Moneywise.nl » Weblog » Woekerpolis » Nieuw: Lijfrente oversluitservice

Nieuw: Lijfrente oversluitservice

vrijdag 06 januari 2012 om 22:31:56 Jeroen Wolfsen 37 reacties
lijfrenteHeel veel Nederlanders hebben een woekerpolis en in veel van de gevallen gaat het om een lijfrentepolis. Begin december gaf Tros Radar aandacht aan lijfrentepolissen die betaald werden vanuit het spaarloon. Na deze uitzending, waarin ik te gast was, zijn we overspoeld met vragen van consumenten die graag over wilde stappen naar banksparen, maar van hun tussenpersoon een dure rekening gepresenteerd kregen van gemiddeld € 500,-.

Omdat veel consumenten niet zelfstandig over durven te stappen en de rekening van hun eigen tussenpersoon te hoog vinden, ontwikkelde wij samen de 'Lijfrente oversluitservice'.
Voor € 149,- sluit u uw lijfrentepolis over naar lijfrentesparen (banksparen) en bent u van uw woekerpolis af.

Tros Radar
Begin december nodigde Tros Radar ons uit om in de studio uit te leggen wat consumenten moesten doen met een lijfrentepolis die word betaald vanuit het spaarloon. Jeroen Wolfsen legde toen uit dat deze mensen vrij gemakkelijk konden overstappen naar banksparen, omdat ze zo hun woekerpolis omzetten in een geblokkeerde spaarrekening met gegarandeerde rente.
Na de uitzending zijn veel consumenten aan de slag gegaan en hebben hun tussenpersoon benaderd voor hulp. Al snel bleek de gemiddelde tussenpersoon alleen bereid tot oversluiten als de consument een rekening betaalde van soms wel € 860,- . Een veel te hoog bedrag voor veel consumenten. Zeker omdat de tussenpersoon al jaren provisie heeft verdiend op de lijfrentepolis.

Nu consumenten niet zelfstandig over durven te stappen maar ook de rekening van de tussenpersoon niet wilde betalen, dreigde consumenten alsnog te blijven zitten met hun woekerpolis.
Daarom ontwikkelde we de 'Lijfrente oversluitservice'.

Lijfrente oversluitservice
MoneyWise rekent voor het overzetten van een lijfrentepolis naar een lijfrenterekening (banksparen) € 149,- tot € 165,- afhankelijk welke bank gekozen wordt.
Om de oversluitservice zo voordelig mogelijk aan te kunnen bieden hebben we een online module ontwikkeld waarbij de communicatie primair per email en internet plaatsvindt.

Heeft u een lijfrentepolis en wilt u deze graag omzetten in banksparen zonder fiscale consequenties? Maak dan gebruik van de unieke Lijfrente oversluitservice?
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van woekerpolis.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Nico Oudhoorn

8 januari 2012 11:15:27

Ik ben voornemens gebruik te maken van de oversluitservice. Ik heb echter naast een momenteel nog lopende lijfrente polis nog een premievrije (woeker)-kapitaalpolis en wat spaarloon van mijn vrouw. Wij zouden dat alles graag in één bankspaarproduct willen storten. Is dat mogelijk? Zijn de kosten 149 euro per polis? Wanneer ik het overstapprogramma start dan kun je één verzekeringsmaatschappij aanklikken, maar ik heb dus te maken met twee polissen + dat spaarloon van mijn vrouw welke ik graag zou samenvoegen. Hoe ga ik in dit geval te werk?

reageer op Nico Oudhoorn

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 januari 2012 9:31:24

Beste Nico Oudhoorn, De NHP oversluitservice kost € 149,- voor het oversluiten van 1 polis naar een te openen bankspaarrekening. Heeft u een 2e polis die op dezelfde bankspaarrekening moet worden gestort, dan rekent NHP voor die 2e polis € 49,-. Er zal wel even goed moeten worden gekeken of de polissen samengevoegd mogen worden op 1 bankspaarrekening. Daarom is het verstandig even contact op te nemen met NHP. De contact gegevens heeft u inmiddels in uw mailbox.

reageer op Jochem Kessens

J. Zeeman

8 januari 2012 17:11:28

Wat ik mij afvraag, maar nergens kan vinden: ik heb sinds 1999 gespaard bij Levob (nu Avero Achmea) , een Hollandsch Glorie polis, om mijn immense pensioengat te dichten. Ik spaarde met mijn spaarloon en een kleine extra inleg. Het rendement hierop is, om de bekende redenen, om verdrietig van te worden. Nu ben ik mij aan het bezinnen wat ik ga doen, nu het spaarloonsparen is gestopt. Deze verzekering wil ik graag stopzetten, maar uiteraard dusdanig dat ik er niet alsnog belasting over hoef te betalen. Ik zou dit bedrag willen gebruiken om mijn hypotheek voor een deel af te lossen. Kan dat dan met behoud van het belastingvoordeel?

reageer op J. Zeeman

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 januari 2012 9:34:49

Beste J. Zeeman, Het aflossen van uw hypotheek met de waarde van uw polis is vaak alleen mogelijk als u uw polis netto kunt laten maken. Welke fiscale gevolgen dat heeft hangt af van het type polis en het fiscaal regime. Welke fiscale regels er precies gelden voor uw Avero Achmea polis is uit uw bericht niet te herleiden. U kunt de spaarloon-check proberen in te vullen op onze site waarna er wellicht meer duidelijk wordt.

reageer op Jochem Kessens

patrick saes

11 januari 2012 19:04:07

Dus even kort door de bocht; ik heb 2 lijfrentepolissen, die ik kan overzetten -indien mogelijk-naar een bankspaarpolis van 4.9%, incl mijn opgebouwde rente ?Er wordt eenmalig een kostenpost (oversluitservice) van €149 gevraagd en een van €49? Hoe weet ik nu zeker dat, als ik overstap mij geen (torenhoge) boete wordt opgelegd door die andere 2 instanties, die mij die polissen hebben laten tekenen?
Mvg, Patrick Saes

reageer op patrick saes

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 januari 2012 22:28:34

Beste Patrick,
Ik begrijp je vraag heel goed. Wij merken dat door de onduidelijke communicatie van de verzekeraars men slecht kan overzien wat de gevolgens zijn van het afkopen van een polis. Kost dat nu geld of juist niet en is het verstandig of juist niet?
Er zijn twee soorten kosten. De kosten die een verzekeraar in rekening kan brengen bij het stoppen van een polis en de kosten die de fiscus in rekening kan brengen bij het stoppen van een polis
Allereerst wat uitleg over de kosten van een verzekeraar. Verzekeraars brengen over het algemeen kosten in rekening als je een polis voortijdig afkoopt. Dat komt omdat men er vanuit ging dat de kosten die ze aan het begin van de polis maken (dit zijn hun eigen administratieve kosten en vaak ook de aflsuitkosten van de tussenpersoon) gedurende de looptijd terug zouden verdienen. Als je een contract eerder beeindigt dan gaat men deze kosten over een kortere periode berekeken. Maar of je nu stopt of doorgaat, deze kosten brengt men altijd in rekening. Onder druk van de woekerpolis affaire hebben nu de meeste verzekeraars toegezegd geen kosten meer in rekening te brengen bij afkoop. Je kunt dat zel heel gemakkelijk zien door de huidige waarde in de polis ( je ontvangt jaarlijks een waarde overzicht) te vergelijken met de afkoopwaarde. Die afkoopwaarde kun je per telefoon of brief opvragen. In veel gevallen zal de afkoopwaarde in de buurt liggen van de huidige waarde en brengt men geen of weinig kosten in rekening. Is de afkoopwaarde flink lager dan de huidige waarde dan is het dus zo dat men wel kosten in rekening brengt als je de polis beeindigt. Dit wil echter niet zeggen dat het dan verstandig is om door te gaan met betalen aan deze verzekeraar.Zoals hierboven reeds uitgelegd, zullen ze gedurende de looptijd kosten blijven rekeken. En flink ook, het zijn immers woekerpolissen.
Ook de fiscus brengt kosten in rekening als je een lijfrenteverzekering voortijdig afkoopt. De premies op een lijfrenteverzekering zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De fiscus heeft dus meebetaald aan de waarde in de polis. Over een uitkering uit de polis zal men dan ook belasting willen ontvangen. Normaal gesproken laat je een lijfrente uitkeren in maandelijkse termijnen vanaf je 65e. Je betaalt dan op dat moment inkomstenbelasting over deze uitkeringen. Stop je een polis echter eerder en ontvang je de afkoopwaarde in éé keer op je bankrekening dan hou je je niet aan de afspraak met de fiscus en rekent men tot 52% belasting en ook nog eens een boete van 20%. Dat noemt men revisierente. Verzekeraars communiceren graag deze 72% aan belastingkosten omdat dit veel mensen dit afschrikt om de polis af te kopen en het geld bij ze weg te halen.
Maar er is helemaal geen sprake van deze kosten aan de belastingdienst als je de waarde van een lijfrentepolis afkoopt en overbrengt naar een andere lijfrenteconstructie, zoals banksparen. We noemen dit fiscaal geruisloze overdracht.
In bijna alle gevallen levert banksparen meer op dan het geld laten staan bij de oude verzekeraar. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten bij verzkeraars en het feit dat er geen kosten worden gerekend bij banksparen.
Ik hoop dat je hiermee meer duidelijkheid gekregen over het kosten verhaal.
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

patrick saes

13 januari 2012 17:50:17

Geachte heer Wolfsen,
Dus als ik het goed begrijp, en even vertaal in mijn woorden: Ik ontloop dus die 52% en die 20% boete van de fiscus als wel de verzekeraar, ALS ik de waarde van mijn lijfrentepolis afkoop, door deze om te laten zetten in banksparen? Toch is er, naar ik begrijp uit uw verhaal een geringe kans dat er tóch kosten in rekening worden gebracht door de verzekeraar, maar dat ik die kosten sowieso al heb? Als ik even vooruit spoel: ik ga over op banksparen en ik regel dat via moneywise, dan regelen jullie verder allemaal de rest ?
Met vriendelijke groeten,
Patrick Saes

reageer op patrick saes

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 januari 2012 21:44:08

Beste Patrick, De waarde gaat dan inderdaad fiscaal geruisloos over, dus zonder inhouding van belasting. Als de verzekeraar afkoopkosten on rekening brengt dan is dat alleen maar meer reden om je geld daar weg te halen. Kosten zal men blijven rekenen.
Als je gebruik maakt van de oversluitservice wordt eigenlijk alles dat nodig is voor je geregeld. Uiteraard is jouw handtekening en toestemming hiervoor bij elke stap nodig, dus je houdt overzicht van alle stappen in het proces en blijft dus baas over je eigen geld. En zo hoort het ook!
succces!
Jeroen

Marian

15 januari 2012 13:05:12

Hallo Patrick,
Wij hebben de vraag die u heeft gesteld ook gesteld, en het antwoord word steeds duidelijker, alleen hebben wij de polis nog niet laten omzetten in banksparen, maar wij denken erover dit te gaan doen, zeker als er geen belasting betaald hoeft te worden, daar waren wij bang voor, op onze polis staat wel duidelijk dat er tot het einde van de polis kosten betaald moeten worden, dit blijkt dus echt zo te zijn en daar kan niets aan gedaan worden

Marcel van Veen

11 januari 2012 23:23:07

Ik heb het voornemen om gebruik te maken van de aangeboden oversluitservice om een lijfrentepolis (woekerpolis) om te zetten naar een bankspaarrekening. Hierover heb ik enkele vragen: -1 Als de lijfrentepolis wordt omgezet naar banksparen, heb je dan nog recht op compensatie door de verzekeraar of vervalt dit dan? -2 Op dit moment betaal ik per maand nog premie voor deze polis. Als deze is omgezet naar banksparen, mag je hier dan flexibel mee omgaan of blijft er een premieverplichting? Zoals bij de lijfrentepolis. -3 Valt deze (lijfrente)bankspaarregeling onder het deposito garantiestelsel? -4 Is het mogelijk om de bankspaarrekening op twee namen te zetten? Een soort van en/of rekening. -5 Wat bedoelen jullie met de ingebouwde provisie van de bankspaarrekening, zodat er een hogere rente verkregen wordt?
Alvast bedankt, Marcel van Veen

reageer op Marcel van Veen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 januari 2012 19:13:26

Beste Marcel,
Hieronder de antwoorden op je vragen:
1- Je recht op compensatie vervalt niet als je de woekerpolis omzet naar banksparen. Je hebt recht op woekerpolis compensatie als de polis tenminste 5 jaar gelopen heeft. Daarnaast is het zo dat de brieven die gebruikt worden door de oversluitservice en worden verstuurd naar de oude verzekeraar heel duidelijk stellen dat je niet afziet van je recht op woekercompensatie. 2- Er is geen premieveplichting bij banksparen. Je kunt zo vaak storten als je wilt en ook weer ophouden met inleggen. Dit alles binnen de Jaarruimte die je nodig hebt om gebruik te mogen maken van de aftrekmogelijkheden. Trouwens, ook bij de verzekering is het niet verplicht om door te gaan met premiebetalen. Alleen doen verzekeraars hier nogal ingewikkeld en onduidelijk over waardoor veel mensen denken dat het verplicht is om door te betalen. 3- Ja. lijfrente sparen valt onder het garantiestelsel. 4. een bankspaarrekenig is op 1 naam en dat is om fiscale redenen. 5. bij een aantal banken ontvangen adviseurs een provisie van 0,2 of 0,3%. Een adviseur kan er voor kiezen om deze provisie niet te willen ontvangen en dan gaat het rentepercentage voor de klant omhoog. Omdat de adviseur geen inkomsten uit de rekening ontvangt zal hij dan werken met een nota voor de klant..

reageer op Jeroen Wolfsen

c. riera roy

14 januari 2012 21:58:57

beste meneer wolfsen, mijn vrouw en ik 2 lijfrentes die overwegen over te sluiten via jullie site, we wensen dezelfde premie blijven betalen 100 eur p.m elke, 2 fiscale vragen: 1-aangezien we over geen jaarruimte beschikken, klopt dat we deze jaarlijkse 1200 eur aan premie nergens meer kunnen laten aftrekken? 2-wanner de opgebouwde gelden van het banksparen de eigen vermogen grens van ongeveer 21.000.-overschrijden, heeft dit ook gevolgen voor de belasting aangifte? oftewel meer belasting betalen?

reageer op c. riera roy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 januari 2012 21:03:38

Geacte heer Riera Roy,
Als u geen jaarruimte heeft dan kunt u de inleg op een lijfrente spaarrekening niet aftrekken van de inkomsten belasting( uiteraard ook niet op een lijfrenteverzekering) . Als u geen jaaruimte heeft dan komt dat omdat u een hele goede pensioenregeling heeft en dan zou er ook geen pensioengat zijn, tenminste dat is de gedachtegang achter de jaarruimte berekening. Meestal heeft men echter nog wel wat jaarruimte omdat je ook gebruik mag maken van de zogenaamde reserveringsruimte. Dat is de eventueel niet gebruikte aftrek over de afgelopen 7 jaar. Als de jaarruimte lager is dan 1200 zou ik allereerst overwegen of het voor uw pensioen nog nodig is om prive bij te sparen middels een lijfrente en zo ja, pas dan het maandelijkse inlegbedrag aan tot de jaaarruimte.
U bedoelt met uw tweede vraag waarschinlijk op de vrijstelling in box3 van vermogensrendementsheffing. Lijfrentes en de waarde daarvan gaan helemaal buiten box 3 om en vallen allemaal in box 1. Dus de hoeveelheid eigen vermogen staat er helemaal buiten. De opgebouwde waarde in een lijfrente wordt niet belast met 1.2% vermogensrendementsheffing.
Ik hoop dat deze antwoorden duidelijk zijn, anders hoor ik het graag als u nog vragen heeft. Stuur mij dan even een mail.
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

patrick saes

18 januari 2012 19:14:23

Geachte heer Wolfsen,
N.a.v ons telefonisch gesprek deze week heb ik op moneywise een berekening gemaakt met de volgende resultaten van dien:
Gegarandeerde opbrengst (rente: 4,90 %)€ 131.246,26 Voorbeeld opbrengst o.b.v. premie (rente: 3,05 %)€ 29.250,84 Indicatie totale opbrengst€ 160.497,09 Looptijd30 jaar.
Misschien weer een kritische vraag, maar als ik naar het gegarandeerde eindkapitaal kijk dan gaat er over 30 jaar, bij uitbetaling toch een heeeeeleboel naar de fiscus. Ik meende dat een bedrag boven de €21000 in box3 wordt gestald.
Met vriendelijke groeten, Patrick Saes

reageer op patrick saes

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 januari 2012 22:52:58

Beste Patrick,
Ik denk dat het belangrijk is dat ik je eerst maar eens uitleg wat een lijfrente nu precies is. Als je een lijfrente hebt, dan tref je een fiscale voorziening voor later, een spaarpot waarmee je een eigen stuk pensioen regelt. Maar dus wel een spaarpot met fiscale spelregels. Lijfrentes kun je tegenwoordig in twee producten regelen, een verzekering en een bankspaarrekening. De producten verschillen maar de spelregels zijn voor beiden gelijk. Er zijn twee perioden die je moet onderscheiden, de opbouw periode waarin je het geld spaart en de uitkeerperiode waarbij je het geld laat uitkeren.
Tijdens de opbouwperiode leg je dus geld in en die inleg mag je aftrekken als je jaarruimte hebt. Hoeveel jaaruimte je hebt is afhankelijk van je inkomen en je pensioenregeling. Hoe slechter je pensioenregeling is, des te groter is het bedrag dat je in mag leggen op een lijfrente. De inleg mag je aftrekken van de inkomsten belasting en dus betaalt de belasting dienst mee aan de waarde die je opbouwt. Afhankelijk van je belastbare inkomen is je belastingvoordeel op de inleg 37%,42% of 52%.
Als je 65 bent komt de waarde op je lijfrente rekening ( of verzekering) vrij en ben je verplicht om hier een uitkering voor aan te kopen. Die moet minimaal 5 jaar lopen en mag niet hoger zijn dan 20.953 euro. Over de maandelijkse uitkering is de bank verplicht loonbelasting in te houden. Die is afhankelijk van de hoogte van de uitkering. Uiteindelijk is de lijfrente uitkering onderdeel van je totale inkomen en die kan bestaan uit AOW, pensioen en andere inkomsten. Afhankelijk van die totale inkomsten betaal je dan weer inkomsten belasting. Na je 65e betaal je over het eerste gedeelte van je inkomen (de eerste 32.000 euro) een lager belastingpercentage dan voor je 65e. Voor de meeste mensen is dat dus interessant. Het allerbelangrijkste van een lijfrente is dat je de premie of inleg die je nu betaald, dus aftrekt van je inkomsten belasting. De belastingdienst gaat straks immers heffen over je uitkering. ook als je vergeten bent je inleg af te trekken!
De vrijstelling waar je het in je vraag over hebt, gaat over je normale spaargeld in box 3 en heeft niks met lijfrente te maken.

reageer op Jeroen Wolfsen

patrick

19 januari 2012 6:24:26

Geachte heer Wolfsen,
Het is me allemaal volkomen duidelijk. Ik had de knoop toch al min of meer doorgehakt om door te gaan met banksparen, maar zo nu en dan komen er nog weleens vragen naar boven waar je van tevoren een antwoord op wilt hebben. Dank u vriendelijk meneer.

reageer op patrick

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 januari 2012 15:09:23

Beste Patrick,
Ik ben blij dat ik u verder op weg heb kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen

Patrick

22 januari 2012 2:14:27

Geachte heer Wolfsen, Met een goed gevoel heb ik alles (voor zover mogelijk dan) in orde gemaakt voor het overzetten van mijn polissen in banksparen. Tijdens dat oversluitproces werd mij gevraagd of ik de originele polissen nog had. Ja, die heb ik wel. Maar er - misschien wel een rare vraag-staat nergens aangegeven van `Dit is uw polis' of 'polis'. Ik heb van beide polissen een origineel doordrukformulier die ik toendertijds samen met de verzekeraar hier heb ingevuld. Het betreft o.a : identiteitsgegevens, sofinummer, premiebetaling, enz enz. Is dat nu de polis die ik moet opsturen? Anders moet ik bij beide even een nieuwe opvragen. Sorry voor deze lastige vraag.
Met vriendelijke groeten,
Patrick

reageer op Patrick

melisande

22 januari 2012 16:12:38

Ik had een vraag om Wat is de (geschatte) waarde van de lijfrenteverzekering? intevullen is dat dan de datum tot afloop of wat het tot nu toe is?
Mijn laatste waarde is tot 01-04-2011 moet ik dat invullen.
alvast mijn dank

reageer op melisande

patrick saes

22 januari 2012 19:21:07

Hmm ja, dat is inderdaad een goeie vraag Melisande. Ik heb mijn 2 polissen al omgezet en aangemeld bij Delta Lloyd Banksparen en ik heb bij de geschatte waarde het eindkapitaal ingevuld en NIET wat de waarde momenteel is. Wat is het juiste antwoord ???
Gr Patrick

reageer op patrick saes

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 januari 2012 21:26:33

Bste Patrick en Melisande,
Het is de bedoeling dat je de waarde op dit moment invult in de oversluitservice. Dat is immers de waarde die van de verzekeraar overgaat naar de bank en die je dus vast kunt zetten tegen een hoge rente.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ineke

29 januari 2012 12:48:45

Helpppp ….ik zie door de bomen het bos niet meer.
Mijn soort verzekering FlexPensioen (lijfrente) Inleg premie 1-2-1995 t/m 31-12-2011: € 13115,26 (incl. poliskosten) Afkoopwaarde 1-1-2012 (incl.winst): € 16308,00 Premievrije waarden (excl.winst): € 14576,00 kapitaal A € 6446,00 kapitaal B Opgebouwd winstkapitaal tot nu toe: € 3936,00 kapitaal A € 1741,00 kapitaal B
Kapitaal A is een oudedagslijfrente (ingaande naar keuze vanaf 1-2-2015 - 01-02-2025). Verzekerd bedrag incl. winst in 2011 geldend op 1-2-2015 € 20323,00) Kaptaal B is een nabestaandenlijfrente (ingaande bij overlijden voor de gekozen ingangsdatum). De premie is (normaal gesproken) te voldoen tot 1-2-2015.
Concrete vraag: wat is - met kennis van de bovenstaande gegevens - verstandig te doen? Ik wil eigenlijk wel af van de maandelijkse premiebetaling (€ 65,64) en zou eventueel de mogelijkheid willen hebben om in 2015 (of eerder) het geld vrij te kunnen opnemen (geen maandelijkse uitbetaling). Ik zou zeer dankbaar zijn met een duidelijk advies.

reageer op Ineke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 januari 2012 20:05:08

Beste Ineke,
Het is een hele opgave van bedragen maar ik heb iets meer gegevens van je nodig om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Wil je de stukken van NN ( polis en brief) eens mailen. Dar zal dan ook je geboortedam op staan, want die is ook belangrijk ivm de fiscale mogelijheden. email: jwolfsen@moneywise.nl

reageer op Jeroen Wolfsen

Ineke

29 januari 2012 22:35:45

Doe ik. Vast hartelijk dank!

reageer op Ineke

Arie Kosten

31 januari 2012 21:23:55

Bedankt voor de duidelijke uitleg op uw site. Het blijkt dus ook nog uit te maken bij welke bank of verzekeringsmaatschappij je het geld plaatst omdat bij je bij de ene rente over rente krijgt en bij de ander niet, hetgeen je op een termijn van meer dan tien jaar toch al snel enkele honderden euro's kan schelen. Om het rendement helemaal optimaal te maken zou ik willen weten bij welke banken adviseurs die 0,2 of 0,3% provisie ontvangen die NHP ten goede laat komen aan de klant. Want ook dat is een deel rendementsverbetering. Vast bedankt voor uw reactie.

reageer op Arie Kosten

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 januari 2012 21:52:52

Beste Arie,
Er is inderdaad verschil hoe banken omgaan met de rente opbouw. RABO, ASR en ING werken niet met rente op rente maar een gemiddelde rente. Dat levert grote verschillen op in eindkapitaal.
De vergoeding die NHP ontvangt van een bank, bouwen ze inderdaad in op de rente die de klant ontvangt. Dus een rente van Delta Lloyd die normaal op 4.6% staat gaat dan naar 4.9%. Dat doen ze voor de lijfrente oversluitservice omdat zij samen met MoneyWise vinden dat consumenten met een woekerpolis nu eens goed en goedkoop moeten worden geholpen. Omdat wij een groot deel van het traject voor oversluiten geautomatiseerd hebben en NHP veel dossiers volgens een standaard werkwijze af kan wikkelen, kan dit voor een lage prijs van € 149 aangeboden worden. De software van Moneywise kijkt naar de standaard rentes die een bank aanbiedt en telt daar de rentevergoeding op die de bank beschikbaar stelt. Zo zoeken we de allerhoogste rente voor de consument.

reageer op Jeroen Wolfsen

david kropveld

9 december 2012 20:52:53

Beste Jeroen Wolfsen
bemiddelen jullie ook bij klanten die een Stamrecht BV willen overzetten naar een bankspaarregeling. Specifieker : Kun je een kapitaal van een stamrecht overhevelen naar een bankspaarregeling met een eenmalige onbelaste inzet?
David Kropveld

reageer op david kropveld

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 december 2012 16:14:44

Beste David,
Het is heel goed mogelijk om een stamrecht bv op te heffen en de ontslagvergoeding over te zetten naar banksparen.En het gebeurt ook best heel veel. Het openen van de bankspaar rekening is dan ook het gemakkelijkste onderdeel van dit verhaal. De meeste banken vragen echter wel een verklaring van de fiscus dat deze akkoord is met het overboeken van de bv naar de bank. Die verklaring adviseer ik u ook sterk om aan te vragen. Als de Fiscus later namelijk van mening is dat er onterecht geld is overgeboekt van de bv naar een andere constructie zou men in sommige gevallen kunnen stellen dat er is afzien van het stamrecht. Dit kan een belastingclaim bam 72% opleveren.
Dus het is belangrijk dat de BV op de juiste manier geliquideerd word en dat het juiste bedrag ( storting in de bv inclusief oprenting volgens stamrecht overeenkomst) over gaat naar de nieuwe bank.
Wij kunnen u daarmee helpen door u in contact te zetten met een accountant die dit traject beheerd en goed verzorgt. Uiteraard kan u w eigen accountant dit ook doen.
met vriendelijke groet, Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

A. Fonk

5 maart 2013 20:08:47

Waarom zou ik dit via Moneywise regelen en niet zelf? Indien de verzekeraar het bedrag op mijn bankspaarrekening zou storten is er dan geen sprake van 'fiscaal geruisloos overgaan"?
Kunnen we niet direct het bedrag aflossen op de hypotheek?

Met vriendelijke groet, A. Fonk

reageer op A. Fonk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 maart 2013 15:31:14

Geachte heer Vonk,
Ik kan uit uw vraag niet helemaal afleiden wat nu exact uw situatie is. U stelt een vraag die hoort bij het onderwerp over de lijfrente oversluitservice. Met deze dienst helpen wij mensen met een lijfrente woekerpolis af van de te dure polis en helpen hen met het omzetten naar een betere lijfrente bankspaar rekening. Dit kan via MoneyWise maar dit kan je ook zelf regelen bij een bank. In bijna alle gevallen is de aanbieding via ons echter beter. We rekenen lagere kosten dan de meeste banken en we kunnen u een hogere rente bieden.
Het opheffen van een lijfrente polis en het geld gebruiken voor de aflossing van de hypotheek kan eigenlijk niet. Het geld in een lijfrentepolis is namelijk belast. Als het goed is, heeft u de premie hiervoor afgetrokken van de inkomstenbelasting en is de uitkering hierdoor belast. En als je dit gaat gebruiken voor het aflossen van de hypotheek is er sprake van fiscale afkoop en betaald u in één keer 52% belasting en 20% boete.
Misschien heeft u een belastingvrije polis en die kunt u wel gebruiken om de hypotheek mee af te lossen. Dat kan u helemaal zelf regelen.

reageer op Jeroen Wolfsen

Rob Vasmel

24 oktober 2013 20:56:36

Geachte heer,
Een aantal jaren geleden heb ik mijn lijfrentepolis premievrij gemaakt(2006).
Kan ik met het tot nu toe opgebouwde bedrag alsnog gaan banksparen?
De inleg deed ik met mijn spaarloon.
De polis loopt nog een aantal jaren door.
Ik hoop van u te horen,
Grt,
Rob

reageer op Rob Vasmel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 oktober 2013 10:37:13

Beste Rob,
Je kunt met deze premievrije polis zonder meer gaan banksparen. Je koopt de polis af bij de huidige verzekeraar maar laat het geld dan fiscaal geruisloos overboken naar je nieuwe lijfrente bankspaarrekening.
Dit kan je heel makkelijk regelen via onze lijfrente oversluitsetrvice: http://www.moneywise.nl/woekerpolis/oversluitservice/intro.aspx
Deze berekening laat je zien bij welke bank het bedrag dat je op de rekening gaat zetten de meeste rente op levert. En daarna kun je het het makkelijk online regelen en ben je snel van je polis af.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Alex Berends

29 oktober 2018 16:02:34

Goedemiddag,
Ik heb een vraag. Ik heb ten tijde van de spaarloonregeling een lijfrentepolis afgesloten die nu in beheer is bij Reaal. Ik leg al jaren geen premie meer in en wil deze lijfrentepolis gaan omzetten in banksparen. De polis loopt nog tot 1 januari 2034 en heeft een waarde van € 5.011. Mijn contactpersoon is de Centrale Rekenkamer niet mijn keuze maar blijkbaar heeft deze rekenkamer mijn polis overgenomen van onze contactpersoon destijds. Is het mogelijk om mijn polis om te zetten in banksparen, wat zijn deze kosten hiervan en hoe gaat dit in z’n werk. Heb destijds de bedragen wel afgetrokken bij de aangifte.
Alvast bedankt voor uw antwoord.

reageer op Alex Berends

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 oktober 2018 17:14:49

Beste Alex,
Ja, je kan je polis omzetten naar banksparen en dat kan je heel makkelijk zelf.
Moneywise heeft hierdoor een module ontwikkeld: https://www.moneywise.nl/banksparen/lijfrente/
Het aanvragen van een nieuwe rekening kost eenmalig € 165. We openen de nieuwe rekening en zorgen ervoor dat je de juiste stukken krijgt om je geld over te boeken van Reaal naar je nieuwe bank. Met onze hulp is alles snel en goed geregeld.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662