Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Pensioenfondsen willen af van gegarandeerd pensioen

Pensioenfondsen willen af van gegarandeerd pensioen

donderdag 21 januari 2016 om 09:27:54 Jeroen Wolfsen 2 reacties
lijfrentePensioenfondsen geven aan dat het onmogelijk is geworden om hun deelnemers een vaste pensioenuitkering te blijven garanderen.  Door de lage rente en de vergrijzing  is het huidige systeem onhoudbaar.

In de huidige situatie weet een deelnemer aan een pensioenregeling bij een pensioenfonds precies hoeveel pensioen hij op pensioendatum gaat krijgen. Maar om pensioenen betaalbaar te houden moeten pensioenfondsen beleggen. En beleggen levert nu eenmaal onzekere uitkomsten op. Dat staat eigenlijk haaks op huidige systeem met gegarandeerde pensioenuitkeringen.

Meer vraag naar individueel pensioen


Daarnaast vragen steeds meer mensen hoeveel geld er nu eigenlijk in hun pensioenpot staat.  Maar in het huidige systeem werken we pensioenfondsen niet een individuele pensioenspaarpot en krijgt men dus geen inzicht in de opgebouwde waarde.
Volgens de pensioenfondsen moeten hun deelnemer niet langer recht hebben op een vaste uitkering op pensioendatum maar moeten ze recht hebben op een eigen pensioenkapitaal. Hier moet  men dan op pensioendatum de pensioen uitkeringen uit gaan ontvangen.

Collectief pensioen


Ondanks dat er in de toekomst misschien meer een eigen individuele pensioenpot komt, blijft de collectieve gedachte bij pensioenfondsen belangrijk. De risico’s (beleggingen, overlijden, arbeidsongeschiktheid en inflatie)  en de kosten (beleggingskosten en administratiekosten)  moeten zo veel mogelijk collectief gedekt worden.

Beschikbare pensioenregeling


Toch gaan de pensioenregelingen van pensioenfondsen zo meer lijken op de beschikbare premieregeling die veel bedrijven die niet zijn aangesloten bij een pensioenfonds kennen. Bij een beschikbare premieregeling (ook wel bekend als Defined Contribution) staat de uitkering op pensioendatum niet vast. De deelnemer moet zelf een uitkering aan kopen met zijn pensioenkapitaal. Hierbij is men afhankelijk van de rentestand op het moment van aankoop.

Hierbij zijn er grote verschillen tussen pensioenverzekeraars waarbij het verstandig is als de deelnemer gaat shoppen met zijn pensioenkapitaal. Door goed te vergelijken kan men zo duizenden euro’s pensioen meer ontvangen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Peter

1 augustus 2016 19:39:43

Voor waardeoverdracht van een pensioen bij een werkgever moet ik kiezen tussen volledig garantie (aan te kopen ouderdomspensioen: € 2.328,77)of volledig beleggen tot de pensioendatum met de volgende opties: Historisch scenario € 4.553,83 Pessimistisch scenario € 611,26 UPO-scenario € 2.234,44 Verwacht scenario € 1.492,06
Wat is op dit moment verstandig ?

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 augustus 2016 9:52:10

Beste Peter,
Het belangrijkste is of je wel of geen risico wil lopen met je pensioen. Dus kies je voor een vaste (en door de huidige rente dus een lage)of kies je voor een variabele uitkering die hoger maar ook lager kan worden.
Inhoudelijk kan ik er weinig over zeggen omdat ik niet weet hoe het product dat men je aanbiedt er uit ziet.
met vriendelijke groet, Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons