Spaarloon

Spaarloon nu echt ter einde

Jeroen Wolfsen maandag 04 januari 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Per 1 januari 2016 vallen de laatste bedragen die je nog op een spaarloonrekening had staan vrij. Vanaf 2012 kon je al niet meer storten op een spaarloonrekening en na 4 jaar komt het nog resterende bedrag vrij en wordt de lege spaarloonrekening beëindigt door de bank.

Fiscaal voordeel spaarloon

Met spaarloonregeling kon je als werknemer sparen van je bruto salaris. Het maximale bedrag dat je kon sparen liep op naar € 613.Na 4 jaar kreeg je het bedrag dan netto uitgekeerd. Dit leverde een leuk belastingvoordeel op en vele mensen deden dan ook mee aan spaarloon. Door dit succes werd de regeling uiteindelijk te prijzig voor de belastingdienst, waarna de regeling in 2012 werd afgeschaft.

Spaarloon gebruiken voor lijfrenteverzekering

Spaarloon was ook populair om de premie voor een lijfrenteverzekering mee te betalen. Op die manier kon men met dubbel fiscaal voordeel een extra pensioen bij elkaar sparen. Immers je spaarde van het bruto loon en de premie de je betaalde kon je ook nog eens aftrekken van de inkomstenbelasting. Dubbel voordeel dus. Helaas bleken de gesloten polissen in de meeste gevallen een woekerpolis te zijn en ging een groot deel van dat voordeel op aan de te hoge kosten die in een woekerpolis verstopt zaten.  Toen in 2012 de spaarloonregeling werd stopgezet, konden veel mensen de premie niet meer betalen via de interessante spaarloonregeling en moest deze dus uit eigen zak komen. Voor veel mensen een reden om de premiebetaling op deze polis stop te zetten. Samen met Tros Radar schonken we hier in 2012 al aandacht aan in een uitzending over lijfrente en spaarloon.

Premievrije lijfrente omzetten naar banksparen

Heb je ook in het verleden je spaarloon gebruikt voor de premiebetaling op een lijfrenteverzekering? Bleek dit een woekerpolis te zijn en heb je de premiebetaling stopgezet? Dat is alvast stap 1 geweest. Er gaat dan tenminste niet meer geld in deze bodemloze put. Maar als de polis nog steeds loopt, lopen de kosten ook nog steeds door. Neem dan ook stap 2. In bijna alle gevallen is het interessant om de  lijfrente woekerpolis af te kopen en fiscaal geruisloos door te storten naar lijfrente banksparen. Want banksparen kent geen kosten. En wil je nog steeds blijven beleggen? Dat kan ook via banksparen. We hebben een aantal banken die de mogelijkheid geven om te sparen en te beleggen.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.392 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube