Pensioen

Redelijke termijn aankoop pensioenuitkering verlengd tot 1 juli 2017

Jeroen Wolfsen maandag 31 oktober 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als je nu een pensioen aan moet kopen wordt je geconfronteerd met een lage levenslange uitkering door de lage rente. Veel mensen die nu een pensioen aan
moeten kopen, worstelen hiermee en stellen daarom de aankoop uit en wachten op stijgende rente. Maar dat wachten kent wel een maximale termijn. Je kunt niet zomaar zelf besluiten dat je het aankopen van je pensioen even uitstelt. Toch is er goed nieuws voor mensen met een vrijkomend pensioen. Je mag nu uitstellen tot 1 juli 2017.

Het afgelopen jaren zijn er verschillende mogelijkheden geweest om je pensioen uit te stellen. Hoe zit het ook alweer met die mogelijkheden en wettelijke termijnen voor de aankoop van een pensioenuitkering? We leggen het je graag uit.

Wettelijke termijn aankoop pensioen 6 maanden
De basisregels is simpel: de fiscus accepteert een redelijke termijn van 6 maanden. Dat wil dus zeggen dat je na het vrijkomen van de pensioen polis (de expiratie) binnen 6 maanden een uitkering moet aanschaffen. Als je dit niet hebt gedaan, ziet de fiscus dit als fiscale afkoop en wordt de hele pensioen uitkering in een keer belast. Je betaalt dan maximaal 52% plus 20% boete in de vorm van revisierente.

Uitstel door middel van de pensioenknip
Het is mogelijk om eerst een uitkering van maar 2 jaar aan te kopen en de rest van de levenslange uitkering pas na die 2 jaar te regelen. Misschien is de rente dan gestegen en profiteer je dan voor de rest van je leven van een hogere pensioenuitkering. In dit artikel kun je meer lezen over de pensioenknip.

Doorbeleggen met pensioen
Na de pensioenknip zijn de plannen voor doorgebeleggen met je pensioen geïntroduceerd. Dit is geregeld in de Wet variabele pensioen uitkering. Hierbij wordt er niet meteen een levenslang pensioen aangekocht tegen de huidige lage rente maar wordt het pensioenkapitaal doorbelegd. Je kunt dus meer rendement maken en daardoor een hogere uitkering ontvangen. Maar let op, je loopt ook meer risico en de uitkering kan ook lager worden. In de praktijk zul je dus een pensioenuitkering krijgen die het ene jaar hoger en het andere jaar lager kan zijn.

Uitstel pensioen aankopen tot 31 december 2016 verlengd naar 1 juli 2017
Omdat er nog geen producten zijn voor het doorbeleggen van pensioen had de fiscus al aangegeven dat de termijn waarop je pensioen moest aankopen mocht verlengen tot 31-12-2016. Maar op dit moment zijn er nog steeds geen producten beschikbaar waarmee je kan doorbeleggen met je pensioen en daarom heeft de fiscus de termijn verlengd naar 1 juli 2017.

Wat is wijsheid
Feit is dat het niet erg interessant is als je nu een pensioen aan moet kopen tegen de huidig lage rentestand. Daarom is het goed dat er alternatieven zijn zoals de pensioenknip en de mogelijkheid om door te beleggen met je pensioen. De pensioenknip is een mogelijkheid om even een hogere rente af te wachten maar we verwachter er niet heel veel van. De kans dat de rente de komende jaren hard stijgt is niet zo heel groot. En over doorbeleggen valt nog weinig te zeggen omdat er op dit moment nog geen verzekeraar is die een product aanbiedt. Maar het belangrijkste hierbij is, wil en kun je een pensioenuitkering die variabele is. Simpel gezegd wil je risico lopen met je pensioen om een hogere uitkering te krijgen. Dat is een persoonlijke keuze en daarom is het voor mij moeilijk om aan te geven wat nu echt wijsheid met je pensioen is. Mijn advies: kies in in ieder geval die variant waar je je prettig bij voelt.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube