Sparen

Moneywise bij RTL Z: lage rente en je spaargeld

Jeroen Wolfsen maandag 04 november 2019 - bijgewerkt op: 20 maart 2023
In het programma Kijkers aan Z vertelt Jeroen Wolfsen van Moneywise wat er op dit moment  aan de hand is met de rente op ons spaargeld. Krijgen we een negatieve rente? Waarom is de rente zo laag? En wat zijn de alternatieven? Kijk mee naar de uitzending. Of lees een aantal van de onderwerpen hier hieronder.

Nederland maakt zich zorgen om lage spaarrente
Nederlanders zijn een spaarzaam volkje en het is duidelijk dat we ons zorgen maken over de spaarrente. Maar ondanks de lage rente sparen we nog steeds miljarden. Met zijn allen hebben we zo'n 370 miljard spaargeld. Dat was 10 jaar geleden nog 290 miljard.

Kan de rente op spaargeld negatief worden?
Het is één van de meeste gestelde vragen. En het begint er in ieder geval op te lijken dat dat kan gebeuren. De spaarrente bij ABN AMRO is 0,01%. Nog net geen nul procent maar het scheelt natuurlijk niks. De volgende stap is in getallen een kleine stap. Tweehonderdste lager en de rente is negatief.

Banken moeten betalen voor het stallen van spaargeld bij de ECB
Als je kijkt naar de rente die banken moeten betalen aan de Europese Centrale Bank (de ECB) dan zou iedere bank eigenlijk zijn klanten een negatieve rente in rekening moeten brengen voor spaargeld. Toch is er geen enkele grote bank die dit tot nu toe heeft ingevoerd voor zijn klanten. Mijn inschatting is dat banken bank zijn voor de reactie van hun klanten. Toch zijn er al twee banken die hun klanten een negatieve rente in rekening brengen voor het stallen van spaargeld. Klanten van Hof Hoorneman bankiers en Van lanschot moeten geld meenemen als ze willen sparen. Overigens geldt dat alleen bij hele hoge spaarsaldo van 2,5 miljoen euro en meer.

Is er een kans dat we geld toe krijgen als we geld lenen voor een hypotheek?
In Denemarken krijg je geld toe als je nu een hypotheek afsluit. Dat zal in Nederland niet zo snel gebeuren. De manier waarop een hypotheekrente in Denemarken wordt bepaald is anders dan in Nederland. De rente voor een hypotheke met variabel rente op Euribor is nu al negatief. Op dit moment ongeveer -0,4%. Maar iedere Nederlandse bank rekent een opslag van minimaal 0,7% boven op die variabele rente voor winst en kosten. En daardoor betalen zelfs mensen met een hypotheek op euribor rente nog steeds gewoon rente.

Is het verstandig on vastgoed te kopen in plaats van te sparen?
Dat is voor een kleine groep een interessant alternatief. Ook vastgoed is nu erg duur. Je moet dus flink wat spaargeld hebben om een woning aan te kunnen kopen op dit moment. Het lijkt een makkelijke manier om rendement te maken maar wat gebeurt er als je een pand een paar maanden niet verhuurd hebt? En wat als je ooit wil verkopen en de woningprijzen zijn lager?  Het kan zijn dat je rendement dan al sneeuw voor de zon is verdwenen. Je moet echt wel verstand van zaken hebben en weten wat je doet als jezelf vastgoed wil kopen. Een alternatief zijn vastgoedfondsen. Maar zoek maar eens een goed fonds tussen al die aanbieders. Laat je hierover dus goed informeren.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube