Pensioen

Pensioenfondsen willen af van gegarandeerd pensioen

Jeroen Wolfsen donderdag 21 januari 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Pensioenfondsen geven aan dat het onmogelijk is geworden om hun deelnemers een vaste pensioenuitkering te blijven garanderen.  Door de lage rente en de vergrijzing  is het huidige systeem onhoudbaar.

In de huidige situatie weet een deelnemer aan een pensioenregeling bij een pensioenfonds precies hoeveel pensioen hij op pensioendatum gaat krijgen. Maar om pensioenen betaalbaar te houden moeten pensioenfondsen beleggen. En beleggen levert nu eenmaal onzekere uitkomsten op. Dat staat eigenlijk haaks op huidige systeem met gegarandeerde pensioenuitkeringen.

Meer vraag naar individueel pensioen

Daarnaast vragen steeds meer mensen hoeveel geld er nu eigenlijk in hun pensioenpot staat.  Maar in het huidige systeem werken we pensioenfondsen niet een individuele pensioenspaarpot en krijgt men dus geen inzicht in de opgebouwde waarde.
Volgens de pensioenfondsen moeten hun deelnemer niet langer recht hebben op een vaste uitkering op pensioendatum maar moeten ze recht hebben op een eigen pensioenkapitaal. Hier moet  men dan op pensioendatum de pensioen uitkeringen uit gaan ontvangen.

Collectief pensioen

Ondanks dat er in de toekomst misschien meer een eigen individuele pensioenpot komt, blijft de collectieve gedachte bij pensioenfondsen belangrijk. De risico’s (beleggingen, overlijden, arbeidsongeschiktheid en inflatie)  en de kosten (beleggingskosten en administratiekosten)  moeten zo veel mogelijk collectief gedekt worden.

Beschikbare pensioenregeling

Toch gaan de pensioenregelingen van pensioenfondsen zo meer lijken op de beschikbare premieregeling die veel bedrijven die niet zijn aangesloten bij een pensioenfonds kennen. Bij een beschikbare premieregeling (ook wel bekend als Defined Contribution) staat de uitkering op pensioendatum niet vast. De deelnemer moet zelf een uitkering aan kopen met zijn pensioenkapitaal. Hierbij is men afhankelijk van de rentestand op het moment van aankoop.

Hierbij zijn er grote verschillen tussen pensioenverzekeraars waarbij het verstandig is als de deelnemer gaat shoppen met zijn pensioenkapitaal. Door goed te vergelijken kan men zo duizenden euro’s pensioen meer ontvangen.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube