Lijfrente

Jaarruimte voor lijfrente gebruikt? Vergeet deze niet af te trekken

Jeroen Wolfsen woensdag 30 maart 2022 - bijgewerkt op: 20 april 2022
Heb je vorig jaar (dus voor 31 december 2021) geld gestort op een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening om je pensioen aan te vullen? Vergeet dan niet het bedrag als jaarruimte of reserveringsruimte af te trekken van de inkomstenbelasting. Hoe werkt dat ook al weer? In dit artikel lees je meer over het aftrekken van ingelegde bedragen op je lijfrente en de jaarruimte en reserveringsruimte.

Zelf je pensioen regelen met een lijfrente

Nog steeds sluiten veel mensen een lijfrente. Je sluit een lijfrente als je zelf je pensioen aan wil vullen omdat je een pensioentekort hebt. Bij een lijfrente zet je dus geld apart voor je pensioen. Je mag de inleg aftrekken van de inkomstenbelasting als je jaarruimte of reserveringsruimte hebt. Op die manier spaar je een extra pensioenkapitaal bij elkaar. Op AOW-leeftijd moet je dit omzetten in een uitkering. De looptijd daarvan is dan  minimaal 5 jaar. Maar langer mag ook. Dat kun je tegen die tijd zelf bepalen. Over de uitkeringen betaal je dan belasting. Door dit slim te doen kun je vaak meer belasting aftrekken dan dat je moet betalen. Zo maak je aan de ene kant rendement op je pensioengeld door te sparen of te beleggen en pak je ook nog voordeel op de inkomstenbelasting.

Lijfrente zonder aftrek jaarruimte of reserveringsruimte? Dat gaat je geld kosten!

In de praktijk zien we regelmatig dat mensen hun lijfrente niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat is echt zonde want je mist dan het belastingvoordeel, terwijl je er later wel belasting over moet betalen.
Er kunnen 2 redenen zijn waarom mensen het geld dat ze betalen voor een aanvullend pensioen  niet aftrekken. De eerste reden is dat men het simpelweg vergeet op te geven bij de fiscus. Als het goed is geeft de bank of beleggingsinstelling waar je een lijfrente hebt afgesloten door aan de belastingdienst hoeveel je hebt betaald. Je ziet het dan ook automatisch ingevuld staan in je belastingaangifte. Maar dat gaat niet altijd goed en daardoor vergeten mensen het soms af te trekken.
Maar de meest voorkomende reden waarom men het niet aftrekt is omdat men geen überhaupt jaar- of reserveringsruimte heeft. Men stort het geld dan op een lijfrente zonder dat men de jaar-of reserveringsruimte berekend heeft.  Dat is echt onverstandig en kostbaar. In dit artikel kun je lezen wat er gebeurt als je geld op een lijfrente stort zonder jaar- of reserveringsruimte.

Hoe bereken je de jaarruimte of reserveringsruimte?

Je hebt jaarruimte als je een aantoonbaar pensioentekort hebt. De belastingdienst kijkt hierbij naar je inkomen en de opbouw van pensioen bij een werkgever. Heb je inkomen maar bouw je geen pensioen op? Dan heb je jaarruimte en kun je dus geld storten op een lijfrente en dat aftrekken. Het bedrag aan jaarruimte is voor iedereen anders en hangt af van je persoonlijke situatie. Via Moneywise kun je heel makkelijk zelf je jaarruimte berekenen.
Reserveringsruimte is de niet gebruikte jaarruimte van eerdere jaren. Heb je in het verleden een pensioentekort gehad maar in die jaren niet geld gestort op een lijfrente omdat pensioentekort aan te vullen? Dan mag je de jaarruimte van de afgelopen 7 jaren inhalen. Ook je reserveringsruimte reken je makkelijk uit op onze site.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube