Sparen

Negatieve Spaarrente, van Lanschot heeft de Nederlandse primeur!

Jeroen Wolfsen donderdag 29 augustus 2019 - bijgewerkt op: 12 april 2022
Van Lanschot is de eerste bank met negatieve spaarrente. Niet iedere klant met een spaarrekening zal er meteen last van hebben, de negatieve rente geldt pas bij een spaarsaldo van 2,5 miljoen euro. De pechvogels met dit saldo krijgen een rente van -0,2%. Das toch even € 5.000 aan geld dat verdampt. De echte pechvogels zijn particulieren met meer dan € 10 miljoen euro op de spaarrekening, die moeten een rente van -0,4% betalen aan van Lanschot. Reken even mee, dat is € 40.000. Daar gaat hun wintersport, zeg maar!

Negatieve rente is een feit
Het hing al een tijdje in de lucht. Duitsland en Denemarken gingen ons voor. Maar nu ontkomt ook van Lanschot er niet aan de negatieve rente in rekening te brengen bij klanten. Hoe vervelend het ook is, het is niet heel vreemd en een gevolg van de het beleid van de ECB. Banken moeten zelf betalen om daar geld onder te brengen. De ECB rekent namelijk ook met een negatieve rente van 0,4%. En dit gaat misschien nog verder naar beneden.

Gaan meer banken negatieve rente rekenen?
Nu het eerste schaap over de dam is, volgens er waarschijnlijk meer. Maar waarschijnlijk altijd pas vanaf een flink spaarsaldo. De Duitse banken met negatieve rente rekenen dat ook pas vanaf € 500.000 spaarsaldo en meer. De gemiddelde consument met enkele tienduizenden euro spaarsaldo zal niet meteen hier mee te maken  krijgen. Banken zijn ook wel een beetje bang voor imagoschade. Echt pijn zal het niet meer doen. Want of je nu de huidige rente van 0,02% krijgt of 0% of zelfs -0,2%, leuk is het allang niet meer voor de gemiddelde spaarder.  Dus over inflatie en vermogensrendementsheffing begin ik nu helemaal maar niet meer.

Hypotheek aflossen dan maar!
Het is geen verrassing dat er tegenwoordig steeds meer afgelost wordt op de hypotheek. Zeker interessant als je spaargeld hebt en een hoge hypotheekrente betaalt. Lees onze tips over sparen of aflossen
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.022 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube