Moneywise.nl » Weblog » Woekerpolis » Mijn woekerpolis oversluiten, hoe zit het met mijn compensatie?

Mijn woekerpolis oversluiten, hoe zit het met mijn compensatie?

vrijdag 20 januari 2012 om 17:25:27 Jeroen Wolfsen 2 reacties
huis kopenVeel consumenten met een lijfrente woekerpolis twijfelen over het omzetten van hun polis in banksparen uit angst de woekerpolis compensatie te 'verspelen'. Ze zijn bang dat ze geen recht meer hebben op compensatie als ze de polis eenmaal hebben afgekocht en de waarde hebben omgezet in een lijfrenterekening.

Recht op compensatie blijft behouden
Wie recht heeft op compensatie, behoudt dat recht ook na afkoop van de polis. Verzekeraars mogen consumenten niet straffen voor het feit dat zij hun dure polis willen omzetten in een goedkoper alternatief.

Wanneer krijg ik mijn compensatie?
De meeste verzekeraars keren de compensatie pas uit op einddatum van de polis. Op einddatum weten ze immers wat u precies door de hoge kosten aan opbrengst bent misgelopen, waarna ze de 'balans' kunnen opmaken.
Als u de polis afkoop ziet men dat als einddatum. Consumenten die hun woekerpolis afkopen zullen echter enkele weken tot maanden na de afkoopdatum bericht krijgen van de verzekeraar hoe hoog hun compensatie daadwerkelijk is. Daarna kan de consument aangeven hoe ze dat bedrag willen aanwenden.

Compensatie bijstorten op de bankspaarrekening
U zult uw compensatie pas ontvangen als de waarde van uw polis al is gestort op uw lijfrenterekening.
U kunt de compensatie wel laten bijstorten op dezelfde lijfrenterekening als waar u de afkoopwaarde op heeft gestort.
Heeft u uw lijfrentesaldo vastgezet in een lijfrente deposito voor bijv. 15 of 20 jaar? Dan kunt u niet op hetzelfde deposito bijstorten. U zult dan de compensatie in een nieuw te openen deposito vast moeten zetten. Dat is overigens gratis.

De compensatie is een wassen neus
Overigens is de compensatie in de praktijk veelal een wassen neus. Zo komt 40% tot 70% van de woekerpolishouders uberhauptniet in aanmerking voor compensatie.
Daarnaast is er pas sprake van een woekerpolis als er meer dan 2,45% aan kosten in rekening is gebracht. Behaald het fonds waarin u belegd dus 6% rendement, dan houdt u daar 3,55% van over. Als er al sprake is van een positief rendement, want de door de malaise op de beurs ziet men vaak de waarde van hun polis verdampen.

Stoppen met woekeren, starten met sparen
Als je het ze zou vragen, zouden veel consumenten het liefst nu stoppen met beleggen en zouden ze veel liever gaan sparen met hun geld.
Dan maar geen kans op een hoger rendement. Sparen tegen een vaste rente (tot wel 4,9%) biedt veel meer gemoedsrust.
Speciaal voor deze consumenten hebben wij de lijfrente oversluitservice gelanceerd in samenwerking met NHP.
Sluit vandaag uw woekerpolis nog over naar banksparen.

Doe de lijfrente oversluithulp en zie hoeveel banksparen u kan opleveren.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van woekerpolis.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Paul Hillert

23 januari 2012 9:22:10

Jeroen, Volgens mij is er sprake van 2 compensaties; n.l. 1 op basis van Wabeke Norm en 2. op basis van gederfd rendement (een aantal stichtingen buigt zich hierover?) . Bij overzetten naar een andere maatschappij doet men volgens mij wel afstand van compensatie 2. Wellicht weet jij beter hoe het zit. Hoor graag, Paul

reageer op Paul Hillert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 januari 2012 22:21:06

Paul,
Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de compensatieregelingen. De eerste brieven zijn nu bij klanten aangekomen. Zelfs de experts in de markt weten niet hoe zaken nu precies door verzekeraars berekend worden, verzekeraars geven hier ook geen inzicht in. De Wabeke norm leek in eerste instantie de norm te zijn, maar dit was echt een hele slechte regeling met een kosten maximum van 3.5%. Daarna zijn de stichtingen gekomen met een verhaal van 2.45%. Ondanks alle ophef, hebben deze stichtingen eigenlijk heel weing bereikt en ook zijn er weinig echte deals met verzekeraars gesloten. En er zijn heel weinig mensen die uiteindelijk zich hebben aangesloten bij die stichtingen. Wel is het zo dat de meeste verzekeraars met hun kosten maximum de percentages hebben aangehouden die de stichtingen genoemd hebben. Op basis van die kosten maximums ( 2.45%) blijkt dat 40-70% niet voor een compensatie in aanmerking komt. Daarnaast is er een tweede regeling waar je recht op een compensatie zou kunnen krijgen en dat is de kosten die zijn ontstaan in voornamelijk hypotheekpolissen met overlijdensdekking. Door de hoge kosten voor de overlijdensdekking en lage rendementen wordt de waarde van de polis helemaal op gegeten. Dat noemen ze het hefboomeffect. Hier komen mensen wel sneller voor in aanmerking............. Al met al is onze conclusie na meerdere gesprekken met experts op dit gebied: een grote onduidelijke materie waar geen heldere lijn in te ontdekken valt....

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662