Pensioen

Wet verbeterde premieregeling, de risico's van doorbeleggen met je pensioen.

Jeroen Wolfsen dinsdag 31 mei 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Terwijl in Den Haag de Eerste Kamer debatteert over de invoering van de Wet verbeterde Premieregeling, legt Jens van Egmond (Risicomanager voor pensioenfondsen bij Cardano) in een artikel in Das kapital duidelijk uit waar de risico zitten van het doorbeleggen van je pensioen en de variabele pensioen uitkering.

In het pensioenplan van Helma Lodders hoeven deelnemers aan een pensioenregeling niet meer het hele pensioenkapitaal in één keer om te zetten naar een vaste uitkering gebaseerd op de rente van dat moment. De lage rente van dit moment maakt dat mensen een fors lagere uitkering ontvangen.
In plaats van een vaste uitkering op de huidige rente mag de deelnemer een deel zijn pensioenkapitaal beleggen in aandelen. Door te beleggen in aandelen is er een kans op een hogere pensioenuitkering.

Meer keuze in pensioen is goed nieuws
Het goede nieuws aan de nieuwe regeling is dat er meer keuze is voor pensioendeelnemers. En dat is altijd goed. Het probleem zit, zoals zo vaak, in de uitvoering. Want de nieuwe regeling geeft kans op een hogere pensioen uitkering maar er is natuurlijk ook kans op een lagere uitkering.

De riscos van doorbeleggen met je pensioen: de kop in het zand steken
Het voorstel probeert het risico op een dalende uitkering te verkleinen door tekorten uit te smeren over 10 jaar. Je mag namelijk 35% van het pensioenvermogen in aandelen beleggen. En bij het vaststellen van de uitkering mag je vervolgens rekening houden met maximaal 7% rendement Dit betekent dat, als het rendement lager is dan 7%, slechts 1/10 van het verschil wordt verwerkt in de uitkering.En dan wordt het een vorm van 'je kop in het zand steken' en maken we de risico's kleiner dan ze eigenlijk zijn.

Dit laat zich het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld:
Laat ik voorop stellen dat dit een voorbeeld is. Getallen en rendementen kunnen natuurlijk in werkelijkheid mee en tegenvallen.
Als je op de 35% aandelen in de pensioen pot geen 7% rendement haalt maar bijvoorbeeld in een jaar -3% rendement, ziet het plaatje er anders uit. Dan is er een verschil in rendement van 10%. De uitkering wordt echter maar met 0,35% verlaagd (35% van 1/10 van -10%). Dit noemen we je kop in het zand steken. Je weet dus nu dat rekenen met 7% prognose te hoog is. In plaats van de uitkering in het komende jaar flink te verlagen om het verlies goed te maken ga je de uitkering maar 0,35% verlagen. Dus we gaan het rendement nauwelijks verlagen en hopen op betere tijden.

Natuurlijk hoef je niet 35% van je pensioenpot in aandelen te beleggen en je hoeft ook niet te rekenen met het maximale rendement van 7% maar als men het wel doet kan de pensioen pot snel leeg raken.

Zo ziet het er uit als het goed gaat:

grafiek 1



















Zo kan het er uit zien als het tegenvalt.
Als het rendement lager wordt dan verwacht, duurt het dus even voordat de uitkering verlaagt wordt. Dat is niet verstandig. Hoe dit al heel snel uit de klauwen kan gaan lopen laat deze grafiek zien:

grafiek pensioen





















Omdat de zwarte lijn geld blijft uitkeren dat er niet is, komt het einde van de pensioenpot al vrij snel in zicht en moet de uitkering elk jaar fors verlaagd worden om ervoor te zorgen dat er nog iets over is in het laatste levensjaar. De hoop is natuurlijk dat er na de crash een fors herstel optreedt zodat dit niet nodig is, maar zelfs bij 4% rendement per jaar duikt de uitkering de afgrond in.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.957 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube