Pensioen

Nieuwe pensioenwet gaat door! Dit moet je er over weten

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 30 mei 2023 om 22:38:41
 Vandaag, 30 mei heeft de Eerste Kamer gestemd over de nieuwe pensioenwet. De wet pensioenwet is aangenomen en gaat door! Dit betekent dat we de komende jaren te maken krijgen met één van de grootste financiële operaties ooit. De Nederlandse pensioenpot van €1.500 miljard wordt omgezet naar individuele pensioenen. En dat is echt een grote verandering voor jong en oud. In dit artikel geeft Moneywise antwoord op de belangrijkste vragen over de nieuwe pensioenwet

Hoeveel pensioen krijg ik straks?

Nu is het zo dat een deelnemer aan een pensioenfonds ziet hoeveel pensioen er voor hem is opgebouwd. Ieder jaar stijgt de pensioenuitkering. Hoeveel verschilt per persoon en per pensioenregeling. Hoeveel geld er voor nodig is om die pensioenuitkering te ontvangen voor de rest van je leven is een zorg voor het pensioenfonds. Die zijn daar voor verantwoordelijk. Het risico ligt bij het pensioenfonds.
In het nieuwe stelsel is het zo dat je juist wel inzicht krijgt in je persoonlijke pensioenpot. Je pensioenuitkering is afhankelijk van het bedrag dat in je pot zit. Het risico komt nu bij jou terecht. Je pensioenuitkering wordt afhankelijk van het rendement dat het pensioenfonds kan behalen. De pensioenuitkering kan dus wijzigen, hij kan hoger worden maar ook lager! Wat dat precies betekent voor je pensioen is nu nog niet te zeggen. Experts verwachten dat je pensioenuitkering sneller kan gaan stijgen omdat door de nieuwe wet er meer ruimte ontstaat om een hoger pensioen te ontvangen. Maar het is dus niet zeker. Grote vraag in het nieuwe pensioenstelsel is de hoogste van je persoonlijke pensioenpot. Het is nu onduidelijk hoeveel geld er voor jouw beschikbaar komt. Dit noemt men invaren. En veel tegenstanders van de pensioenwet maken zich zorgen over het berekenen van de bedragen waarmee men straks jouw pensioen gaat invaren.

Ik zit vlak voor mijn pensioendatum heeft de nieuwe pensioenwet ook gevolgen voor mij?

Zoals het er nu uitziet zullen de pensioenfondsen de bestaande regeling moeten omzetten voor 2027. En waarschijnlijk heeft men meer tijd nodig omdat het invaren een ingewikkelde oefening gaat worden voor alle pensioengerechtigden. Men verwacht dat het daarom ook 2028 of zelfs later kan worden dat je pensioen moet worden omgezet. Dus voor de opbouw van je pensioen in de komende jaren zal er niet zoveel wijzigen. Maar daarna wel. Hoe dat zit lees je hieronder in de volgende vraag.

Ik krijg al pensioen. Gaat mijn vaste pensioen ook veranderen?

Ja, ook als je nu al gepensioneerd bent en al jaren een vast pensioen ontvangt, zul je straks ook merken dat je pensioenuitkering gaat veranderen. Ook je reeds uitkerende  pensioen wordt ingevaren en en omgezet naar een uitkering die kan stijgen of dalen. Er is overigens nog wel discussie hoe dit er uit gaat zien.

Heeft de nieuwe pensioenwet gevolgen voor de pensioenleeftijd?

Nee, de pensioenleeftijd verandert niet door de nieuwe pensioenwet. Dat wil overigens niet zeggen dat de komende jaren de pensioenleeftijd niet zal wijzigen (lees: stijgen). De kans is groot omdat we allemaal ouder worden dat ook de pensioenleeftijd de komende jaren kan stijgen. Maar dat is nu ook zal zou en staat los van de nieuwe pensioenwet.

Kan ik mijn pensioenpot straks in één keer opnemen?

Nee, dat mag niet. Maar als de nieuwe wet doorgaat krijg je wel de mogelijkheid om 10% van de waarde van je pensioenpot in één keer op te nemen. Hiermee kan je dan doen wat je wil. Je huis verbouwen, een verre cruise-vakantie of zorg inkopen. Dat klinkt mooi maar betekent natuurlijk wel een lager pensioen voor de rest van je leven. En je moet goed opletten of je niet teveel belasting betaald doordat je een hoog bedrag in één keer ontvangt. Tot slot kun je ook nog allerlei toeslagen (huur- en zorgtoeslag) mislopen. Denk dus goed na als je hier gebruik van wil maken.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube