Pensioen

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ZZP-ers uitgesteld

Jeroen Wolfsen maandag 11 juli 2022 - bijgewerkt op: 15 juli 2022
Al jaren heeft het kabinet plannen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers verplicht te stellen. Maar dit is nu doorgeschoven tot 2027 of misschien zelfs wel 2029. De invoering van een verplichte AOV blijkt niet zo makkelijk te gaan, blijkt uit een brief van Minister van Gennip.

ZZP- er zonder pensioen en dekking tegen arbeidsongeschiktheid

De overheid maakt zich zorgen over de grote aantallen ondernemers die geen of nauwelijks pensioen opbouwen en die niet niet of slecht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Deze ondernemers lopen een groot financieel risico en men wil voorkomen dat deze groep in de problemen komt. Want dan komt men uiteindelijk in de bijstand of moet men rondkomen van alleen een AOW inkomen.

Lijfrente en arbeidsongeschiktheid

ZZP-ers kunnen heel makkelijk een pensioen regelen via een lijfrente. Men noemt dat vaak ZZP pensioen, maar fiscaal valt het onder de spelregels van een lijfrente. En ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet moeilijk om af te sluiten. Wel kan een AOV kostbaar zijn, zeker voor ondernemers die zwaar lichamelijk werk doen.
Als je arbeidsongeschikt wordt dan mag je het bedrag dat je aan lijfrente hebt opgebouwd in één keer laten uitkeren. Dat lijkt leuk maar het is natuurlijk geen echte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden. Meer daarover kun je lezen in dit artikel over opnamen lijfrente bij arbeidsongeschiktheid.

Lijfrente beleggen of lijfrente banksparen?

Veel ondernemers openen een lijfrente beleggingsrekening of een lijfrente bankspaarrekening om zelf hun pensioen bij elkaar te sparen. Bij een bankspaarrekening spaar je op basis van een rente. Dat kan een variabele rente zijn, maar je kunt ook je inleg voor meerdere jaren vastzetten. Dat noemt men een deposito. Voor een deposito met een looptijd van enkele jaren krijg je meestal een hogere rente dan de variabele rente. De andere variant is dat je een pensioenrekening opent waarbij je het geld laat beleggen. Beleggen kan meer opleveren dan sparen op basis van rente, maar je loopt natuurlijk ook meer risico.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.957 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube