Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Redelijke termijn aankoop pensioenuitkering verlengd tot 1 juli 2017

Redelijke termijn aankoop pensioenuitkering verlengd tot 1 juli 2017

maandag 31 oktober 2016 om 10:44:33 Jeroen Wolfsen 6 reacties
vp knipselAls je nu een pensioen aan moet kopen wordt je geconfronteerd met een lage levenslange uitkering door de lage rente. Veel mensen die nu een pensioen aan
moeten kopen, worstelen hiermee en stellen daarom de aankoop uit en wachten op stijgende rente. Maar dat wachten kent wel een maximale termijn. Je kunt niet zomaar zelf besluiten dat je het aankopen van je pensioen even uitstelt. Toch is er goed nieuws voor mensen met een vrijkomend pensioen. Je mag nu uitstellen tot 1 juli 2017.

Het afgelopen jaren zijn er verschillende mogelijkheden geweest om je pensioen uit te stellen. Hoe zit het ook alweer met die mogelijkheden en wettelijke termijnen voor de aankoop van een pensioenuitkering? We leggen het je graag uit.

Wettelijke termijn aankoop pensioen 6 maanden
De basisregels is simpel: de fiscus accepteert een redelijke termijn van 6 maanden. Dat wil dus zeggen dat je na het vrijkomen van de pensioen polis (de expiratie) binnen 6 maanden een uitkering moet aanschaffen. Als je dit niet hebt gedaan, ziet de fiscus dit als fiscale afkoop en wordt de hele pensioen uitkering in een keer belast. Je betaalt dan maximaal 52% plus 20% boete in de vorm van revisierente.

Uitstel door middel van de pensioenknip
Het is mogelijk om eerst een uitkering van maar 2 jaar aan te kopen en de rest van de levenslange uitkering pas na die 2 jaar te regelen. Misschien is de rente dan gestegen en profiteer je dan voor de rest van je leven van een hogere pensioenuitkering. In dit artikel kun je meer lezen over de pensioenknip.

Doorbeleggen met pensioen
Na de pensioenknip zijn de plannen voor doorgebeleggen met je pensioen geïntroduceerd. Dit is geregeld in de Wet variabele pensioen uitkering. Hierbij wordt er niet meteen een levenslang pensioen aangekocht tegen de huidige lage rente maar wordt het pensioenkapitaal doorbelegd. Je kunt dus meer rendement maken en daardoor een hogere uitkering ontvangen. Maar let op, je loopt ook meer risico en de uitkering kan ook lager worden. In de praktijk zul je dus een pensioenuitkering krijgen die het ene jaar hoger en het andere jaar lager kan zijn.

Uitstel pensioen aankopen tot 31 december 2016 verlengd naar 1 juli 2017
Omdat er nog geen producten zijn voor het doorbeleggen van pensioen had de fiscus al aangegeven dat de termijn waarop je pensioen moest aankopen mocht verlengen tot 31-12-2016. Maar op dit moment zijn er nog steeds geen producten beschikbaar waarmee je kan doorbeleggen met je pensioen en daarom heeft de fiscus de termijn verlengd naar 1 juli 2017.

Wat is wijsheid
Feit is dat het niet erg interessant is als je nu een pensioen aan moet kopen tegen de huidig lage rentestand. Daarom is het goed dat er alternatieven zijn zoals de pensioenknip en de mogelijkheid om door te beleggen met je pensioen. De pensioenknip is een mogelijkheid om even een hogere rente af te wachten maar we verwachter er niet heel veel van. De kans dat de rente de komende jaren hard stijgt is niet zo heel groot. En over doorbeleggen valt nog weinig te zeggen omdat er op dit moment nog geen verzekeraar is die een product aanbiedt. Maar het belangrijkste hierbij is, wil en kun je een pensioenuitkering die variabele is. Simpel gezegd wil je risico lopen met je pensioen om een hogere uitkering te krijgen. Dat is een persoonlijke keuze en daarom is het voor mij moeilijk om aan te geven wat nu echt wijsheid met je pensioen is. Mijn advies: kies in in ieder geval die variant waar je je prettig bij voelt.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

roel jut

8 november 2016 14:24:40

Mijn oude regime lijfrente is op 01-12-2015 vrijgekomen, maar ik wil dit pas in 2020 aanwenden voor een verzekeringsproduct aan te kopen, tot wanneer kan ik nog wachten met een beslissing voordat de polis tot uitkering komt en de fiscus mij aanslaat ?

reageer op roel jut

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 november 2016 19:06:58

Beste Roel,
Als je polis vorig jaar is vrijgekomen dan heb je tot 31 december van dit jaar om een nieuwe lijfrente aan te schaffen. Doe je dat niet dan ziet de fiscus het als afkoop en het bedrag is dan ook in een keer belast. Dus snel aan de slag en een uitstel product regelen. Voor de goede orde, het weblog artikel hierboven dat je hebt gelezen gaat over een pensioen uitkering (dus werkgever-werknemer pensioen).
Wil je het oude regime behouden dan moet je verder met een lijfrente verzekering. Het vervelende is dat je dezae producten niet online kan vergelijken en het rendement erg tegenvalt dor de hogere kosten in een polis en de lage rendementen. Als behoud van hiet oude regime niet belangrijk is, kun je kiezen voor banksparen. Dat biedt veel meer voordelen.
Wil je banksparen dan kan je hier banksparen vergelijken.
Wil je weten of het erg is om je oude regime te verliezen ? lees dan dit weblog artikel over oud regime lijfrente en banksparen. Dit biedt veel mensen nieuwe inzichten in het verhaal van een oud regime polis.
Wil je alles lezen over de mogelijkheden met je lijfrente? Download dan ons gratis Ebook over Lijfrente
Mocht je daarna nog vragen hebben, bel ons dan gerust: 085 7607600
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Tineke

6 juni 2017 15:03:50

Vraag: ik heb een offerte aanvraag staan voor direct ingaand pensioen bij ASR . Mijn tussenpersoon heeft nooit iets voor me gedaan (ik ben in 2006 50% afgekeurd en januari 2013 100%). Ben zelf overal achteraan moeten gaan wegens overgaan naar andere verzekeraar ASR is het gedeelte van 50% premievrijoensioen bij Delta LLoyd. Jarenlange navragen bij tussenpersoon heeft niets opgeleverd . Uiteindelijk heb ik het zelf allemaal uit moeten zoeken. Nu moet ik het pensioen een bestemming geven voor 1 juli 2917 omdat ik anders problemen met de belasting kan krijgen. De tussenpersoon wil alles voor mij regelen voor eur 600. Heb daar geen vertrouwen in gezien het verleden. Ik heb zelf samen met mijn neef een voorstel gedaan naar ASR om het pensioenbedrag niet levenslang maar over15 jaar uit te keren maar daar nog geen antwoord op gehad. Ja hetzelfde pak in te vullen formulieren. Ik heb een stamceltransplantatie ondergaan eind 2015 en ben nu nog steeds heel erg ziek. Zelf kan ik het nu niet. Kunt u mij akstublieft adviseren wat te doen. Waar kan ik terecht ? worden de kosten met het openstaande pensioenbedrag verrekend? Geld heb ik dus hoe moet ik dat dan betalen? Ik zou zo graag van u horen . Vr groet Tineke Westerwaal .

reageer op Tineke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 juni 2017 15:43:49

Beste Tineke,
Wat vervelend dat je zo slecht geholpen wordt door je adviseur en dat hij hier zoveel geld voor vraagt. Als het pensioen is dat vrijkomt (dus opgebouwd via je werkgever) dan kun je het helaas alleen levenslang laten uitkeren. Dat is zo geregeld in de pensioenwet. Dus ik kan je nu al vertellen wat het antwoord zal zijn (of in ieder geval moet zijn) van ASR: een uitkering gedurende 15 jaar is helaas niet mogelijk.
Via Moneywise kun je zelf een offerte aanvragen voor de verzekeraar met de hoogste uitkering voor een pensioenkapitaal. Ik weet uit de vele berekeningen die we maken dat dat niet ASR zal zijn. Andere verzekeraars bieden een hogere uitkering op dit moment. En shoppen met je pensioenkapitaal is dan ook verstandig want het levert gewoon een hogere uitkering op. Je kunt de pensioenverzekeraars heel makkelijk vergelijking met onze pensioenvergelijker:https://www.moneywise.nl/pensioen/uitkeren/ Je kunt gratis offertes opvragen en als je wilt regelen we het pensioen ook voor je bij de verzekeraar van je keuze. De kosten hiervoor bedragen eenmalig € 195.
Daarnaast kan het verstandig zijn om een zogenaamde Hoog laag uitkering te kiezen. Je krijgt dan de eerste 5 of 10 jaar een hogere uitkering en de andere jaren een lagere uitkering. Zeker als er iets speelt met een slechtere gezondheid kan dat een oplossing zijn voor mensen. Deze hoog laag uitkering kunnen we niet maken via onze vergelijkingssoftware maar moeten we even opvragen bij de verschillende verzekeraars die dit aanbieden. Neem daarom maar even contact met ons op: 085 7607600.
Mijn collega's helpen je graag!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

T. Beijersbergen

8 oktober 2017 17:07:57

Stel je was samenwonend en de expiratiedatum van de polis op jouw naam was 1 december 2012.Doordat de partner overlijdt heb je helemaal niet meer de expiratiedatum in de gaten gehad en je hebt niets gedaan. Vervolgens merk je dat je in 2016 in de problemen komt want fiscus kan stellen afkoop 52% + 20% revisierente. Je gaat vervolgens 2x aan de belastingdienst vragen of je het bedrag mag laten uitkeren zonder revisierente. Belastingdienst reageert tot tweemaal toe niet. In 2017 overlijdt de gerechtigde. Wat kunnen de erfgenamen dan nog doen? Is uit laten keren en in het F-biljet verwerken zonder toepassing revisierente een optie? Ik ben benieuwd naar uw mening.

reageer op T. Beijersbergen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 oktober 2017 17:51:59

Beste Taco,
Dat zal best een lastig verhaal worden. De enige mogelijkheid is je beroepen op het feit dat de fiscus nooit heeft gereageerd.Probeer in overleg te gaan met de fiscus.
Succes,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662