Pensioen

Pensioen in eigen beheer op termijn wellicht afgeschaft

Jeroen Wolfsen dinsdag 03 juni 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft vandaag gereageerd op schriftelijke vragen van de Kamer op vragen over pensioen in eigen beheer.
In de brief geeft Wiebes aan dat hij eigenlijk pleit voor grote veranderingen omdat het huidige systeem van Pensioen in eigen beheer erg ingewikkeld is voor zowel de DGA maar ook de belastingdienst. Wiebes denkt na over een geheel nieuw systeem: een fiscale reserve in eigen beheer voor de oude dag.

Belangrijk hierbij vindt hij dat het reeds in gelegde geld beschikbaar blijft voor financiering van de onderneming. Dat is overigens een van de knelpunten bij pensioen in eigen beheer. Veel eigen beheer vermogen is niet vrij beschikbaar om mee te beleggen of te laten renderen. Een overgroot deel van het eigen beheer vermogen zit vast in het bedrijf.

BV’s Onder water
In 2009 waren er circa 141.500 bv’s met een pensioenvoorziening in eigen beheer. Bij circa 40.000 (28%) is op basis van de fiscale waarde onderdekking. Er is te weinig geld aanwezig, men staat als het ware onder water.  Als men echter uitgaat van de commerciële waardering wordt het probleem nog groter: dan staan 84.000 BV’s onder water.
De totale waarde van pensioenvoorzieningen in eigen beheer hadden samen een fiscale waarde van € 31 miljard. De commerciële waarde bedroeg ongeveer € 73 miljard. Overigens zijn dit cijfers van 2009. Blijkbaar zijn er geen recentere cijfers voor handen. Een mooie indicatie van de complexiteit van deze regelingen.

DGA’s willen stoppen met eigen beheer
Inmiddels zijn er steeds meer Directeur Groot Aandeelhouders die aangeven te willen stoppen met het pensioen in eigen beheer.
Wiebes schrijft hierover:’ Bij de Belastingdienst komen veel vragen binnen over de gevolgen van het al dan niet tijdelijk stopzetten van de opbouw van pensioen in eigen beheer en de gevolgen voor het reeds opgebouwde pensioen. Advieskantoren geven ook aan dat een substantieel deel van hun klanten is gestopt of wil stoppen met pensioenopbouw in eigen beheer’

Banksparen of Eigen Beheer?
Een alternatief voor Pensioen in eigen beheer is banksparen. Welke variant het meest interessant is, verschilt per situatie en het is belangrijk dat de DGA zich hierover goed laat adviseren. Wel kunnen we een aantal belangrijke punten aanstippen die u inzicht geven in de verschillen en de mogelijkheden van banksparen t.o.v. pensioen in eigen beheer:

kosten
De kosten van Pensioen In eigen beheer zijn fors hoger. Eigenlijk kent banksparen geen kosten en kunnen de kosten bij Pensioen in eigen beheer flink oplopen. Als het pensioen in eigen beheer in een aparte vennootschap wordt geregeld (extern eigen beheer) dan bedragen de kosten al snel meer dan €1.000.

gemak en duidelijkheid
Waar eigen beheer complex en onoverzichtelijk is, is banksparen simpel en duidelijk. Op de geblokkeerde bankspaarrekening staat het lijfrentekapitaal waar men later aanvullend pensioen voor dient aan te kopen.Voor het afstorten van banksparen volstaat een jaarruimte berekening terwijl voor eigen beheer jaarlijks ingewikkelde berekeningen gemaakt dienen te worden en statuten en reglementen bijna jaarlijks aangepast dienen te worden aan nieuwe wetgeving.

Vermogen op de rekening in plaats van op papier
Bij banksparen wordt er daadwerkelijk een pensioen opgebouwd waarmee aanvullend pensioen geregeld wordt. Bij veel eigen beheer situaties is eigenlijk alleen sprake van een fiscale constructie om belastingvoordeel te behalen in de opbouw periode. Tegen de tijd dat het pensioen in moet gaan zijn er grote verplichtingen en staan BV’s onder water. In plaatst van vermogen is er een schuld.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube