inkomen tot de maximale premiegrondslag. De maximale premiegrondslag is 143% van het wettelijk minimumloon.
  • De regeling gaat gelden voor alle IB-ondernemers (ondernemers voor de inkomstenbelasting) en de meewerkend echtgenoten. Directeur-grootaandeelhouders en ‘resultaatgenieters’ vallen niet onder de regeling.
  • De standaard wachttijd (eigen risicoperiode)voor de verplichte AOV wordt één jaar. In die periode krijgen ondernemers nog geen uitkering.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium voor de verplichte AOV is gangbare arbeid.
  • Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid tot vrijstelling (opt-out) van de publieke verzekering voor ondernemers die zich liever verzekeren via een private verzekeraar.
  • Naast de opt-out is in de voorgenomen uitwerking opgenomen dat lopende AOV’s die aan specifieke (nader te bepalen) criteria voldoen gerespecteerd blijven. Dit heet de eerbiedigende werking van lopende contracten.

 
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.952 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube