Pensioen

Voorstel 50 plus: flexibele ingangsdatum AOW

Jeroen Wolfsen dinsdag 01 maart 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
50-Plus kamerlid Klein heeft een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om de ingangsdatum voor de AOW  flexibel te maken. Klein wil ouderen zelf de mogelijkheid geven om te bepalen wanneer de AOW in moet gaan. In het voorstel staat de mogelijkheid om de ingangsdatum 5 jaar te vervroegen of om de AOW 5 jaar uit te stellen.

AOW uitstellen: 6,5% meer AOW

Mensen die langer door willen werken moeten volgens Klein de mogelijkheid krijgen om de AOW maximaal 5 jaar uit te stellen.  Deze maatregel kan ouderen stimuleren om langer door te werken. Omdat men later de AOW opneemt zal het AOW bedrag verhoogd worden in dat geval. De voorgestelde verhoging bedraagt 6,5% voor ieder jaar dat de AOW later ingaat.

AOW vervroegen: minder AOW

Het voorstel geeft ook de mogelijkheid om de ingangsdatum van de AOW te vervroegen. Dat kan voor het gehele AOW bedrag maar ook voor een deel. Gedeeltelijk opname moet dan in stappen van 10% kunnen.  Uiteraard levert dit een lager AOW bedrag op, immers er moet meer jaren AOW worden uitbetaald. Hoeveel de korting bedraagt moet jaarlijks worden vastgesteld.

Haalbaar?

Of de plannen haalbaar zijn hangt zoals altijd af van de gevolgen voor de begroting van de regering. De AOW wordt gefinancierd op basis van het omslagstelsel. Eerder in laten gaan van de AOW leidt tot druk op de begroting. Invoering van de plannen op korte termijn lijkt daarom niet haalbaar.

Toch zou het mooi zijn als mensen kunnen schuiven met de ingangsdatum van hun AOW. Er is de laatste jaren veel veranderd op pensioengebied waardoor mensen te maken krijgen met versnipperde pensioenen en lijfrentes die allemaal op verschillende data in moeten gaan. De oorzaak hiervan ligt in het steeds verder opschuiven van de AOW leeftijd. Het maken van een financieel plan waarbij alle pensioen en lijfrente uitkering mooi op elkaar aansluiten lijkt hierdoor soms een legpuzzel.  Daarom zou het mooi zijn als er nu ook geschoven kan worden met een flexibele AOW datum. Meer hierover in dit artikel van de Telegraaf.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube