Pensioen

Pensioenverzekeraar mag zelf bepalen hoe oud u wordt.

Jeroen Wolfsen dinsdag 27 augustus 2019 - bijgewerkt op: 05 september 2019
Heeft u een vrijkomende pensioenpolis waarvoor u zelf een levenslange pensioenuitkering aan moet kopen? Dan is de hoogte van die uitkering afhankelijk van onder meer de rente, kosten en levensverwachting waar uw verzekeraar mee rekent. Hoe ouder de verzekeraar denkt dat u wordt, hoe lager uw pensioenuitkering.  Mag een verzekeraar zelf bepalen hoe dit berekend wordt?

Hoge levensverwachting? Lager pensioen!
Ja, iedere verzekeraar mag zelf bepalen met welke sterftecijfers (zo noemt men die cijfers nu eenmaal) men rekent om de hoogte van uw pensioenuitkering te bepalen. Ze zijn dus niet gebonden aan de levensverwachting zoals die door het Centraal Bureau Statistiek (CBS) worden gehanteerd.
We willen natuurlijk allemaal zo oud mogelijk worden maar voor het berekenen van uw pensioen is dat niet in uw voordeel. Een simpel rekenvoorbeeld laat dit zien. Stel u heeft een pensioenkapitaal van €  100.000. Verzekeraar  A schat in dat de gemiddelde levensverwachting 30 jaar is. Zonder rekening te houden met rente en kosten kan die verzekeraar € 3.333 per jaar uitkeringen. Verzekeraar B stelt dat u 33 jaar oud wordt. Dezelfde € 100.000 moet nu verdeeld worden over 33 jaar en dat is € 3.030 per jaar. Ieder jaar een goede € 300 minder.  Oftewel voor de rest van uw leven iedere maand € 25  minder pensioen. Hier leest u meer over hoe oud u moet worden om een beetje plezier te hebben van uw pensioenkapitaal.

Klacht bij het Kifid
Recent hebben twee Consumenten geklaagd bij het klachteninstituut Kifid. Zij hadden een offerte gehad voor een pensioenuitkering bij Achmea en Nationale Nederlanden. En die viel erg tegen. Volgens de consumenten omdat men niet met algemene cijfers over de levensverwachting rekent maar met eigen cijfers. En die zouden in het voordeel zijn van de verzekeraars. Toch mag een verzekeraar zelf bepalen met welke sterftecijfers er gerekend wordt, zegt het Kifid. De klachten zijn beiden ongegrond.

Steeds lagere pensioenuitkeringen
De pensioenuitkering valt voor steeds meer mensen tegen. Dat komt vooral door de rente die steeds lager wordt. De rente is (net als de levensverwachting en de kosten) een belangrijke factor voor het bepalen van de hoogte van de pensioen uitkering. Nu steeds meer mensen zelf hun pensioen aan moeten kopen, zijn er steeds meer mensen die schrikken van de hoogte van de uiteindelijke pensioenuitkeringen.

Ga shoppen met uw pensioen
Wees daarom verstandig en ga niet klakkeloos in op het aanbod van de verzekeraar waar het pensioen vrij komt. U mag shoppen. Ik zou bijna zeggen, u moet shoppen. Tenminste als u zichzelf niet te kort wil doen. Uw pensioen mag u laten uitkeren door de verzekeraar die u de hoogste uitkering biedt. En dat loont. De verschillen kunnen zelfs bij deze lage rentestand oplopen tot tientallen euro's per maand. En dat voor de rest van uw leven. Kies dus voor de verzekeraar met de hoogste uitkering. Vergelijk pensioenverzekeraars op moneywise.nl en regel de beste uitkering meteen online.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.392 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube