Moneywise.nl » Weblog » Sparen » Nieuwe spaartax einde van de woningverhuurhypotheek?

Nieuwe spaartax einde van de woningverhuurhypotheek?

donderdag 12 september 2019 om 10:11:46 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
owl-fiscusDe vermogensrendementsheffing, de belasting over je vermogen, gaat op de schop. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft laten weten dat de vermogensrendementsheffing waar veel kritiek op is aangepast gaat worden in 2022. Dit heeft gevolgen voor spaarders, beleggers en vooral voor mensen die geld lenen om te beleggen. Een extra hypotheek om een huis te kopen om te kunnen verhuren wordt hiermee een stuk minder interessant.

Hoe werkt de vermogensrendementsheffing nu
Iedereen die heeft een recht op een heffingsvrij bedrag van € 30.846. Dat is per persoon dus een echtpaar kan samen een goede € 60.000 aan spaargeld en beleggingen hebben voordat de belasting om de hoek komt kijken. Pas boven die vrijstelling moet er belasting worden betaald. De fiscus rekent hiermee met fictieve rendementen. Hoe hoger het vermogen hoe meer men er vanuit gaat dat er belegd wordt en dat er een hoger rendement gehaald wordt. Naar het werkelijke rendement wordt niet gekeken. Steeds meer mensen hebben kritiek op dat systeem. Zeker nu de spaarrente bijna 0% is. Ook de Hoge Raad is van mening dat de huidige manier van rekenen niet terecht is maar geeft niet aan hoe het wel moet. Dat wordt nu duidelijk met de nieuwe plannen van Snel.

Hoe gaat de vermogensrendementsheffing er vanaf 2022 uit zien
Het belastingvrije bedrag blijft staan op € 30.864 per persoon. Maar er komt een tweede bedrag bij dat belangrijk is: € 400. Zolang je werkelijke rendement onder dat bedrag blijft ben je geen vermogensrendementsheffing verschuldigd. Bij een huidige spaarrekening van 0,09% zou dat betekenen dat je een bedrag van € 440.000 op je spaarrekening kunt hebben staan zonder dat je dus belasting daarover moet betalen. Die € 440.000 is het bedrag dat je overal leest in de media maar in werkelijkheid gaat het dus om die € 400. Want zet je het geld niet op een spaarrekening maar ga je er mee beleggen dan zul je die grens van € 400 veel eerder bereiken. Ga je beleggen dan betaal 33% ( nu nog 30%) over 5,33% zodra je boven de € 30.864 uitkomt.

Huis kopen voor de verhuur met geleend geld
De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die hun spaargeld van de spaarrekening halen en er een huis voor kopen dat ze gaan verhuren. In veel gevallen gebeurt dat met een combinatie van eigen geld en geleend geld. Een aantal banken hebben hier zelfs een speciale hypotheek voor, de woningverhuurhypotheek. Deze mensen komen in 2022 van een koude kermis thuis. Beleggen met geleend geld gaat flink zwaarder belast worden.

Een rekenvoorbeeld maakt dit duidelijk:
Een echtpaar heeft een woning gekocht om te verhuren. Hiervoor lenen ze bij de bank € 200.000. Daarnaast steken ze er ook nog € 100.000 aan eigen geld in.  Ze zijn nu trotse eigenaren van een woning van €300.000. De woning komt in box 3 terecht als vermogen. Voor de vermogensrendementsheffing mogen ze het geleende bedrag van € 200.000 van hun vermogen aftrekken. De vermogensrendementsheffing gaat dus over de € 100.000 aan oorspronkelijk spaargeld.

In het nieuwe systeem wordt beleggen met geleend geld duurder. Het geleende bedrag van € 200.000 mogen ze niet meer van hun vermogen aftrekken. In plaats daarvan wordt er 3,03 procent van de 5,33 procent afgehaald die ze zouden moeten betalen aan vermogensrendementsheffing. En 2,3 procent over 200.000 euro is 4.600 euro rendement. Daar weer 33 procent ( nu nog 30%) belasting over betekent € 1.518 euro extra belasting in box 3. Beleggen met geleend geld wordt hierdoor flink duurder en veel mensen die geld geleend hebben om een woning te kopen voor de verhuur gaan er fors op achteruit.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van sparen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons