Pensioen

Onderzoek: Pensioen via verzekeraar pas rendabel als u 87 jaar wordt

Jochem Kessens maandag 23 juli 2018 - bijgewerkt op: 19 juni 2020
HARDERWIJK - Werknemers die via hun werkgever een pensioen hebben opgebouwd bij een verzekeraar of een Premie Pensioen Instelling (PPI) moeten ouder worden dan 87 jaar om tenminste hun opgebouwde pensioenkapitaal terug te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Moneywise.nl
"We worden dan misschien steeds ouder, Nederlanders die dit jaar met pensioen gaan, worden volgens het CBS gemiddeld 84 jaar oud. 50% van de pensioengerechtigden haalt deze leeftijd echter niet. Het is schrijnend om te zien dat deze mensen slechts een fractie van hun opgebouwde pensioenkapitaal terugzien." aldus Jochem Kessens van Moneywise. 

Iemand die geboren is in 1952 en € 125.000 bij een pensioenverzekeraar heeft opgebouwd, krijgt nu maandelijks € 441,78. In dit voorbeeld moet de pensioengerechtigde 89 en 9 maanden worden om de inleg volledig terug te krijgen.
De levensverwachting van iemand uit 1952 is volgens het CBS gemiddeld 84 jaar. Op 84 jarige leeftijd heeft deze pensioengerechtigde slechts € 95.424,48 ontvangen. Als de partner (geboren in 1955) dan nog leeft krijgt hij of zij vervolgens een levenslange uitkering van € 309,25 in de vorm van partnerpensioen. Hij of zij moet dan nog 8 jaar leven om de inleg terug te krijgen. Er is dan nog geen rendement gemaakt.

Waarom is de uitkering zo laag?
De levensverwachting van de pensioengerechtigde is een belangrijke factor in het bepalen van de uitkering. Het risico voor de verzekeraar is dat er meer uitgekeerd moet worden dan er is ingelegd, dit wordt ook wel het 'lang leven risico' genoemd.
Tegelijkertijd overlijden er ook pensionado's eerder dan de statistische verwachting. Deze 'sterftekansen' bepalen mede de hoogte van de uitkering.

Het beheren van het pensioengeld, levert ook een rente op. De hoogte van de rente wordt door de meeste verzekeraars gebaseerd op het U-rendement. Het U-rendement is het gemiddelde rendement dat wordt verkregen met de Nederlandse staatsobligaties.
In 2008 stond het U-rendement nog op 4,24%, maar inmiddels is het niet meer dan 0,29%. Deze lage rente heeft veel invloed op de hoogte van de uitkeringen.

Meer pensioen via de hoog / laag constructie
Om toch een hoger pensioen te krijgen, kan men kiezen voor een hoog / laag pensioen. Je krijgt dan de 1e periode van 5 of 10 jaar een hogere uitkering dan de overige periode.
Feitelijk haal je een deel van het pensioen naar voren. Veel pensioengerechtigden kiezen hiervoor omdat de 1e 10 jaar de consumeringsbehoefte hoger is dan in de overige periode.
Als de eerder genoemde pensionado kiest voor een hoog / laag uitkering van 10 jaar, dan heeft hij op zijn 72e ruim €4.300 meer aan pensioen ontvangen.
Wordt hij 80? Dan heeft hij ruim nog steeds ruim € 4.100 meer aan pensioen ontvangen.
Een gelijkblijvend pensioen wordt pas voordeliger als de pensioengerechtigde 85 jaar of ouder wordt.
Bekijk zelf alle scenario's in ons onderzoek.

Variabel pensioen
Sinds september 2016 is het mogelijk om het pensioen tijdens de uitkeringsfase 'door te beleggen'. Dit wordt een variabel pensioen genoemd. Voor die tijd kon er alleen worden gekozen voor een vaste uitkering.
Door ook tijdens de uitkeringsfase te kiezen voor beleggen maak je kans op een hoger pensioen. Uiteraard brengt beleggen het risico van tegenvallende beleggingsresultaten met zich mee, waardoor de uitkeringen ook lager kunnen uitvallen.

Vergelijken
Veel pensioengerechtigden weten niet dat ze zelf kunnen bepalen bij welke pensioenverzekeraar ze hun pensioen aankopen.
Met onze pensioenvergelijker vind je gemakkelijk de pensioenverzekeraar met de hoogste uitkering. En dat scheelt al gauw duizenden euro's aan pensioenuitkering.

Onderhandelen
Bij pensioenkapitalen van €100.000 of meer kan er worden onderhandeld met pensioenverzekeraars. De verzekeraars zijn dan bereid om af te stappen van hun standaard tarieven en wat extra rendement te geven. Dat levert ook al gauw een paar duizend euro's extra pensioen op.
Wij helpen u graag bij het onderhandelen en halen zo het maximale uit uw pensioen voor u.

Bekijk ook ons persbericht met de onderzoeksresultaten: persbericht
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube